Dodaj do ulubionych

Kosmetyki, alkohol i inne zakupy

IP: 46.227.105.* 21.02.12, 17:42
Wybieram się w następnym tygodniu na Teneryfę (Costa adeje) i oczywiście szykuje się do zakupów kosmetyków i pewnie jakiegoś alkoholu. W związku z tym mam pytanie gdzie lepiej czyli taniej zrobić takie zakupy czy na naszym lotnisku(wawa) czy na lotnisku na Teneryfie czy też poza lotniskiem w zwykłych drogeriach i sklepach?Dziękuje za szybkie odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • jeff1965 Re: Kosmetyki, alkohol i inne zakupy 21.02.12, 19:06
      Nie kupuj na lotnisku, zakupy taniej wyjdą w sklepach. Papierosy kupowałem w markecie za 10 do 15 euro zależnie od marki. Żona perfumy kupiła w drogerii wychodziło taniej, do tego są promocje na niektóre towary. Spokojnie leć a zakupy zrobisz na miejscu.
    • Gość: Ja Re: Kosmetyki, alkohol i inne zakupy IP: *.unknown.vectranet.pl 21.02.12, 21:49
      W Polsce! Alkohol w tych samych cenach, perfumy np. - Hugo Boss Woman na Tene 35 Eur a w Rossmannie PL promocja 120 zł lub ostatnio 96 zł .....
    • skara Re: Kosmetyki, alkohol i inne zakupy 22.02.12, 11:58
      Wg mnie wcale nie jest taniej na Teneryfie, przynajmniej jeśli chodzi o perfumy, jedzenie. Papierosów nie palę.
      Z alkoholi można kupić ciekawe likiery - bananowy, kawowy, ale pozostałe nie wydają się tańsze.
      • deoand Re: Kosmetyki, alkohol i inne zakupy 22.02.12, 15:13
        Ale ponoc wyspy Kanaryjskie sa strefa bezcłową i masz ceny jak w bezcłówce . Zona twierdzi , a bylismy w Costa Teguise , ze ceny markowych perfum były tansze niz w Polsce szczególnie , że gdy zaineteresujesz sie jakimis perfumami to podchodzi do ciebie panienka i oferuje obnizke ceny w stosunku do tej , która widnieje przy produkcie . Więc byc moze i taniej wychodziły te permumy ale z drugiej strony czy kobiecie a do tego zonie mozna wierzyc tak do konca . Byc moze . Papierosów nie pale to nie powiem
        • Gość: jasiu... Re: Kosmetyki, alkohol i inne zakupy IP: *.dip.t-dialin.net 22.02.12, 15:51
          I tu masz rację, bo w Polsce ceny perfum są z kosmosu i strasznie się dziwią moi znajomi po wejściu do niemieckich drogerii, jak tanie są w nich perfumy, w porównaniu z Polską. Między innymi dlatego nigdy z wysp nie przywoziłem żadnych kosmetyków.

Przy okazji, ceny środków do opalania są na wyspach dużo wyższe, niż w Niemczech.
        • bemeta nie ma strefy bezclowej na Kanarach 24.02.12, 09:54
          deoand napisał:

> Ale ponoc wyspy Kanaryjskie sa strefa bezcłową i masz ceny jak w bezcłówce .

Witam, ponizej wklejam post ktory kiedys sam napisalem.
          Dziwi mnie powtarzane przez rezydentow historia o strefie bezclowej na Wyspach Kanaryjskich.

A teraz dla uscislenia tematu, na Wyspach Kanaryjskich nie ma VAT,
          jest IGIC (Impuesto General Indirecto Canario) czyli ok, podatek od
          wartosci dodanej ale jednak nie VAT ale ten sam rodzaj daniny, wynosi on 5%. Jest tez zerowy,
          reducido 2% jak i podwyszony (incrementado 9% i 13% - na samochody w
          zaleznosci od paliwa i pojemnosci).
          W 1972 roku wyszlo pierwsze Ley del Régimen Económico y Fiscal de
          Canarias a specjalne traktowanie ekonomiczne i fiscalne Archipelagu
          zostalo uwzglednione w hiszpanskiej konstytucji w 1978 roku. Chodzi
          o uwzgledniene szczegolnej sytuacji Wysp i ograniczonych zasobow
          surowcow naturalnych (przynajmniej na poczatku).
          Mimo ze Wyspy Kanaryjskie administracyjnie naleza do Hiszpanii to
          rzadza sie wlasnymi prawami celnymi. Ultraperyferyczny status Wysp
          jest wpisany w Carta Magna Europea.
          Zapewniam ze nie istnieje na Kanarach zadna strefa bezclowa.

Pozdrawiam serdecznie i zycze mimo wszystko jak najbardziej udanego
          wypoczynku i zakupow.

• Gość: spec Re: Kosmetyki, alkohol i inne zakupy IP: *.tvk.torun.pl 24.02.12, 00:43
      perfumy to niewiem jak teraz wygladaja(ja nigdy nigdzie nie kupilem w zyciu zadnego perfumu)ale kiedys-3-5lat temu byly duzo tansze niz w Pl i wogole Europie-...

Fajki-to chyba najbardziej oplacalny zakup-ceny od 1euro za paczke,ja nie pale ale zawsze lecac przez UK zabieralem kilka- kilkanascie wagonow--na miejscu bral to znajomy od reki-kazda ilość--przebitka 150%,on sprzedawal to HURTOWNIKOWI,hurtownik,detaliście,detalista kolejnej osobie--KAZDY zarabial--ja mialem od 100 do 200 funtow czystego zysko(ryzyko spore na granicy w Uk)

ALKOHOL--"markowe"trunki--drozsze lub podobne ceny jak u nas-nie oplaca sie wogole---warto sprobować lokalnych rumów,likierów(slynne bananowe itp)i win--ceny dość dobre-nie oszczedzi sie na tym ale wartro poprobować bo maja dobre niektore specjały....

UBRANIA---można traktować jakby ich wogóle niebyło--nic ciekawego ani dobrego niemaja,mnostwo jakiejś chinskiej tandety,moda wogole jakby sprzed paru sezonów,ceny wysokie---po to sie jezdzi do UK lub Wloch,ewentualnie Niemcy czy nawet Turcja

Czyli zaoszczedzisz tylko na fajkach(moze na perfumach)no i na benzynie choć tego samolotem nie przewieziesz(chyba że w 100ml buteleczkach;))
      • Gość: ??? Re: Kosmetyki, alkohol i inne zakupy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.12, 18:32
        Przemyt papierosów? Typowy polski turysta.

> Fajki-to chyba najbardziej oplacalny zakup-ceny od 1euro za paczke,ja nie pale
        > ale zawsze lecac przez UK zabieralem kilka- kilkanascie wagonow--na miejscu bra
        > l to znajomy od reki-kazda ilość--przebitka 150%,on sprzedawal to HURTOWNIKOWI,
        > hurtownik,detaliście,detalista kolejnej osobie--KAZDY zarabial--ja mialem od 1
        > 00 do 200 funtow czystego zysko(ryzyko spore na granicy w Uk)

Napisz może jeszcze, jakie są w UK grzywny za przemyt, by następni "turyści" wiedzieli, ile ryzykują.
        • Gość: janika Re: Kosmetyki, alkohol i inne zakupy IP: 94.75.114.* 24.02.12, 21:47
          Ja kupiłam Bvlgari Omnia Crystalline i Amor Amor forbidden kiss , niby po zniżce i to podwójnej, a po powrocie do Polski zainteresowałam się czy dużo zaoszczędziłam i okazało się , że po przeliczeniu cena wyszła identyczna . Kupiłam natomiast jakieś rumy i likiery , one są po 3 ,4 Euro i chyba takich w Polsce nie ma. Byłam w Costa Adeje
          • Gość: Zaba Pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.12, 23:56
            A jak np z butami czy torebkami?jest coś fajnego na czym można zaoszczędzić?
            • Gość: Ewa Re: Pytanie IP: *.unknown.vectranet.pl 25.02.12, 09:12
              jeśli mieszkasz w PL w mieście to masz dostęp do wszystkich markowych sklepów, które są też na Teneryfie. Masz więc wszędzie to samo za podobną cenę, chyba że trafisz na promocję, ale u nas też przecież bywają. Na bazarkach się nie oriętuję.
              • rege2 Re: Pytanie 25.02.12, 23:45
                lokalne rumy, likiery kupiliśmy tanio w P. Americanos w jakimś markecie
                perfumy ok. 30E
                zara i inne ceny podobne, może na wyprzedaży coś się trafi, a lotnisko miało drożej
                • Gość: Janika Re: Pytanie IP: 94.75.114.* 26.02.12, 16:23
                  O , jedyne co powaliło mnie na kolana cenowo to .... oliwa z oliwek , po prostu za grosze ! 1 lub 2 Euro z litrowe butelki. No ale oliwy nie kupowałam ;)
                  • rege2 Re: Pytanie 26.02.12, 22:01
                    zakupiłam na Teneryfie /Masca/ dżem likier, miód i tu mocno przepłaciłam!!!!
                    udało się kupić w sklepach likiery i kremy te duże opakowania Aloes, super; takich kremów nie spotkałam w Polsce
                    i na Lanzarote i na teneryfie tanie, a na Fuertawenturze 3x drożej to samo opakowanie
                    a lotnisko , to katastrofa cenowa!
                    • Gość: murzynka Re: Pytanie IP: 212.160.70.* 06.03.12, 09:26
                      Wróciłam.Ceny na Okęciu trochę niższe niż w np. w sephorze. Perfumy które mnie interesowały w sephorze są po 290zł na okęciu po 240zł a w Costa Adeje kupiłam po 190zł. Alkohole bajecznie tanie np. rum 7letni havana club w polsce potrafi kosztować nawet 150zł a w supermarkecie znalazłam po około 80zł, rum gordons na okęciu około 90zł na teneryfie około 40zł.Na lotnisku na Tenerfyie ceny prawie takie same jak na Okęciu.Podsumowując najbardziej opłaca się kupować w sklepach poza lotniskami i trochę dalej od miejsc typowo turystycznych.
    • camel_3d Kosmetyki, alkohol i inne zakupy..czyli... 06.03.12, 10:07
      Polka jedzie za granice :)))))
      • deoand Re: Kosmetyki, alkohol i inne zakupy..czyli... 06.03.12, 11:10
        To jednak te perfumy trochę rzeczywiscie są tańsze niż w Polsce a przyznam , że za bardzo żonie nie dowierzałem ... Ale czujnosci nigdy nie za wiele i lepiej aby sie kobieta za bardzo nie rozkokosiła z tymi perfumami .
        • jusytka Re: Kosmetyki, alkohol i inne zakupy..czyli... 06.03.12, 11:27
          Ja już łapki zacieram na perfumowe zakupki, bo zapasy się już kończą... Jednak zwykle kupowałam na lotnisku, oczywiście w przypadku bezcłówek, jednak tu za wasza radą poszperam w perfumeriach.
          Co do Polaka na wakacjach, w bezcłowych sklepach Polacy wcale się nie wyróżniają, giną w tłumie innych nacji, bo każdy potrafi liczyc, a większość nie lubi przepłacać. W przypadku perfum i markowych alkoholi różnice są znaczne. My alkoholi akurat nie kupujemy, bo mamy rzut beretem do Niemiec, gdzie są sporo tańsze niż u nas, ale perfumy jak najbardziej opłaca się kupić, bo są spore oszczędności, zwłaszcza jak się kupuje kilka flakonów, no i jest gwarancja, że są oryginalne, w przeciwieństwie do tych np. kupowanych na Allegro, czy też w Turcji na bazarach...
          • camel_3d Re: Kosmetyki, alkohol i inne zakupy..czyli... 06.03.12, 21:34
            no te bezclowe ceny to taki bajer dla naiwnych... bo pozy tymi sklepami jest taniej..i bezlowo to znaczy tlyko jezeli lecisz poza UE :)
            • jusytka Re: Kosmetyki, alkohol i inne zakupy..czyli... 07.03.12, 08:33
              Chyba nie rozumiesz co znaczy bezcłowo! Kiedyś na lotnisku we Wrocławiu spotkałam się z podwójnymi cenami, dla tych, którzy wylatują poza UE i dla pozostałych. Bez cła - to znaczy TANIEJ o wartość cła, czy to takie trudne?
              • camel_3d czekaj czekaj... 09.03.12, 20:28
                a czy ja napisalem cos innego?

wylatujac poza UE mozesz kupic towar pomiejszony o wartosc cla czyli podatku...
                podrozujac w ramach UE...placisz cene towaru z podatkeim (czyli z clem).
                Czyli kupujac w sklepie na lotnisku, na Kanarach placisz normalna cene z podakiem i czasm jest ona wyzsza niz w zwyklym sklepie na wyspach... i tyle...

Na kanarach ceny bezclowe nie obowiazuja turystow z UE...

• jusytka Re: czekaj czekaj... 10.03.12, 10:24
                  Owszem napisałeś co innego, cytuję:
                  "bezclowe ceny to taki bajer dla naiwnych... bo pozy tymi sklepami jest taniej"

Wyraziłeś nieprawdziwą opinię o sklepach bezcłowych.
                  Na Kanarach Polacy nie mogą skorzystać z cen bez cła, bo są w UE, to logiczne. Jednak mogą skorzystać na niższym podatku VAT, a wiec nie muszą, a raczej nawet nie powinni kupować na lotnisku (bo to zasadniczo drogie miejsce do kupowania czegokolwiek)
                  Jednak w BEZCŁOWYCH sklepach jest taniej, jeśli faktycznie możemy kupić coś bez cła, np lecąc do Afryki.

Czasami jak czytam twoje opinie na różne tematy to się aż dziwie, ze faktycznie dużo podróżujesz, bo z tych opinii wcale to nie wynika...
                  • camel_3d Re: czekaj czekaj... 11.03.12, 14:07
                    no przeciez ja dokladnei to samo napisalem co ty...

"sklepy bezclowe to bajer dla naiwnych... no faktyzcnie moze brzmiec mylaco..ale raczej chodzilo mi o to, ze wielu Polakow wylatujacych na Kanary robi zakupy w sklepach bezclowych, bo mysli, ze faktcznie mie musza podadku placic i jest taniej...." ..o to mi biegalo..

• white_rabbit Re: czekaj czekaj... 24.04.12, 12:00
                      Bylismy na Lanzarote w lutym, czyli nie tak dawno ;).
                      Absolutnie sie nie zgodze, ze ceny takie jak w polskich sklepach, specjalnie wzielismy kase na zakupy (perfumy, kosmetyki i torebki/torby) i duuzoo zaoszczedzilismy.
                      Krem pod oczy Lancome:
                      www.douglas.pl/douglas/Piel%25C4%2599gnacja-Twarz-Piel%25C4%2599gnacja-okolic-oczu-Lanc%C3%B4me-G%C3%A9nifique-G%C3%A9nifique-krem-pod-oczy-Aktywator-M%C5%82odo%C5%9Bci_productbrand_3000030995.html
                      Zaplacilam 130zl w perfumerii Charlie, zamiast 255zl w Douglasie w Polsce.
                      I tak bylo ze wszystkim, o np. perfumy:
                      www.douglas.pl/douglas/Zapachy-Zapachy-m%25C4%2599skie-Zapachy-Dior-Fahrenheit-Woda-toaletowa_productbrand_1069008304.html
                      Maz kupil 100ml za ok 170zl, w Douglasie 370zl...
                      Dla mnie to duze roznice, ale dla kogos moze to oznacza tyle samo ;).
      • sonia_30 Re: Kosmetyki, alkohol i inne zakupy..czyli... 06.03.12, 11:17
        Jak już tak stereotypem poleciałeś - organizuje sobie czas, podczas gdy Polak siedzi z drinkiem z palemką przy basenie
        • camel_3d Re: Kosmetyki, alkohol i inne zakupy..czyli... 06.03.12, 21:35
          > Polak s
          > iedzi z drinkiem z palemką przy basenie

no..po to tam leci..... :D

musze kiedys tez sprobowac...
          • sonia_30 Re: Kosmetyki, alkohol i inne zakupy..czyli... 08.03.12, 12:29
            Tylko uważaj, by Ci parasolka w oku nie utkwiła ;-)
    • Gość: oxoplast Re: Kosmetyki, alkohol i inne zakupy IP: *.adsl.inetia.pl 23.08.12, 15:06
      Ceny perfum na Fuercie są dużo niższe niż w Polsce w salonach. Można je jeszcze negocjować. Są również niższe niż ceny perfum na strefach bezcłowych.
      W Dauglasie na Fuercie za Aqua Di Gioia 100ml, Hugo Boss Bottled Night 100ml wyszło jakieś 360 zł. Dior Jadore 100ml, Coco Channel Mademoiselle 100ml, Hugo Boss Bottled Night 100ml wyszło jakieś 710 zl. Opłaca się kupować "setki" bo wychodzą taniej niż "pięćdziesiątki" w Polsce.
      Ceny alkoholu też niższe niż w Polsce i na bezcłówkach . W zalezności od ceny flaszki oszczędzacie od 10 zł w górę. Np. Martini Bianco 1,5 L wyszło jakieś 25 zł, szkocka Famous Garouse 1L jakieś 47 zł
      Paliwo tańsze niż w Polsce - 1 L etyliny 95 - 1,12 EURO na Shellu
      Stan na początek sierpnia 2012 - Euro po 4,09 zł
    • aankaa Re: Kosmetyki, alkohol i inne zakupy 23.08.12, 20:58
      papierosy na lotnisku (Okęcie) - po pokazaniu karty pokładowej okazało się, że obowiązuje inna (niższa) cena dla lecących na wyspy...
      wracając - wiele rzeczy kupisz dużo taniej w lokalnych sklepikach niż na lotnisku
    • Gość: Zetino Ceny złota IP: *.209.41.31.jim-satnet.pl 03.06.14, 11:06
      Może ktos wie jak kształtują się cenny złota na Teneryfe?????????
    • Gość: PL Re: Kosmetyki, alkohol i inne zakupy IP: *.pascal-net.pl 11.06.14, 21:10
      Moje doświadczenia w temacie zakupów na kanałach są jak najbardziej pozytywne.
      Kupuję tam kosmetyki, perfumy, okulary.
      Oddzielnie napisze o alkoholach, a konkretnie o hiszpańskim brandy, które uważam za najlepsze. Szczerze polecam Gran Duque d'Alba ( najlepszy alko jaki piłem) Carlos I, Torres 20, wszystkie te ww. mozna tam kupić poniżej "stówki", u nas niektórych nie ma wogóle, a jeżeli już trafia się w necie to cena wybija zęby.
      Polecam też zamówić sobie tamtejszego (proszę wstać) brandy (można usiąść) w restauracji, zobaczycie jak genialnie go podają, jakie smaki i zapachy można dzięki temu odkryć, i wiedzieć za co sie płaci.

Z moich doświadczeń najlepsze sklepy, w sensie cen i zaopatrzenia są na GC. Zarówno na lotnisku, jak i "na mieście". Wszystkie lotniska poza GC mają ceny "polskie", dlatego nie proponuje nastawiać sie na okazje w tzw. strefach, a zwyczajnie mówiąc, ceny są niejednokrotnie wyższe jak gdziekolwiek.

Zdrów, do zobaczenia na KANARACH.
      • Gość: PL Re: Kosmetyki, alkohol i inne zakupy IP: *.pascal-net.pl 11.06.14, 21:15
        Ps. Zapomniałem o okularach. Małżonka kupując jakiś model przepłacili płacąc w Polsce ok. 200 zł więcej niż na Teneryfie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka