Dodaj do ulubionych

Lanzarote-napiszcie, że warto!

21.04.11, 21:14
Witajcie.
Jutro idę rezerwować wycieczkę na Lanzarote. Hotel Barcelo la Galea.
Bardzo chcemy lecieć na Kanary. Odpada Teneryfa ,na której byliśmy. Przekopaliśmy wszystkie wyspy i hotele i ten był jedynym, który spełniał nasze kryteria, które sobie wyznaczyliśmy.
Hotel ma bardzo dobre opinie. Nie jestem tylko przekonana co do wyspy.
Proszę o wypowiedź osoby, które tam były. Napiszcie, ze warto tam jechać i nie będziemy żalowali. Pobyt ma być 14 dniowy. Nie tylko leniuchowanie nad wodą ale i zwiedzanie wyspy.
Obserwuj wątek
    • Gość: Greg Re: Lanzarote-napiszcie, że warto! IP: *.is.net.pl 21.04.11, 21:56
      Świetne miejsce - warto!!!
    • Gość: Aka Re: Lanzarote-napiszcie, że warto! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.04.11, 08:23
      Lanzarote - według mnie wyspa do odpoczynku na tydzień. W ciągu jednego, góra dwóch dni można zwiedzić to co najciekawsze. Krajobraz - bardzo ciekawy, ładny, a może miejscami piękny, który jednocześnie przy dłuższym pobycie może być przygnębiający. Dlaczego? Brak wysokiej roślinności, ciemna, wulkaniczna ziemia. Nie wiem jak z rozrywką, bo tego nie szukam w moich podróżach, raczej nastawiam się na odpoczynek i zwiedzanie. Bardzo mi odpowiada klimat na wyspach, dlatego chętnie tam wracam. Jeżeli tęsknisz za odpoczynkiem i wybrałaś dobry hotel, przy którym zapewne jest piękny ogród, to możesz śmiało tam lecieć, a wspomnienia z Parku Timanfaya na długo pozostaną w Twojej pamięci.
    • ty-i-ja-razy-dwa Re: Lanzarote-napiszcie, że warto! 22.04.11, 09:09
      Dziękuję Wam za opinie.

Kanary mają specyficzny urok i klimat. Dlatego chcę tam wrócić. Wolałabym chyba jednak GC. Oglądając w necie fotki bardzo mi się podobała. No i pewnie więcej tam możliwości jak na 2 tygodnie.
      W Teneryfie zakochałam się od pierwszego wejrzenia. Boję się, ze Lanzarote mnie rozczaruje :(
      • Gość: jozefa1 Re: Lanzarote-napiszcie, że warto! IP: *.171.171.54.static.crowley.pl 22.04.11, 10:15
        A ja napiszę, że warto! Byłam na 2 tygodnie i nie nudziłam się. Warunek trzeba wynająć samochód (jest tanio)i zwiedzać-oczywiście krajobrazy i dzikie miejsca, których nie brakuje.Zaletą wyspy jest brak blokowiskowej zabudowy i mało ludzi, wadą, jak dla mnie jedyną: zbyt silny wiatr i temperatura 24-26 stopni (w lipcu), wieczorem obowiązkowo sweterek.Hotelu nie znam pozdrawiam
        • Gość: jotka Re: Lanzarote-napiszcie, że warto! IP: *.ptedom.pl 22.04.11, 10:54
          Ja też potwierdzam, że warto. Jak planowałam wyjazd, to ktoś mnie zapytał, a co Wy tam będziecie robić przez 2 tyg.? A można tak:
          - 3 dni na leniwe zwiedzanie i objazd wyspy (a jest wiele niesamowitych miejsc!),
          - 3 dni plażowania na plażach Papagayo + wizyta w Playa Blanca,
          - 2 dni plażowania na playa Famara - obłędne fale i super miejsce do nauki serfowania,
          - na 1 dzień mozna poplynąć na Fuerteventure,
          - 1 dzień na Graciose,
          - 1 dzień można poświęcić na trekking na któryś z wulkanów,
          - 2 -3 dni można się powłóczyć po okolicy, pobyczyć w hotelu i zrobić wypad na zakupy do Arecife lub Puerto del Carmen i urlop zleci zanim się obejrzysz !
          • Gość: kamila Re: Lanzarote-napiszcie, że warto! IP: *.7-1.cable.virginmedia.com 22.04.11, 13:30
            My lecimy na Lanzarote w niedziele i tez mam nadzieje ze sie nie rozczarujemy. Bylismy juz na Teneryfie i Fuerteventurze i podobalo nam sie bardzo.
            • killgrill Re: Lanzarote-napiszcie, że warto! 23.04.11, 08:34
              Warto-warto-warto.
              Szczegolnie warto przygotowac sie wczesniej, bo wyspa choc mala ma bardzo duzo ciekawych miejsc do zobaczenia. No i na Fuerteventure blisko promem wiec dodatkowe miejsce na wypad
    • ty-i-ja-razy-dwa Re: Lanzarote-napiszcie, że warto! 23.04.11, 09:45
      Dziękuję wszystkim.
      Bylismy wczoraj w biurze ale jeszcze pomarudzilismy trochę. Ale dzis ostatecznie podjęliśmy decyzję. Lecimy na Lanzarote :)
      • aka10 Re: Lanzarote-napiszcie, że warto! 25.04.11, 11:58
        Ja chyba nawet wole Lanzarote od Teneryfy. Jest co robić, nawet na 4 tygodnie urlopu.
        pl.wikipedia.org/wiki/C%C3%A9sar_Manrique
        Manrique dużo zrobił dla tej wyspy.
        • Gość: Sławek Re: Lanzarote-napiszcie, że warto! IP: *.toya.net.pl 25.04.11, 13:09
          Świetny wybór. Trzeba jednak wypożyczyć samochód i powoli pojeździć po wyspie. Mnóstwo ciekawych miejsc innych niż na pozostałych wyspach. Park Timafaya jest zdecydowanie bardziej atrakcyjny od sławionego Teide. Polecam odwiedziny w licznych knajpkach, ale w miejscowościach mniej turystycznych. Tak dobrych ryb nie jadłem chyba nigdzie. ( viecha, cerna)
          • Gość: ote Re: Lanzarote-napiszcie, że warto! IP: *.dynamic.chello.pl 25.04.11, 17:00
            Mam nadzieję, że będziecie wniebowzięci. My się zakochaliśmy w tej wyspie. Jest urocza, niewielka z intrygującym wulkanicznym krajobrazem ujarzmionym przez Cesara Manrique. Niska zabudowa, miejsce jak na Wyspy Kanaryjskie kameralne.
            Byliśmy dwa razy. Za pierwszym na własną rękę lecieliśmy przez Madryt, nocowaliśmy w Playa Blanca. Po raz drugi polecieliśmy z biurem w styczniu tego roku. Tym razem mieszkaliśmy w Costa Teguise.
            Co do marszruty propozycja Jotki wydaje się w porządku. Dorzuciłbym jeszcze rajd po winnicach, wejście na wulkan Corona, niedzielny targ w Teguise, Cueeves Verdes, Jameos del Agua. Z resztą poczytajcie o wyspie w przewodnikach i na forach i zwiedzajcie spontanicznie, zatrzymujcie się w małych wioskach, smakujcie tapasy, do wszystkiego bierzcie mojos - sosy w wersji zielonej lub czerwonej, spróbujcie miejscowych serów, popijajcie lokalnym winem - najbardziej znane to La Geria i Bodega el Grifo. Moim zdaniem mimo niewielkiej powierzchni atrakcji starcza na wiele dni. My za pierwszym razem więcej zwiedzaliśmy, a za drugim plażowaliśmy, najwięcej na Famarze. A i tak mamy duży niedosyt, w przyszłości chcielibyśmy tam pomieszkać.
            Samochód powinniście wziąć koniecznie. Oprócz możliwości samego zwiedzania macie dzięki temu dowolność w wyborze plaż (Papagayo ale też zaraz obok Mujeres, dla nas najatrakcyjniejsza Famara - tu możecie w części z bungalowami znaleźć hostel, w którym zatrzymali się bohaterowie "Przerwanych Objęć" Almodovara - i inne kameralne piękne plaże). Z wypożyczalni polecam Cabrera Medina, my korzystaliśmy z usług tej firmy i jesteśmy bardzo zadowoleni. Oczywiście zamawiajcie via internet przed wyjazdem, wychodzi taniej. Cenowo byli jedni z najatrakcyjniejszych. W najtańszej taryfie jeździliśmy 5drzwiowym oplem astra. Na paliwo wydacie grosze. Małe odległości i w styczniu cena oscylowała poniżej euro za litr.
            Jeśli chcielibyście pojeść w knajpach, to niestety muszę stwierdzić trzeba trochę poszukać. Bardzo dużo lokali powstało na potrzeby anglików. Sporo też chinese food, italian i innych kurortowych typówek. Ale jak się trochę pokręcić można znaleźć knajpy z miejscową albo przynajmniej hiszpańskojęzyczną ludnością, a tam niebo w gębie.
            Można by długo o Lanzarote ale kończę bo sam muszę teraz szukać. Pod koniec maja zatrzymujemy się w Tarifie :)
            Pozdrowienia i super wyjazdu!!
    • Gość: tutek Re: Lanzarote-napiszcie, że warto! IP: *.pljtelecom.pl 25.04.11, 15:21
      Ja bylam 2 tygodnie, z czego 8 dni mielismy samochod, i absolutnie sie nie nudzilismy, jest mnostwo do obejrzenia, polecam kupienie biletu BonoTicket do 6 glownych atrakcji zaprojektowanych przez Manrique, mozna zaoszczedzic kilka euro. Ale jest tez duzo innych bardzo fajnych miejsc, zdecydowanie dom Lag-O-Mar na przyklad, oczywiscie muzeum-dom Manrique'a, stare Teguise, najlepiej w dzien nie-targowy, jesli jestescie z dziecmi to na pewno zachwyci je Rancho Texas... no i wizyty w winnicach.... rejsik na Graciose... Na pewno warto, ja jestem w Lanzarote zakochana, i bardzo chce tam wrocic... Nie sadzilam, ze taka mala wyspa moze miec az tyle do zaoferowania.
    • do-de Re: Lanzarote-napiszcie, że warto! 26.04.11, 10:42
      wyspa fajna.
      Byliśmy przez tydzień, z czego zdążyliśmy 1 dzień poleżeć na leżakach :).
      Hotel naprawdę dobry, ze świetną kuchnią i wygodnym all inc.
      • konatka Re: Lanzarote-napiszcie, że warto! 27.04.11, 20:45
        W lipcu będziemy na lanzarote i chcielibyśmy popłynąć na fuertaventure. Proszę mi doradzić czy wykupić wycieczkę u rezydenta, czy zabrać auto na prom i zwiedzać na własną rękę i jakie są ceny? Dodam,że lanzarote będziemy zwiedzać na własną rękę.Jeszcze jedno pytanie jaki przewodnik najlepiej kupić ogólny na wszystkie wyspy czy na każdą osobny?
        • killgrill Re: Lanzarote-napiszcie, że warto! 29.04.11, 08:46
          Jesli bedzie w Paya Blanca sprawa jest prosta. Wystarczy wynajac samochod na Lanzarote i odebrac go w porcie na Fuerteventura (tam go tez oddac). Zwiedzac tylko samemu jesli sie tylko da- to moje motto ;)
        • ty-i-ja-razy-dwa Konatka! 29.04.11, 09:09

Kiedy lecicie na Lanzarote i skąd? Do jakiego hotelu?
          • konatka Re: Konatka! 30.04.11, 21:24
            na lanzarote lecimmy 23 lipca z warszawy do hotelu mansion nazaret na 2 tyg, a Ty też się tam wybierasz? skąd i do jakiego hotelu?
            • ty-i-ja-razy-dwa Re: Konatka! 30.04.11, 21:46
              My lecimy z Warszawy ale 9 lipca. Do 23 lipca. A hotel to Barcelo la Galea.
              • wawerek77 Re: Konatka! 03.05.11, 17:46
                Oczywiście , że warto lecieć na Lanzarote, jak również i na inne Wyspy Kanaryjskie.
                Wróciłem w grudniu 2010 roku, poniżej link do fotek z pobytu;

fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,120220710.html
                Pozdrawiam
    • Gość: Ania Re: Lanzarote-napiszcie, że warto! IP: *.dynamic.chello.pl 17.04.12, 12:38
      Dla tej jaskini warto tam pojechać:
      www.youtube.com/watch?v=F_W1IhmGRl8
      i oczywiście park Timanfaya

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka