Dodaj do ulubionych

Fuerta 2012 służe pomocą

18.01.12, 12:50
Wczoraj wróciliśmy z Fuerty dokładnie z Caleta de Fuste chętnie pomogę i odpowiem na wasze pytania.Zrobiliśmy po wyspie ponad 800 km samochodem tak więc byliśmy prawie wszędzie łącznie z Cofete i Puerto de la Cruz gdzie bez problemu dojechaliśmy osobówką .
Obserwuj wątek
    • bemeta Re: Fuerta 2012 służe pomocą 18.01.12, 13:46
      colin1974 napisał:

> Wczoraj wróciliśmy z Fuerty dokładnie z Caleta de Fuste chętnie pomogę i odpowi
      > em na wasze pytania.Zrobiliśmy po wyspie ponad 800 km samochodem tak więc byliś
      > my prawie wszędzie łącznie z Cofete i Puerto de la Cruz gdzie bez problemu doje
      > chaliśmy osobówką .

Gratuluje udanych i aktywnie spedzonych wakacji.... (to na serio)
      a za wjazd autem do Santa Cruz no to Krzyz Walecznych lub nawet Virtuti Militari.... (to dla jaj)
      Pozdrawiam serdecznie.
      • Gość: monia Re: Fuerta 2012 służe pomocą IP: *.181.143.237.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 18.01.12, 20:51
        My wybieramy się w czerwcu :)
        Będę wdzięczna za wszelkie info: co warto zobaczyć, jak z wypożyczeniem samochodu (koszt itp)... i ogólnie jak wrażenia. W ubiegłym roku byliśmy na GC (tez w czerwcu)- Twoje wskazówki niektóre wykorzystaliśmy więc może i tym razem :)
        No i czekam na fotki:)
        • colin1974 Re: Fuerta 2012 służe pomocą 18.01.12, 22:36
          Samochód jak na GC z Avisu w Polo za 85 euro na trzy dni ( nówka z przebiegiem 12 tys),my objechaliśmy całą wyspę w dwa dni a potem dublowaliśmy południe .
          Cofete bez problemu dojedziecie osobówką podczas naszej wyprawy spodkaliśmy tylko dwa samochody terenowe w stosunku do ok 20-30 osobowych.
          Co warto zobaczyć na pewno Cofete,Morro Jable (dla mnie super),Puerto de la Cruz,Betancuria,El Cotillo,Ajuy no i wg uznania co lubicie .
          Fotki wkleje niebawem
          • Gość: callisto Re: Fuerta 2012 służe pomocą IP: *.ssp.dialog.net.pl 27.01.12, 15:40
            samochód rezerwować online np na www.cabreramedina.com/ ... 4 drzwiowy opel astra rocznik 2011 kosztował mnie 83 euro na 4 dni ...

do Puerto de la Cruz i Cofete można spokojnie dojechać osobówką - szutra jest obecnie ładnie poszerzona i wyrównana (kilka lat temu był to faktycznie hardkor)... do wspomnianych przez przedmówcę miejsc dodał bym koniecznie plażę Barvolento - to przedłużenie plaży Cofete graniczące z czymś w rodzuju pustynnego klifu piaskowego (idzie się tam ok 3 km szutrą, ale przejechały tam też ze 3 osobówki - nie wiem czy legalnie) oraz formacje górskie Huertas de Chilegua i ogólnie całą droge fv605 i fv30 z la pared do betancurii
      • bah77 Re: Fuerta 2012 służe pomocą 18.01.12, 21:45
        > a za wjazd autem do Santa Cruz no to Krzyz Walecznych lub nawet Virtuti Militari.... (to dla jaj)...

"Wysłałem" Colina do Puerto de la Cruz (to dla ścisłości)...

Pozdrawiam serdecznie

bah77
        • colin1974 Re: Fuerta 2012 służe pomocą 18.01.12, 22:42
          Dzięki za rady ale szkoda że akurat tam mieliśmy nie najlepszą widoczność i fotki takie sobie powychodziły-pozdro
      • czimad Re: Fuerta 2012 służe pomocą 20.12.12, 15:57
        Witam,

razem z mężem wybieramy się po raz pierwszy na Wyspy Kanaryjski, interesuje nas Gran Canaria i Teneryfa. Wybieramy się w lutym, mam nadzieję, ze trafimy na pogodę. Znalazłam 2 ciekawe oferty Itaki: Odlotowy kanarek i Zawsze niech bedzie słońce. Bardzo proszę o kilka dobrych rad odnosnie ilosci kieszonkowego na 1 osobę, gdzie i za ile wypożyczyć auto, jaki przewodnik kupić przed wyjazdem, może coś mi polecisz? Możemy pojechać tylko na feriach zimowych od 09.02.2013 do do 24.02.2013. Jaką część wyspy wybrać, żeby była piękna plaża a pogoda dopisała? Proszę o porady.
        Pozdrawiam
        Marzena
        • Gość: Lena Re: Fuerta 2012 służe pomocą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.12, 13:16
          Podpinam się pod Twoje pytanie. Również chętnie dowiem się czegoś nt w/w wycieczek :)
        • Gość: colin Re: Fuerta 2012 służe pomocą IP: *.dynamic.chello.pl 26.12.12, 15:23
          Kieszonkowe to sprawa indywidualna ,wszędzie (prawie )można płacić kartą więc problem z głowy.Auto ja płaciłem za polo ok 70-80 euro za 4 dni .
          Najlepsz jest południowa część GC najładniejsze plaże i najcieplej.
          Przewodnik ja nie używałem wcześniej na necie powybieraliśmy miejsca ,które chcemy odwiedzić .
          Napisz co jeszcze chcesz wiedzieć postaram się pomóc w miare możliwości -pozdrawiam
          • czimad Re: Fuerta 2012 służe pomocą 27.12.12, 09:00
            Gdzie najlepiej wypożyczyć auto? Sprawdzałam w internecie, ale wtedy odbiór i zwrot auta jest na lotnisku... Pewnie są jakieś punkty w hotelach. Wybieram się na wycieczkę z Itaką, więc zwiedzanie jest gwarantowane, ale pozostają 2 dni wolne, a nie chciałabym ich spędzić na hotelowym leżaku. Muszę dokładnie przeanalizować trasę wycieczki Itaki i dobrać do tego jeszcze kilka innych fajnych miejsc.
        • b.montana Re: Fuerta 2012 służe pomocą 26.12.12, 16:23
          zarówno teneryfa jak i gran canaria - pogoda i plaże najładniejsze w poludniowej części. jeśli chodzi o zwiedzanie, to teneryfy nie znam, ale gran canaria - polecam przepiękne centrum wyspy, niesamowite widoki.
    • luca75 Re: Fuerta 2012 służe pomocą 18.01.12, 21:43
      O!Z nieba spadłeś po prostu:-) Wybiaram się z rodziną do Caleta de Fuste w lutym,hotel Elba Sara.Też planujemy wypozyczyć auto.Jaką wypożyczalnię polecasz? Może jakieś sprawdzone knajpki na wyspie(takie dla "lokalsów")? Będę bardzo wdzięczna za wszelkie wskazówki.
      • Gość: gosc Re: Fuerta 2012 służe pomocą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.12, 22:11
        Czy osoba niepozyczajaca auta ma jakas szanse dotarcia do Puerto de la Cruz?
        • bah77 Re: Fuerta 2012 służe pomocą 18.01.12, 22:21
          Z Morro Jable jest to 20 km po szutrze w jedną stronę... ;)

bah77
        • colin1974 Re: Fuerta 2012 służe pomocą 18.01.12, 22:44
          Nie masz żadnych szans ,chyba że dołączysz się do kogoś ale bardziej polecam Cofete
      • colin1974 Re: Fuerta 2012 służe pomocą 18.01.12, 22:40
        Elba Sara fajnie położony na samym skraju PDS .Polecam Avisa ze względu na nową flotę samochodów.Knajpki codziennie inne ale najlepsze w Morro Jable no i obowiązkowo w Ajui na górze przy porcie kawa z likierem
        • luca75 Re: Fuerta 2012 służe pomocą 19.01.12, 11:57
          Dzięki za podpowiedź.Może polecisz jeszcze jakieś ciekawe plaże,najlepiej takie gdzie jest mniej(lub wcale) obwisłych,niemieckich nagusów?:-)
          • colin1974 Re: Fuerta 2012 służe pomocą 19.01.12, 16:12
            Na pewno Cofete ,El Cotillo,playa Jandia w Morro Jable.
            • Gość: Jack_06 Re: Fuerta 2012 służe pomocą IP: *.kalisz.mm.pl 19.01.12, 17:39
              A czy są szanse dostać się na wybrzeże do wraku statku ? Może ktoś poda wskazówki jak tam dojechać...
              • mar.sar12 Re: Fuerta 2012 służe pomocą 20.01.12, 11:24
                Hej!
                ja nigdy nie bylam na zadnej z Wysp Kanaryjskich, ale w tym roku w sierpniu chce tam jechac na podroz poslubna. Znalazlam taka oferte (7+7, Fuertaventura) www.itaka.pl/wycieczki/wyspy_kanaryjskie/wiatr_w_zagle_3019.php?SEARCH_HOTEL[wyloty]=WAW&SEARCH_HOTEL[pokoje]=DBL&SEARCH_HOTEL[wyzywienie]=X&SEARCH_HOTEL[hotel7]=FUEOAPA&SEARCH_HOTEL[pokoje7]=AP2&SEARCH_HOTEL[wyzywienie7]=H&- czy Wy, doświadczeni i rozeznani w urokach Fuerty, podpowiecie mi czy to jest dobra oferta? NAwet mniej pytam o cenę, czy się opłaca czy nie, a bardziej o to czy na tej czesci objazdowej przewidziane sa wszystkie njafajniesze miejsca do obejrzenia i czy na fuercie doznam mozliwosci nocnego szalenstwa...:)
                z góry dziękuję!!!:)
                • deoand Re: Fuerta 2012 służe pomocą 20.01.12, 11:35
                  E..tam Na Fuercie nie poszalejesz -do poszalenia to Teneryfa i Grand Canaria .. na fuercie to odpoczynek i opalanie na nagusa .
                • bah77 Re: Fuerta 2012 służe pomocą 20.01.12, 12:05
                  > czy na tej czesci objazdowej przewidziane sa wszystkie njafajniesze miejsca do obejrzenia...

Nie, brakuje choćby pobytu na jednej z najpiękniejszych plaż kanaryjskich:
                  fotoforum.gazeta.pl/72,2,874,108355647,108527000.html

> czy na fuercie doznam mozliwosci nocnego szalenstwa...:)

Niewielkich.

Pozdrawiam

bah77
                  • colin1974 Re: Fuerta 2012 służe pomocą 20.01.12, 15:56

Podczas naszej wizyty akurat się zachmurzyło i nie było takiego efektu na zdjęciach.
                    • bah77 Re: Fuerta 2012 służe pomocą 20.01.12, 20:46
                      Ze względu na pływy oceanu, widok tego miejsca ciągle zmienia się, ale w słońcu jest rajski.

bah77
                      • colin1974 Re: Fuerta 2012 służe pomocą 20.01.12, 21:34
                        Tu Masz racje jest kalendarz przypływów i odpływów i oczywiście słoneczko robi lazur oceanu co na fotkach wygląda bajecznie-pozdro
    • Gość: Gość Re: Fuerta 2012 służe pomocą IP: *.238.64.27.ip.abpl.pl 21.01.12, 16:00
      Czy auta z wypożyczalni wyposażone są w nawigację GPS?
      • colin1974 Re: Fuerta 2012 służe pomocą 21.01.12, 16:36

Za dodatkową opłatą tak ale możesz zabrać swoją z domu ,a tak na marginesie po co Ci nawigacja jak tam są trzy drogi na krzyż i nie da się pobłądzić do tego dobre oznakowanie.
        • Gość: Gość Re: Fuerta 2012 służe pomocą IP: *.238.64.27.ip.abpl.pl 21.01.12, 23:46
          Dzięki, teraz już wiem, że się nie zgubię.
    • b.montana Re: Fuerta 2012 służe pomocą 23.01.12, 21:45
      1. ktoś pytał o wrak statku - nie ma go przy Fuercie już kilka lat, w przewodnikach zamieszczają nieaktualne info

2. jeśli chodzi o knajpki w caleta de fuste, to polecam El Torro Manolo. poza tym warto wyskoczyć na deptak w Gran Tarajal, kilka restauracji obok siebie (a raczej takich bistro), pyszna kanapka z kurczakiem za 3.5 euro i kawa z mlekiem skondensowanym. no i ryba przy plaży w Ajuy, ale nie jestem pewna czy mają otwarte w zimie.
      • Gość: Jack_06 Re: Fuerta 2012 służe pomocą IP: *.kalisz.mm.pl 25.01.12, 17:27
        > 1. ktoś pytał o wrak statku - nie ma go przy Fuercie już kilka lat, w przewodni
        > kach zamieszczają nieaktualne info
        Dzięki za info. Szkoda, bo wrak wyglądał interesująco, zawsze to byłaby jakś dodatkowa atrakcja. No cóż, poszukamy innych wrażeń.
        Pozdrawiam
        JD
    • gosiek_tk Re: Fuerta 2012 służe pomocą 27.01.12, 15:38
      Witam, czy można dostać się wypożyczonym samochodem na Lanzarote? Jaki jest koszt takiej wyprawy? Pozdrawiam,
      Gosia
      • Gość: callisto Re: Fuerta 2012 służe pomocą IP: *.ssp.dialog.net.pl 27.01.12, 15:45
        prom z Corallejo (Fuerta) do Playa Blanca (Lanza) pływa bardzo często - kilka razy dziennie - nie wiem jaki jest koszt z samochodem (bez - 40E w obydwie strony na twarz), ale zamiast targać samochód z wyspy na wyspę lepiej po prostu wynająć samochód na Lanza, żeby czekał na przystani (koszt na jedne dzień ok 30E) - wyjdzie napewno taniej
        • Gość: jwa Re: Fuerta 2012 służe pomocą IP: 89.204.130.* 02.02.12, 20:03
          Wrocilam z Fuerta i sluze informacjami na temat promu i auta. My mielismy auto z Plus Car, fiat panda, dobrze sie spisywal na niekoniecznie asfaltowych drogach, poza tym moglismy go bez problemu i dodatakowych oplat zabrac na Lanzarote, musilismy tylko dzien wczesniej ich poinformowac telefonicznie. Auto kosztowalo nas 198 euro za 15 dni, zadnych dodatkowych oplat za paliwo, czy inne niespodzianki. Co do promu to plywaja dwa: Fred Olsen, troche drozszy, bo w obie stroby za 2 dorosle osoby, auto i dziecko 3 lata 107 euro i tanszy Armas za to samo w obie strony zaplacilismy 89 euro. Promy plywaja co godzine, o pelnych godzinach na zasadzie zamiennej. Bilety sa tansze jak si eod razu wykupi w obie strony, bez problemu i bezplatnie mozna powrot przebukowac na miejscu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka