Dodaj do ulubionych

Pożary na Gran Canari

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.07, 22:41
Wszystkich zainteresowanych odsyłam:
www.dziennik.pl/Default.aspx?TabId=14&ShowArticleId=54850
Sama wyjeżdzam 08.08 i jestem przerażona!!!
Obserwuj wątek
    • bemeta jest spoko... 31.07.07, 14:19
      W tej chwili jak dla turystow (na Gran Canarii) nie ma zadnego problemu, od
      dzisiaj od 11:30 jest otwarta droga z Puerto de Mogán do Mogán Pueblo, jedynym
      zamknietym rejonem jest Veneguera. Wczoraj bylo slabo ale juz jest w miare luz.
      Lasy owszem niestety dalej plona....
      Pozdro, bart.
      • Gość: *Kasia* Re: jest spoko... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.07, 14:23
        Ja rowniez wybieram sie 8 sierpnia i mam nadzieje ze jednak bedzie ok
        • Gość: ania Re: jest spokojnie IP: *.CNet2.Gawex.PL 01.08.07, 14:57
          wczoraj wróciłam z Teneryfy,widziałam ten smog dymu z pożaru, pożar jest ale
          kurortom turystycznym nic nie grozi ten pożar jest wysoko w górach, bądź
          spokojna i baw się dobrze
      • Gość: ulabi6 Re: jest spoko... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.07, 16:22
        wybieram się do bahia feliz koło maspalomas czy tam też jest zagrożenie
        pożarami czy przechodzą tylko przez środkową i zachodnią część wyspy
        • Gość: jack_06 Re: jest spoko... IP: *.kalisz.mm.pl 31.07.07, 18:16
          Z tego co czytałem, pożary są w środkowej części wyspy, a zagłębie turystyczne
          jest na południowym, wybrzeżu, tam pożary nie grożą, także z bardziej
          prozaicznego powodu - ta część GC jest uboga w lasy.
          Przy okazji, Bahia Feliz nie jest koło Maspalomas, lecz kilkanaście kilometrów
          na wschód (po drodze jest jeszcze Playa del Ingles i San Augustin). Nie zmienia
          to faktu, że życzę Ci wspaniałego wypoczynku na pięknej GC.
          Pozdro,
          JD
          • Gość: ulabi6 Re: jest spoko... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.07, 19:03
            dzięki za info jeśli chodzi o maspalomas to napisałam to w przybliżeniu
            pozdrawiam
            • Gość: jack_06 Re: jest spoko... IP: *.kalisz.mm.pl 31.07.07, 19:29
              Spoko... GC jest na tyle mała, że można uznać Twoją lokalizację Bahia
              Feliz,za "w granicach błędu". Moja informacja była tylko lekkim
              sprostowaniem "koło". Bez urazy...
              Dodam tylko, że przejeżdżaliśmy w czasie objazdówki obok połaci wypalonych
              kikutów drzew - naprawdę smutny krajobraz. W zestawieniu z obecnymi widokami
              płonącej GC (zobacz na www.tvn24.pl), ciarki na grzbiecie przechodzą. I to
              wszystko z powodu jakiegoś piromana... Naprawdę szkoda, GC jest piękna, a sosny
              kanaryjskie mają swój niepowtarzalny urok (dłuuuugie igły). Niestety, po tych
              wydarzeniach, wiele z nich zniknie na zawsze z kanaryjskiego krajobrazu.
              Smutne...
              Miejmy nadzieję, że do czasu Twojego wyjazdu wszystko się uspokoi.
              Pozdrawiam,
              JD
              • Gość: Kaja Re: jest spoko... IP: *.Red-88-0-46.dynamicIP.rima-tde.net 31.07.07, 20:47
                Przepiekna Gran Canaria!!!! I co teraz. Ponad 10 tys.hektarow splonelo. Tak
                ladny Palmitos Park splonal w 65%. Sosny canaryjskie. Presa de las Ninas.
                Fataga. W tej chwili pozar jest prawie opanowany.
                • motylanoga71 Re: jest spoko... 31.07.07, 21:37
                  mowisz powaznie ?? Palmitos Park w polowie poszlo z dymem ?? :((
                  ehhh....
                • bah77 Re: jest spoko?... 31.07.07, 21:51
                  Wygląda na to, że najpiękniejsze rejony GC można będzie tylko wspominać... :-(

bah77
                  • bah77 Re: jest spoko?... 01.08.07, 00:11
                    A podpalił "strażak":

www.dziennik.pl/Default.aspx?TabId=14&ShowArticleId=54669

bah77
              • Gość: ulabi6 Re: jest spoko... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.07, 21:41
                jadę za 2 tygodnie może ogień będzie już opanowany ale i tak szkoda wyspy
                • Gość: Kaja Re: jest spoko... IP: *.Red-88-0-46.dynamicIP.rima-tde.net 01.08.07, 11:42
                  Ostatnie wiadomosci: ok. 20 tys. hektarow splonelo na Gran Canarii. 3 czesc
                  wyspy. Miasto Mogan, Tejeda, Fataga i tak, Palmitos Park.
                  • Gość: Prośba!!! Re: jest spoko... IP: 217.153.131.* 01.08.07, 15:04
                    Jestem dziennikarzem TVN24. Poszukuje pilnie osoby która wyjeżdża na wyspy i
                    zgodzi się na krótką wypowiedź przed kamerą. Mój mail: t.pupiec@tvn.pl
                  • bemeta nie przesadzaj.... 01.08.07, 15:32
                    20.000 hektarow to nie jest 3 czesc wyspy ktora ma 1.560,1 km kw. I nie pisz ze
                    splonelo miasto Mogan, bo sie spalilo dokladnie 7 (siedem) domow. Smutno ze sie
                    pali, przykra sprawa z Palmitos Park ktore jest autentycznie zniszczone, ale
                    nie siej niepotrzebnej paniki wypisujac takie historie....
                    Pozdrawiam z Puerto de Mogán.
                    bart
                    • styro Re: nie przesadzaj.... 01.08.07, 16:17
                      Jesli dobrze pamietam z radia to spalilo sie 1/3 onszaru lesnego GC a to nie
                      jest to samo co 1/3 wyspy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka