Gość: greg5532 IP: *.3s.pl 13.10.08, 18:24 Wybieramy się w listopadzie w ten region. Może ktoś poleci jakiś fajny hotel z basenem, sauną, dyskoteką ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Jurek M Re: kaprun, zell am zee - jakiś sportowy hotel ? IP: *.adsl.inetia.pl 13.10.08, 18:49 np Sporthotel Falkenstein www.falkenstein.at/falkenstein-at.1.0.html Odpowiedz Link Zgłoś
po_za_forum Re: kaprun, zell am zee - jakiś sportowy hotel ? 13.10.08, 19:44 W Kaprun polecam: www.sport-kristall.at/ W Zell am See bezpośrednio przy stoku (Schmittenhoehe): www.schwebebahn.at/ a w centrum www.salzburgerhof.at/ pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
po_za_forum Re: kaprun, zell am zee - jakiś sportowy hotel ? 13.10.08, 19:49 Hotele znajdziesz na stronie www.zellamsee- kaprun.com/winter/accomodation/hotels_rooms_kaprun/hotels/en/ , tam klikasz w nazwy i otwierają Ci się strony ich wszystkich z ofertami. Odpowiedz Link Zgłoś
dziunia-4 Kaprun - Hotel Toni 20.10.08, 09:55 Witam wybieram się do Kaprun czy może mi ktoś odpowiedzieć czy w hotelu Toni są reczniki w łazienkach czy muszę taszczyć ze sobą. i jeszcze jeżeli ktoś był to proszę o opinie i jakieś przydatne info. Pozdrawiam Alka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ra Re: Kaprun - Hotel Toni IP: *.u.itsa.pl 20.10.08, 10:41 Opinie? Najgorszy rejon narciarski w Austrii i tylko Polacy tam śmigają - nie polecam. Byłem 1 dzień i żałuje. Polecam obok Saalbach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: furst Re: Kaprun - Hotel Toni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.08, 22:31 W Saalbach teraz nie ma śniegu, więc nie ma co polecać. Jak ktoś jedzie w listopadzie i szuka basenu i dyskotek, to żaden z niego narciarz. Raczej zwykły kapeluch. Teraz jeździ się tylko na treningi, a w nocy się śpi,żeby być wypoczętym. O 8 rano trzeba wjeżdżać do góry, bo od 9 zaczyna się treningi. A basen w okresie przygotowawczym jest niewskazany dla narciarzy - rozluźnia mięśnie, a trzeba teraz "ładować skumulatory". Odpowiedz Link Zgłoś
siejest Re: Kaprun - Hotel Toni 21.10.08, 11:35 Gość portalu: furst napisał(a): > W Saalbach teraz nie ma śniegu, więc nie ma co polecać. Jak ktoś > jedzie w listopadzie i szuka basenu i dyskotek, to żaden z niego > narciarz. Raczej zwykły kapeluch. Teraz jeździ się tylko na > treningi, a w nocy się śpi,żeby być wypoczętym. O 8 rano trzeba > wjeżdżać do góry, bo od 9 zaczyna się treningi. A basen w okresie > przygotowawczym jest niewskazany dla narciarzy - rozluźnia mięśnie, > a trzeba teraz "ładować skumulatory". To narty zarezerwowane są tylko dla sportowców? Ojej, ojej narciarze ;) Odpowiedz Link Zgłoś
siejest Re: Kaprun - Hotel Toni rączniki 21.10.08, 11:40 Będziesz w samym hotelu czy w apartamentach? Ręczniki są w każdym bądź razie i tu i tu. Odpowiedz Link Zgłoś
dziunia-4 Re: Kaprun - Hotel Toni rączniki 22.10.08, 09:51 dzieki bardzo, bede w normalnym pokoju nie w apartamencie a pytałam dlatego że gdzieś wyczytałam że w tym hotelu tylko tam są reczniki. a wogóle jak ten hotel warto tam pojechać bo już opinie o Kaprun mnie przeraziły, że tłok i ze sami polacy... Napiszcie coś jade z dzieckiem i chce tam miło spedzić czas. pozdrawiam. alka Odpowiedz Link Zgłoś
po_za_forum Re: Kaprun - Hotel Toni ręczniki 22.10.08, 10:35 Co do opinii to weź udział może też na innym forum np: www.skionline.pl/forum/showthread.php?t=7341 Nie naskakuje się tam tak na wybór miejsca a odpowiada tak jak było ukierunkowane zapytanie czyli nie "czy jechać do Kaprun?" ale tak jak Ty to napisałaś "jadę do Kaprun czego mogę oczekiwać". Myślę, że jadąc właśnie z dzieckiem możesz w Kaprun spędzić czas miło. Narty to nie tylko Kitzsteinhorn z przyjaznymi dzieciom łagodnymi stokami ale z dzieckiem np. też Maiskogel z centrum miasta, lub takie niby ośle łączki (to jest jednak o porze Twojego przyjazdu uzależnione sytuacją ze śniegiem). Mile spądzić czas; wiele od tego jednak zależy dodatkowo; pogoda, Twoje zadowolenie z oferty hotelu (do pewnych rzeczy zobowiązują ich wprawdzie gwiazki ale no właśnie, ktoś bądzie zadowolony z np. kuchni a ktoś inny nie), inni hotelowi goście (zdarzeją się przecież sympatyczni i cisi ale i głośni, i aroganccy). W Kaprun jako mieście napewno można miło spędzić fajny kawełek zimy lub jej początek (listopad). Tłoku jeszcze nie ma chodź i to pojęcie jest względne, wyłącznie polaków też nie ma a nawet jak są to co w czym przeszkadza nie rozumiem, tak się nielubicie? ;) Fakt, o tej porze jest wielu sportowców rozpoczynających treningi na śniegu ale to gwarantuje Ci skolei spokój bo jak jakiś sportowiec tu napisał, huczne zabawy odpadają dla nich. Co do hotelu to jest dośyć lubiany wśród odwiedzających Kaprun gości z Polski, często przejeżdźając tamtędy widzę wiele polskich aut. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dziunia-4 Re: Kaprun - Hotel Toni ręczniki 23.10.08, 08:29 No dziekuje bardzo, jedę tam dopiero w styczniu ale forum jest przydatne zeby dowiedzieć się co i jak?ostatnio byłam we włoszech w Livigno - było super ale byłam tylko ja imąż wiec nic mnie nie obchodziły warunki, ale jadąc z dzieckiem nie mogę być rozczarowana. dzieki wielkie za to ze mój post nie został bez odpowiedzi, ale i tak nie wiem czy musze zabierać ze soba te nieszczesne reczniki?. w tym hotelu jest basen i tak się zastanawiam ale w hotelu to powinni dawać reczniki, albo nie? Alka Odpowiedz Link Zgłoś
po_za_forum Re: Kaprun - Hotel Toni ręczniki 23.10.08, 08:56 No tak, przeoczyłem, że to nie Ty rozpoczełaś wątek. Ręczniki są i w hotelu, i w apartamentach, przecież napisałem już zoonowiązują ich do tego gwiazdki. Poza tym dzwoniłem dla pewności tam i mi to potwierdzono. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dziunia-4 Re: Kaprun 24.10.08, 12:33 i bedzie super... sama sobie zazdroszczę tego wyjazdu, miejsce poleciła mi super Pani z BP Nekermann, zresztą jak każde i zawsze jest super a oferta spałnia moje oczekiwania i jest zgodna z opisem katalogowym dodatkowo przed każdym wyjazdem korzystam z forum, bo lubie wiedzieć co ludzie piszą o danym miejscu i na co mam być przygotowana, ale co- gdzie nie pojadę to na forum jest to miejsce tak „ zjechane” przez forumowiczów, że beznadziejne, że tłok , że dużo polaków, że jedzenie niesmaczne i w ogóle że zupa była za słona… to jest opinia tylko jednostek i jeszcze jak można coś ocenić po 1 dnym dniu pobytu, może akurat tak ci się trafiło a w następnym dniu było pewnie pusto na stoku … Tylko marudzicie, tak samo na letnich wycieczkach, tylko narzekania… wykupujecie najtańsze wczasy a potem chodzi taki po hotelu i marudzi i wypisuje głupie opinie na forum. Każdy ma swoje miejsce na ziemi… Odpowiedz Link Zgłoś
po_za_forum Re: Kaprun 24.10.08, 13:59 No właśnie, tak trzymać, to zawsze będzie Twój urlop, Twoje wydane na to pieniędze, Twój wybór, Twoja decyzja. To Ty masz wrócić zadowolona a temu zawsze trzeba wyjść trochę na przeciw a nie narzekać. Ja też już Ci zazdroszczę ;) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
siejest Kaprun Zell am See 21.10.08, 11:31 "Opinie? Najgorszy rejon narciarski w Austrii i tylko Polacy tam śmigają - nie polecam. Byłem 1 dzień i żałuje. Polecam obok Saalbach." No właśnie, jeden dzień nie uprawnia raczej do jakichkolwiek opini a z odwiedzających jako nacja to jesteśmy statystycznie dopiero na ósmym miejscu po austriakach, niemcach, holendrach, czechach, słowakach, duńczykach, węgrach. studio.wp.pl/wideo.html?mid=177738 Odpowiedz Link Zgłoś
ortodox Re: Kaprun Zell am See 21.10.08, 12:27 A ile Twoim zdaniem należy zmarnować dni, żeby wyrobić sobie zdanie? Ja akurat nie uważam, że jest to najgorszy region, ale jeden ze słabszych, choć i tak znacznie lepszy od ofert w Polsce. Piszesz, że na jesteśmy dopiero na ósmym miejscu? Hmmm nie wiem skąd masz te dane, trochę dziwne choć nie chce się spierać. Jednak gdy byłem w Zeel, to polski był najczęściej słyszanym językiem zaraz po niemieckim. Było to jednak kilka lat temu, no i jednorazowy pobyt nie upoważnia ... ;) Może więc jednak masz rację i faktycznie Polacy przestali już tam przyjeżdżać, bo są ciekawsze miejsca w Alpach. pozdrawiam ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ewangelizator_carvingu Re: Kaprun Zell am See 21.10.08, 12:44 ja natomiast wspominam Kitzsteinhorn bardzo pozytywnie, co wiecej planuje tam wpaść na 1 dzień w styczniu, byc może nawiedze takze Schmittenhohe owszem nie jest to moze ośrodek na miare Solden czy Ischgl, ale oceniany jest całkiem nieźle, choćby na bergfex www.bergfex.at/oesterreich/top10/ moja ocena jest podobna 4/5 ilu jest Polaków, jakie to ma znaczenie, np w Dolomitach jest ich moim zdaniem tyle samo procentowo, czy to świadczy korzystnie o Dolomitach czy też nie? Odpowiedz Link Zgłoś
po_za_forum Re: Kaprun Zell am See 21.10.08, 15:19 Tak, ponownych odwiedzin warty jest napewno no ale wtedy Schmittenhöhe obowiązkowe też choćby dla tras 13-tki i 14-tki :) No opinie w Bergfex są napewno bardziej wymowne niż nasze tutaj kilku zaledwie osób dodatkowo z obranymi już regionami faworyzowanymi ale przecież to nie jest forum experckie. Tutaj zagląda i wyczynowiec, i początkujący. Deguster i ojciec rodziny. To powtarzające się "Polacy tu i tam"... Co to za minus? A ilu Polaków jest w Polsce...ho, ho, ho ;) Pozdrowił. Odpowiedz Link Zgłoś
po_za_forum Re: Kaprun Zell am See 21.10.08, 12:51 Ja akurat uważam, że jeden z najpopularniejszych w Europie chodź jest wiele innych, leprzych czy gorszych nieważne. Poznać warto prawie wszystkie. Napewno kiedyś było więcej gości z Polski bo przecież jest to jeden z najbliższych regionów Polsce na pierwsze wojaże, a że "dziś" odkrywa się i inne to przecież normalne, poprostu goście rozproszyli się po wszystkich atrakcyjnych regionach Austrii. Ile trzeba "zmarnować" dni w Zell am See i Kaprun aby wyrobić sobie zdanie? Nie wiem, ja odkrywam ten region już kilka lat, zimą i latem. Nie mogę mieć rzadnego zdania bo całego go jeszcze nie poznałem, tyle jest tutaj atrakcji. Dane są z urzędu statystycznego a dotyczą podjętych noclegów czyli meldunków. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ortodox Re: Kaprun Zell am See 21.10.08, 15:53 po_za_forum napisał: > Ile trzeba "zmarnować" dni w Zell am See i Kaprun aby wyrobić > sobie zdanie? Nie wiem, ja odkrywam ten region już kilka lat ... ---------------------------------- Ale chyba nie oczekujesz, że dopiero po kilku latach można mieć własne zdanie na temat miejsca, bo jeśli tak, to możemy tu porozmawiać tylko o swoim miejscu zamieszkania ... każdy o swoim ;) Ja uważam, że na tak niewielki ośrodek jak Zeel am See, jeden dzień n spokojnie wystarczy dobremu narciarzowi na objechanie wszystkiego i wyrobienie sobie zdania ... oczywiście subiektywnego. Różnorodność opinii na temat miejsc, to nie kwestia różnej długości czasu spędzonego w tym miejscu. To kwestia potrzeb, możliwości i okazji do porównania z innymi miejscami, a także gustu i upodobań. Zawsze będzie to ocena subiektywna, ale nie odbieraj tej możliwości komuś, komu wystarczył jeden dzień na ocenę. Twoja ocena ...z całym szacunkiem jest jeszcze bardziej subiektywna, choćby dlatego ... że tam mieszkasz. Zupełnie tak jak własne odbicie w lustrze. Hehe, zaraz jakiś "normalny inaczej" ... zacznie się dziwić, co ma odbicie w lustrze do Zell am See. Od razu więc wyjaśniam, że chodzi o odbicie w tafli jeziora ;) pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
po_za_forum Re: Kaprun Zell am See 21.10.08, 19:56 Właśnie ta nasza subiektywność jest odwiedzającym to forum niepotrzebna właśnie myślę, oni potrzebują obiektywności. Poprostu za mało nas tutaj aby wywiązała się jakaś szersza dyskusja dotycząca jakiegoś regionu. Jeżeli jest zdanie przeciw to przeważnie tylko "jedno", podobnie z zdaniem przemawiającym za. Brak jast tutaj kilkunastu opini aby ktoś mógł sobie chociaż po części wyobrazić czy region odpowiada jego oczekiwaniom. Zdanie typu "byłem jeden dzień albo kilka lat temu i nie polecam bo dużo polaków" nic wiele nikomu nie mówi po za tym, że można spodziewać sie wielu rodaków. Ja ze swojej strony chcę poprostu rozwinąć tak wąsko określoną jego ofertę. Twoje zdanie: "...To kwestia potrzeb, możliwości i okazji do porównania z innymi miejscami, a także gustu i upodobań..." mówi właśnie to o czym i ja tutaj piszę a aby w tych kategoriach odpowiedzieć komuś na zapytanie dotyczące własnych doświadczeń napewno nie potrzebne są lata, zgadza się, ale trzeba dopisać co się niepodobało. Jak by było tu kilknaście opini to zdanie "dla mnie lipa" byłoby wymowniejsze bo liczyło by się przynajmniej wszystkie za i przeciw ale tak, nie ma dla mnie rzadnego wyrazu. Pozdrawiam :) Napewno nie jednej osobie wystarczy jeden lub dwa dni w tym regionie, podjedzie sobie w ciągu tych kilku dni tu i tam i ma stoki, które najbardziej mu odpowiadają ale jest wielu sympatyków zimy, rodzin, których cieszy i cały tydzień na jednym miejscu a i stoki nie tylko klasy trudnej dla bardzo zaawansowanych. Nie daje się często tutaj ludziom możliwości wyboru. "Nie jedź tam bo to lipa" i wszystko, albo podobnie "jedź tam będzie ok.". Zapomina się tutaj często, że to co dla nas jest ok dla innych może być lipą i na odwrót. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jurek M Re: Kaprun Zell am See IP: *.adsl.inetia.pl 21.10.08, 22:06 no to ja też dodam swoją opinię - również wyrobiłem sobie zdanie o Zell am See po jednodniowym tutaj pobycie zimą i nie podobało mi się głównie z powodu tłoku na stokach - za to Saalbach - "miód malina" i polecam każdemu Odpowiedz Link Zgłoś
po_za_forum Re: Kaprun Zell am See 22.10.08, 08:02 No to znowu uzupełnię. Region Saalbach-Hinterglemm jest napewno malina ale oddalony jest od Zell am See zaledwie o jakieś pół godzinki (już są plany połączenia stoków Sallbach z Schmittenhöhe), czyli dla mnie to jak jeden makroregionik. Dwa, polecając Saalbach zamiast Zell należałoby dodać o dość znacznych różnicach w cenach za kwatery. Tłok natomiast potrafi być tu i tu. Pozdrowił. Odpowiedz Link Zgłoś
ortodox Re: Kaprun Zell am See 22.10.08, 10:34 Jeśli już piszesz o cenach kwater, to uzupełnij proszę za ile mogę wynająć mieszkanie dla 2 osób w styczniu. Nie musi być przy wyciągu, wręcz przeciwnie. Żeby nie być gołosłownym, to może jakieś linki do konkretnych kwater. Oczywiście nie do Twoich, bo była by to reklama i w dodatku o ile wiem, to nie jesteś najtańszy w okolicy ;) pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
po_za_forum Re: Kaprun Zell am See 22.10.08, 10:45 Może to: www.haus-kathrin.at/Frames/Preisef.htm ale tego jest tak dużo, że do wieczora musiałbym tu wklejać takie linki. Trzeba się jednak już spieszyć jeżeli przyjazd ma nastąpić w styczniu. Co do oferty pensjonatu siejesta to skoro uważasz, że jest biorąc pod uwagę to, że jest z całodziennym wyżywieniem (prowiant na stok też), kurtaxą, wszystkim w ofercie (internet itp.)ofertą nie jedną z najkorzystniejszych w regionie to przedstaw ją tutaj, przyda się napewno innym :) Pozdrowił Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuzia Re: Kaprun Zell am See IP: *.bruck.dyn.salzburg-online.at 25.12.14, 23:21 najlepiej u bardzo fajnych polaków w Fusch www.imbachhorn.eu i nigdzie indziej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jurek M Re: Kaprun Zell am See IP: *.adsl.inetia.pl 22.10.08, 13:07 najtaniej znajdziesz parę km od Leogangu - dokładnie w Saalfelden www.leogang-saalfelden.at/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Muchor Re: Kaprun Zell am See IP: *.gts.pl 28.10.08, 10:39 Ojej, tyle hałasu o nic, typowe spory o wyższości świąt Bożego Narodzenia nad świętami Wielkiej Nocy. Jak się komuś nie podoba to niech tam nie jeździ. Zapewne nie jest to najbardziej ekskluzywny region w Austrii, inne mogą mieć większy wybór tras, ciekawsze, dłuższe, bardziej strome - co kto lubi. Ale ma kilka zalet - nie jest daleko od Polski, ceny są w miarę rozsądne, tras jest w sumie pod dostatkiem. Autorka wątku jedzie tam z dzieckiem - a Kitzsteinhorn to moim zdaniem świetny lodowiec dla dzieci - długie i łagodne zjazdy, niebieskie trasy (bodaj tylko jedna czerwona a i to trochę na wyrost). Jedyny minus to termin - na lodowcu w styczniu może być naprawdę zimno. Też uważam, że Saalbach jest dużo ciekawsze dla lepiej jeżdzących ale Zell-am-See i Kitzsteinhorn mają swoje zalety. Więc nie ma się czym martwić (poza kursem euro niestety). Odpowiedz Link Zgłoś
ortodox Re: Kaprun Zell am See 28.10.08, 12:17 Jakiś hałas tu widzisz (słyszysz)? Narciarze przedstawiają swoje opinie o regionie, dokładnie tak jak Ty. Na tym polega polemika na forum. Można nazwać to sporem o wyższości ... ale nie każdemu jest obojętne gdzie i po czym jeździ. Nie ma jednej słusznej racji, a dzięki temu ktoś kto nie był tam jeszcze, może wyrobić sobie jakąś opinię. Chciałbyś może, żeby na forum pojawiały się tylko pozytywne opinie, ochy i achy? Tak jest w reklamach. Śmieszne byłoby takie forum, choć niektórym tutaj zapewne podobało by się. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mahadeva Re: Kaprun Zell am See 28.10.08, 16:58 ja w koncu jade na Kitza, bo w Stubaitalu fajne hotele juz wybookowane... bylam tam na sylwka w zeszlym roku i tak bardzo nie zmarzlam, choc zmarzlakiem jestem... a racja ze niebieskie w Saalbach byly dla mnie zbyt trudne nie sprawdzalam tego, ale jeszcze jest Maiskogel dla takich ofiar losu jak ja chyba :) Odpowiedz Link Zgłoś
ortodox Re: Kaprun Zell am See 28.10.08, 17:36 mahadeva napisała: > a racja ze niebieskie w Saalbach byly dla mnie zbyt trudne > nie sprawdzalam tego, ale jeszcze jest Maiskogel dla takich ofiar > losu jak ja chyba :) ------------------------- Moim zdaniem Maiskogel nieszczególnie nadaje się do nauki, ale jest w samym Kaprun orczyk przy na oślej lączce. Kiedyś uczyłem tam moją żonę. pozdro. Odpowiedz Link Zgłoś
mahadeva Re: Kaprun Zell am See 28.10.08, 17:41 a jaki jest Maiskogel, moze tam pojde kolejnego dnia? a jak trafic na ten orczyk? jakos sie nazywa? albo moze wiesz jak tam trafic, znajde sobie w necie...? dzieki pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
ortodox Re: Kaprun Zell am See 28.10.08, 18:09 Kaprun to nie jest durze miasto, trafisz tam bez problemu. Na tej mapie jest oznaczony nr 40: www.rasc.ru/resorts/austria08/kaprun-map.jpg Ja byłem tam jakieś 8 lat temu, więc mogło się coś zmienić. Na Maiskogel chodziła tylko stara kabina ... a na górze były tylko stare krzesła i dość wąskie trasy. Jednak teraz widzę, że doprowadzono szeroką kanapę z Kaprun i dalej do góry, na łagodnym stoku. Może teraz tojednak będzie dobre miejsce do nauki. Na tej mapce tego nie ma. Zobacz tu: tiny.pl/s53s pozdro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mahadeva strasznie sie ciesze na ten wyjazd :) IP: 80.48.205.* 28.10.08, 20:51 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek Re: Kaprun Zell am See IP: *.bruck.dyn.salzburg-online.at 25.12.14, 23:19 najtaniej www.imbachhorn.eu Odpowiedz Link Zgłoś
mahadeva Alpenblick 28.10.08, 17:02 ja wybieram ten hotel ze wzgledu na relacje cena/jakos obslugi, moze nie wyglada po tyrolsku, ale podobno obsluga jest flawless, a na tym mi zalezy (b dobra ocena na booking.com), pokoje sa juz tylko te lepsze i na travelplanet dostalam lepszy za cene gorszego, sa tez pakiety na stronie, ale tam oferuja jeszcze lepsze pokoje, tyle ze z karnetem, ale mi i tak to sie nie kalkuluje Odpowiedz Link Zgłoś