Gość: aloszka IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 08.09.03, 20:24 hehe ja to bym tez tych nauczycieli ukarala... sa tak samo winni jak Ci uczcniowie .. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: M. Re: Ukarani za dręczenie nauczyciela IP: *.kostrzyn.sdi.tpnet.pl 08.09.03, 20:29 Sama jestem uczennicą, i w podstawowce i w sredniej żartowaliśmy sobie z nauczycieli. Rożnica jest taka, że robiliśmy to z umiarem, wiedzielismy gdzie jest granica! Uczniowie są jak najbardziej winni, a szkoła i Rada Pedagogiczna zawinili tym, że szybko na to nie zareagowali, chociaż juz dawno o tym wiedzieli! Odpowiedz Link Zgłoś
slon2002 chodzi o kase ze sprzedazy narkotykow na terenie szkol 09.09.03, 09:16 Pani Dyrektor i wychowawca brali haracz za przymykanie oka na ciagla sprzedaz narkotykow na terenie Technikum. Nie ma co picowac i udawac, ze nie wiadomo, o co chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: shorti Re: chodzi o kase ze sprzedazy narkotykow na tere IP: *.tymbark.sdi.tpnet.pl 09.09.03, 13:44 No właśnie prosze przeprowadzic teraz dochodzenie w sprawie narkotyków w w każdej szkole bo w karzdej szkole narkotyki są!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Python Re: Ukarani za dręczenie nauczyciela IP: *.acn.waw.pl 09.09.03, 16:23 Zdaje mi się, że to o dyrektorze tej szkoły jest ta anegdotka: - Panie dyrektorze, dzisiaj jeden z uczniów powiedział mi, ze jak sie od niego nie odp..., to mi dop... - Który to? - Kowalski. - No to ma pan problem, kolego. On naprawdę może dop... Oczywiście ta anegdotka pasuje takze do katechety, on prawie tak samo zareagował. Ale nie tylko żart miałem na myśli, pisząc ten post. Pamietam, że w 1958 roku w siódmej klasie miałem podobnego nauczyciela. Uczył historii, nie panował nad klasą. Dokuczaliśmy mu jak tylko się dało, ale do okrucieństwa tych łobuzów było nam daleko. Trwało to też conajmniej przez pół roku. Skończyło się nieoczekiwanie i bardzo prosto. Pewnego dnia nerwy nauczycielowi puściły, chwycił cyrkiel i walnął w głowę najbardziej dokuczającego mu chłopaka, przynajmniej tak mu się wydawało. Bo nie trafił. Zamiast chłopaka oberwała nic niewinna dziewczyna siedząca obok. Sprawa miała dalsze konsekwencje, dyscyplinarne i karne. Ale metoda poskutkowała. Od tego wydarzenia nikt na naszą klasę nie narzekał. Być może warto wrócić do kar fizycznych w szkołach i więcej uwagi przywiązywać do wychowywania uczniów niż do ochrony ich godności osobistej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WG Re: Ukarani za dręczenie nauczyciela IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.09.03, 18:25 Gość portalu: Python napisał(a): > Zdaje mi się, że to o dyrektorze tej szkoły jest ta anegdotka: > > - Panie dyrektorze, dzisiaj jeden z uczniów powiedział mi, ze > jak sie od niego nie odp..., to mi dop... > - Który to? > - Kowalski. > - No to ma pan problem, kolego. On naprawdę może dop... > > Oczywiście ta anegdotka pasuje takze do katechety, on prawie > tak samo zareagował. > > Ale nie tylko żart miałem na myśli, pisząc ten post. Pamietam, > że w 1958 roku w siódmej klasie miałem podobnego nauczyciela. > Uczył historii, nie panował nad klasą. Dokuczaliśmy mu jak > tylko się dało, ale do okrucieństwa tych łobuzów było nam > daleko. Trwało to też conajmniej przez pół roku. Skończyło się > nieoczekiwanie i bardzo prosto. Pewnego dnia nerwy > nauczycielowi puściły, chwycił cyrkiel i walnął w głowę > najbardziej dokuczającego mu chłopaka, przynajmniej tak mu się > wydawało. Bo nie trafił. Zamiast chłopaka oberwała nic niewinna > dziewczyna siedząca obok. > > Sprawa miała dalsze konsekwencje, dyscyplinarne i karne. Ale > metoda poskutkowała. Od tego wydarzenia nikt na naszą klasę nie > narzekał. > > Być może warto wrócić do kar fizycznych w szkołach i więcej > uwagi przywiązywać do wychowywania uczniów niż do ochrony ich > godności osobistej. > Zgadza się, ja też próbowałem z takimi gnojkami 'po dobroci', i nic, aż jednago dnia kopnąłem takiego w d... do dzisiaj mi się kłania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Greg To nie pierwszy raz IP: *.dzierzoniow.sdi.tpnet.pl 08.09.03, 20:32 Jestem ciekawy w ilu jeszcze szkołach dzieja się podobne rzeczy. W mojej podstawówce(!) też był nauczyciel który nie radził sobie z uczniami. Był regularnie obrażany, leciały pod jego adresem głośne przekleństwa, był nawet kilkakrotnie uderzony przez swoich uczniow. Nikt nic nie zrobił. Pewnie w skali całego kraju takich zdarzeń jest znacznie więcej. Może ktoś z Was słyszał o czymś podobnum? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: realista Re: To nie pierwszy raz IP: 130.96.33.* 09.09.03, 08:45 Czy zatem nie wydaje sie Wam, że jest to równiez wina nauczycieli. Może właśnie tacy nauczyciele nie powinni wykonywać tego zawodu. Z tego, co piszesz, wynika, że dałoby się pewne cechy podobne wyodrębnić i nauczycieli o takich cechach skreślać z zawodu, jako wręcz szkodliwych. W końcu nauczyciel nie tylko uczy, ale też stanowić powinien jakiś wzór charakteru. Myślę, że szacunek dla uczniów połączony z żelazną konsekwencją jest wystarczający. Ot i tyle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bas Re: To nie pierwszy raz IP: 138.227.189.* 09.09.03, 09:31 Grono nauczycielskie powinno byc zweryfikowane pod katem swojego stosunku do zaistnialych sytuacji. Wszak wszyscy wiedzieli! Na pierwszy rzut oka mozna stwierdzic, ze pedagogow to w tej szkole NIE MA! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piesokot Re: To nie pierwszy raz IP: *.kghm.pl 09.09.03, 14:06 Gość portalu: bas napisał(a): > Grono nauczycielskie powinno byc zweryfikowane pod katem swojego > stosunku do zaistnialych sytuacji. Wszak wszyscy wiedzieli! > Na pierwszy rzut oka mozna stwierdzic, ze pedagogow to w tej > szkole NIE MA! To jakby ubiegloroczne II LO w Głogowie. Tylko tam trzeba by zweryfikować ówczesna dyrekcję, pedagoga, wychowawce klasy oraz psychologa z poradni, który twierdzi, że uczniwie maja prawo znecać sie psychicznie nad rówieśnikami, bo to taki wiek - paranoja -. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andy Re: To nie pierwszy raz IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 09.09.03, 21:59 Na pierwszy rzut oka można stwierdzić jedynie, że nie wiesz o czym piszesz. Nie zansz specyfiki tej akurat szkoły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZOMO Re: Winna instytucja, dlaczego nie osoby? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.03, 22:38 Gość portalu: Andy napisał(a): > Na pierwszy rzut oka można stwierdzić jedynie, że nie wiesz o czym piszesz. > Nie zansz specyfiki tej akurat szkoły. Znowu wina specyfiki szkoły nie ludzi, wina kuratorium nie ludzi, wina systemu nie ludzi. Pytam, dlaczego tak łatwa winę zganiamy na instytucję w załorzeniu anonimową. Dlaczego nagrody to dla mnie, natomiast odpowiedzialność instytucja. Nie może być praw bez odpowiedzialności za korzystanie z tych praw. Daliśmy prawa zapomnieliśmy o odpowiedzialności za nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 'Andy' Re: Winna instytucja i osoby? IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 10.09.03, 12:46 Gość portalu: ZOMO napisał(a): Chodziło mi natomiast o to, że w każdym większym mieście są szkoły bardziej i mniej elitarne są takie do których idzie młodzież która nie dostała się gdzie indziej, bo gdzieś iść muszą. Czy toruńska budowlanka należy do szkół elitarnych czy też jest to drugi biegun? Wystarczy popytać na tzw. mieście. Oczywiście to że złe zachowanie bezpośrednich sprawców powinno być piętnowane jest jasne. Ale słusznie, jest też i drugie głębsze dno. > Znowu wina specyfiki szkoły nie ludzi, wina kuratorium nie ludzi, wina systemu > nie ludzi. Pytam, dlaczego tak łatwa winę zganiamy na instytucję w załorzeniu > anonimową. Może dlatego, że ta anonimowa instytucja zabiera nam kilkanaście lat życia i co daje w zamian? Obecny system edukacyjny, jak widać na załączonym obrazku i w wielu wypowiedziach nie sprawdzał się i nie sprawdza przy wybrykach chuligańskich i słabszym (nieasertywnym) nauczycielu. To co zażyło się w budowlance zdarzało się też i wcześniej i także gdzie indziej, może nie tak nasilone i bez kamery ale jednak. Co ważniejsze, rodzice tych uczniów także są wytworem tego samego systemu edukacyjnego i jak widać szkoła nie nauczyła ich jak DOBRZE wychować własne dzieci na dobre, wartościowe i twórcze jednostki. Jak wszyscy wiemy, szkoła tym najważniejszym i najtrudniejszym zadaniem na świecie się nie zajmuje. I jeszcze jeden aspekt, obecne 3 miliony bezrobotnych to w stu procentach absolwenci tego samego systemu, systemu być może dobrego za czasów pruskich w “produkcji” ludzi do fabryk, ale zupełnie niesprawdzającego się w obecnych czasach. Zwalanie wszystkiego na recesję to wygodny wykręt maskujący umysłowe lenistwo. Nadszedł czas zmian. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZOMO Re: Winna instytucja dlaczego nie osoby? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.03, 17:10 Gość portalu: 'Andy' napisał(a): > Gość portalu: ZOMO napisał(a): > > Chodziło mi natomiast o to, że w każdym większym mieście są szkoły bardziej i > mniej elitarne są takie do których idzie młodzież która nie dostała się gdzie > indziej, bo gdzieś iść muszą. Czy toruńska budowlanka należy do szkół > elitarnych czy też jest to drugi biegun? Wystarczy popytać na tzw. mieście. > Oczywiście to że złe zachowanie bezpośrednich sprawców powinno być piętnowane > jest jasne. > Ale słusznie, jest też i drugie głębsze dno. > > > Znowu wina specyfiki szkoły nie ludzi, wina kuratorium nie ludzi, wina > systemu > > nie ludzi. Pytam, dlaczego tak łatwa winę zganiamy na instytucję w załorze > niu > > anonimową. > > Może dlatego, że ta anonimowa instytucja zabiera nam kilkanaście lat życia i co > > daje w zamian? > > Obecny system edukacyjny, jak widać na załączonym obrazku i w wielu > wypowiedziach nie sprawdzał się i nie sprawdza przy wybrykach chuligańskich i > słabszym (nieasertywnym) nauczycielu. To co zażyło się w budowlance zdarzało > się też i wcześniej i także gdzie indziej, może nie tak nasilone i bez kamery > ale jednak. > > Co ważniejsze, rodzice tych uczniów także są wytworem tego samego systemu > edukacyjnego i jak widać szkoła nie nauczyła ich jak DOBRZE wychować własne > dzieci na dobre, wartościowe i twórcze jednostki. Jak wszyscy wiemy, szkoła tym > > najważniejszym i najtrudniejszym zadaniem na świecie się nie zajmuje. > > I jeszcze jeden aspekt, obecne 3 miliony bezrobotnych to w stu procentach > absolwenci tego samego systemu, systemu być może dobrego za czasów pruskich > w “produkcji” ludzi do fabryk, ale zupełnie niesprawdzającego się w > obecnych > czasach. > Zwalanie wszystkiego na recesję to wygodny wykręt maskujący umysłowe lenistwo. > Nadszedł czas zmian. > > Widzę,że nie bardzo mnie rozumiesz. Pytam kiedy zganiałem winę za wszystko na recesje? Ja pytałem, dlaczego winien urząd a nie personalnie urzędnik, dlaczego winien system a nie personalnie funkcjonariusz systemu dlaczego....... Ludzie chcą swobody a jednocześnie uciekają od niej (uciekają od wolności) od odpowiedzialności za swoje czyny. Chcą brać, ale nie odpowiadać za nic i właśnie to możesz nazwać “umysłowe lenistwo”. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 'Andy' Re: Winna instytucja i osoby? IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 11.09.03, 07:03 Gość portalu: ZOMO napisał(a): > Widzę,że nie bardzo mnie rozumiesz. ech rozumiem, ale mógłbyś spojrzeć szerzej > Pytam kiedy zganiałem winę za wszystko na recesje? Ty nie, ale któryś z dyskutantów w pobliżu owszem, a nie rozmawiamy sami. Zresztą poniżej > Ja pytałem, dlaczego winien urząd a nie personalnie urzędnik, > dlaczego winien system a nie personalnie funkcjonariusz systemu > dlaczego....... Chyba przeoczyłeś, jeżeli człowiek narozrabiał to oczywiście powinien pomieść tego konsekwencje. Ale chciałem tez pokazać, ze wszystkie te osoby są produktem przestarzałego systemu edukacji, z rozpędu zachaczyłem o bezrobocie i recesję. > Ludzie chcą swobody a jednocześnie uciekają od niej (uciekają > od wolności) od odpowiedzialności za swoje czyny. Chcą brać, ale nie > odpowiadać za nic i właśnie to możesz nazwać “umysłowe lenistwo”. to zapewne tez :-) może razczej wygodnictwo. Dlatego cenię sobie wychowawcę tamtej klasy, jako bodajże jedyny juz na początku publicznie powiedział, że to jego porażka wychowawcza. Chociaz wydaje mi się że przesadził, w standardowych 45 minutach godziny wychowawczej plus jezscze jakieś dodatkowe zajęcia np. wycieczki, cudów się nie zrobi, nie naprawi się lat złego wychowania w domu czy tez lat spędzonych w podstawówce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZOMO Re: Winna instytucja, dlaczego nie osoby? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.03, 18:00 Gość portalu: 'Andy' napisał(a): > Gość portalu: ZOMO napisał(a): > > > Widzę,że nie bardzo mnie rozumiesz. > > ech rozumiem, ale mógłbyś spojrzeć szerzej Właśnie, że spoglądam szerzej i dlatego pytam po raz kolejny dlaczego staramy się rozmywać odpowiedzialność na instytucje, na system itp. Dotyczy to nie tylko tej szkoły, ale ogóllnie całego systemu (nie koniecznie tylko szkolnictwa). Pytam, jeżeli pójdziesz do urzędu i wprowadzą Ciebie tam w błąd i zakładam poniosłeś przez to jakieś koszty (poniosłeś straty), dlaczego nie odpowiada ktoś za błędy personalnie natomiast wina instytucji (jak na razie za błędy funkcjonariusza odpowiada instytucja). I dlatego nikt się nie zastanawia nad podejmowanymi decyzjami (brak odpowiedzialności). Dajemy prawa, zapominamy o odpowiedzialności za te prawa. > > > Pytam kiedy zganiałem winę za wszystko na recesje? > > Ty nie, ale któryś z dyskutantów w pobliżu owszem, a nie rozmawiamy sami. > Zresztą poniżej > > > Ja pytałem, dlaczego winien urząd a nie personalnie urzędnik, > > dlaczego winien system a nie personalnie funkcjonariusz systemu > > dlaczego....... > > Chyba przeoczyłeś, jeżeli człowiek narozrabiał to oczywiście powinien pomieść > tego konsekwencje. > Ale chciałem tez pokazać, ze wszystkie te osoby są produktem przestarzałego > systemu edukacji, z rozpędu zachaczyłem o bezrobocie i recesję. > > > Ludzie chcą swobody a jednocześnie uciekają od niej (uciekają > > od wolności) od odpowiedzialności za swoje czyny. Chcą brać, ale nie > > odpowiadać za nic i właśnie to możesz nazwać “umysłowe lenistwoR > 21;. > > to zapewne tez :-) może razczej wygodnictwo. > > Dlatego cenię sobie wychowawcę tamtej klasy, jako bodajże jedyny juz na > początku publicznie powiedział, że to jego porażka wychowawcza. > Chociaz wydaje mi się że przesadził, w standardowych 45 minutach godziny > wychowawczej plus jezscze jakieś dodatkowe zajęcia np. wycieczki, cudów się nie > > zrobi, nie naprawi się lat złego wychowania w domu czy tez lat spędzonych w > podstawówce. Właśnie, cudów się nie da zrobić w sytuacji. Jak ładnie to ujął E Fromm ludzie uciekają od wolności, dlaczego, bo wolność zmusza ich do odpowiadania za swój czyn. Jak często słyszymy, winny system a nie ja, winny urząd a nie ja jako urzędnik itp sytuacje. Grono pedagogiczne, dyrekcja krytykują nauczyciela jako słabą psychicznie jednostkę, niezdolną do zawodu. A czy nie jest wręcz odwrotnie, oni w grupie są silni, i jedni będą wspierać drugich tylko po to by udowodnić, że wina jest nauczyciela. Abstrahując, niech każdy z tych pedagogów znajdzie się w sytuacji tego anglisty bez wsparcia, a wtedy będzie można ocenić ich zdolności wychowawcze, siłę osobowości, czy inne predyspozycje psychiczne. Jak na dzień dzisiejszy to ich osobowość analizując z punktu widzenia psychologii humanistycznej nie jest zbyt wyraźna i mocna, ale wyjaśnienie tego zjawiska przekracza ramy tej dyskusji. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kubuś Puchatek Re: To nie pierwszy raz IP: *.inter.tuniv.szczecin.pl 09.09.03, 10:56 Gość portalu: realista napisał(a): > Czy zatem nie wydaje sie Wam, że jest to równiez wina > nauczycieli. Może właśnie tacy nauczyciele nie powinni wykonywać <DRES-MODE-ON> Ku...wa, jak nie potrafi gościu przy...lić tak coby 6-letniemu pierwszoklasiście zęby wyleciały za okno... to ku... wa nauczycielem nie powinien być. No bo tego ch...j szacunku nie wzbudza rozumie ziomal... <DRES-MODE-OFF> I dlatego wolę nauczyciela fajtłapę, niż nauczyciela-dresa. Bo od fajtłapy /można/ się czegoś nauczyć - a od "dresa" nie. I wolę aby moje dziecko miało pedagoga w dobrej szkole, niż aby było pilnowane przez idiotę z dużym autorytem zdobytym dzięki poświęcaniu 100% czasu lekcji na tresurę rekrucką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja Re: To nie pierwszy raz IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 09.09.03, 17:13 Kubuś Puchatek - miś o bardzo małym rozumku - nie bardzo rozumie znaczenie słowa autorytet. Tłumaczy je słownik - taka książka. Autorytet i konsekwencja a do tego jeszcze szacunek dla innego człowieka, wrażliwość i inteligencja. Głównie emocjonalna. Pozdrawiam realistę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rabarbar Re: To nie pierwszy raz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.03, 17:09 Gość portalu: realista napisał(a): > Czy zatem nie wydaje sie Wam, że jest to równiez wina > nauczycieli. Może właśnie tacy nauczyciele nie powinni wykonywać > tego zawodu. Z tego, co piszesz, wynika, że dałoby się pewne > cechy podobne wyodrębnić i nauczycieli o takich cechach skreślać > z zawodu, jako wręcz szkodliwych. W końcu nauczyciel nie tylko > uczy, ale też stanowić powinien jakiś wzór charakteru. Myślę, że > szacunek dla uczniów połączony z żelazną konsekwencją jest > wystarczający. Ot i tyle Nie należy mylić ofiary z napastnikiem. To tak jakbym wyszedł wieczorem na ulice, dostał po mordzie kilka razy i na koniec bym jeszcze usłyszał, że to moja wina po co wychodziłem na ulice i dałem się pobić. Nauczyciel ma uczyć dzieci a nie bronić się przed nimi, kto wie może ów anglista jest świetnym nauczycielem i jest wstanie przekazać normalnym uczniom swoją wiedze i nauczyć ich świetnie mówić po angielsku. To nie jest problem z nauczycielem tylko z tymi "uczniami". Poprost z bydłem się nie da. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janosik zbrodnia i kara IP: 212.33.66.* 08.09.03, 20:35 Moim skromnym zdaniem kary są za niskie. Miękkie prawo zastanawia mnie od lat. Jaki jest jego cel? Ciągle litujemy się nad oprawcami zamiast im zdrowo dać po plecach. O co w tym wszystkim chodzi? Czy surowe prawo można traktować jako coś złego i niesprawiedliwego? Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Straszliwa kara. 08.09.03, 20:35 Całkowicie adekwatna do przewinienia. Czyż nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kontiki skreslenie, kupa smiechu, zamiast rozwiazac problem pr IP: *.jaroszowka.sdi.tpnet.pl 08.09.03, 20:40 zezucono go na kogos innego.Podobno szkola wychowuje i uczy Rada belfrow - raczej pajacowo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martinek Re: Ukarani za dręczenie nauczyciela IP: *.dip.t-dialin.net 08.09.03, 20:40 DYREKCJA SZKOLY I NAUCZYCIELE, KTORZY WIEDZIELI O TYM WSZYSTKIM SA TAK SAMO WINNI, A W ZASADZIE JESZCZE BARDZIEJ. CZY DO TAKICH LUDZI PASUJE SLOWO NAUCZYCIEL LUB WYCHOWAWCA, PYTANIE JEST RETORYCZNE. BIEDNY, SMUTNY, ZALOSNY, KRAJ. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciek Re: Ukarani za dręczenie nauczyciela IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 08.09.03, 21:06 Podzielam całkowicie opinię EMERYTA, ale ten biedny nauczyciel któremu oczywiście serdecznie współczuję jest w jakiejś części współwinny z powodu braku kwalifikacji p e d a g o g i c z n y c h. To oczywiście w żaden sposób nie usprawiedliwia tego czego dokonali rozbestwieni uczniowie ale jest jakimś przyczynkiem do dyskusji o naszych nauczycielach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p_x Re: Ukarani za dręczenie nauczyciela IP: *.zgora.dialog.net.pl 09.09.03, 15:56 pedagagicznych czy fachowiec od resocjslizacji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: Ukarani za dręczenie nauczyciela IP: *.krynica.sdi.tpnet.pl 08.09.03, 21:46 Kara oczywiście jest niewspółmierna do popełnionych czynów, ale w tej sytuacji nie ma już dobrego wyjścia. Przecież tych uczniów osądzają współwinni, naciskani przez tych, którzy do tego doprowadzili. Bo nie może rozgrzeszyć się nikt, a już na pewno nie dziennikarze i nie ludzie, którzy decydują o oświacie i edukacji. Wszyscy oni od lat zakładają złą wolę nauczycieli, więc spętano im ręce masą głupich, niedorzecznych przepisów i procedur,i tylko to sie w szkole sprawdza. Nauczyciele to nie jest środowisko aniołów, ale znakomita większość przychodzi do szkoły pełna zapału i życzliwości do uczniów. Fakt, że to często mało, że przydałoby się więcej profesjonalizmu, ale skąd go brać? Uczelnie wtłaczją im do głów wiedzę, bo to łatwo sprawdzić i wyegzekwować, a nie uczą, co robić w takich sytuacjach. Po przyjściu do szkoły młody nauczyciel natychmiast dowiaduje się, czego mu nie wolno, a jest tego naprawdę bardzo dużo, ale sprowadza się do jednego: nie wolno dotknąć szeroko rozumianej godności ucznia, przy czym obraźliwa dla tejże godności jest już wielokrotnie sama negatywna ocena. Nie wolno podnieść głosu, bo to znak bezradności, nie wolno wyjść z klasy, bo uczniom należy zapewnić bezpieczeństwo, także tym, którzy są sami zagrożeniem dla innych. Ten sam nauczyciel nie dowiaduje się natomiast, do kogo ma się zwrócić o pomoc, gdy ma takie właśnie problemy. Wręcz przeciwnie, samo to ma świadczyć ponoć o jego nieprzydatności w tym zawodzie. Nauczyciele ukrywają więc swoje kłopoty, opracowując z czasem mniej lub bardziej skuteczne sposoby indywidualnego postępowania w takich przypadkach. Część staje się przesadnie surowa, część cichaczem stosuje metody, o których głośno nie mówi (ale można przeczytać w internecie), niektórzy odchodzą ze szkoły, a jeszcze inni wchodzą w jakieś układy z prowodyrami, nie patrząc na to, że przyjmują w ten sposób ich warunki. Dyrekcja ma spokój, a więc i kuratorium, i tak sobie trwa gra pozorów. Od czasu do czasu coś się sypnie, ale można przyklepać i do przodu, byle do wakacji. Ciekawe, czy społeczeństwo wreszcie się zorientuje, że w szkole najwiekszym zagrożeniem dla naszych dzieci są inni uczniowie. Zagrożeniem fizycznym i moralnym. A nauczyciele są bezradni, bo szkoła to wycinek tego społeczeństwa i działają tu takie same mechanizmy. Wszystko zaczyna się w szkole podstawowej, gdy agresywny uczeń przekonuje się wielokrotnie, że nie może zrobić nic takiego, za co poniósłby konsekwencje, prawdziwe. Zaczynają podziwiać go inni, którym ta sztuka się nie udawała, ale się podciągną z czasem. Od jednego zepsutego jabłka może zepsuć się cały kosz. Pozostałym się to nie podoba, ale nie uczymy ich reagowania, tylko siedzenia cicho, żeby nie oberwali. I nawet nie wiedzą, że są w większości. I tak wielu naszym szkołom ton nadają ci, którzy naprawdę niepotrzebnie się w nich znajdują. Nie uczą się, demoralizują innych, a ponieważ ktoś kiedyś stwierdził, że oświata jest obowiązkowa, to zamieniają ten skarb w błoto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marg Re: Ukarani za dręczenie nauczyciela IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.03, 22:36 Maria oddała samo sedno sprawy. Dokładnie takie są przyczyny zła. Im prędzej je sobie dokładnie uświadomimy, tym szybciej zaczniemy wspólnie działać, aby zmienić sytuację. Przynajmniej na terenie szkoły. Wierzę, że jest to możliwe. Wymaga tylko WSPÓŁDZIAŁANIA nauczycieli, a nie spoglądania z pobłażaniem na tych, co sobie nie radzą. Każdy z nauczycieli w swej pracy zawodowej napotykał na podobne sytuacje. Ci co pozostali w zawodzie nauczyli się z nimi radzić lub... zaakceptowali je (tak jak górnik akceptuje nieludzkie często warunki pracy a ktoś inny akceptuje swoją pracę na czarno - bo tak naprawdę nie może, albo nie wie jak może coś zmienić). Odpowiedz Link Zgłoś
j.p-ski Re: Ukarani za dręczenie nauczyciela 08.09.03, 22:51 W 100% zgadzam się z Panią Marią.Ujęła Pani całe sedno sprawy.Nauka nie powinna być obowiązkowa ,a uczeń ,który nie chce się uczyć szkoła powinna się pożegnać. Jest jeszcze inne rozwiązanie:za złe zachowanie zawieszać ucznia w jego prawach a za czas zawieszenia uczniowie(z kieszeni rodziców)powinni pokryć całkowicie koszty.TO MY -RODZICE-WYCHOWUJEMY NASZE DZIECI-NIE SZKOŁA.Jeśli przyzwoitości nie nauczymy dziecka do 8-10 roku życia to potem może być zapóźno. Sami sobie "chodujemy"bandytów! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Belfer Re: Ukarani za dręczenie nauczyciela IP: *.inter.tuniv.szczecin.pl 09.09.03, 11:19 Popieram w 100% . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X Re: Ukarani za dręczenie nauczyciela IP: *.zsz-lezajsk.edu.pl 09.09.03, 14:35 DOKŁADNIE TAK - skąd ja to znam? Sam od paru lat pracuję w wielkiej (ponad dwa tysiące uczniów) szkole średniej w małej miejscowości na Podkarpaciu. Są i narkotyki i inne sprawy, nie mówię nawet o korupcji dyrekcji (czy raczej jednego z dyr). Najgorsza jest straszna niekonsekwencja - dyrekcja i tzw "grono" ustala sobie przepisy, których samo nie egzekwuje - czy to statut szkoły, czy przepisy porządkowe. Zabawne jest też to, że dyr dosłownie zwala na nauczycieli odpowiedzialność za zachowanie ogółu uczniów, a nie pozwala wobec winnych uczniów na zastosowanie przepisów, które sam z nauczycielami wprowadził. Jeśli ktoś przychodzi pełen zapału prosto z uczelni (niepedagogicznej - co pwenie ma jakieś znaczenie), chce jeśli "nie zmienić cały świat", to przynajmniej aby wprowadzić konsekwencję właśnie - ale zasady są takie - uczniów (nawet tych, którzy w trzeciej klasie liceum zawodowego nie znają PODSTAW matematyki - liczba pi, proste potęgowanie) pcha się w górę. I wszyscy o tym wiedzą - i nauczyciele i uczniowie i odpowiednio do tego DOPASOWUJĄ swoje zachowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiki50 Re: Ukarani za dręczenie nauczyciela IP: *.telsten.com / 10.23.5.* 09.09.03, 19:47 Ciekawi mnie czy po wejsciu Do Unii w Polsce zmienią się przepisy kodeksu rodzinnego,który zezwala na dożywotnie zameldowanie w domach rodziców jeszcze niedawno pociech a dzisiaj nastoletnich,już za chwilę dziestoletnich bandytów,dręczących żywicieli całonocnymi balangami,grami komputerowymi,kawiarenkami internetowymi,Clubami,traktującymi instrumentalnie i cynicznie tych,którzy dali im życie,pewnymi swojej bezkarności.Nie oszukujmy się.Dawno minęły czasy powojennej biedy i zagęszczenia lokalowego.Zagnieżdżona dożywotnio podstarzała"młodzież" nie ma parcia do usamodzielnienia się,zaś rozrywek i praw więcej niż włosów na łysych pałach.Czas przerwać zmowę milczenia nad znęcaniem się dorosłych ,na wieki podwiązanych polskim prawem do rodziców bezwzględnych,panoszących się, już dorosłych,obliczonych,palących,pijących,narkotyzujących się,wygodnickich dzieciaków.To nie są jakieś młode,zakochane małżeństwa z dzieckiem czekające 20 lat na przydział.To byki napakowane na siłowni,patrzące z wyżyn watahy jaką się przemieszczają:co zmalować.I właśnie przykład stosunku do nauczyciela świadczy o stosunku całej zdegenerowanej do krwi i kości młodzieży do bezsilnych wychowawców.Czas zmienić prawo lokalowe i to pędem.Od ukończenia 18 roku życia jesteś gościu w domku gościem,potulnym,układnym i dobrze wychowanym,z obowiązkową godziną ciszy nocnej,jak nie to ulica.Troszkę ustawowo natrzeć uszy zachłyśniętym wolnością milusińskim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kontiki i znowu sie kompromituja. Kto niby ma sie teraz zajac IP: *.jaroszowka.sdi.tpnet.pl 08.09.03, 20:44 tymi szczeniakami, ulica? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PM Re: i znowu sie kompromituja. Kto niby ma sie ter IP: 68.147.110.* 08.09.03, 20:51 WOJSKO POLSKIE Gość portalu: kontiki napisał(a): > tymi szczeniakami, ulica? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dezerter Re: i znowu sie kompromituja. Kto niby ma sie ter IP: *.rasserver.net 08.09.03, 23:28 Gość portalu: PM napisał(a): > WOJSKO POLSKIE > > Gość portalu: kontiki napisał(a): > > > tymi szczeniakami, ulica? Wojsko polskie???...Ladne mi zarty. Przeciez to prawdziwy raj dla takich bandziorow. Zamiast dreczyc pedagoga, beda znecac sie nad mlodszymi zolnierzami. Fala...koty....przesladowanie, upokarzanie i osmieszanie mlodszych ranga....to powszechnie tolerowana koszarowa chamska tradycja, ktora mlodziez od dawna podpatrywala. Tym ktorzy mi nie wierza polecam wojskowy przeboj....PRZYJEDZ MAMO NA PRZYSIEGE................ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: praptak Re: i znowu sie kompromituja. Kto niby ma sie ter IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.09.03, 10:17 > Wojsko polskie???...Ladne mi zarty. Przeciez to prawdziwy raj > dla takich bandziorow. Zamiast dreczyc pedagoga, beda znecac sie > nad mlodszymi zolnierzami. Fala...koty....przesladowanie, > upokarzanie i osmieszanie mlodszych ranga....to powszechnie > tolerowana koszarowa chamska tradycja, ktora mlodziez od dawna > podpatrywala. > Tym ktorzy mi nie wierza polecam wojskowy przeboj....PRZYJEDZ > MAMO NA PRZYSIEGE................ Ale przedpiscy zapewne nie chodziło o wcielenie do wojska, tylko o nasłanie na nich Gromu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emeryt Re: i znowu sie kompromituja. Kto niby ma sie ter IP: *.telsten.com / 10.20.6.* 08.09.03, 20:53 Ludzie!To sa kpiny ze zdrowego rozsadku.Przeciez to sa przestepcy.Szkola powinna dac im wilczy bilet.Niech ida do lopaty na kilka lat zanim pozwoli sie im wrocic do szkoly.Takie poblazanie to lekcewazenie poczucia sprawiedliwosci.Natomiast ten biedny nauczyciel jest biedny dlatego,ze takie sa przepisy szkolne.Bal sie,ze straci prace.To nie jego wina,to wina bylej dyrektorki,ktora wiedziala i nie reagowala z lenistwa.Powinna stanac przed sadem za przestepstwo zaniechania obrony praw czlowieka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sebi Samosąd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.03, 20:58 Proponuje samosad podworkowy dla uczniow. Powinni dostac niezle lanie od kolegow ze szkoly. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: URSA Re: i znowu sie kompromituja. Kto niby ma sie ter IP: *.proxy.aol.com 09.09.03, 12:21 Gość portalu: Emeryt napisał(a): zgadzam sie calkowicie z wypowiedzia Emeryta WILCZY BILET A DYREKTOR PRZED SAD. > Ludzie!To sa kpiny ze zdrowego rozsadku.Przeciez to sa przestepcy.Szkola > powinna dac im wilczy bilet.Niech ida do lopaty na kilka lat zanim pozwoli sie > im wrocic do szkoly.Takie poblazanie to lekcewazenie poczucia > sprawiedliwosci.Natomiast ten biedny nauczyciel jest biedny dlatego,ze takie sa > > przepisy szkolne.Bal sie,ze straci prace.To nie jego wina,to wina bylej > dyrektorki,ktora wiedziala i nie reagowala z lenistwa.Powinna stanac przed > sadem za przestepstwo zaniechania obrony praw czlowieka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misiek Re: i znowu sie kompromituja. Kto niby ma sie ter IP: 64.46.209.* 09.09.03, 16:05 Gość portalu: URSA napisał(a): > Gość portalu: Emeryt napisał(a): > zgadzam sie calkowicie z wypowiedzia Emeryta WILCZY BILET A DYREKTOR PRZED SAD. > > Ludzie!To sa kpiny ze zdrowego rozsadku.Przeciez to sa przestepcy.Szkola > > powinna dac im wilczy bilet.Niech ida do lopaty na kilka lat zanim pozwoli > > sie > > im wrocic do szkoly.Takie poblazanie to lekcewazenie poczucia > > sprawiedliwosci.Natomiast ten biedny nauczyciel jest biedny dlatego,ze tak > ie > sa > > > > przepisy szkolne.Bal sie,ze straci prace.To nie jego wina,to wina bylej > > dyrektorki,ktora wiedziala i nie reagowala z lenistwa.Powinna stanac przed > > > sadem za przestepstwo zaniechania obrony praw czlowieka. Czytam, czytam i wlos mi sie na glowie jezy. Ludzie o czym wy piszecie? Wyrzucic, nie wyrzucic, i.t.p A ja mam tylko jedno pytanie - przeciez to jest co zrobili to jest karalne, normalnie przed sadem, a nie przez rade pedagogiczna. Czyzby teren szkoly byl wylaczony spod dzialania kodeksu karnego? Taka swoista enklawa? Jezeli to jest cala kara dla nich to nic dziwnego ze bedzie takich zachowan coraz wiecej. I tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tytoos Kanalie i bandyci powinni być eliminowani IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 08.09.03, 20:55 Obezwładniajace. Toż to zachęta dla następnych bandytów. Takie coś , co trudno nazwać uczniem, a sądzę że i człowiekiem powinno byc na trwale eliminowane ze społeczeństwa. Czy trzeba czekać, żeby kogoś zamordowali? A i wtedy dostaną pięć lat w zawieszeniu. Takie Rzeczpospolite będa jakie ich młodzieży chowanie - ale kto dzisiaj o tym pamięta????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KKK za duzo oczekujesz od TAKIEJ szmacianej rady pedagog. IP: *.ght.iadfw.net 08.09.03, 21:12 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erad CZAS NA REFLEKSJę, IP: *.socantel.net 08.09.03, 21:20 staliśmy się ofiarami zdowskiego zamachu stanu. Już teraz nie możemy zasłaniać się niby-przypadkowością zamachu na Polkę jakichś tam lewicowych ugrupowań. Motorem tym są Żydzi. Oni nim byli i są nimi nadal. Zrzeszają się i występuja w partiach (SLD PSL, i inych), w rządzie, oświacie, mediach, prawie, itd). Pozwalamy na udział szatana w decydowaniu o nas. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: POLAK MALY ZYDOWSKIE KOMPLEKSY CHAMSTWA IP: 68.147.110.* 08.09.03, 23:13 PIEPRZYSZ KOCHANY GLUPOTY TYPOWE DLA TWOJEJ FORMACJI. TO NIE AKURAT ZYDZI SA ODPOWIEDZIALNI, TYLKO WY "LUD ODKUPIONY", KTORZY NIE UMIECIE PALCEM DO WLASNEJ DUPY TRAFIC. WTEDY, GDY MY SZLACHTA, MIELISMY WPLYW DECYDUJACY, TO BYLO WIECEJ PORZADKU. KOMUCHY ZNISZCZYLY SZLACHTE I ODDALY STER W WASZE CHLOPSKIO/LUDOWE LAPY. NO I WIDZICIE JAK POTRAFICIE. DOPOKI WAS KTOS OD RZADZENIA NIE WYPIEPRZY, TO BEDZIE CORAZ GORZEJ. A WY, CHAMY GLUPIE, BEDZIECIE JAK ZWYKLE SZUKAC ZYDA. Gość portalu: erad napisał(a): > staliśmy się ofiarami zdowskiego zamachu stanu. Już teraz nie > możemy zasłaniać się niby-przypadkowością zamachu na Polkę > jakichś tam lewicowych ugrupowań. Motorem tym są Żydzi. Oni nim > byli i są nimi nadal. Zrzeszają się i występuja w partiach (SLD > PSL, i inych), w rządzie, oświacie, mediach, prawie, itd). > Pozwalamy na udział szatana w decydowaniu o nas. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zyczliwy Re: CZAS NA REFLEKSJę, IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 09.09.03, 00:33 > staliśmy się ofiarami zdowskiego zamachu stanu. Już teraz nie > możemy zasłaniać się niby-przypadkowością zamachu na Polkę > jakichś tam lewicowych ugrupowań. Motorem tym są Żydzi. Oni nim > byli i są nimi nadal. Zrzeszają się i występuja w partiach (SLD > PSL, i inych), w rządzie, oświacie, mediach, prawie, itd). > Pozwalamy na udział szatana w decydowaniu o nas. to wszystko prawda, ale zapominasz o sile duzo bardziej niebezpiecznej - o masonach. cyklisci tez nie sa bez winy, choc akurat w tym wypadku nie wyczuwam ich znaczacego udzialu. no i kosciol katolicki - ci tez mieszaja w glowach jak nigdy dotad. Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey No i hip-hopowcy...W tym przypadku ich mafia miala 09.09.03, 10:46 wiele do powiedzenia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gogel Re: CZAS NA REFLEKSJę, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.03, 09:34 no i oczywiscie Balcerowicz musi odejsc;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KV Re: CZAS NA REFLEKSJę, IP: *.proxy.aol.com 09.09.03, 18:34 Gość portalu: erad napisał(a): > staliśmy się ofiarami zdowskiego zamachu stanu. Już teraz nie > możemy zasłaniać się niby-przypadkowością zamachu na Polkę > jakichś tam lewicowych ugrupowań. Motorem tym są Żydzi. Oni nim > byli i są nimi nadal. Zrzeszają się i występuja w partiach (SLD > PSL, i inych), w rządzie, oświacie, mediach, prawie, itd). > Pozwalamy na udział szatana w decydowaniu o nas. A co to ma wspolnego z bestjalskim zachowaniem uczniow? Wyskakiwanie z anysemityzmem tutaj jest nie tylko podloscia, ale tez totalna glupota. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fester Adams Przykład tępego Polaka-Katolika IP: 217.8.186.* 10.09.03, 08:12 [ciach] > Pozwalamy na udział szatana w decydowaniu o nas. Typowy przykład nieuleczalnego zacofanego katolicyzmu. Zaślepiony Rydzyjkiem pała do wszystkich katolicko-zabójczą miłością do bliźniego. Jak wiadomo wszystkiemu sa winni żydzi, masoni, komuchy, marsjanie, chińczycy,...(tu dopisać dowolną nację). Facet powinien siedzieć w swoim prowincjonalnym kościółku i odmawiać różaniec (oczywiście po uprzednim oddaniu całej swojej pensji/emerytury na tacę) zamiast udzialec się na forum dyskusyjnym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek Re: Kanalie i bandyci powinni być eliminowani IP: 62.233.185.* 08.09.03, 22:40 Gość portalu: tytoos napisał(a): > Obezwładniajace. Toż to zachęta dla następnych bandytów. Takie > coś , co trudno nazwać uczniem, a sądzę że i człowiekiem powinno > byc na trwale eliminowane ze społeczeństwa. Czy trzeba czekać, > żeby kogoś zamordowali? A i wtedy dostaną pięć lat w zawieszeniu. > Takie Rzeczpospolite będa jakie ich młodzieży chowanie - ale > kto dzisiaj o tym pamięta????????? Moje zdanie: święta racja!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Do komory gazowej ich wrzucić!!!!!!!!!!!!!!!1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zyczliwy Re: Kanalie i bandyci powinni być eliminowani IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 09.09.03, 00:34 > Do komory gazowej ich wrzucić!!!!!!!!!!!!!!!1 z zydkami i cyganami czy bez? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: shut_up Re: Ukarani za dręczenie nauczyciela IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 08.09.03, 20:56 no niestety wszystkie przepelnione przemoca filmy, gry, teledyski, ktore ukazuja super wyluzowanych kolesi w lancuchach i furach na niskim podwoziu wciagajacych szuwar na lewo i prawo, wszystkie skrzywione i wypaczone obrazy mlodziezy na zachodzie musza jakos odbic sie na psychice naszych dzieciakow. jesli maja zbyt malo inteligencji by zrozumiec w pelni ze nie wszystko w mediach jest przedstawiane wg rzeczywistosci to tylko chowajmy kosze na smieci przed naszymi pociechami... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bamako Re: To Paranoja, nie kara. IP: *.jelonki.waw.pl / 192.168.1.* 08.09.03, 23:50 Jacku, w takim razie, co nalezało zrobić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erad PARODII CIĄG DALSZY, gdyż IP: *.socantel.net 08.09.03, 21:04 nie miże być tu mowy o bagatelizowaniu roli dyrektora i jej 14 rozbójników. Mam nadzieję, że oni do Izraela nie uciekli. Cała 15-stka musi dożywotnio być skreślona, bez wzgłędu na szkoliwość zawartych w regulaminie idiotyzmów. Niezależnie od tego, to zbiorowe bandyctwo z dyrektorem i wychowawcą na czele winno być potraktowane dożywotnią izolacja (więzieniem). ZAchodzi też potrzeba reformacji szkolnictwa, ze szczególnym uwzględnieniem Technikum Budowlanego w Toruniu. Jaki pan (tzn. Łęgowska), taki kram. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: muszo byc ukarani przykladnie WYCHOWAWCA KLASY + BYLA DYREKTORKA muszo byc ukarani ! IP: *.ght.iadfw.net 08.09.03, 21:06 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja znowu HIP-HOPOWCY z Torunia niech ido do wojska IP: *.ght.iadfw.net 08.09.03, 21:11 i niech ich wyslo do Iraku aby ganiali za wielbladami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: WYCHOWAWCA KLASY + BYLA DYREKTORKA muszo byc IP: *.euron.pl 08.09.03, 21:22 Ukaranie "wychowawcy" jest niezbedne .W zamknietej spolecznosci jaka jest szkola musial wiedziec ze dzieje sie cos zlego i koniec. A dzielna mlodiez to dla mnie tez proste jako podatnik finansujacy w jakims stopniu ich nauke uwazam ze powinno sie ich pozbawic tej mozliwosci do konca zycia,jak chca niech za to placa z wlasnych kieszeni czy tez kieszeni swich Szanownych i zapewne bogobojnych rodziców.Ciekawe jak by sie wtedy zachowywali . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: WYCHOWAWCA KLASY + BYLA DYREKTORKA muszo byc IP: *.sejm.gov.pl / 10.20.1.* 09.09.03, 11:16 Tak, tak, a potem jako podatnik będziesz finansował ich zasiłek... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karolina Re: WYCHOWAWCA KLASY + BYLA DYREKTORKA muszo byc IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.09.03, 00:15 -dyrektorka - do bani! wzieła nogi za pas bo jej sie grunt pod nogami palił. moze i był problem z zachowaniem uczniów,ale po co robić tyle szumu?!jeszcze ktoś przyleci z kuratorium i sie doszuka tego co nie trzeba, a nie daj Bóg zwoli ją za jej nieudolność, przemilczała sprawe. -wychowawca - wygląda jakby dopiero co zsiadł z harleya.pewnie jak mu jeden z tych małych szczurów chciał podskoczyć to do skutecznie sprowadził do parteru i sie skończyły "podskoki".no to go szanują bo sobie nie da wejść na głowe. -nauczyciel(ofiara) - słaby psychicznie i oni o tym wiedzą. nic nie mowił bo sie bał ze pani dyrektor mu powie ze "po prostu sie do tej pracy nie nadaje, nie umie postepować z uczniami,wchodzą mu na głowe.lepiej niech zmieni prace" a ten bogu ducha winny chłop chciał pracować, kto dzis nie chce? chyba tylko ten co zgarnął ostatnią kumulację w totka:) no to pracował, a przynajmniej próbował -uczniowie(sępy, świeżą padlinę wyczuły juz z kilku kilometrów) -jak juz przyjechała tv i sie wydało, to sie podobno dzieci popłakały, dzieci... potwory!ukarać ale nie naganą od dyrektora!to niech juz sobie od razu dyrekcja zaoszczedzi pracy i niech im pan wychowawca wpisze uwagi do dzienniczków:) na to samo wyjdzie."tyle ich to obejdzie co zeszłoroczni śnieg" i tak wiedzą ze nauczyciel nic nie moze. moze juz tak wiecej nie postąpią ale to co sie stało jest faktem. karę muszą ponieść! tylko realną karę, nie pseudo-karę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zyczliwy Re: WYCHOWAWCA KLASY + BYLA DYREKTORKA muszo byc IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 09.09.03, 00:41 -karolina(komentatorka) - dzieki swojemu rentgenowskiemu spojrzeniu wie najlepiej jak kazdego ocenic. jest przy tym bezwzglednie nieomylna, ze az strach! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karolina Re: WYCHOWAWCA KLASY + BYLA DYREKTORKA muszo byc IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.09.03, 00:46 Gość portalu: zyczliwy napisał(a): > -karolina(komentatorka) - dzieki swojemu rentgenowskiemu spojrzeniu wie > najlepiej jak kazdego ocenic. jest przy tym bezwzglednie nieomylna, ze az > strach! jak ci się nie podoba to idź spać bo późno juź!a swoje zdanie moge mieć, tak jak wszyscy tutaj:)dobranoc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: była nauczycielka Re: Ukarani za dręczenie nauczyciela IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.03, 21:13 Jeżeli tak pobłażliwa jest Rada Technikum, to należy jej zyczyć takiego poniżenia jakiego doznał anglista, a winą takich zachowań uczniów jest bezstresowe wychowanie i rzecznicy praw ucznia, przed którymi drżą nauczyciele. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karolina Re: Ukarani za dręczenie nauczyciela IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.09.03, 00:28 całkowicie popieram!bezstresowe wychowanie widziałam jak kiedyś zachwywało sie dziecko z którym babcia nie mogła dać sobie rady. na oko 3,4-letni młodzian wyglądał raczej zdrowo, za to zachowanie wskazywało na ciezkie zaburzenia psychiczne...a jak jest w domu z mamusią to pewnie mamusia widząc to swoje dziecię mówi zachwycona: ach jakiż on żywotny, wprost zywe srebro.tak! zywe srebro tak zywe, ze w koncu starsza pani doprowadzona do ostateczności chlapnęła wnuczkowi w buzię. troche był zdziwiony ale w sumie nic go to nie obeszło i darł sie dalej na głos na cały autobus, za to babcia sie załamała tym co zrobiła (sądząc po jej m inie). skoro kilkuletnie dziecko pozwala sobie na wszystko czego tylko dusza zapragnie i nie boi sie konsekwencji, to czego boi sie osiemnastoletni uczeń,jak by nie patrzeć - dorosły człowiek, który wie ze nic mu nie mozna zrobić opócz postraszenia wizytą na dywaniku dyrektora. potem jeszcze wybujała wyobraźnia podpowiada różne "figle" jeden zaczyna, a reszta sie przyłącza bo albo jest sie z nimi albo przeciwko nim. bezstresowo był wychowany, nigdy nie czuł rygoru przed rodzicami to dlaczego by przed nauczycielem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr z. SZOK!! IP: *.tkb.net.pl 08.09.03, 21:18 Ja cały czas tkwię jeszcze w szoku, jakiego doznałem po obejrzeniu toruńskiej "kasety grozy". Sam jestem z wykształcenia nauczycielem i szczęśliwy jestem, że dane mi było pracować z trochę mądrzejszymi ludzmi, a mianowicie zostałem na uczelni. Chciałbym poruszyć jeszcze jeden wątek w tej sprawie. Mianowicie niudolność wyższych uczelni pedagogicznych w kształceniu przyszłych nauczycieli do pracy z młodzieżą. W czasie 5 lat swoich studiów zrobiłem tzw. "przygotowanie pedagogiczne". To znaczy, że zaliczyłem odpowiednią ilość godzin metodyki, dydaktyki, psychologii i praktyk pedagogicznych. Po skończeniu studiów miałem roczną "przygodę" jako nauczyciel matematyki. I co? Po roku uciekłem stamtąd. Dlaczego? kompletnie sobie nie radziłem. Moje studia nie przygotowały mnie zupełnie do pracy z uczniami. Na koniec chciałbym dać radę nauczycielom, którzy dopiero co zaczynają pracę w szkole. Nie łudzcie się! Dzieci nie są takie słodkie na jakie w pierwszej chwili wyglądają. Od początku zalecam żelazną dyscyplinę i żadnych ustępstw. Potem z biegiem czasu można trochę popuścić. Ale nigdy do przesady. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zyczliwy Re: SZOK!! IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 09.09.03, 00:53 > Po roku uciekłem stamtąd. Dlaczego? kompletnie sobie nie > radziłem. Moje studia nie przygotowały mnie zupełnie do pracy z > uczniami. a czy jakiekolwiek studia przygotuja? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bogdan Re: SZOK!! IP: *.pl 09.09.03, 21:37 też byłem nauczycielem i jestem przekonany, że żadne studia nie sa w stanie przygotować "pedagogicznie" do wykonywania tego zawodu. Pojedynczy uczniowie, całkiem znośni pojedynczo, w grupie tworzą nieraz bestię: porównajmy zachowanie jednostek w autobusie, na ulicy - i grup. Często sa to młodzieńcy z patologicznych rodzin, bici, poniżani - stąd zamiast kultury (w każdym tego słowa znaczeniu)prezentują jedynie agresję. Dziewczęta nie są lepsze - ubierają się jak prostytutki, palą, piją, przeklinają, lakierują niedomyte paznokcie... Są agresywne bo wiedzą, że w przyszłości nie zainteresuje sie nimi żaden absolwent renomowanej uczelni, młody menadżer jak z serialu, ale raczej "fajny chłopak" z innego technikum czy zawodówki, który zrobi jej dziecko a potem będzie ją bił po alkoholu.. "Fajni chłopcy" kariery tez nie zrobią, ich zarobki raczej nie przekroczą w przyszłości średniej krajowej, będą "fizolami" lub bezrobotnymi. Oni to juz teraz wiedzą - a przynajmniej się domyślają. Cierpi nieszczęsny nauczyciel. Czy zauważyliście, że tym "uczniom" w ogóle nie zależało na nauczeniu sie angielskiego? Wiedzą widocznie, że do niczego im się nie przyda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Ukarani za dręczenie nauczyciela IP: *.lubin.dialog.net.pl 08.09.03, 21:40 Myślę, że oprócz bezspornej winy młodzieży, winna jest również dyrektorka. Wyobraźmy sobie, a znam dobrze taki przykład, że nauczyciel zwraca się z prośba o pomoc do dyrektorki. Zamiast życzliwości, zrozumienia , pomocy słyszy wrzask : za co panu płacę, jak pan sobie nie radzi to proszę zmienić pracę, na pana miejsce inni czekają w kolejce! Czy w takiej atmosferze nauczyciel, który nie powinien być nauczycielem, miałby odwagę by się odezwać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerzy J Mlodziez dostala lekcje... (nr 2.!) IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.09.03, 21:41 Na samym poczatku tej sprawy, zbulwersowany zachowaniem tych mlodych zuli oraz mlodocianej kandydatki na prostytutke pomyslalem sobie ze tak czy inaczej mlodziez dostanie lekcje, dowiedza sie ze: 1) Nie ma tolerancji dla zbydlecenia, za swoje zachowanie dostana WILCZY BILET (Ja, k... mac place podatki zeby takie bydlo mialo oplacanego nauczyciela jezykow obcych!!!) i sami beda musieli sie martwic o dalsze wyksztalcenie ALBO: 2) W zasadzie to sa cool kolesiami ( a panienka jest very hot) i moga miec wszystkich w d..., bo nawet jak to co zrobili zobaczy cala Polska, zawyja media elektroniczne i drukowane, to i tak h... im zrobia - najwyzej przeniosa do innej szkoly, no bo przeciez "wyksztalcenie sie nalezy". W nowej szkole beda chodzic w aureoli twardzieli, a kolejnemu nauczycielowi ktory im podskoczy pogroza ze mu przypier... tak ze sie nie podniesie - I TEGO AKURAT NIE NAGRAJA NA VIDEO! STANELO NA TYM ZE DOSTALI LEKCJE NR 2, K... m...! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zyczliwy Re: Mlodziez dostala lekcje... (nr 2.!) IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 09.09.03, 00:58 oczywiscie ze 2) tym bardziej, ze zamiast zareagowac ostro natychmiast, sprawa toczy sie juz kilka dni, a decyzje sa lekko mowiac poblazliwe dla winnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MR Re: Mlodziez dostala lekcje... (nr 2.!) IP: *.smstv.pl / 192.168.10.* 09.09.03, 09:54 Nie mam zamiaru ich bronić tym co napiszę, ale miejmy choć trochę nadziei, że ujawnienie tego co robili, publiczne nie dla takiego postępowania, kara( wyrzucenie w maturalnej klasie-coś jednak znaczy), działania prokuratury, otworzą im oczy. Jeżeli przekreślimy tych 18latków, ich zachowanie może eskalować w złą stronę. Powinni zostać poddani obowiązkowej psychoterapii. Poza tym już dzisiaj powinniśmy zacząć się zastanawiać co zrobić z rzeszą im podobnych. A takiej młodzieży sfrustrowanej, nieradzącej sobie w polskiej rzeczywistości mamy mnóstwo. Może nie ujawnia się to aż taką agresją, ale nawet najmniejsze przejawy agresji powinny byc sygnałem. Szkoły sobie z tym w ogóle nie radzą. Wzywaja rodziców, a nie potrafią niczego podpowiedzieć, nie potrafią współpracować z rodzicami. Zmiany, które zachodzą wokół są znacznie szybsze, niż zdolność do wypracowania adekwatnych sposobów wychowywania. Winę zrzuca sie na rodziców, a kiedy oni kładli podwaliny wychowując swe teraz rozszalałe dzieci nie było ani tak szybkich sposobów kontaktu, ani takiej beznadziei w sytuacji kraju. Po prostu wychowywali dzieci do innej rzeczywistości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Belfer Re: Mlodziez dostala lekcje... (nr 2.!) IP: *.inter.tuniv.szczecin.pl 09.09.03, 12:26 Gość portalu: MR napisał(a): > Nie mam zamiaru ich bronić tym co napiszę, ale miejmy choć Dziwne! Nie chcesz - ale musisz? Nie masz zamiaru bronić. Ale jednak bronisz! Sic. > trochę nadziei, że ujawnienie tego co robili, publiczne nie dla > takiego postępowania, kara( wyrzucenie w maturalnej klasie-coś > jednak znaczy), działania prokuratury, otworzą im oczy. Jeżeli Co znaczy? Bez naiwności proszę. Nadzieję to może mieć np. chory na raka (bo medycyna naprawdę robi postępy). Ale, choć mógłbym chcieć doszukać się czegoś pozytywnego - to po prostu nie jestem aż tak ślepy, aby wierzyć wbrew faktom w jakąś cudowną przemianę duchową. > przekreślimy tych 18latków, ich zachowanie może eskalować w złą > stronę. Powinni zostać poddani obowiązkowej psychoterapii. I lobotomii? A bardziej serio - od kiedy wiadomo że 18-19 latek jest nieukształtowany co do swych zasad moralnych i poczucia prawa? Eskalować?! Tzn. co? Że będą dopuszczali się znacznie gorszych występków? Że jeżeli pani psycholog szkolna powie "chłopcy, wy to pewnie tak, bo to zły nauczyciel był" - to oszczędzą panią psycholog i nie skopią ją w jakiejś ciemnej alejce? Get real. Poza > tym już dzisiaj powinniśmy zacząć się zastanawiać co zrobić z > rzeszą im podobnych. A takiej młodzieży sfrustrowanej, > nieradzącej sobie w polskiej rzeczywistości mamy mnóstwo. Może Takiej młodzieży to jest około 2-5% w stosunku do ogółu. Polityka twardej ręki pozwoli na nie zwiększanie się tego wskaźnika. Szkoły nie przestaną istnieć tylko dlatego, iż przyjmą do każdej klasy o dwoje, troje uczniów mniej. Społeczeństwo nie potrzebuje aż tyle absolwentów, aby ograniczenie nauki do poziomu wyłącznie podstawowego dla tego rodzaju młodzieży (nota bene nie wierzę aby byla zdolna do wchłonięcia nawet materiału podstawówki) mogło załamać gospodarkę albo w inny sposób być dolegliwością. Po prostu nie zmuszać do uczenia tych, którzy się uczyć nie powinni. Przestać postrzegać szkoły jako przechowalnie i pracować wyłącznie nad tymi, którzy są tego warci. > Zmiany, które zachodzą wokół są znacznie szybsze, niż zdolność > do wypracowania adekwatnych sposobów wychowywania. Winę zrzuca Jakie zmiany? Radze poczytać trochę dobrych podręczników historii, bo problem rozwydrzonej młodzieży jest znany od czasów najdawniejszych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arizona1 Re: Ukarani za dręczenie nauczyciela IP: *.honeywell.com 08.09.03, 21:44 Zastanawia mnie to , dlaczego za komuny tego czakiegos nie bylo ? Nauczyciele mieli posluch .i w szkolach bylo spokojnie . Do czego ta demokracja doprowadzila . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zyczliwy Re: Ukarani za dręczenie nauczyciela IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 09.09.03, 01:06 wlasnie. i historii lepiej uczyli... to byly czasy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Ukarani za dręczenie nauczyciela IP: *.acn.pl 08.09.03, 21:46 ukaranie tylko uczniów świadczy o słabości systemu jaki obowiązuje, słabości prawa ale przede wszystkim słabości egzekwowania prawa. Karami powinni być w równym stopniu a może i głebszym objęta dyrekcja szkoły. odnoszac się do całej bulwersującej sytuacji trzeba sobie postawić przede wszystkim pytanie: kiedy zaczniemy reagować na chamstwo my wszyscy? przyzwolenie ludzi, społeczeństwa na chamskie zachowanie młodzieży na ulicy, w szkołach ogólnie wszędzie, kompletna znieczulica nas wszystkich doprowadziła do tego że młodzi ludzie kompletnie nie boją się, nie mają zachamowań, poczucia wstydu. To strasznie i przerażające, ale niestety prawdziwe. I może nam wszystkim potrzebna była ta "lekcja" przedstawiona nam przez dziennikarzy GW i TVN, abyśmy się obudzili... miejmy tylko nadzieje ze rzeczywiście to coś da. Inaczej za parę lat zastraszeni przez bandziorów w krótkich spodenkach będziemy bali się wyjść na ulicę po zakupy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: royal a gdzie kara dla dyrektora i wychowawcy? IP: *.zgora.dialog.net.pl 08.09.03, 21:48 Przełożeni odpowiadają za to, co się w szkole dzieje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klakier "róbta co chceta" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.03, 21:49 "No i widać powoli efekty poluzowania w szkołach dyscypliny. Na początku lat 90. rzucono hasło "róbta co chceta..." Na efekty czekaliśmy całą dekadę z okładem (były w tym czasie ekscesy, ale nie takie), ale teraz mamy już kulminację. Proszę łaskawie zauważyć, poluzowanie dyscypliny odczuwalne było wszędzie: w wojsku (tzw. humanizacja wojska, gdzie dowódcy odbierano prawo karcenia żołnierza, w szkole odebrano nauczycielowi prawo karcenia fizycznego ucznia; mało tego, jednego z posłów, który był za karceniem uczni nazwano oszołomem, zamordystą i wrogiem dzieci). Efekt: fala w wojsku wcale nie znikła, wręcz przeciwnie. Żołnierz nie słucha rozkazów, ćpa, pije alkohol i w takim stanie często idzie na wartę. W szkołach to samo lub podobnie: można sobie kupić narkotyki, pić na lekcjach wódkę, w ubikacjach dochodzi do seksu między uczniami... Nauczyciela ma się w pogardzie. Jeśli nauczyciel skarci słownie ucznia, ten idzie do domu ze skargą. Co robi rodzić? Idzie do szkoły z fochem i wielkimi pretensjami do nauczyciela, że jak on śmiał karcić moje, niewinne dziecko. Kolejna sprawa: rózne kombinacje z reformą nauczania w szkołach. Po co to, pytam się tych wszystkich mądrali z MEN? Szkoła polska zaczyna przypominać miejsce, gdzie jest wszystko, tylko nie nauka, dydaktyka, dyscyplina... Kiedyś do szkoły chodziło się w fartuszkach, na granatowo. Teraz jest rewia mody, dziewczęta wymalowane wulgarnie, spodnie ledwo zakrywają włosy łonowe a kiecki tak krótkie, że odsłaniają pośladki...chłopcy: w czapkach a la US ARMY, krok spodni w kostkach, najki, komórki itp. bzdury uczniom niepotrzebne. Młodzież niczego nie czyta, lektury ich nudzą. Najlepiej by było, gdyby pograli sobie w komputer, powysyłali sms-y, poczytali coś z kolorowej prasy, najlepiej o seksie, orgazmach i tzw. pierwszym razie. No i oczywiście imprezy, trawka, browar i seks. To ich interesuje. Mamusia z tatusiem maja to w d...., bo przecież trzeba kasę zarabiać, a jak sa bezrobotnymi to też to mają w d...., wolą chlać tanie wino lub patrzeć na telenowele w pogoni za mirażami lepszego życia. A młodzież rośnie samopas, w d.... ma autorytety, do kościoła nie chodzi, religie olewa tak samo jak etykę. Nic jej sie nie chce. Sorry, jedyne co jej sie chce to seksu, trawy, ględzenia o miłości a la Owsiak, wg mantry: miłość, muzyka i rock and roll. Najwiekszym przeżyciem takiej młodzieży jest jakiś tam przystanek w zapyziałych Żarach, gdzie może sie ta młodzież, w imie wolnośći, wytarzać w błocie. Media lansują podobny wzorzec. Niczego już nie uczą, pokazują tylko jak byc pieknym i bogatym. Przemoc...? A kogo to jeszcze przeraża? Na pewno nie tą młodzież z Torunia, chociaż nie, zapewne jak ktoś z ich rówieśników zostanie zadźgany na dyskotece, to solidarnie zorganizują tzw. marsz przeciw przemocy i znowu media będą miały o czym wyć...! Uważam tak: tych kretynów won ze szkoły z wilczym biletem dożywotnio. Żadnego pobłażania. Dyrektorkę tej szkoły także won ze szkoły, bo rżnie głupa, że nic nie wiedziała...ciekawe? Dziewczęta, które prowokowały obscenicznym zachowaniem tego nauczyciela, też won, tylko, że do domu publicznego, niech tam się dalej edukują... A potem zapomnieć o tym i wprowadzić drakońską dyscyplinę do szkół, wojska, wszędzie..." kopia z WP autor: Anty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arizona1 Re: IP: *.honeywell.com 08.09.03, 21:58 swieta racja . zgadzam sie w 100% wine ponosza politycy . Chcieli zrobic demokracje jaka jest w USA . Sam mieszkam tam i w szkolach w USa dzieje sie tak samo jak w Toruniu . Tylko czasami jeszcze sobie uczniowie postrzelaja .Moze byc demokracja lecz musi byc przedewszystkim lad i posluch . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: naiwny Re: Ukarani za dręczenie nauczyciela IP: *.echostar.pl 08.09.03, 21:57 Znowu prosta apoteoza chamstwa i kpina z prawa oraz wszelkich tzw.Wartości.Gdzie jest w tym kraju miejsce dla normalnych i uczciwych ludzi ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RUM A MI WSTYD.... BO TO TEŻ MOJA SZKOŁA..... IP: 195.205.16.* 08.09.03, 21:57 .... hm ale to było 10 lat temu ...10 LAT... ZA NAS NIE TRZEBA SIĘ WSTYDZIĆ!!!! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Ukarani za dręczenie nauczyciela IP: 150.210.177.* 08.09.03, 22:02 xxx Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bobr Re: Ukarani za dręczenie nauczyciela IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.03, 22:15 mogę się założyć, ze zaraz się okaże, iż młodzieńcy mieli ciężkie dzieciństwo, do szkoły pod górkę, złe warunki w domu... . jednym słowem - biedne dzieci. Może ich wynagrodzić za cokolwiek? może zostaną posłami na sejm? Jeszcze tylko wyrok i już miejsce w tym szcownym gremium gotowe! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zdihu Hemracek Re: Ukarani za dręczenie nauczyciela IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.03, 22:19 powiesic ich!! bedzie mniej bandziorow i przestepcow!! Odpowiedz Link Zgłoś