Dodaj do ulubionych

Teneryfa - msza Św. w kościele katolickim

IP: *.subscribers.sferia.net 29.12.11, 23:22
Mam pytanie czy ktoś wie gdzie można uczestniczyć w niedzielnej mszy św. na Teneryfie. Interesuje mnie bardziej zachodnia część wyspy.
Obserwuj wątek
    • kasia_p45 Re: Teneryfa - msza Św. w kościele katolickim 30.12.11, 09:05
      Szczerze mówiąc nie widziałam tam ani jednego Kościoła...
      • Gość: mechan Re: Teneryfa - msza Św. w kościele katolickim IP: 31.61.86.* 30.12.11, 09:16
        Czytałem, że jest w Los Christianos w okolicach portu, oraz conajmniej kilka w Santa Cruz, ale intersują mnie bardziej szczegółowe informacje, niestety nie udało mi się mogłem nigdzie znaleźć.
        Znalazłem nawet na tym forum podobny wątek sprzed 3,5 roku, ale to dużo czasu i zapewne wiele informacji jest już nieaktualnych:
        forum.gazeta.pl/forum/w,39880,78356195,78356195,Teneryfa_niedzielna_msza_w_kosciele_katolickim.html?wv.x=1
        • Gość: jasiu... Re: Teneryfa - msza Św. w kościele katolickim IP: *.dip.t-dialin.net 30.12.11, 11:59
          Z oficjalnych danych nie wynika, jakoby były na Teneryfie regularne polskie msze. Są angielskie, włoskie - zobacz spis na www.obispadodetenerife.es/paginas/misas.html - ale ja myślę, że w sumie warto wybrać się w niedzielę np. do Orotavy, a tam znajdzie się kościół, w którym będzie można się pomodlić - spis mszy w linku powyżej.
          • Gość: mechan Re: Teneryfa - msza Św. w kościele katolickim IP: 31.61.86.* 30.12.11, 15:03
            Serdeczne dzięki, na polskie msze nawet nie liczyłem.
            Na pierszwszy rzut oka znalazłem najbliżej w Los Christianos.
        • Gość: Robert Re: Teneryfa - msza Św. w kościele katolickim IP: 212.87.231.* 30.12.11, 12:23
          Niedawno podjąłem podobny wątek. Otrzymałem info, że kościół znajduje się w Puerto de Santiago. Natomiast nikt nie umiał podać godzin, w jakich są odprawiane msze. Natomiast z własnego doświadczenia wiem, że kościół jest w Las Galletas, blisko portu. Msza zaczynała się o 9.00.
      • Gość: Bourba Re: Teneryfa - msza Św. w kościele katolickim IP: *.red-88-17-227.dynamicip.rima-tde.net 24.12.17, 16:01
        A kogo to obchodzi co ty nie widzalas? Ja nie widzialen u nikogo na Teneryfie ani jednego pryszcza na dupie ale to nie powod zeby o tym pisac i zasmiecac internet
    • Gość: wolny człowiek Re: Teneryfa - msza Św. w kościele katolickim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.11, 15:16
      Matko, ale problem... Współczuję.
      • Gość: tullamore Re: Teneryfa - msza Św. w kościele katolickim IP: *.xdsl.centertel.pl 30.12.11, 20:26
        "Matko, ale problem... Współczuję."
        Matko, co za cenna uwaga... Daruj sobie takie wpisy.

Wiem na pewno, że jest kościół Św. Urszuli w Csota Adeje. Nie wiem jednak czy odprawiane są tam msze.
        • Gość: gosc Re: Teneryfa - msza Św. w kościele katolickim IP: *.adsl.inetia.pl 30.12.11, 20:43
          ja też współczuję
          tylko polskiemu katolikowi potrzebny jest kościół, żeby się pomodlić
          i złośliwie- wystarczy jechać do Torunia, po co na Kanary czy gdziekolwiek indziej??
          a tak naprawdę żeby to zrozumieć, wystarczy być chrześcijaninem, a nie katolikiem z polski :(
          • Gość: mechan Re: Teneryfa - msza Św. w kościele katolickim IP: *.subscribers.sferia.net 30.12.11, 21:37
            Najwyrazniej gościu szukasz po prostu zadymy :-)
            Bo nie rozumiem, dlaczego miałoby Ci przeszkadzac, że ktoś będac na urlopie także chce praktykować swoją wiarę.
            • Gość: maria Re: Teneryfa - msza Św. w kościele katolickim IP: *.ssp.dialog.net.pl 30.12.11, 22:53
              W Las Americas, w centrum jest kościół pod wezwaniem Matki Boskiej z Guadelupy. Jak byliśmy 5 lat temu były dwie msze, jedna o 9-tej po angielsku, druga coś ok. 11-tej po hiszpańsku. Informacje uzyskaliśmy od naszej rezydentki. A ponieważ hotel był trochę oddalony od tego kościoła, wsiadaliśmy w taksówkę, mówiliśmy nazwę kościoła i zawoził nas pod samo wejście.
            • Gość: wolny człowiek Re: Teneryfa - msza Św. w kościele katolickim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.11, 09:24
              Gość portalu: mechan napisał(a):

> Najwyrazniej gościu szukasz po prostu zadymy :-)
              > Bo nie rozumiem, dlaczego miałoby Ci przeszkadzac, że ktoś będac na urlopie tak
              > że chce praktykować swoją wiarę.

Przeszkadzać? Mnie to wcale nie przeszkadza. Za to budzi politowanie.
              Facet jedzie na urlop, może jedyny taki w życiu, pewnie na tydzień, co w praktyce oznacza 6 dni i zamiast cieszyć się życiem i korzystać z wakacji już przed wyjazdem rozpoczyna poszukiwania kościołów, bo nie może przeżyć bez polskiej mszy! No jasne, bo co potem ksiądz dobrodziej powie... Bo przecież, jak ktoś słusznie wspomniał, nie o Boga tu chodzi.
              To nie jest zniewolenie?
              • Gość: jasiu... Do wolnego człowieka! IP: *.dip.t-dialin.net 31.12.11, 10:53
                Mieszkam w Niemczech i płacę tutaj, jako członek kościoła katolickiego tzw. Kirchensteuer, czyli podatek kościelny. Ponieważ mam niezłe dochody, jest tego trochę ponad 400 Euro rocznie. I nie zamierzam wypisywać się z kościoła, choć przecież tyle mógłbym zaoszczędzić.

W Niemczech mamy polskie msze, niestety na taką mszę trzeba dojechać. I powiem ci, że jeśli tylko mogę, to jadę. Nie zastanawiam się nad tym, że ten czas mógłbym spędzić inaczej.

Nie jestem "moherową babcią". Mam tylko polskie obywatelstwo i pracuję w dość prestiżowej firmie, wykonując pracę, wymagającą zarówno odpowiedniego doświadczenia, jak i wiedzy teoretycznej. Pozwolenie na pracę otrzymałem dlatego, że byłem po prostu bardzo dobry w tym, co robię. Stąd niemiecka umowa o pracę. O znajomości języków nie wspomnę, bo to jest jasne. Mogę się uważać za osobę wykształconą (jedna z lepszych polskich politechnik), doświadczoną i urządzoną, a mimo to od kościoła nie odszedłem.

Przyczyny mogą być dwie. Po pierwsze, uważam że na poświęcenie określonego czasu i określonej puli pieniędzy dla kościoła mnie po prostu stać, a po drugie ja wierzę, że jeśli Bozia dała mi trochę talentu i szczęścia, to Bozi coś za to ode mnie się należy, choćby ta godzina spędzona na mszy i 2 Euro na tackę (plus podatek!).

A że mój ojciec nie był ani w PZPR, ani w ORMO, to nauczyłem się w propagandę nie wierzyć. W kościele spotykam wielu wspaniałych, wykształconych ludzi, za to poza kościołem często widzą takich, z którymi nie chciałbym mieć nigdy do czynienia. Stąd nie kupuję ani NIE, ani tym bardziej Faktów i Mitów, bo wiem, jakie osoby te pisma tworzą.

Wiem, nie na temat, ale skoro ktoś tu jawnie promuje swój ateizm, to ja postanowiłem napisać też trochę o tym, że ludzie wierzący, członkowie kościoła, mają takie samo prawo do szacunku, jak i ci, którzy kościół odrzucają.
                • Gość: wolny człowiek :-) Re: Do wolnego człowieka! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.11, 11:17
                  Jasiu..., ale się rozgadałeś :)
                  Pewnie byś mi zaimponował i wykształceniem, i pozycją, i tą kasą, że ho, ho, ho!... gdybym tylko był trochę bardziej naiwny :-)
                  Ale nie jestem, dostrzegłem więc w Twoim poście pzrede wszystkim kompleksy i typową, polską, katolicką "bezinteresownośc":
                  > ja wierzę, że jeśli Bozia dała mi trochę talentu i szczęścia, to Bozi coś z
                  > a to ode mnie się należy, choćby ta godzina spędzona na mszy i 2 Euro na tackę
                  > (plus podatek!).
                  Ładny interesik sobie wykombinowałeś :-)
                  I dla jasności: nigdzie nie napisałem, że jestem atesitą! Nie do wiary...? No widzisz, na tym wlasnie polega wolnomyślicielstwo :-)
                  • Gość: jasiu... Re: Do wolnego człowieka! IP: *.dip.t-dialin.net 31.12.11, 13:08
                    Ty nie jesteś wcale wolnomyślicielem. Ty jesteś tylko zakompleksionym bezbożnikiem. Wolnomyśliciel szanuje każdego człowieka, pozwalając mu na wyznawanie każdej religii, bądź nie wyznawanie żadnej religii w każdy przyjęty w danym kościele sposób. To ty się dziwisz, że komuś jest potrzebna niedzielna msza święta! Prawdziwy wolnomyśliciel się nie dziwi. Prawdziwy wolnomyśliciel nie nawraca na swoje poglądy na forum dotyczącym całkiem innych tematów. My tu piszemy o swoich wrażeniach z Wysp Kanaryjskich, nie komentując w rodzaju: Za to budzi politowanie - twoje słowa. Jak można tak oceniać ludzi? A kimże ty jesteś i kto ci dał takie prawo?

Bo to twoja postawa "budzi politowanie", ciekawe, czy budzą twoje "politowanie" tylko wyznawcy kościoła rzymskokatolickiego, czy innych wyznań (choćby islamu) również.

Ja to rozumiem, wyraz tolerancja wyjątkowo rzadko używany jest w polskich realiach i dotyczy to zarówno dewocji kościelnej, jak i podobnej dewocji, jaką cechują się wyznawcy tzw. "wojującego ateizmu".
                  • Gość: welcometohell quasi ateista jest jeszcze gorszy od normalnego IP: *.t-mobile.pl 11.06.12, 18:28
                    załóż więc swój kościół - np. "Wyznawców Wolnego Człowieka" i praktykujcie jak chcecie tylko nie lansuj na siłę swej nowoczesnej ideologii ...

Zobaczymy ILE wyznawców będzie miał twój kościół za 2 tys. lat :)
                • Gość: mechan Re: Do wolnego człowieka! IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 19.01.13, 11:32
                  Fajnie poczytać wątek sprzed ponad roku... jasiu, dopiero teraz doceniłem, że napisałeś naprawdę kilka niezmiernie ważnych rzeczy, to się nazywa naprawdę dojrzałe podejście.

A msza św. na Teneryfie to naprawdę warte zachodu przeżycie, chociaż zdaję sobie sprawę, że nie dla wszystkich.
    • bah77 Re: Teneryfa - msza Św. w kościele katolickim... 31.12.11, 12:38
      > Interesuje mnie bardziej zachodnia część wyspy.

