Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

pytanie do skydadda i starucha5 i nie tylko

IP: *.chello.pl 21.03.09, 13:09
    Witam forumowiczów,

Mam ochotę jechać na narty w dniach 28/03-4/04,najchętniej do Włoch, bo Austrię mam już objeżdżoną. Normalnie o tej porze zdecydowałbym się na jakiś austriacki lodowiec,ale patrząc na obecną zimę, liczę, że we Włoszech jeszcze będą miejsca, gdzie się będzie jeździło po śniegu, nie wodzie.

Skydaddzie, Staruchu5 oraz inni forumowicze, jaki włoski ośrodek polecacie w podanym przeze mnie terminie ? Gdzie będzie w miarę bezpiecznie, jeśli chodzi o warunki śniegowe?

Pozdrawiam
    carbone71
    Obserwuj wątek
      • ewangelizator_carvingu Re: pytanie do skydadda i starucha5 i nie tylko 21.03.09, 13:48
        Cortina, Arabba

a jesli nie bedzie jakiejs katastrofy to i inne osrodki w okolicy
        powinny byc super
        • staruch5 Re: pytanie do skydadda i starucha5 i nie tylko 21.03.09, 14:33
          ile potrzebujesz kilometrow?
          Cortina to tylko 115 km. Na tydzien - troche malo.
          Jesli to musza byc Wlochy, to sa az 4 adresy:
          Okoloice Selli,
          Madonna,
          Aosta
          Livigno.

W Madonnie moze byc najwieksza ciapa, bo to dosc nisko. Ale jest
          lodowiec i Arabba.

Sella jest niezla, bo zawsze cos znajdziesz i jest Marmolada.

Nie bylem w Livigno, ale to wloski biegun zimna, wiec powinno byc
          OK, tylko tez dla mnie za malo na tydzien.

Wreszcie Aosta. Sam tam jade w tym terminie. Niewygoda to to, ze
          trzeba daleko dojezdzac, bo kazdy z 5 dobrych i jeszcze czynnych
          osrodkow ma po 100 km (Zermatt z Cervinia maja wiecej).
          Na razie nieciekawie wyglada prognoza na tydzien 14. :-(
          • Gość: Filomena 1 Re: pytanie do skydadda i starucha5 i nie tylko IP: *.cable.fcom.ch 21.03.09, 18:41
            Tak, ale po Szwajcarskiej stronie śniegu jest 2 metry, a mijescami
            więcej. od południa Na WŁoskiej napewno tyleż samo. a conajmniej metr
            śniegu. Teraz znów w nocy jest mróz , a wdzień chłodno, Nie topnieje
            wiec szyblo.

Jeśli chodzi o śnieg to bezpiecznie jest jak conajmniej 20 lat temu,
            gdy takie zimy bywały normą.
            Pozdrawiam Fil.
          • Gość: carbone71 Re: pytanie do skydadda i starucha5 i nie tylko IP: *.chello.pl 21.03.09, 22:54
            Dziękuję za odpowiedzi.

Jeśli chodzi o wielkość ośrodka, to nie musi być duży.Ja mam tak,że jak trafię jakąś fajną traskę,to mogę na niej spędzić nawet cały dzień. Stąd oglądam warunki w Klausberg - podobno fajny, kameralny ośrodek.

A co sądzicie o takim rozwiązaniu:
            Val di Fiemme, a jeśli będzie ciepło, to Passo San Pellegrino lub Passo Rolle albo Val di Fassa z rezerwami jw.

Staruch5,co z pogodą w tygodniu 14 ? Czego się spodziewasz ? Wysokich temperatur, czy też opadów śniegu.

Kurcze,napaliłem się na te Włochy, byłem w styczniu w Alta Badia, Kronplatz i Val Gardena, dla mnie dużo lepiej niż w Austrii. Rok temu jeździłem w marcu w Otztal,pogoda beznadziejna, więc w ostatni dzień szarpnąłem się na Kronplatz, i pogoda za Brennerpass jak z bajki. Za to kocham Włochy !!

Pozdrawiam
            • ortodox Re: pytanie do skydadda i starucha5 i nie tylko 22.03.09, 00:27
              Zawsze lepiej mieć większy wybór tras, nawet gdy masz jeździć cały dzień tylko na jednej. Po prostu jest wtedy z czego wybierać, tę właśnie jedna trasę. Nie wiem co masz na myśli pisząc kameralny
              ośrodek, jeśli chodzi Ci o niewielką ilość narciarzy, to możesz się zdziwić na Klausberg. Podobnie może być też na Spaeikboden, choć uważam, że to ciekawszy ośrodek. Mnie znudziły obydwa po jednym dniu
              i osobiście uważam, że więcej niż jeden dzień na każdy, to strata czasu. Może na Speikboden dwa dni, ale pod warunkiem ,że czarna do dolnej stacji będzie w dobrym stanie, co w tym okresie kiedy planujesz, może nie być takie pewne. W ogóle uważam, ze to dość ryzykowny termin, choć śnieg pewnie będzie ,ale mokry a ja nie lubię mokrego śniegu pod nartami. Chyba nie jedziesz tam lepić bałwany ;)?
              W tym terminie, mimo wszystko wybrałbym Zillertal.
              pozdro.
              • Gość: carbone71 Re: pytanie do skydadda i starucha5 i nie tylko IP: *.chello.pl 22.03.09, 09:30
                Zillertal i jazda na lodowcu Tux? Bo reszta ośrodków (Ski Optimal, Zillertal Arena i Penken)jest porównywalna wysokościowo z Dolomitami. Chyba, że w Austrii jest po prostu zimniej niż we Włoszech i to daje większą gwarancję...

Pozdrawiam
                Carbone71
                • ortodox Re: pytanie do skydadda i starucha5 i nie tylko 22.03.09, 13:27
                  Tak sądzę, że w Zillertal dobre warunki utrzymują się zazwyczaj dłużej, choć to zaledwie krok od Vale Aurina, to masz: po pierwsze znacznie większy wybór tras i w zanadrzu całkiem dobry lodowiec.
                  Jak już pisałem, to kwestia preferencji. Nie cierpię mokrego śniegu
                  pod nartami.
                  pozdro.
          • zolviu za szybko 22.03.09, 12:35
            staruch5 napisał:

> W Madonnie moze byc najwieksza ciapa, bo to dosc nisko. Ale jest
            > lodowiec i Arabba.

arabba oczywiscie jest na selli a nie w okolicach madonny
      • zolviu Re: pytanie do skydadda i starucha5 i nie tylko 22.03.09, 12:40
        wszedzie w tym sezonie bedzie pewnie jeszcze jako tako, sniegu chyba nigdzie nie
        brakowalo, ale to niech sie staruch wypowie

jesli faktycznie nie brakuje to ja wzialbym madonne i val di sole. one sa
        najdalej na poludnie, nie wiadomo jak bedzie w nastepnych sezonach, jesli teraz
        jest ok to jedz wlasnie tam. madonna jest bajeczna, zdjecia masz ponizej w linku
        • staruch5 Re: pytanie do skydadda i starucha5 i nie tylko 22.03.09, 13:05
          zolviu dobrze zlapal. Ta "Arabba" miala byc linijke nizej.

W Val di Sole moze byc najwieksza ciapa, ale tez najwiecej slonca.
          Co kto lubi.

Sniegu na pewno nie braknie, chodzi o temperature powiertrza,
          widocznosc i opady.
          Jestem przekonany, ze nie bedzie murowanej wyzowej pogody w 14.
          tygodniu. Bedzie niestabilnie, a jak, to sie okaze za 6 dni.
          • Gość: carbone71 Re: pytanie do skydadda i starucha5 i nie tylko IP: *.chello.pl 22.03.09, 22:14
            No cóż, chyba się zdecyduję na Val di Fassa. Mam nadzieję, że nie wtopię (w rozpuszczony śnieg).
            • Gość: serec Re: pytanie do skydadda i starucha5 i nie tylko IP: 195.184.82.* 22.03.09, 22:24
              Czesc, niestety jest szansa że będzie dosyć ciepło. Pewnie Staruch w tygodniu będzie korygował - na razie pogoda nie wygląda za cudownie. Może warto gdzieś wyżej - Livigno?
              • staruch5 serec, jaka jest Twoja opinia? 23.03.09, 09:49
                Zapowiada się spory opad na przyszly weekend, a w ogole to tydzień
                14. wyglada ciagle fatalnie. Niewiele się chce poprawic. Codziennie
                opady, zwłaszcza w poludniowych Alpach. Będzie tez cieplo. Izoterma
                0C chyba na 2000 m npm, ale nie nizej. Czyli grozi tez deszcz.

Wykresy prognoz numerycznych to tylko wykresy. Tak samo to moze
                wyglądać na wykresie, a troche inaczej w gorach. Caly tydzień
                zachmurzenia i opadow (jaki się szykuje) może być:
                a. Zachmurzenie czesciowe przy wietrze i podstawie chmur około
                3-4km (i to jest calkiem znosne)
                b. zachmurzenie całkowite, brak wiatru, podstawa chmur 1000 m.
                i to jest fatalne.
                Chce się ludzic, ze tak bardzo na poludniu na samym początku
                kwietnia to powinno być b. Ale to moje pobozne zycenie.
                Co tym myslisz, serec?
                Zaczynam sie wahac, czy nie zrezygnowac z wyjazdu.:-(
                • Gość: serec Re: serec, jaka jest Twoja opinia? IP: 195.184.82.* 23.03.09, 21:29
                  Jestem lekko zakłopotany, co ja mam napisać...
                  Staruch, ja bym pojechał i tyle.
                  Korzystam ostatnio tylko z GFS-u i tendencje tej zimy model pokazuje świetnie, tylko że ze sporymi odchyleniami czasowymi. Niż z opadami będzie, potem się uspokoi, a potem spadnie z północy niż z chłodnym powietrzem w okolicach 4 kwietnia. Pytanie tylko czy nie za wcześnie będzie niż z północy i jak długo będzie się wypełniał ten sobotni. Odpowiedź pewnie w środę lub czwartek.
                  Czego oczekiwałeś w kwietniu? Pewnie stabilnej wyżowej pogody z amplitudą 2000-2500mnp. W tym roku tak nie ma i wygląda na to że nie będzie. Bardzo ciepło ma być na wschodzie Europy., w Alpach tylko umiarkowanie ciepło - co na wysokościach pow. 2000m nie powinno stanowić problemu. Zachmurzeniem to bym w ogóle się nie przejmował. Dla przykładu GFS i ICM nie dał rady zaprognozować zachmurzenia na dwa dni w przód dla Niskich Tatr. Oba modele pomyliły się o 24h na przestrzeni 48 godzin.
                  Pomogłem choć trochę?
                  pozdrawiam
                  • staruch5 Re: serec, jaka jest Twoja opinia? 23.03.09, 22:16
                    jestem lekko przestraszony.

Oczywiscie,ze planujac wyjazd 28 III-4 IV liczylem na w miare zerowa
                    temperature (lekki mroz) i sporo slonca. zapas sniegu gwarantowal,
                    ze pokrywa sie utrzyma. Takiej pogody, jaka teraz sie szykuje w
                    prognozach sie nie spodziewalem.

Jest wyjatkowo niestabilna. Model GFS powyzej 7 dni, nie dosc ze sie
                    myli bo to daleko, to jeszcze jest liczony z 2 razy wiekszym
                    krokiem, niz do 7 dni. ja to wiem i dlatego nie powinienem patrzec
                    na prognozy powyzej 7 dni, ale jednak patrze. W tej chwli zaczyna
                    sie to troche poprawiac. Sobota juz nie jest totalnie zachmurzona.
                    Niedziela jest kiepsciutka. Ale to nie ejst wielki problem (1
                    dzien). Pytanie co dalej. I to dopiero bede wiedzial we czwartek-
                    piatek. i chyba wtedy zdecyduje.

Ja bym pojechal, ale mam kaprysnych znajomych, co we mgle, albo
                    slabym (rozproszonym ) oswietleniu nie umieja jezdzic i marudza.
                    Dzieki serec.
      • Gość: frodo57 Re: pytanie do skydadda i starucha5 i nie tylko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.09, 23:41
        Witam,wróciłam z Aosty warunki pogodowo-śniegowe rewelacja.Na 6 dni
        jazdy 1 dzień pochmurny.Polecam UVB 40.Prognoza we włoskiej
        telewizji na okres 27.03.-004.04.słońce,dotyczy doliny Aosty.Austria
        i Dolomity o tej porze roku są niepewne-zwykle mgła,lub ciepły wiatr
        i na stoku dramat.Pewne są Trzy Doliny i Cervinia-Zermatt.Sniegu
        powyrzej 2600 m starszy do końca kwietnia/nie piszę o lodowcach/
        • staruch5 Re: pytanie do skydadda i starucha5 i nie tylko 24.03.09, 07:55
          nie wiem, skad wloska tv moze to wiedziec.
          Mysle, ze to stala procedura. Podaje sie, ze bedzie super (bo tez o
          tej porze roku jest to bardzo prawdopodobne), a potem ewentualnie
          sie koryguje.
          Ale jest chyba przelom w prognozach. Ostatnie prognozy numeryczne
          wycofaly sie z nizu na srodek przyszlego tygodnia. To by byla
          swietna wiadomosc. Zobaczymy.
          • bocianiv25 Re: pytanie do skydadda i starucha5 i nie tylko 24.03.09, 14:24
            Bormio, S. Caterina. Livigno
          • Gość: carbone71 Re: pytanie do skydadda i starucha5 i nie tylko IP: *.chello.pl 24.03.09, 18:17
            Widzę Staruch5,że masz prawdziwą huśtawkę nastrojów co do prognozy pogody na tydzień 14.
            Ja zacząłem rozglądać się za kwaterami i widzę prawdziwe zatrzęsienie wolnych apartamentów wcale niedrogich w okolicy Canazei i Moena.
            Jak sądzisz, zdecydować się na ten rejon w przyszłym tygodniu ?

Pozdrawiam
            • staruch5 Re: pytanie do skydadda i starucha5 i nie tylko 24.03.09, 19:08
              Tak, wczoraj byl kryzys, a nawet widmo porazki.
              Ale dzis juz jest OK. Juz dobrze wyglada poczatek tygodnia. Raczej
              nie zanosi sie na zla pogode. Co potem - to nie wiadomo, ale to juz
              wsytarczy, zeby zdecydowac na tak.
              Wybieraj i jedz. Nie wiem, gdzie Moena, ale Canazea, jak najbardziej!
              Pozdrawiam
              • Gość: serec Co za dużo to nie zdrowo IP: 195.184.82.* 24.03.09, 21:47
                Staruch, Carbone – ja bym nie czytał już prognoz tylko śmigał na narty. Śniegu na pewno nie zabraknie… GFS dostał bzika… Nawet Pan w TV o odtrąbionej już wcześniej wiośnie w sobotę cichutko i niemrawie coś mruczy pod nosem.
                serec
                • Gość: carbone71 Re: Co za dużo to nie zdrowo IP: *.chello.pl 24.03.09, 22:40
                  Masz rację, nie ma co kombinować, tylko zajmować kwaterę i jechać !!!
            • ewangelizator_carvingu Re: pytanie do skydadda i starucha5 i nie tylko 24.03.09, 22:43
              Carbone,

w zeszłym roku byłem w Fassie na poczatku kwietnia

warunki były bardzo dobre, dowaliło nawet śniegu, na dole wiosna, na
              górze kraina lodu

co do miejsca - zalezy co chcesz robic

jezeli chcesz sie skupic na Selli - Canazei bedzie wygodniejsze

jezeli chcesz pojeździc samochodem po okolicy np Passo San
              Pellegrino (zdecydowanie polecam na jeden dzień) czy tez Predazzo,
              Alpe Lusia czy Ciampac ale tez intensywnie zwiedzic Arabbe,
              Marmolade, Gardene itd dobra i tania opcja bedzie miejscowosc w
              środku doliny np Pozza, Vigo czy Pera( tam mieszkałem)

Moena przeniesie środek ciezkosci na Tre Valli i Predazzo, dalej
              bedziesz miał do Selli

Moena
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka