Dodaj do ulubionych

zwiedzanie timanfaya

20.10.14, 14:45
Ma pytanie, jak dokladnie wyglada zwiedzanie Timanfaya, tzn. ile czasu trzeba zagospodarowac, czytalam ze lepiej jechac autobusem niz na wielbładach, ale pytanie czy mozna np. najpierw autobusem a potem jeszcze dokolozyc na koniec jeszcze wielblady (jedziemy z 5 latkiem... wiec nie odpusci).

Zaznaczam, ze chcemy tam dojechac wypozyczonym autem, a nie z biurem, wiec mozemy przeznaczyc tyle czasu ile bedziemy chcieli.

Czytalam ze mozna kupic na Lanzarote jakies bilety wstepu za 30 eur, które uprawniaja do wejscia do 6 atkacji na terenie wyspy w tym równiez park Timanfaya. Czy ktos z tego korzystal, gdzie mozna taki bilet kupic?
Obserwuj wątek
    • brooks44 Re: zwiedzanie timanfaya 20.10.14, 17:40
      Ja korzystalam z takiego biletu, kupuje sie go w kasie pierwszej odwiedzanej atrakcji.
      Jesli chodzi o Timanfaya to nie poradze wiele w sprawie wielbladow, bo nie korzystalam, ale wydaje mi sie, ze tam gdzie jezdza autobusy nie chodza wielblady, a wiec najpierw jedziesz zwiedzac autobusem wulkany, a potem podjezdzasz do wielbladow, ktore maja swoja trase. Albo odwrotnie, jak Wam pasuje :)
      • iziula1 Re: zwiedzanie timanfaya 20.10.14, 20:10
        Na wielbłądach nie zwiedzisz parku. Robisz tylko kółko po krótkiej trasie przed wjazdem do parku. Park zwiedzasz w autobusie, bez otwieranych okien. Park otwarty jest od 9.00. Proponuję przyjechać o wiele wcześniej bo są kolejki do kasy, kolejki aby wjechać na parking, potem problem z parkowaniem, potem autobus szukasz miejsc i znów kolejka przy wyjeździe ;)
        • tamerza Re: zwiedzanie timanfaya 21.10.14, 11:46
          bardzo dziekuje, bardzo mi pomogliscie
        • tamerza Re: zwiedzanie timanfaya 21.10.14, 12:09
          jeszcze jedno pytanie, bo znalazlam cos takiego:

VOUCHER FOR 4 CENTRES - Valid for 7 days

Cueva de los Verdes
          Cactus Garden
          Jameos del Agua
          Fire Mountains - Timanfaya

Adults: 26 Euro
          Children 7-12 years: 13 Euro

VOUCHER FOR 3 CENTRES

Adults: 20 Euro
          Children 7-12 years: 10 Euro

VOUCHER FOR 6 CENTRES - Valid for 14 days

Cueva de los Verdes
          MIAC - San José Castle
          Cactus Garden
          Jameos del Agua
          Mirador del Río
          Fire Mountains - Timanfaya

Adults: 30 Euro
          Children 7-12 years: 15 Euro

Czy to znaczy ze bilet na 3 wejscia moge wykorzystac dowolnie, ale jak kupie ten na 4 to juz tylko wg listy, nie moge np. zamaist ogrodu kaktusow wejsc na niego na mirador del rio?
          • iziula1 Re: zwiedzanie timanfaya 21.10.14, 21:26
            Nie kupowaliśmy takich biletów.
            Ale z opisu wynika do których punktów masz wejście. Nie są zamienne.
            Co do wystawy kaktusów - warto tylko dlatego, aby zobaczyć co Cesar Manrique zrobił z dziurą w ziemi, która kiedyś była wysypiskiem śmieci.

A zupełnie za darmo polecam wyprawę na plażę przy lotnisku.
            Widok lądujących samolotów nad samą głową bezcenny :). szczególnie jak leci airbus.
            Musicie minąć Arrecife i kierować się w strone lotniska. Potem je minąc i zatrzymać się na końcu deptaka.
            Możecie też wybrać się spacerem z Arrecife deptakiem wzdłuż brzegu ale to ok. 1,5 godzinny spacer.
      • iziula1 Re: zwiedzanie timanfaya 21.10.14, 21:30
        Podpowiem jeszcze - zwiedzanie parku i zielonego jeziorka zaplanuj w zakrytych butach.
        Ja z pospiechu ( 3 dzieci w tym 9 miesięczny maluch ) włożyłam sandałki.
        Goniąc za czapką syna zerwaną przez porywisty wiatr miałam podeszwy stóp obolałe od grudek pumeksu ;).
        W Timanfaya gdy oglądacie próbę ognia, pokaz pary warto mieć wtedy jakieś okrycie wierzchnie. Bluza, lekka kurteczka. Mimo upałów na wyspie tam akurat było chłodniej i b.wietrznie.
        • tamerza Re: zwiedzanie timanfaya 22.10.14, 08:49
          Dzieki wielkie za praktyczne podpowiedzi! Napisz co jeszcze zwiedzaliscie :) Fajnie sie czyta to co piszesz :)
    • jot.be Re: zwiedzanie timanfaya 22.10.14, 13:56
      tamerza napisała:

> czy mozna np. najpierw autobusem

W autobusie siadajcie koniecznie po prawej stronie.
      Są znacznie lepsze widoki.
      Pozdr
    • bah77eu Re: zwiedzanie Timanfaya... 22.10.14, 14:23
      > na koniec jeszcze wielblady (jedziemy z 5 latkiem... wiec nie odpusci).

Przejażdżka na dromaderach wygląda tak:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,132510528,134420346.html

bah77
      • tamerza Re: zwiedzanie Timanfaya... 23.10.14, 23:15
        BAH77EU, zaraziłes mnie kanarami poprzez swoje zdjecia, Gran Canaria, Fuerta juz za mna, pora na Lanzarote :) Musze szczegolowo przejrzec te twoje zdjecia i dodac do mojej trasy kilka miejsc z lanzarote :)
        • tamerza Re: zwiedzanie Timanfaya... 23.10.14, 23:21
          mam jeszcze pytanie, czy jest gdzies dobre miejsce na snurkowanie (maska, rurka) - na lanzarote oczywiscie :) Moze polecicie mi jakas plaze
          • tamerza Re: zwiedzanie Timanfaya... 24.10.14, 15:51
            no i jeszcze pytanie jak sie dostac (nie samochodem) na plaże Papagayo? Jakas komunikacja miejska? Taxi?
            • bah77eu Re: Papagayo... 24.10.14, 18:18
              Autobus #30 dojeżdża na skraj Playa Blanca:
              mapsengine.google.com/map/viewer?mid=z8r2FMUQh8Uc.kTnEavrcaTvQ

Przez rezerwat prowadzi szutrowa droga.
              Pieszo lepiej jest iść po klifach.

bah77

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka