basia-bma 25.04.17, 11:32 był ktoś może na dniu otwartym w koperniku ? jakie wrażenia ? interesuje mnie biol-chem-mat - ktoś wie jacy nauczyciele, poziom, atmosfera ? będę wdzięczna za opinie o tej szkole Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ale Re: lo kopernika IP: *.centertel.pl 25.04.17, 16:38 Bardzo dobra szkoła z bardzo wysokim poziomem języków. Atmosferę tworzy klasa, do której się trafi. Czyli loteria. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hejka ;) Re: lo kopernika IP: *.play-internet.pl 25.04.17, 18:38 Jak tam wejdziesz to już nie wyjdziesz XD Wszędzie drzwi na kartę magnetyczną, ale i tak chyba najgorsze są szatniarki ;-) Jak nie masz zwolnienia z lekcji podpisanego przez rodzica i wychowawcę lub dyrektorkę to nie wydadzą Ci ubrań XD Bez zmieniania butów też nie wejdziesz na szkołę, każą Ci zostawić buty z dworu koło szatni i chodzić po szkole w skarpetach XD I bądź przygotowana na zastępstwo za wychowawczą, czy religię nawet jeśli jest to Twoja ostatnia godzina lekcyjna. Ale jeśli chodzi o poziom, to uważam, że ogólnie jest dobry, oceniając większość nauczycieli, jedynie odradzam fizykę i geografię, bo to dno i human też nie jest najlepszy, ale bio-chem-mat, polecam jak najbardziej. Jak sama pewnie wiesz chemia najlepsza, matma też dobra, a jak trafisz na sorkę Wojcieszek to wg jest the best a bio niezłe, tylko strasznie wolno idziemy z tematami i możemy nie wyrobić się ze wszystkim do matury, ale za to to co przerabiamy to robimy bardzo dokładnie, przerabiamy sporo zadań maturalnych, zresztą podobnie jak z matmy i chemii. A atmosfera zależy od klasy i od Ciebie samej, ale uważam, że jest ok. Wszyscy są bardzo grzeczni, nie ma przypałów, bójek, kłótni na przerwach itp., więc jeżeli Ci to odpowiada to zapraszam :-) Odpowiedz Link Zgłoś
tinywee Re: lo kopernika 25.04.17, 20:06 basia-bma, już chyba wszystko co miałam do powiedzenia o tej szkole napisałam, w sumie na dwóch forach, ale jakbyś miała konkretne pytania to może coś dodam, tylko uprzedzam - w oparciu o trzy znane mi dobrze (oraz inne) przypadki jestem uprzedzona pozytywnie. Aha, i patrząc z późniejszej perspektywy akademickiej - wszyscy radzą sobie co najmniej dobrze, w różnych nawet baardzo wymagających szkołach/kierunkach. Aha, i to już też pisałam chyba - jakiś pogląd na szkołę pewnie dadzą produkcje koperniktv. Hejka - owszem, drzwi na kartę są wpieniające. No ale z drugiej strony - jest Pan Wojtek... O geografii słyszałam też dobre rzeczy (np. bardzo dobrze zdana matura bez żadnych korków i poczucie rozumienia geografii). I nie wiem, jak można napisać, że human jest kiepski, skoro jest tak znakomity historyk jak - u know who. Odpowiedz Link Zgłoś
basia-bma Re: lo kopernika 25.04.17, 21:39 czy ta szkoła jest warta wyboru w ciemno i godzinnego dojazdu z ursynowa ? czy jak podjadę ok 15.00 mam szansę z kimś porozmawiać i dostać się do środka, czy raczej nie ? jak wygląda porównanie np z zamoyskim czy żeromskim cały czas w aspekcie biol-chem-mat, pomijam kwestię języków, bo wiem że tu kopernik wygrywa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ale Re: lo kopernika IP: *.centertel.pl 25.04.17, 21:55 Zobacz w rankingu perspektyw zakładkę ze zdawalnością matur z przedmiotów rozszerzonych. Pod względem poziomu chemii, matmy i biologii warto rozważyć Poniatowskiego. Do metra też bliżej i lepszy niż Żeromski czy Zamoyski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EwaAnia Re: lo kopernika IP: *.dynamic-ww-12.vectranet.pl 25.04.17, 22:09 Basiu-bma, mam ten sam dylemat. Mieszkamy na Ursynowie, a tez rozwazamy Kopernika, z tym, że human. Byłam na dniu otwartym. Wrażenie pozytywne, sensowna p. dyrektor, w szkole dużo się dzieje i młodzież zdaje się być 'zaopiekowana". Zastanawiam się tylko, czy nie ma tam wyścigu szczurów. Mam info z 2 źródeł; i jedno źródło mówi, ze trzeba kuć po nocach, że wszyscy nastawienie na naukę, że trudno jest się zaprzyjaźnić, a drugie źródło studiuje prawo na UW, i jedynie co źle wspomina ze szkoły to straszna matematyczka... Sama nie wien Odpowiedz Link Zgłoś
basia-bma Re: lo kopernika 25.04.17, 22:53 o poniatowskim wiem, ale obawiam się że zabraknie punktów, co prawda kopernik tez ma wysoki próg - 179 - ale w tym są zawarte punkty z testu kompetencji z angielskiego, gdzie liczę na dobry wynik rozważam też batorego (ale tam wyższy próg, za to bliżej) i jeziorańskiego, choć tam podobno biol-chem to nie najlepszy wybór, nie wiem czy kopernik jest na tyle lepszy, żeby jechać taki kawał drogi, dojazd mocno średni z przesiadką, godzina to minimum, w praktyce pewnie będzie z 75 min w jedną stronę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EwaAnia Re: lo kopernika IP: *.dynamic-ww-12.vectranet.pl 26.04.17, 14:40 Basiu a co wiesz o Jeziorańskim? byłas moze na Dniu Otwartym? Odpowiedz Link Zgłoś
krecikola Re: lo kopernika 26.04.17, 19:53 Dołączę się do pytania i dodatkowo spytam o Frycza, może ktoś był dzisiaj na dniu otwartym. Chodzi mi o biol chemy ale bez matmy rozszerzonej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: lo kopernika IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 04.05.17, 17:02 Ja byłam, poziom bardzo dobry, każdy z kim rozmawiałam polecał poniewaz chwalili nauczycieli od rozszerzeń... ma patronat WUM i widac ze duzo sie dzieje w szkole, a pan dyrektor podobno wspaniały :) Odpowiedz Link Zgłoś
tinywee Re: lo kopernika 09.05.17, 11:48 "czy ta szkoła jest warta wyboru w ciemno i godzinnego dojazdu z ursynowa ?" Nie wiem co to znaczy - wybór w ciemno. Dziwię się trochę tylko, że z Ursynowa tak długi dojazd, przy 5 tramwajach prosto do szkoły od stacji metra arsenał. Mogę tylko powiedzieć, że godzina to jest chyba standard - w znanych mi klasach ludzie z przeróżnych miejsc dojeżdżali. Na wysoki poziom języków można spojrzeć inaczej - trzeba będzie więcej czasu poświęcać na naukę... Odpowiedz Link Zgłoś
tinywee Re: lo kopernika 10.05.17, 10:33 wszyscy radzą sobie co najmniej dobrze, w różnych nawet baardzo wymagających szkołach/kierunkach. Powinnam dodać pewnie: tu i ówdzie. I nie wątpię, ze nowy nabytek Harwardu (o którym właśnie przeczytałam) też sobie poradzi :) podobnie jak inni absolwenci 33. (dyplomy z wyróżnieniem). (Jeszcze może dodam, jbc, że - jak wiem z prasy - poprzednicy studiowali na stypendiach pokrywających pełne koszty nauki). Odpowiedz Link Zgłoś
basia-bma Re: lo kopernika 11.05.17, 08:57 wybór w ciemno - pisząc to nie byłam jeszcze na dniu otwartym ale córka była 6.05 i podobało się :) jednak dojazd koszmarny - samo przedostanie się do metra Arsenał zajmie blisko godzinę, a potem to jest jeszcze spory kawałek tramwajem, który się wlecze córka stwierdziła z żalem, ze chyba nie da rady wychodzić z domu 6.45 tinywee napisała: > "czy ta szkoła jest warta wyboru w ciemno i godzinnego dojazdu z ursynowa ?" > > Nie wiem co to znaczy - wybór w ciemno. > > Dziwię się trochę tylko, że z Ursynowa tak długi dojazd, przy 5 tramwajach pros > to do szkoły od stacji metra arsenał. Mogę tylko powiedzieć, że godzina to jest > chyba standard - w znanych mi klasach ludzie z przeróżnych miejsc dojeżdżali. > > Na wysoki poziom języków można spojrzeć inaczej - trzeba będzie więcej czasu po > święcać na naukę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ale Re: lo kopernika IP: *.centertel.pl 11.05.17, 10:21 Metro pokonuje trasę od stacji Kabaty do Arsenał 24 minuty. Nie wiem gdzie mieszkacie na Ursynowie, że dojazd od domu do stacji metra zajmuje 30 minut. Czy wogóle jest takie miejsce na Ursynowie, tak oddalone od metra? A może jest tak, że do tej pory nikt z Was nie korzysta z komunikacji miejskiej na codzień, i podróże nią wydają się drogą przez mękę? Jeśli tak, to warto sprawdzić w praktyce jak to wygląda. Godzinny dojazd do bardzo dobrej szkoły wart jest trzech lat poświęceń. Odpowiedz Link Zgłoś
ankar_a Re: lo kopernika 11.05.17, 11:08 Mój Boże... Mój drugi rok wstaje 5:20, a wychodzi 5:50 i żyje... Odpowiedz Link Zgłoś
basia-bma Re: lo kopernika 11.05.17, 12:31 wczesne wstawanie to sprawa indywidualna - są nocne marki i skowronki są szkoły bliżej, które tez się podobają, kopernik jest z nich najdalej, więc nie wiem czy namawiać córkę akurat na tę szkołę "jak dojadę" pokazuje czas dojazdu 60 min, a to zwykle jest na styk, wiadomo, ze trzeba wyjść wcześniej Odpowiedz Link Zgłoś
molik28 Re: lo kopernika 11.05.17, 13:43 My też braliśy pod uwagę Kopernika. Syn nawet zdał egzamin (pojechaliśy samochodem) ale potem przejechaliśy się ze dwa razy komunikacją miejską i wyszło 75 min. Mieszkamy na Ursynowie ale do metra trzeba dojść, w szkole się przebrać i to tak się schodzi. Znajmoma, któej dziecko dojeżdżało z Małej Łąki na Ursynowie chwaliła szkołę ale mówiła, że dojazd jest męczący. Syn wybrał LO w centrum. Odpowiedz Link Zgłoś
basia-bma Re: lo kopernika 11.05.17, 13:56 do tego dochodzą tez późne powroty wiem, że sporo osób dojeżdża nawet i 90 minut w jedną stronę, ale szukam możliwie optymalnej opcji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: lo kopernika IP: *.146.14.6.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 11.05.17, 18:20 Ja też kiedyś wykluczylam dla dziecka tę szkołę z powodu dojazdu. Basiu-bma wszak są świetne matbiolchemy duzo blizej patrząc z południa: Staszic, Batory, Czacki, Hoffmanowa. A z trochę niższym progiem Poniatowski czy Zamoyski. Jaki sens jeździć do Kopernika? I czy naprawdę sądzisz, ze corka nie dostanie sie do któregoś z powyższych? Wazne też przede wszystkim, żeby ona miała przekonanie do konkretnej szkoły łącznie z dojazdem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: lo kopernika IP: *.146.14.6.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 11.05.17, 21:10 A i jeszcze o Żeromskim, bo doczytalam, ze tez go rozwazacie. Dziecko znajomych skonczylo tamtejszy biol-chem w zeszlym roku i dostalo się na WUM mimo podstawowej matmy. Zdaje się ze na chemię chodzilo dodatkowo na kurs zewnętrzny. Odpowiedz Link Zgłoś
basia-bma Re: lo kopernika 12.05.17, 06:37 dzięki za info - córka ciągle się waha czy rozważać biol-chem bez rozszerzonej matematyki, z tego co piszesz - rozważać :) Staszic, Batory, Czacki, Hoffmanowa, Poniatowski - tu raczej braknie puntów :( Odpowiedz Link Zgłoś
krecikola Re: lo kopernika 12.05.17, 07:47 Ciekawe jak poszedł test i na ile procent młodzież liczy, zwłaszcza z przyrodniczych i matmy, w zeszlych latach były zdecydowanie łatwiejsze testy. A i finalistów sporo w tym roku, nie mówiąc o tysiącu innych konkursów, z których na pewno skorzystali dla punktacji. Trudno tegoroczne progi i konkurencje oszacować. Odpowiedz Link Zgłoś
jan.nowak.7 Re: lo kopernika 12.05.17, 10:52 Ja nie wróżę spadku progów. Egzamin był nieco trudniejszy w części przyrodniczej (biologia i chemia). Ale za to nie wymagająca żadnej wiedzy historia, matematyka też dość prosta - dużo dzieciaków napisało ją bezbłędnie, przynajmniej tak deklarują. Podstawowy angielski jak zawsze - nie różnicuje lepszych uczniów ani trochę, wszyscy dostaną 100%. Do tego spodziewam się jeszcze powszechniejszego windowania stopni na koniec - dotąd nauczyciele mieli jednak jakieś hamulce, nie chcieli wypuszczać ze szkoły słabeuszy z 5 czy 6, bo jednak liczył się prestiż szkoły, protestowali dyrektorzy. Teraz na prestiżu już nikomu nie zależy, wszyscy są na wylocie. Punktowane egzotyczne konkursy to w zeszłym roku dla wielu było całkowite zaskoczenie - teraz młodzież profilaktycznie pogromadziła dyplomy i to jest największa zakała tego systemu rekrutacji... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ale Re: lo kopernika IP: *.centertel.pl 12.05.17, 11:05 Ja spodziewam się wręcz wzrostu progów. Świadectwo z paskiem i wolontariat, podniesienie punktacji za 5 to zapewnią, plus dodatkowe czynniki, o których pisze Jan.nowak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: lo kopernika IP: *.146.14.6.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 12.05.17, 09:40 Znamy tez dziecko, które teraz zdaje maturę po biol chem mat w Zamoyskim i ma nadzieję dostac sie na WUM (na lekarski, tak jak tamto). Nie słyszałam od niego narzekania na szkołę. Z różnych źródeł słyszałam natomiast, ze jest tam niezła matematyka. A nawet z ust jednej z tamtejszych matematyczek słyszałam, ze musiala douczac wlasne dziecko będące w mat-fizie w jednym z liceów z superligi. Rozumiem to tak, ze i w świetnej szkole moze się trafić gorszy nauczyciel i odwrotnie. Moim zdaniem ważna jest tez tradycja prowadzenia biolchemu w szkole, którą np. Zamoyski ma. Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: atanazja1 Re: lo kopernika IP: *.knf.gov.pl 19.05.17, 22:30 W szkole nierówny poziom, można trafić dramatycznie z matematyką. Nauczyciel nie tłumaczący, a nieżyczliwy, wręcz niszczący ucznia. Nie wspierający, a dołujący. Większość klasy ma korepetycje. Oczekiwania wysokich składek na radę rodziców-comiesiecznie 110 zł, można trafić b. średnio z geografią, polskim, WOS. Języki obce- b. dobrze, również niemiecki. Odpowiedz Link Zgłoś
tinywee Re: lo kopernika 29.05.17, 23:11 Nożycowo powiem tak: 'w szkole nierówny poziom' Chętnie poznam szkoły, które mają wyrównany, wysoki poziom ze wszystkich przedmiotów. 'nauczyciel nie tłumaczący, a nieżyczliwy, wręcz niszczący ucznia. Nie wspierający, a dołujący’. To zawsze dramat. Ale pozwolę sobie na małą refleksję. Za jeden z największych darów od losu w swojej edukacji uważam to, że uczył mnie prof. G. (teraz w innej szkole mający salę swojego imienia). Tymczasem, po latach, okazuje się, że część koleżanek absolutnie nie podziela mojej opinii i pyta ‘a czego on właściwie nas nauczył?’ Byli też nauczyciele, którzy nie mieli litości dla okazywanych przez nas braków. Baliśmy się ich i szanowaliśmy, bo byli kompetentni i sprawiedliwi. Tylko, że były to czasy, kiedy niewiedza i gnuśność umysłowa były obciachem, a nie niezbywalnym prawem ucznia, podobnie jak jego wymagająca odpowiedniego traktowania wrażliwość. Więc osobiście ze szczyptą soli słucham opowieści o ‘złych’ nauczycielach – zwłaszcza, że w takim 33. zdarzyło mi się słyszeć przeciwstawne opinie (typu wspaniały – TRAGICZNY) o tych samych nauczycielach – nie tylko matematyki.. 'Większość klasy ma korepetycje.' Hm, to samo słyszę od znajomych z dziećmi w szkołach z pierwszej 10, a nawet 5, i to już od pierwszej klasy. Ale – co rozumiemy przez korki? Czy są po to, żeby mieć dwóję na semestr, czy też dostać się na medycynę dzienną w wawie? Np. różnica w liczbie godzin matmy między takim matspołem a matfizem jest całkiem spora (ok. 1/3), a matura rozszerzona jedna dla wszystkich. Jedni te braki uzupełnią sami, inni z pomocą. Co ma do tego szkoła? 'Oczekiwania wysokich składek na radę rodziców-comiesiecznie 110 zł' Nie wiem, czy 6h języka i przez dwa lata lekcje z natywem finansuje gmina, czy składki, czy jedno i drugie. Oraz inne rzeczy typu mnóstwo kserowanych materiałów, np. na angielski. I, o ile pamiętam, każdy płaci ile może – nie więcej. Krótko mówiąc – życzę wszystkim dobrego wyboru i dostania się do wybranej szkoły. Odpowiedz Link Zgłoś
molik28 Re: lo kopernika 30.05.17, 09:30 Zgadzam się. Jeżeli szkoła chce uczniom zapewnić coś więcej niż standard to musi ktoś za to zapłacić. Nie oszukujmy się. Dobra edukacja kosztuje. 110 zł m-cznie za to co oferuje szkoła powyżej standardu to wcale nie jest tak dużo. W takiej szkole dzieci mogą oszędzić czas, który zajmowałyby dojazdy na dodatkowe zajęcia językowe. Odpowiedz Link Zgłoś