No to ten jest dość blisko:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,874,59854596,62305688.html

bah77
      • Gość: bo76 Re: Teneryfa - msza Św. w kościele katolickim... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.12, 14:42

Ależ się dyskusja zawiązała ;)) Ludzie, gdyby człek o burdel spytał, pewnie nie dostał by takiej dawki mądrości ludowej, jak po pytaniu o kościół. Dajcie spokój, kto chce, to praktykuje, nawet na urlopie!
        To właśnie słynna polska tolerancja;) - każdy wie i zna się najlepiej i nie wiem czemu, daje sobie prawo do oceniania innych - bo skoro pytanie o kościół, to koniecznie burak w moherowym berecie, co jedynie na tydzień urlopu w życiu go stać.
        Trocę luzu, dystansu do siebie i innych i tolerancji! Świat jest wielki, piękny i nie zabraknie na nim cudownych miejsc dla każdego!
        • agulera Re: Teneryfa - msza Św. w kościele katolickim... 01.01.12, 21:41
          no własnie, tez nie rozumiem po co te komentarze co do czyjejs wiary i potrzeb jej praktykowania. Jak ktos ma taka potrzebę to jego sprawa. Tym bardziej nie dziwi pytanie, ze forum dotyczy kraju kaolickiego a nie np. takich Indii czy Kambodzy.

Co do zasciankowosci - dla jednych urlop na Kanarach jest takim samym i taką normalnością jak urlop np. w Dębkach a dla innych to wlasnie urlop stulecia - wiec trzeba tylko szalec i to koniecznie w hotelu all incl.:)
    • Gość: :-) Jasiu! Zapomniałeś o czymś! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.12, 16:59
      Jasiu, mój drogi! Do tych wszystkich "jestem", "mam" i "stać mnie" zapomniałeś dodać, że pijasz kawę u Fouqueta w Paryża i że owa kawa kosztuje kilkanaście euro. Naprawiam Twój błąd, niech i inni się dowiedzą, wszak warto!

forum.gazeta.pl/forum/w,39880,128120074,128250681,Re_Nagusy_.html
      Wszystkiego dobrego w nowym roku!
      :-)

• Gość: jasiu... Re: Jasiu! Zapomniałeś o czymś! IP: *.dip.t-dialin.net 02.01.12, 17:29
        Widzisz Gośću: :-), niejaki "wolny człowiek". napisał: Facet jedzie na urlop, może jedyny taki w życiu, pewnie na tydzień, co w praktyce oznacza 6 dni, no to mu napisałem, na swoim przykładzie, że nie ma zależności pomiędzy zamożnością i religijnością. Nie wszyscy jeżdżą raz w życiu na 6 dni.

Skoro zbierselskie czekoladki, mimo że pudełko, w sklepach w okoliasz wiadomości na temat mojego życia, to ci dopiszę, że lubię też brukcy Grote Markt potrafi kosztować nawet i kilkadziesiąt Euro.

Co do życzeń - z całego serca wzajemnie!
    • kaemka Re: Teneryfa - msza Św. w kościele katolickim 12.01.12, 21:25
      Info z października 2011: kościół w Puerto Santiago był zamknięty, na zewnątrz nie było żadnej informacji o nabożeństwach. Jest kościół w Los Gigantes. Nie potrafię dokładnie wytłumaczyć położenia, ale idąc od portu w pewnym momencie ulica przechodzi w dwie jednokierunkowe jezdnie. Trzeba iść tą dla kierunku samochodów jadących z portu i patrzeć na lewo. Będzie taki nieduży plac i na nim kościół. Korzystają z niego zarówno katolicy, jak i protestanci. Msze w niedzielę: godz. 10:00 jęz. hiszpański, godz.11:00 (może 11:15, nie pamiętam) jęz. angielski. Na zewnątrz kościoła jest informacja.
      www.flickr.com/photos/lancashire/6460828199/
      • Gość: mechan Re: Teneryfa - msza Św. w kościele katolickim IP: *.subscribers.sferia.net 12.01.12, 21:44
        Serdeczne dzięki :-) Tego właśnie szukałem - można pójśc pieszo bo auto będe miał dopiero w poniedziałek.
    • Gość: xyz Re: Teneryfa - msza Św. w kościele katolickim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.12, 17:32
      Dwa lata temu napisałam do hotelu do którego jechalismy i bez problemu uzyskalismy informację nalezy tylko dopisąc ze Msza może byc po hiszpańsku. Z mojego doświadczenia rezydenci też wiedzą .
      • 123iti Re: Teneryfa - msza Św. w kościele katolickim 04.02.12, 17:52
        Dziekuję za informacje w sprawie Mszy Świętej na Teneryfie, nie wiem czego ten " wyzwolony pan " szuka na tym forum. Temat jest jasno określony. Życzę wszyskim ludziom dobrej woli miłego wypoczynku. Do zobaczenia na niedzielnej Mszy Świętej.
        • Gość: botak Re: Teneryfa - msza Św. w kościele katolickim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.12, 18:09
          Co za dęty tekst :-) Ten pan szuka, jak mniemam, informacji o Teneryfie, a nie indoktrynacji. Do zobaczenia w jakichś niewymuszonych ideologią okolicznościach :-)
          • Gość: Robert Re: Teneryfa - msza Św. w kościele katolickim IP: *.Red-83-35-194.dynamicIP.rima-tde.net 04.02.12, 22:00
            Aktualnie jesteśmy w Puerto de Santiago- - rejon Playa la Arena. Msze są o godzinie 18. Właśnie dzisiaj tutaj byiiśmy na mszy. W okresie letnim i wakacji są o godzinie 19. Wszystkie w języku hiszpańskim.
            • Gość: xyz Re: Teneryfa - msza Św. w kościele katolickim IP: *.dynamic.chello.pl 04.02.12, 22:58
              Tydzien temu bylismy w kosciele w Los Gigantes, niedzielna msza jest o godzinie 10 po hiszpansku, a o 11 po angielsku i bardzo sympatyczny ksiadz.
              • Gość: Anq28 Re: Teneryfa - msza Św. w kościele katolickim IP: *.173.6.103.tesatnet.pl 11.06.12, 22:34
                Tutaj masz namiary:
                www.tripadvisor.co.uk/Travel-g187479-c65767/Tenerife:Spain:General.Information.For.Tourists.html
                Myślę, że takie przepychanki słowne na temat uczestnictwa w mszy mijają się z celem. Każdy ma swoje racje. Z jednej strony wierzący są niewolnikami jakiejś fikcji z drugiej ateiści biegną do mety życia bez celu. Dla mnie szczędzenie grosza bagażowemu na lotnisku za to wydawanie 20 euro na taxi do kościoła jest lekko żenujące i świadczy o totalnym ubezwłasnowolnieniu przez religię. Z resztą mnie za dzieciaka uczono na katechezie, że Bóg jest wszędzie, nie tylko w kościele. A ludzie potrafią się wykłócać w biurach że zostali oszukani bo samolot wylatuje popołudniu i tracą pół dnia opalania....z drugiej tracą pół dnia na szukanie i dojazd do kościoła i mszę i to jest ok. Ja osobiście współczuję takiego poczucia obowiązku czy wpojonej chęci uczestnictwa w mszy...z drugiej zazdroszczę Wam pewnej rzeczy. Jak coś idzie nie tak jak chciałam to szukam przyczyny (co często jest sporym obciążeniem psychicznym bo zazwyczaj winy szukam w sobie)....a moja wierząca koleżanka czy to straci pracę, czy mąż ją zostawi to stwierdzi "widocznie Bóg ma dla mnie jakiś plan"...
                • Gość: aaa Re: Teneryfa - msza Św. w kościele katolickim IP: *.ipcom.comunitel.net 12.06.12, 13:21
                  Msze w jezyku polskim sa odprawiane w pierwsza niedziele miesiaca w Santa Cruz o godz. 17. w kosciele przy C/ Horacio Nelson.
                  • w_isienka Re: Teneryfa - msza Św. w kościele katolickim 13.06.12, 10:07
                    Tu macie wszystkie kościoły na Teneryfie:
                    www.tripadvisor.co.uk/Travel-g187479-c65767/Tenerife:Spain:General.Information.For.Tourists.html
                    Our Lady of Mount Carmel Roman Catholic Church Los Cristianos
                    Msze: Niedziela 9.00 rano – Hiszpańska
                    12:00 – Hiszpańsko-Angielska

Church of Our Lady of Guadalupe Roman Catholic Church
                    Playa de las Americas
                    za budynkiem biura Taxi
                    Msze po angielsku: Niedziela 10.00

Roman Catholic Church Nuestra Senora de la Piedad,
                    na przeciwko Hotelu Monopol,
                    Puerto de la Cruz. Msza w niedzielę: 10.00

A tu macie stronkę diecezji TENERYFA:
                    www.obispadodetenerife.es/paginas/misas.html
                • Gość: Maciek Re: Teneryfa - msza Św. w kościele katolickim IP: *.red-acceso.airtel.net 18.01.13, 16:52
                  Szanowni Państwo Niepraktykujący. Donoszą, że są na świecie ludzie, którzy z sobie tylko znanych powodów nie jedzą mięsa (także na urlopie) są i tacy, którzy poza optymizmem związanym, ze Bóg jest wszędzie, starają się wskazań Tegoż przestrzegać (m.in nie kradnij, pamiętaj by dzień święty swięcić...) i doprawdy nie sprawia to im (nam) wielkiego trudu.
                  Właśnie szukam mszy na Teneryfie. Przyjechałem na 6 tygodni i podobnie jak u któregoś Kolegi zdumienie budzi marnowanie czasu na msze, tak ja patrze z politowaniem na "zadaniowych Polaków" skwierczących na plaży, by powiedzieć w biurze "ja mam taką karnację" i robiącąch sobie zdjęcia na tle przeróżnych rzeczy.
                • Gość: Maciek Re: Teneryfa - msza Św. w kościele katolickim IP: *.red-acceso.airtel.net 18.01.13, 16:54
                  Szanowni Państwo Niepraktykujący. Donoszą, że są na świecie ludzie, którzy z sobie tylko znanych powodów nie jedzą mięsa (także na urlopie) są i tacy, którzy poza optymizmem związanym, ze Bóg jest wszędzie, starają się wskazań Tegoż przestrzegać (m.in nie kradnij, pamiętaj by dzień święty święcić...) i doprawdy nie sprawia to im (nam) wielkiego trudu.
                  Właśnie szukam mszy na Teneryfie. Przyjechałem na 6 tygodni i podobnie jak u któregoś Kolegi zdumienie budzi marnowanie czasu na msze, tak ja patrze z politowaniem na "zadaniowych Polaków" skwierczących na plaży, by powiedzieć w biurze "ja mam taką karnację" i robiącąch sobie zdjęcia na tle przeróżnych rzeczy
                  • Gość: Jegomość55 Re: Teneryfa - msza Św. w kościele katolickim IP: *.Red-83-40-14.dynamicIP.rima-tde.net 10.07.13, 20:35
                    Na zachodniej cześci, bo tak brzmiało oryginalne pytanie, jest msza świeta w Los Gigantes, ale po angielsku. W każdą niedzielę o 11 rano. Miejsce: The Church is The Holy Spirit Church, współrzędne na google:
                    28.244,-16.84048

Reszta po angielsku:
                    The Church is The Holy Spirit Church, location coordinates are:
                    28.244,-16.84048 on maps.google.com

near the address:
                    Pje Acacia, 29
                    38683 Santiago del Teide, Santa Cruz de Tenerife ‎ 21 m S

The bulletin says the address probably of the Fr. Evans D. Gliwitzki:
                    Apartadode Correos, 51 - 38683 Santiago del Teide
                    Los Gigantes - Tenerife - Espana
                    Mobile: 636 37 27 49 - Office tel: 922 86 80 58

E-Mail: fatherevans2002(at)googlemail.com

Sunday Holy Mass in English at 11am
                    Weekdays: Monday, Tuesday, Friday and Saturday at 9:30am
                    Wednesday at 5pm
                    Thursday 8pm Exposition of the Blessed Sacrament and
                    the Chaplet of the Divine Mercy.

Confessions before morning Mass or
                    by appointment Tel. 636 37 27 49

PLEASE NOTE:
                    From Wednesday July 10, 2013 till July 20, 2013 there will be no English Mass.
    • Gość: Gaga ech, biedni niewolnicy własnych ciasnych umysłów.. IP: *.warszawa.vectranet.pl 18.01.13, 23:30
      ...serdecznie wam współczuję.
      • w_isienka Re: ech, biedni niewolnicy własnych ciasnych umys 19.01.13, 22:57
        wzajemnie :-P
    • Gość: Maciek Re: Teneryfa - msza Św. w kościele katolickim IP: *.4web.pl 26.07.13, 13:27
      Obecnie msze po polsku są w każdą niedzielę o 18.00 w Los Cristianos
      www.misas.org/p/parroquia-de-nuestra-senora-del-carmen-playa-de-los-cristianos
      • Gość: we Re: Teneryfa - msza Św. w kościele katolickim IP: 88.27.45.* 25.12.13, 23:30
        Niestety juz niema
        • Gość: agata Re: Teneryfa - msza Św. w kościele katolickim IP: *.Red-88-27-45.staticIP.rima-tde.net 25.12.13, 23:37
          Wesolych Swiat Bozego Narodzenia! Jest msza niedzielna w Los Christianos o 12 po hiszpansku, czytanie w dwuch jezykach: hiszpanski I angielski.
          • Gość: Aga Re: Teneryfa - msza Św. w kościele katolickim IP: *.warszawa.vectranet.pl 26.12.13, 11:13
            > czytanie w dwuch jezykach
            Niektórym jednak zdecydowanie bardziej by się przydało czytanie po polsku... I pisanie przy okazji :-).
            • Gość: Joanna Re: Teneryfa - msza Św. w kościele katolickim IP: *.dynamic.mm.pl 13.06.14, 17:48
              Wybieram się do El Medano. Może ktoś wie, gdzie jest najbliższy kościół, lub może msza św. ( w dowolnym języku) odprawiana jest w jakimś hotelu. Z góry dziękuję za info. Joanna
              • Gość: jasiu... Re: Teneryfa - msza Św. w kościele katolickim IP: *.unitymediagroup.de 14.06.14, 19:18
                I z tym jest ciężko niestety.

Niby katolicki naród ci Hiszpanie, ale...

W El Medano masz dość duży i ładny kościół. Niedaleko jest też maleńki, właściwie to kapliczka, zabytkowy. Tylko że za dużo mszy to w tych miejscach nie ma. W tygodniu msza była odprawiana bodaj o 19 w tym malutkim kościółku. W niedzielę, to różnie, ale najczęściej o 12 w dużym. Trzeba sprawdzać na tablicy ogłoszeń. Czasem może się wam trafić msza w pustelni ojca Hermano Pedro (beatyfikowany przez JP II), który stamtąd pochodzi. Do pustelni warto sobie zrobić spacer, a znajduje się ona prawie dokładnie tam, gdzie kończy się pas lotniska. W pustelni, o ile pamiętam czasem msze były w soboty o 12, ale to trzeba sprawdzać na tablicy ogłoszeń kościoła.

A pustelnia wygląda tak: fotoforum.gazeta.pl/photo/4/ic/uc/ld1m/Naemjohf2gxdRgP2oX.jpg - widać koniec pasa startowego. Inne zdjęcie: fotoforum.gazeta.pl/photo/4/ic/uc/ld1m/bbBKaZqGGQioSYClBX.jpg
    • querto777 Re: Teneryfa - msza Św. w kościele katolickim 13.01.17, 16:48
      Sprawdzone - byłem na Mszach Św
      Teneryfa - Puerto de la Cruz.
      Wpiszcie w googlemap: Iglesia San amaro
      mały kościółek - msze codziennie pon-sobota o 18:00 niedziele i święta o 10:00 i 12:00
      lub
      Church of Our Lady of the Rock of France
      msze od pon-pt 8:30 i 18:30
      soboty 8:30; 18:00; 19:00
      niedziele 8:00; 10:00; 11:00; 12:00; 18:00; 19:00 msza o 10:00 po angielsku
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka