Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    12.07.09, 21:16
    Wiem,wiem, do zimy jeszcze kawałek ale mam pytanko. W ub.roku Dolomity-porażka
    pogodowa,kolega był w Kronplatz-podobnie.Natomiast sąsiad jeździł w "typowo
    polskim " Zell am See -lampa przez 2 tyg. W tym roku chcę postawić na
    Austrię.Macie może jakieś własne doświadczenia co do miejsca jak w temacie ?
    Pozdrawiam ,Andrzej
    Obserwuj wątek
      • maczores Re: Nassfeld 13.07.09, 19:23
        Na dwoje babka wrozyla. ja bylem w Salbach- Hinterglemm 20 km od
        Zell am See i plulo sniegiem przez 5 dni non stop
        • mirdo1 Re: Nassfeld 15.07.09, 11:22
          Źle sie wyraziłem.Nie chodzi mi o pogodę, a o ewentualny wybór
          miejsca.Nassfeld stosunkowo rzadko sie przewija na portalach
          polskich a jednocześnie jest dość wysoko oceniane w zestawieniach
          austriackich.Może ma ktoś jakies własne doświadczenia którymi
          zechciałby się podzielić? Pozdrawiam.
          • Gość: JurekM Re: Nassfeld IP: *.adsl.inetia.pl 16.07.09, 19:33

a co chcesz konkretnie wiedzieć ? Nassfeld to największy i najnowocześniejszy
            ośrodek narciarski w Karyntii-na granicy z Włochami-na pewno warty
            zobaczenia-szybkie,nowoczesne wyciągi,najdłuższa gondolka w Alpach,dużo
            Słoweńców,dzięki skiforum Polaków też coraz więcej ;)
            • mirdo1 Re: Nassfeld 22.07.09, 19:33
              Jak wygląda baza noclegowa,sprawność komunikacji skibusami(ilość
              połaczeń) oraz charakter tras w sensie ich rozmaitości żeby była coś
              dla średniaków jak i bardziej zaawansowanych.A tak na dobrą sprawę
              ważne są dla mnie zwykłe,subiektywne odczucia osób które tam były.
              Może ewentualne namiary na nocleg,bądź firmy pośredniczące?.
              • Gość: JurekM Re: Nassfeld IP: *.adsl.inetia.pl 22.07.09, 21:18
                Skibusy są bardzo dobrze zorganizowane-jest kilka linii obsługujących całą
                okoliczna dolinę.Noclegi znajdziesz na stronie www.nassfeld.at lub w
                rozszerzonej wersji obejmującej całą dolinę Gailtal a nawet dosyć oddalone
                okolice Weisensee - www.naturarena.com.Wyciągi w przeważajacej większości
                szybkie,nowoczesne-trasy dla każdego,ale dominują czerwone-wiele z nich krzyżuje
                i łączy się dając za każdym razem możliwość innej wersji tego samego z pozoru
                zjazdu.Przy dolnej stacji krzeselka Madritschen jest sklep spożywczy czynny
                nawet w niedzielę-można tanio się napić czy jakiś batonik energetyczny pochłonąć
                na szybko.Z tanich noclegów polecam na przykład
                www.landhaus-maximilian.at/index1.html
            • Gość: rybenbaum Re: Nassfeld IP: *.chello.pl 24.07.09, 10:21
              ja też zastanawiam się nad tym miejscem
              tam trzeba spać w tym hermagor na 600 npm, czy da się gdzieś wyżej?

db.intermaps.com/im/skimaps/nassfeld/index.swf?lang=en
              np na dole krzeseł madritschen6er?
              droga jest, restauracje są, ale jakoś na mapie niewyraźnie widać, czy
              jest tam miejscowość
              • Gość: JurekM Re: Nassfeld IP: *.adsl.inetia.pl 24.07.09, 19:47
                Pewnie,ze można mieszkać wyżej-na samym stoku jest mnóstwo hoteli i domków do
                wynajęcia-ale oczywiście ceny o wiele wyższe niż w dolinie.Hermagor to
                największa miejscowość w okolicy,ale do stoków parę kilometrów.Można też
                zamieszkać w Tropolach-przy dolnej stacji gondolki Millenium Express lub wyzej-w
                samym Nassfeld przy granicy wloskiej lub np w Sonnleitn.
              • o.tisk Re: Nassfeld 29.09.09, 16:53
                jak chcesz na tamtym areale mieć blisko do nart, a w dodatku nie
                musieć zupełnie korzystać z samochodu, to ... bliżej się tam już nie
                da ;-))
                W narciarach prosto z domu na stok ->
                www.silfide.hr/ski/skidpocetna.asp
                Zdravim :-)
                • mirdo1 Re: Nassfeld 29.09.09, 22:59
                  Dziękuję za zainteresowanie i maile.Ale po przemyśleniu wybór padł na Soelden.
                  Mam nadzieję,że będzie ok. Pozdrawiam.
                • Gość: krystian Re: Nassfeld IP: *.dzierzoniow.vectranet.pl 30.09.09, 18:34
                  O.tisk , byłeś w tym pensjonacie?Jakie warunki ,w ktorym miejscu to
                  jest dokładnie?
                  • o.tisk Re: Nassfeld 02.10.09, 17:24
                    Siema :-)
                    Sorki, że od razu nie odpowiadam, ale tutaj zaglądam z rzadka, bo
                    moim "macierzystym" forum jest -> www.skiforum.pl
                    Ale już Ci wyjaśniam : nie spałem tam, ale mocno się interesowałem
                    tymi noclegami, ponieważ jadąc kanapą na górę z Troegl Skiplatz na
                    Tressdorfer Hoeche praktycznie kanapa leci nad pierwszymi z kraju
                    domkami z tej "kolonii" pod Twoimi nogami :-). Więc może być tak, że
                    widzisz, co pod Tobą czyta gość w gazecie, albo co dzisiaj griluje
                    dziś na obiad ponętna maedchen ;-)))
                    Mi się nie spodobało to, że tam trzeba wynająć te domki na min.
                    tygodniowe turnusy pobytu, ale dla mnie to jest za długie siedzenie
                    w jednym miejscu ...
                    Dlatego to odpuściłem, choć miejsce - niewątpliwie - z uwagi na swe
                    położenie jest waaaarte uwagi.

Zdravim :-)
      • daribari Re: Nassfeld 28.01.16, 10:33
        Witam,
        Wybieram się 14.02.16 do Nassfeld na narty. Szukam jakichś informacji nt tego ośrodka. Gdzie warto zjeść na stoku, które trasy są godne polecenia, gdzie zrobić zakupy i inne atrakcje np. kryty basen itp. Czekam na ciekawe propozycje. A może ktoś jedzie w tym terminie na narty?
      • bolek663 Re: Nassfeld 02.03.18, 19:24
        Byłem w Nassfeld w lutym 2018r. Trochę luźnych i subiektywnych odczuć nt tego ośrodka. Na początek atut niezaprzeczalny - piękny krajobrazowo,przypominający trochę Dolomity, o amfiteatralnym ukształtowaniu ośrodek. Jednak wszystko reszta nie jest takie jednoznaczne. Chociaż ośrodek ma 110 km tras czyli chyba dużo to uderza ogromna liczba narciarzy(po prostu tłum, człowiek obok człowieka). W jeden dzień na wyjazd kolejką Millenium Express czekaliśmy 20 minut. Zgadzam się z tymi którzy piszą na różnych forach że oznaczone jako trasy czerwone, odcinkami można zaliczyć do czarnych. To rodzi kolejną niedogodność, na tych "ściankach" mniej wprawni (atych ja wiemy jest większość)narciarze i snowbordziści zjeżdżając mocno krawędziują, co powoduje że około południa tworzą się gigantyczne muldy(w sam raz do rozgrywania konkurencji- jazda po muldach). Co prawda istnieją objazdy takich miejsc, jednak są one wąskie, zlodowaciałe i tworzą się na nich "korki". Mima że ośrodek jest określany i słusznie jako ośrodek dla umiejących jeździć,tym samym teoretycznie nie powinno tam być osób uczących się. Nic z tego pełno szkółek i uczących się jak wszędzie. Zaliczanie ośrodka do TOP 10 Austrii to moim zdaniem przesada. Co jeszcze może być niedogodnością w zależności od preferencji, to to że w bezpośredniej bliskości wyciągów jest mało kwatera(i jeszcze są drogie). Pozostają codzienne dojazdy w promieniu do 25 km czyli 50 km każdy dzień, wszystko to ładnie wygląda z perspektywy planowania w Polsce, na miejscu wielu zmienia zdanie.Wśród nowoczesnych podgrzewanych kanap,w bardzo atrakcyjnej według mnie części ośrodka(wyciągi nr 7 i 8) są dwie mało przyjazne 6 os. kanapy z twardymi siedzeniami i bez osłon- zmarzliśmy tam niemiłosiernie. Reasumując moim zdaniem podejmując decyzję o odwiedzeniu Nassfeld na podstawie opisów reklamowych, a później konfrontując to z rzeczywistością na miejscu może zrodzić się odczucie że "nie tak to sobie wyobrażaliśmy, czegoś tu brakuje". Często w publikacjach pisze się i dziwi małemu zainteresowaniu Polaków tym miejscem, może instynktownie czujemy że coś tam jest "nie tak"
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka