Dodaj do ulubionych

Endoproteza- biodro

17.01.14, 23:55
Czym można wspomóc 50 letnią osobę, która po złamaniu (być może osteoporoza) ma wstawioną endoprotezę? jakieś leki? Jak długo może trwać rehabilitacja? Czy dziewczyna będzie mogła wrócić do pracy? Kiedy? Na pewno będzie stosowała się do wszystkich zaleceń, ma silną motywację.
Obserwuj wątek
    • magdzior28 Re: Endoproteza- biodro 26.01.14, 16:21
      Oczywiście, że można takiej osobie pomóc. Tym bardziej jeżeli jest tak zawzięta i ma silną motywację.
      Skuteczna z pewnością będzie terapia manulana, tylko taka prowadzona przez dobrego specjalistę. Wszelkie tabletki, lasery, magnesy, prądy i inne cuda w ogóle bym odradzała. Przy tego typu problemie będą one jedynie maskowały problem i tyle. Zabiegi manualne pomogą usprawnić staw biodrowy i poprawią jego ruchomość.
      Polecam rehabilitantów z www.terapia-manualna.com. Mnie uratowali. Pozdrawiam.
    • ewa.kaczmarek15 Re: Endoproteza- biodro 07.10.15, 11:48
      przede wszystkim sprawdzić gęstość kości -jeśli jest osteoporoza zastosować jej leczenie-np.,poprzez wstrzyknięcie PROLII-raz na pół roku 1 zastrzyk znakomicie zagęszcza kości-jeden problem!-trzeba lekarzowi o tym powiedzieć bo to produkt mało znany lekarzom( nie dokształcają się, mało czytają) i drugi- nie jest to lek refundowany-kosztuje ok.600-700 zł-( niedawno kosztował ok.1000,-),ale raz na pół roku można sobie na niego pozwolić- zwłaszcza że są efekty.po endoprotezie bardzo się przyda- lepiej i szybciej sztuczne biodro zespoli się z kością. Ja mam 67 lat - jestem po dwóch endoprotezach - lewe wymieniane miałam we wrześniu 2014r., prawe po 8-miesiącach - w maju 2015. przed pierwsza operacją 3 razy w odstępach półrocznych brałam PROLIĘ- i teraz w sierpniu br.- po operacji też ją sobie zaaplikowałam (tzn.nie sama, ale w przychodni ) Mam protezy bezcementowe-wymagają 6-miesięćznej rehabilitacji)- aktualnie po prawie 5-miesiącach od drugiej operacji-chodzę swobodnie, jeżdżę na rowerze (na stacjonarnym ćwiczyłam już od 6-tygodnia po operacji ), koszę trawę,ścinałam gałęzie na drabinie (oczywiści mąż asekurował), jeżdżę samochodem (od 3-mies), robię zakupy, gotuję, bawię się z wnukami (okazjonalnie). staram się nie schylać, nie kucam a poza tym żyję normalnie-trochę mi żal, że pewnie nie będę mogła jeździć na nartach- choć kto wie może za rok- na łagodnym stoku?!!!!! cały czas staram się pamiętać o ćwiczeniach polecanch po operacji-napinanie mięśni,wymachy- zwłaszcza rano. pozdrawiam .zdrowia zyczę. ewa
    • reacttiv.pl Re: Endoproteza- biodro 30.10.15, 14:18
      Podstawową rzeczą jest kompleksowa rehabilitacja. Niestety nikt nie jest w stanie dokładnie określić ile ona potrwa, wiadomo jednak, iż dzięki odpowiednio dobranemu procesowi leczenia powrót do zdrowia będzie dużo szybszy.
      Polecamy nasz gabinet
      prywatnarehabilitacja.pl
      www.facebook.com/prywatnarehabilitacja?ref=hl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka