Gość: beti IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.11, 10:45 Mam pytanko, ponieważ jadę na Teneryfę z dziećmi, czy istnieje tam problem komarów? I jeszcze jedno , czy o tej porze wieczory są ciepłe, czy należy mieć jednak jakiś swetere. Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jasiu... Re: Komary na Teneryfie IP: *.prenet.pl 01.08.11, 11:17 Kiedy i gdzie jedziesz? Ja nigdy na Kanarach nie spotkałem nic, co by gryzło. Widziałem kilka much, może ze trzy osy. Jednak jakiekolwiek owady są tam wybitną rzadkością. Teneryfa jest cieplejsza, niż np. Fuerteventura, szczególnie Teneryfa południowa. Wieczory są raczej ciepłe. To, czego się powinnaś bać, to oparzenia słoneczne. I właśnie dlatego (ochrona przed słońcem) czasem długi rękaw się przydaje (koszula bawełniana, nie sweter). Zimą, ale później niż w grudniu, w nocy robi się trochę chłodniej. Odpowiedz Link Zgłoś
paula81729 Re: Komary na Teneryfie 01.08.11, 13:16 Witam, kilka dni temu wróciłam z Teneryfy. Komarów nie spotkałam, może kilka much. Byłam na południu w miejscowości Los Gigantes, było b. ciepło. Wieczory też są ciepłe, ale nie zaszkodzi zabrać coś cieplejszego ( jakiś sweter, czy długie spodnie ) zwłaszcza jeśli wybierasz się na La Gomerę, czy wulkan. Pamiętaj o kremach z filtrem. Życzę udanego urlopu :). Pozdrawiam PAULA -- "Podróże kształcą, ale tylko wykształconych" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beti Re: Komary na Teneryfie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.11, 13:31 Dziękuję bardzo za info, ja wylatuję już w czwartek i te wiadomości bardzo mi pomogą. Jeśli chodzi o filtry zawsze zabieram 50, 30 i coś niższego tak na wszelki wypadek. Zamierzamy obejrzeć i gomere i teida i teraz wiem,że warto miec w plecaku coć ciepłego. Dzięki i pozdrawiam.Beti Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasiu... Re: Komary na Teneryfie IP: *.prenet.pl 01.08.11, 14:24 Z ciepłym nie przesadzaj. Temperatura w nocy spada obecnie do 23 stopni C. Po południu trochę przekracza 30 stopni. Aha - rozumiesz, że w cieniu! W słońcu piasek (ciemny) nagrzewa się tak, że w 5 minut ugotujesz na nim jajko. Pamiętaj raczej o butach na plażę dla dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
paula81729 Re: Komary na Teneryfie 01.08.11, 15:11 Dokładnie! Uważaj można sobie stopy poparzyć! Buty do wody mogą się przydać. Ja byłam w hotelu Barcelo Santiago. Przy samym hotelu była plaża, ale kamienista. Radzę uważać na kamienie na plaży, bo były b. śliskie. A jeśli chodzi o o ciepłe ubranie to cóż, niektórzy na wycieczce na La Gomerze mieli kurtki! Uważam, że to trochę przesada, ale coś ciepłego to się jednak może przydać. A gdzie dokładnie będziesz na tej Teneryfie? W jakim hotelu? Pozdrawiam PAULA -- "Podróże kształcą, ale tylko wykształconych" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beti Re: Komary na Teneryfie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.11, 16:40 Kapcie do pływania wożę ze sobą od lat i teraz też o nich nie zapomniałam. Zresztą o tym piasku trochę poczytałam, więc wiem ,że może być gorący. Natomiast mam rózne informacje co do temperatury na wulkanine(14-15 stopni) i teraz nie wiem czy cienka bluza, czy raczej letnia wersja polara. My będziemy urzędować w hotelu Be Live Playa la Arena w Puerto Santiago, mam nadzieje, że urlop nam się uda pod każdym względem. Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasiu... Re: Komary na Teneryfie IP: *.prenet.pl 01.08.11, 16:58 Uda się, nudnawe, spokojne miejsce, bardzo blisko do Los Gigantes. Polecam wycieczkę taksówką (niech się tata przy okazji miejscowego piwa napije) do portu, a stamtąd wycieczkę na oglądanie delfinów. Wybierzcie jak najmniejszą łódkę. Będzie dużo taniej, niż zamawiane w hotelu. A naprzeciwko plaży jest jubiler, u którego można spotkać najładniejsze oliwiny. To śliczny kamień, zarówno w wisiorku, jak i np. w kolczykach i (oprawiony w żółte złoto) pięknie wygląda,a wcale nie jest drogi. Naciągnij męża, będziesz mieć wspaniałą pamiątkę ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kate Re: Komary na Teneryfie IP: *.aster.pl 01.08.11, 21:53 Hej Beti, czy wylatujesz z Warszawy? Bo ja razem z moją rodzinką (dzieci lat 11 i 7 ) jedziemy w tym samym terminie do tego samego hotelu. Nie wiecie czy mozna na miejscu kupić buty do wody? Odpowiedz Link Zgłoś
paula81729 Re: Komary na Teneryfie 01.08.11, 22:06 Witam, szczerze to nie wiem czy są tam takie buty, ale nie radziłabym tam ich kupować. Powód jest prosty: jest tam po prostu drogo. Kupowałam ręcznik, w różnych sklepach ten sam ręcznik miał różne ceny: w jednym sklepie kosztował 12 euro, a mnie udało się go kupić za 4,5 euro. Wystarczy trochę pospacerować. I to nie jest ściema, tak było na prawdę! Za sok w hipermarkecie koło mojego hotelu musiałabym zapłacić 4 euro! Dalej nie wymieniam nawet. Po prostu jest drogo. Pozdrawiam PAULA -- "Podróże kształcą, ale tylko wykształconych" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kate Re: Komary na Teneryfie IP: *.aster.pl 02.08.11, 12:16 Dzięki za wszystkie informacje. Biorę sie za pakowanie, no i lecę po "wodne buty" skoro tam tak drogo. Beti do zobaczenia :) Odpowiedz Link Zgłoś
inezka1 Re: Komary na Teneryfie 02.08.11, 10:30 Dla mnie ranki były chłodne (16 - 30 lipca, Costa Adeje). Wieczorem np. na pokazie fontann też powiewał chłodny wiatr. Na wulkanie (20 lipca) temp. odczuwalna - 8. W długim rękawie i długich spodniach nie było za gorąco. Mocno tam wieje. Na dolnej stacji kolejki oczywiście gorąco. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beti Re: Komary na Teneryfie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.11, 10:41 bardzo dziękuję za wszystkie cenne podpowiedzi i zdecydowałam,że na coś ciepłego miejsce w walizach się znajdzie. Do kate - ja jade z w opcji my - rodzice, córa 18 i syn 5 lat, mam nadzieje, że się znajdziemy jak nie na lotnisku to na pewno w hotelu. Do jasia - z tego co czytam masz bogate wiadomości na temat Teneryfy i dodatków, może jeszcze coś ciekawego zdradzisz:-) Beti Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasiu... Re: Komary na Teneryfie IP: *.prenet.pl 02.08.11, 14:11 jeżdżę na wyspy (różne) co rok, tak jak inni np. co rok do Władysławowa. W tym roku znów Teneryfa, ale całkowite południe wyspy. Dlaczego - bo wyspy wciągają. Nie ma tam żadnych niebezpieczeństw, tubylcy są bardzo przyjaźni, jedynie w niektórych hotelach dochodzi do ekscesów, ale "bohaterami" są po prostu osoby, które przyjechały na wypoczynek, a przy okazji chcą coś sobie dokraść. To przykre, ale często do ekscesów dochodzi w hotelach, gdzie jest dużo Polaków. Różni ludzie jeżdżą. Niedawno temu, na Fuerteventurze słyszało się o przypadku, kiedy to okradano gości, posługując się wpuszczanym do pokojów gazem. Nie wiem ile w tym prawdy, bo każdy hotel z zewnątrz pilnowany jest przez kamery, a monitoring nie zauważył obcych wokół hotelu. A więc musiał to robić ktoś z samego hotelu. Personel nie kradnie, ja nigdy nie korzystałem z sejfu, ale jak zostawisz 1-5 Euro na stoliku, to sprzątaczka przekonana, że to napiwek zabierze. Do takiego zachowania przyzwyczaili Niemcy. Są miejsca, gdzie parkingu szuka się bardzo długo. Ot choćby, w pobliżu Teide, jeśli będziesz w okolicy kolejki (jest po prawej taki parking) po godzinie 10, to na miejsce parkingowe nie licz. Jest ciasno i dlatego ja wolę dopłacić i jechać autobusem. Na porządku dziennym jest odjeżdżanie autobusów wycieczkowych, bez czekania na spóźnialskich. Ja pamiętam, że z Loro Parku nie zabrano 8 osób. Ponoć w regulaminie jest punkt, że kierowca nie musi czekać. A te osoby ja widziałem w ogromnej kolejce do WC, przy wyjściu z parku. Na Teide kierowca zostawił 3 osoby. Przyczyna podobna - wjechali na szczyt, a do zjazdu również jest kolejka i to czasem trzeba w niej czekać zdecydowanie dłużej niż godzinę. Autobus czeka 5 do 10 minut. Jaka rada - nie pozostawiać nic w autobusie (przypadki chodzą po ludziach), o czym zresztą przypomina kierowca, a jeśli autobus ucieknie, to trzeba się pytać następnych, w jakie okolice jadą. Najczęściej szybko jakieś miejsce się znajdzie, kierowca zabierze chętnie, ale wiadomo, coś mu trzeba "do ręki" dać. Czasem warto korzystać z autobusów lokalnych. Przejazdy są tanie, a i człowiek może nie myśleć o parkingach, czy poziomie wina we krwi. Znam osoby, które co roku jeżdżą na wyspy, bo to jednak zupełnie inny klimat, niż np. Turcja, czy Egipt. Nie grzeje aż tak mocno. Jeśli kupujesz coś od murzynów, targuj się, ale ze śmiechem, z humorem. Często można kupić wiele drobiazgów dużo taniej. Co do cen - są wszędzie umowne, rozumieją rosyjski, choć najlepiej mówią po niemiecku. No ale mówiący po niemiecku (też mówię) słyszą najwyższe ceny. Warto mimo wszystko mówić po polsku. Na skałach w okolicy Puerto Santiago możesz znaleźć sól oceaniczną (po odparowaniu wody), ale uważaj skąd bierzesz (powąchaj) na pamiątkę. W niektóre miejsca są wyprowadzane psy. Za to możesz w dołkach wypełnionych wodą znaleźć takie okrągłe muszelki (różne kolory - zielonkawy, szary, czerwonawy), które właśnie z tą solą są chyba najfajniejszą pamiątką. Mają średnicę od 3 do 5 centymetrów. Uważaj - skały są śliskie i ostre, łatwo się przewrócić i rozwalić nogę. No ale mąż może ci pomóc. W szpiczastych maleńkich muszelkach siedzą zawsze krabiki, a więc te na pamiątkę się nie bardzo nadają. Aha - te okrągłe są dość kruche, mogą się połamać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beti Re: Komary na Teneryfie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.11, 14:57 No dzięki, dzięki, ja jestem oblatana w Grecji, Turcji i trochę Egipt ale bardziej nurkowy + zwiedzanie. Hiszpanie odkrywamy od 2 lat i zdecydowanie najbardziej nam się podoba ( prócz rodosu) i pod względem zwiedzania, wyżywienia i nastawienia do ludzi. morze woda trochę chłodniejsza no ale to ocean, ale ogólnie to i czyściej i fajniej. Zawsze wypożyczamy samochód na 3-4 dni bo nie dajemy rady wyleżeć 14 przy basenie , a dzieciaki już zaprawione w boju do zwiedzania, zresztą dla młodego na pewno dniówka w Loro Park, skorzystamy z podpowiedzi o wyprawie na delfiny, co prawda myśleliśmy o katamaranie, ale skoro mówisz, że im mniejsz łódka tym lepiej to tak zrobimy.Wybieramy się też na Teide i dobrze wiedzięć, że im wcześniej to szansa na parking. Chcemy też popłynąć na Gomerę i wynalazłam też taką fajną traskę wycieczkową "po wyspie w 3 dni". Zobaczymy też co zaproponuje rezydent. Co do sprzątaczek nauczyliśmy się przez lata, że dla zdrowotności co kilka dni zostawiamy 2-5 euro. Ja nie zbiednieję, a one zawsze bardziej życzliwe. Z wysp Kanaryjskich to nasza pierwsza i jak nas wciągnie to myślę, że następne lata wakacyjne mam zaplanowane. Jeszcze raz dziękuje za info i pozdrawiam Beti. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasiu... Re: Komary na Teneryfie IP: *.prenet.pl 02.08.11, 18:01 stado delfinów pomiędzy Teneryfą, a La Gomerą liczy około 5 tysięcy sztuk, tak że trudno ich nie spotkać. Katamaran jest dość wysoki i chyba delfiny czują przed nim respekt, za to mniejsze jednostki (jest np. taka mało atrakcyjna właściwie łódka) pozwalają na o wiele bliższy kontakt z tymi przesympatycznymi zwierzakami. Z portu można również wypłynąć na ocean (dość spokojny w tym miejscu) skuterami wodnymi i to jest dopiero przeżycie, jeśli delfin przepłynie ci obok skutera, ale przy dzieciach nie namawiam. Może faktycznie za dużo adrenaliny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lenkam1 Re: Komary na Teneryfie IP: *.zdw.krakow.pl 02.08.11, 15:18 Takich opisów i rad bardzo chętnie i z przyjemnością sie czyta, oby całe forum było takie......... My też po raz pierwszy wybieramy się na Teneryfę, też chcemy pojeździc po wyspie, myślę że będzie super. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Komary na Teneryfie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.11, 21:01 Dzieci (dorośli również) świetnie bawią się też w Siam Parku. Cały dzień mija tam bardzo szybko, aż żal wychodzić. Są tam atrakcje dla dużych i małych. Bilety można kupić u rezydentki lub samemu wybrać się miejskim autobusem. Przystanek znajduje się po drugiej stronie hotelu (Playa la Arena), jedzie się ok. 1 godziny. My też wypoczywaliśmy w tym hotelu w lipcu, było świetnie. Pozdrawiam i życzę udanego urlopu. Odpowiedz Link Zgłoś
dominika18 Re: Komary na Teneryfie 06.08.11, 15:21 Byłam w zeszłym roku na Teneryfie. Komarów nie zauważyłam, jeśli chodzi o temperaturę to przez całe dnie było jak dla mnie na prawdę świetnie - nie więcej niż ok. 30 st. C w cieniu. Wieczorami można było spokojnie wychodzić na spacery, dalej było bardzo ciepło. :) Warto zobaczyć wulkan Teide, robi niesamowite wrażenie, tak samo jak klify Los Gigantes. Dzieciaki na pewno ucieszą się z rejsu pirackim statkiem, którym wypływa się na ocean i ogląda delfiny albo orki - to zależy, ja widziałam orki, ale już znajomi pięknie wyskakujące delfiny. :) Pozdrawiam serdecznie. :) Odpowiedz Link Zgłoś
dominika18 Re: Komary na Teneryfie 06.08.11, 15:27 A i jeszcze zapomniałam dodać - polecam zwiedzanie miejscowości Masca, piękne widoki i serpentyny drogowe :) Jakieś przykładowe zdjęcia... www.travelmaniacy.pl/profil,1126,podroze,1538,zdjecie,21535,0 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gooo Re: Komary na Teneryfie IP: *.bb.online.no 06.08.11, 20:01 Ja bylam w tym roku na LANZAROTE i komarów było poprostu mnóstwo!!! Setki , tysiące, trzeba było zawsze zamykac okno po 18 , bo by cie zjadły. Nie wiedzialam ze na teneryfie ich nie ma!!! A to ciekawostka:D Niby obok... a jednak. Odpowiedz Link Zgłoś