Dodaj do ulubionych

Ukarani za dręczenie nauczyciela

IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 08.09.03, 20:24
hehe ja to bym tez tych nauczycieli ukarala... sa tak samo winni
jak Ci uczcniowie ..
Obserwuj wątek
    • Gość: M. Re: Ukarani za dręczenie nauczyciela IP: *.kostrzyn.sdi.tpnet.pl 08.09.03, 20:29
      Sama jestem uczennicą, i w podstawowce i w sredniej
      żartowaliśmy sobie z nauczycieli. Rożnica jest taka, że
      robiliśmy to z umiarem, wiedzielismy gdzie jest granica!
      Uczniowie są jak najbardziej winni, a szkoła i Rada
      Pedagogiczna zawinili tym, że szybko na to nie zareagowali,
      chociaż juz dawno o tym wiedzieli!
      • slon2002 chodzi o kase ze sprzedazy narkotykow na terenie szkol 09.09.03, 09:16
        Pani Dyrektor i wychowawca brali haracz za przymykanie oka na
        ciagla sprzedaz narkotykow na terenie Technikum.
        Nie ma co picowac i udawac, ze nie wiadomo, o co chodzi.
        • Gość: shorti Re: chodzi o kase ze sprzedazy narkotykow na tere IP: *.tymbark.sdi.tpnet.pl 09.09.03, 13:44
          No właśnie prosze przeprowadzic teraz dochodzenie w sprawie
          narkotyków w w każdej szkole bo w karzdej szkole narkotyki są!!!
      • Gość: Python Re: Ukarani za dręczenie nauczyciela IP: *.acn.waw.pl 09.09.03, 16:23
        Zdaje mi się, że to o dyrektorze tej szkoły jest ta anegdotka:

- Panie dyrektorze, dzisiaj jeden z uczniów powiedział mi, ze
        jak sie od niego nie odp..., to mi dop...
        - Który to?
        - Kowalski.
        - No to ma pan problem, kolego. On naprawdę może dop...

Oczywiście ta anegdotka pasuje takze do katechety, on prawie
        tak samo zareagował.

Ale nie tylko żart miałem na myśli, pisząc ten post. Pamietam,
        że w 1958 roku w siódmej klasie miałem podobnego nauczyciela.
        Uczył historii, nie panował nad klasą. Dokuczaliśmy mu jak
        tylko się dało, ale do okrucieństwa tych łobuzów było nam
        daleko. Trwało to też conajmniej przez pół roku. Skończyło się
        nieoczekiwanie i bardzo prosto. Pewnego dnia nerwy
        nauczycielowi puściły, chwycił cyrkiel i walnął w głowę
        najbardziej dokuczającego mu chłopaka, przynajmniej tak mu się
        wydawało. Bo nie trafił. Zamiast chłopaka oberwała nic niewinna
        dziewczyna siedząca obok.

Sprawa miała dalsze konsekwencje, dyscyplinarne i karne. Ale
        metoda poskutkowała. Od tego wydarzenia nikt na naszą klasę nie
        narzekał.

Być może warto wrócić do kar fizycznych w szkołach i więcej
        uwagi przywiązywać do wychowywania uczniów niż do ochrony ich
        godności osobistej.

• Gość: WG Re: Ukarani za dręczenie nauczyciela IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.09.03, 18:25
          Gość portalu: Python napisał(a):

> Zdaje mi się, że to o dyrektorze tej szkoły jest ta anegdotka:
          >
          > - Panie dyrektorze, dzisiaj jeden z uczniów powiedział mi, ze
          > jak sie od niego nie odp..., to mi dop...
          > - Który to?
          > - Kowalski.
          > - No to ma pan problem, kolego. On naprawdę może dop...
          >
          > Oczywiście ta anegdotka pasuje takze do katechety, on prawie
          > tak samo zareagował.
          >
          > Ale nie tylko żart miałem na myśli, pisząc ten post. Pamietam,
          > że w 1958 roku w siódmej klasie miałem podobnego nauczyciela.
          > Uczył historii, nie panował nad klasą. Dokuczaliśmy mu jak
          > tylko się dało, ale do okrucieństwa tych łobuzów było nam
          > daleko. Trwało to też conajmniej przez pół roku. Skończyło się
          > nieoczekiwanie i bardzo prosto. Pewnego dnia nerwy
          > nauczycielowi puściły, chwycił cyrkiel i walnął w głowę
          > najbardziej dokuczającego mu chłopaka, przynajmniej tak mu się
          > wydawało. Bo nie trafił. Zamiast chłopaka oberwała nic niewinna
          > dziewczyna siedząca obok.
          >
          > Sprawa miała dalsze konsekwencje, dyscyplinarne i karne. Ale
          > metoda poskutkowała. Od tego wydarzenia nikt na naszą klasę nie
          > narzekał.
          >
          > Być może warto wrócić do kar fizycznych w szkołach i więcej
          > uwagi przywiązywać do wychowywania uczniów niż do ochrony ich
          > godności osobistej.
          >

Zgadza się, ja też próbowałem z takimi gnojkami 'po dobroci', i nic, aż jednago
          dnia kopnąłem takiego w d... do dzisiaj mi się kłania
    • Gość: Greg To nie pierwszy raz IP: *.dzierzoniow.sdi.tpnet.pl 08.09.03, 20:32
      Jestem ciekawy w ilu jeszcze szkołach dzieja się podobne
      rzeczy. W mojej podstawówce(!) też był nauczyciel który nie
      radził sobie z uczniami. Był regularnie obrażany, leciały pod
      jego adresem głośne przekleństwa, był nawet kilkakrotnie
      uderzony przez swoich uczniow. Nikt nic nie zrobił. Pewnie w
      skali całego kraju takich zdarzeń jest znacznie więcej. Może
      ktoś z Was słyszał o czymś podobnum?
      • Gość: realista Re: To nie pierwszy raz IP: 130.96.33.* 09.09.03, 08:45
        Czy zatem nie wydaje sie Wam, że jest to równiez wina
        nauczycieli. Może właśnie tacy nauczyciele nie powinni wykonywać
        tego zawodu. Z tego, co piszesz, wynika, że dałoby się pewne
        cechy podobne wyodrębnić i nauczycieli o takich cechach skreślać
        z zawodu, jako wręcz szkodliwych. W końcu nauczyciel nie tylko
        uczy, ale też stanowić powinien jakiś wzór charakteru. Myślę, że
        szacunek dla uczniów połączony z żelazną konsekwencją jest
        wystarczający. Ot i tyle
        • Gość: bas Re: To nie pierwszy raz IP: 138.227.189.* 09.09.03, 09:31
          Grono nauczycielskie powinno byc zweryfikowane pod katem swojego
          stosunku do zaistnialych sytuacji. Wszak wszyscy wiedzieli!
          Na pierwszy rzut oka mozna stwierdzic, ze pedagogow to w tej
          szkole NIE MA!
          • Gość: piesokot Re: To nie pierwszy raz IP: *.kghm.pl 09.09.03, 14:06
            Gość portalu: bas napisał(a):

> Grono nauczycielskie powinno byc zweryfikowane pod katem swojego
            > stosunku do zaistnialych sytuacji. Wszak wszyscy wiedzieli!
            > Na pierwszy rzut oka mozna stwierdzic, ze pedagogow to w tej
            > szkole NIE MA!
            To jakby ubiegloroczne II LO w Głogowie. Tylko tam trzeba by zweryfikować
            ówczesna dyrekcję, pedagoga, wychowawce klasy oraz psychologa z poradni, który
            twierdzi, że uczniwie maja prawo znecać sie psychicznie nad rówieśnikami, bo to
            taki wiek - paranoja -.
          • Gość: Andy Re: To nie pierwszy raz IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 09.09.03, 21:59
            Na pierwszy rzut oka można stwierdzić jedynie, że nie wiesz o czym piszesz.
            Nie zansz specyfiki tej akurat szkoły.
            • Gość: ZOMO Re: Winna instytucja, dlaczego nie osoby? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.03, 22:38
              Gość portalu: Andy napisał(a):

> Na pierwszy rzut oka można stwierdzić jedynie, że nie wiesz o czym piszesz.
              > Nie zansz specyfiki tej akurat szkoły.

Znowu wina specyfiki szkoły nie ludzi, wina kuratorium nie ludzi, wina systemu
              nie ludzi. Pytam, dlaczego tak łatwa winę zganiamy na instytucję w załorzeniu
              anonimową. Dlaczego nagrody to dla mnie, natomiast odpowiedzialność
              instytucja. Nie może być praw bez odpowiedzialności za korzystanie z tych
              praw. Daliśmy prawa zapomnieliśmy o odpowiedzialności za nie.
              • Gość: 'Andy' Re: Winna instytucja i osoby? IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 10.09.03, 12:46
                Gość portalu: ZOMO napisał(a):

Chodziło mi natomiast o to, że w każdym większym mieście są szkoły bardziej i
                mniej elitarne są takie do których idzie młodzież która nie dostała się gdzie
                indziej, bo gdzieś iść muszą. Czy toruńska budowlanka należy do szkół
                elitarnych czy też jest to drugi biegun? Wystarczy popytać na tzw. mieście.
                Oczywiście to że złe zachowanie bezpośrednich sprawców powinno być piętnowane
                jest jasne.
                Ale słusznie, jest też i drugie głębsze dno.

> Znowu wina specyfiki szkoły nie ludzi, wina kuratorium nie ludzi, wina
                systemu
                > nie ludzi. Pytam, dlaczego tak łatwa winę zganiamy na instytucję w załorzeniu
                > anonimową.

Może dlatego, że ta anonimowa instytucja zabiera nam kilkanaście lat życia i co
                daje w zamian?

Obecny system edukacyjny, jak widać na załączonym obrazku i w wielu
                wypowiedziach nie sprawdzał się i nie sprawdza przy wybrykach chuligańskich i
                słabszym (nieasertywnym) nauczycielu. To co zażyło się w budowlance zdarzało
                się też i wcześniej i także gdzie indziej, może nie tak nasilone i bez kamery
                ale jednak.

Co ważniejsze, rodzice tych uczniów także są wytworem tego samego systemu
                edukacyjnego i jak widać szkoła nie nauczyła ich jak DOBRZE wychować własne
                dzieci na dobre, wartościowe i twórcze jednostki. Jak wszyscy wiemy, szkoła tym
                najważniejszym i najtrudniejszym zadaniem na świecie się nie zajmuje.

I jeszcze jeden aspekt, obecne 3 miliony bezrobotnych to w stu procentach
                absolwenci tego samego systemu, systemu być może dobrego za czasów pruskich
                w “produkcji” ludzi do fabryk, ale zupełnie niesprawdzającego się w obecnych
                czasach.
                Zwalanie wszystkiego na recesję to wygodny wykręt maskujący umysłowe lenistwo.
                Nadszedł czas zmian.

• Gość: ZOMO Re: Winna instytucja dlaczego nie osoby? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.03, 17:10
                  Gość portalu: 'Andy' napisał(a):

> Gość portalu: ZOMO napisał(a):
                  >
                  > Chodziło mi natomiast o to, że w każdym większym mieście są szkoły bardziej
                  i
                  > mniej elitarne są takie do których idzie młodzież która nie dostała się
                  gdzie
                  > indziej, bo gdzieś iść muszą. Czy toruńska budowlanka należy do szkół
                  > elitarnych czy też jest to drugi biegun? Wystarczy popytać na tzw. mieście.
                  > Oczywiście to że złe zachowanie bezpośrednich sprawców powinno być
                  piętnowane
                  > jest jasne.
                  > Ale słusznie, jest też i drugie głębsze dno.
                  >
                  > > Znowu wina specyfiki szkoły nie ludzi, wina kuratorium nie ludzi, wina
                  > systemu
                  > > nie ludzi. Pytam, dlaczego tak łatwa winę zganiamy na instytucję w załorze
                  > niu
                  > > anonimową.
                  >
                  > Może dlatego, że ta anonimowa instytucja zabiera nam kilkanaście lat życia i
                  co
                  >
                  > daje w zamian?
                  >
                  > Obecny system edukacyjny, jak widać na załączonym obrazku i w wielu
                  > wypowiedziach nie sprawdzał się i nie sprawdza przy wybrykach chuligańskich
                  i
                  > słabszym (nieasertywnym) nauczycielu. To co zażyło się w budowlance zdarzało
                  > się też i wcześniej i także gdzie indziej, może nie tak nasilone i bez
                  kamery
                  > ale jednak.
                  >
                  > Co ważniejsze, rodzice tych uczniów także są wytworem tego samego systemu
                  > edukacyjnego i jak widać szkoła nie nauczyła ich jak DOBRZE wychować własne
                  > dzieci na dobre, wartościowe i twórcze jednostki. Jak wszyscy wiemy, szkoła
                  tym
                  >
                  > najważniejszym i najtrudniejszym zadaniem na świecie się nie zajmuje.
                  >
                  > I jeszcze jeden aspekt, obecne 3 miliony bezrobotnych to w stu procentach
                  > absolwenci tego samego systemu, systemu być może dobrego za czasów pruskich
                  > w “produkcji” ludzi do fabryk, ale zupełnie niesprawdzającego się w
                  > obecnych
                  > czasach.
                  > Zwalanie wszystkiego na recesję to wygodny wykręt maskujący umysłowe
                  lenistwo.
                  > Nadszedł czas zmian.
                  >
                  >
                  Widzę,że nie bardzo mnie rozumiesz. Pytam kiedy zganiałem winę za wszystko na
                  recesje? Ja pytałem, dlaczego winien urząd a nie personalnie urzędnik,
                  dlaczego winien system a nie personalnie funkcjonariusz systemu
                  dlaczego....... Ludzie chcą swobody a jednocześnie uciekają od niej (uciekają
                  od wolności) od odpowiedzialności za swoje czyny. Chcą brać, ale nie
                  odpowiadać za nic i właśnie to możesz nazwać “umysłowe lenistwo”.
                  Pozdrawiam
                  • Gość: 'Andy' Re: Winna instytucja i osoby? IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 11.09.03, 07:03
                    Gość portalu: ZOMO napisał(a):

> Widzę,że nie bardzo mnie rozumiesz.

ech rozumiem, ale mógłbyś spojrzeć szerzej

> Pytam kiedy zganiałem winę za wszystko na recesje?

Ty nie, ale któryś z dyskutantów w pobliżu owszem, a nie rozmawiamy sami.
                    Zresztą poniżej

> Ja pytałem, dlaczego winien urząd a nie personalnie urzędnik,
                    > dlaczego winien system a nie personalnie funkcjonariusz systemu
                    > dlaczego.......

Chyba przeoczyłeś, jeżeli człowiek narozrabiał to oczywiście powinien pomieść
                    tego konsekwencje.
                    Ale chciałem tez pokazać, ze wszystkie te osoby są produktem przestarzałego
                    systemu edukacji, z rozpędu zachaczyłem o bezrobocie i recesję.

> Ludzie chcą swobody a jednocześnie uciekają od niej (uciekają
                    > od wolności) od odpowiedzialności za swoje czyny. Chcą brać, ale nie
                    > odpowiadać za nic i właśnie to możesz nazwać “umysłowe lenistwo”.

to zapewne tez :-) może razczej wygodnictwo.

Dlatego cenię sobie wychowawcę tamtej klasy, jako bodajże jedyny juz na
                    początku publicznie powiedział, że to jego porażka wychowawcza.
                    Chociaz wydaje mi się że przesadził, w standardowych 45 minutach godziny
                    wychowawczej plus jezscze jakieś dodatkowe zajęcia np. wycieczki, cudów się nie
                    zrobi, nie naprawi się lat złego wychowania w domu czy tez lat spędzonych w
                    podstawówce.
                    • Gość: ZOMO Re: Winna instytucja, dlaczego nie osoby? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.03, 18:00
                      Gość portalu: 'Andy' napisał(a):

> Gość portalu: ZOMO napisał(a):
                      >
                      > > Widzę,że nie bardzo mnie rozumiesz.
                      >
                      > ech rozumiem, ale mógłbyś spojrzeć szerzej
                      Właśnie, że spoglądam szerzej i dlatego pytam po raz kolejny dlaczego staramy
                      się rozmywać odpowiedzialność na instytucje, na system itp. Dotyczy to nie
                      tylko tej szkoły, ale ogóllnie całego systemu (nie koniecznie tylko
                      szkolnictwa). Pytam, jeżeli pójdziesz do urzędu i wprowadzą Ciebie tam w błąd
                      i zakładam poniosłeś przez to jakieś koszty (poniosłeś straty), dlaczego nie
                      odpowiada ktoś za błędy personalnie natomiast wina instytucji (jak na razie za
                      błędy funkcjonariusza odpowiada instytucja). I dlatego nikt się nie zastanawia
                      nad podejmowanymi decyzjami (brak odpowiedzialności). Dajemy prawa, zapominamy
                      o odpowiedzialności za te prawa.
                      >
                      > > Pytam kiedy zganiałem winę za wszystko na recesje?
                      >
                      > Ty nie, ale któryś z dyskutantów w pobliżu owszem, a nie rozmawiamy sami.
                      > Zresztą poniżej
                      >
                      > > Ja pytałem, dlaczego winien urząd a nie personalnie urzędnik,
                      > > dlaczego winien system a nie personalnie funkcjonariusz systemu
                      > > dlaczego.......
                      >
                      > Chyba przeoczyłeś, jeżeli człowiek narozrabiał to oczywiście powinien
                      pomieść
                      > tego konsekwencje.
                      > Ale chciałem tez pokazać, ze wszystkie te osoby są produktem przestarzałego
                      > systemu edukacji, z rozpędu zachaczyłem o bezrobocie i recesję.
                      >
                      > > Ludzie chcą swobody a jednocześnie uciekają od niej (uciekają
                      > > od wolności) od odpowiedzialności za swoje czyny. Chcą brać, ale nie
                      > > odpowiadać za nic i właśnie to możesz nazwać “umysłowe lenistwoR
                      > 21;.
                      >
                      > to zapewne tez :-) może razczej wygodnictwo.
                      >
                      > Dlatego cenię sobie wychowawcę tamtej klasy, jako bodajże jedyny juz na
                      > początku publicznie powiedział, że to jego porażka wychowawcza.
                      > Chociaz wydaje mi się że przesadził, w standardowych 45 minutach godziny
                      > wychowawczej plus jezscze jakieś dodatkowe zajęcia np. wycieczki, cudów się
                      nie
                      >
                      > zrobi, nie naprawi się lat złego wychowania w domu czy tez lat spędzonych w
                      > podstawówce.
                      Właśnie, cudów się nie da zrobić w sytuacji.
                      Jak ładnie to ujął E Fromm ludzie uciekają od wolności, dlaczego, bo wolność
                      zmusza ich do odpowiadania za swój czyn. Jak często słyszymy, winny system a
                      nie ja, winny urząd a nie ja jako urzędnik itp sytuacje. Grono pedagogiczne,
                      dyrekcja krytykują nauczyciela jako słabą psychicznie jednostkę, niezdolną do
                      zawodu. A czy nie jest wręcz odwrotnie, oni w grupie są silni, i jedni będą
                      wspierać drugich tylko po to by udowodnić, że wina jest nauczyciela.
                      Abstrahując, niech każdy z tych pedagogów znajdzie się w sytuacji tego
                      anglisty bez wsparcia, a wtedy będzie można ocenić ich zdolności wychowawcze,
                      siłę osobowości, czy inne predyspozycje psychiczne. Jak na dzień dzisiejszy to
                      ich osobowość analizując z punktu widzenia psychologii humanistycznej nie jest
                      zbyt wyraźna i mocna, ale wyjaśnienie tego zjawiska przekracza ramy tej
                      dyskusji.
                      Pozdrawiam
        • Gość: Kubuś Puchatek Re: To nie pierwszy raz IP: *.inter.tuniv.szczecin.pl 09.09.03, 10:56
          Gość portalu: realista napisał(a):

> Czy zatem nie wydaje sie Wam, że jest to równiez wina
          > nauczycieli. Może właśnie tacy nauczyciele nie powinni
          wykonywać

<DRES-MODE-ON>

Ku...wa, jak nie potrafi gościu przy...lić tak coby 6-letniemu
          pierwszoklasiście zęby wyleciały za okno... to ku... wa
          nauczycielem nie powinien być. No bo tego ch...j szacunku nie
          wzbudza rozumie ziomal...

<DRES-MODE-OFF>

I dlatego wolę nauczyciela fajtłapę, niż nauczyciela-dresa.
          Bo od fajtłapy /można/ się czegoś nauczyć - a od "dresa" nie.
          I wolę aby moje dziecko miało pedagoga w dobrej szkole, niż
          aby było pilnowane przez idiotę z dużym autorytem zdobytym
          dzięki poświęcaniu 100% czasu lekcji na tresurę rekrucką.

• Gość: maja Re: To nie pierwszy raz IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 09.09.03, 17:13
            Kubuś Puchatek - miś o bardzo małym rozumku - nie bardzo rozumie
            znaczenie słowa autorytet. Tłumaczy je słownik - taka książka.
            Autorytet i konsekwencja a do tego jeszcze szacunek dla innego
            człowieka, wrażliwość i inteligencja. Głównie emocjonalna.
            Pozdrawiam realistę.
        • Gość: rabarbar Re: To nie pierwszy raz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.03, 17:09
          Gość portalu: realista napisał(a):

> Czy zatem nie wydaje sie Wam, że jest to równiez wina
          > nauczycieli. Może właśnie tacy nauczyciele nie powinni
          wykonywać
          > tego zawodu. Z tego, co piszesz, wynika, że dałoby się pewne
          > cechy podobne wyodrębnić i nauczycieli o takich cechach
          skreślać
          > z zawodu, jako wręcz szkodliwych. W końcu nauczyciel nie tylko
          > uczy, ale też stanowić powinien jakiś wzór charakteru. Myślę,
          że
          > szacunek dla uczniów połączony z żelazną konsekwencją jest
          > wystarczający. Ot i tyle
          Nie należy mylić ofiary z napastnikiem. To tak jakbym wyszedł
          wieczorem na ulice, dostał po mordzie kilka razy i na koniec bym
          jeszcze usłyszał, że to moja wina po co wychodziłem na ulice i
          dałem się pobić. Nauczyciel ma uczyć dzieci a nie bronić się
          przed nimi, kto wie może ów anglista jest świetnym nauczycielem
          i jest wstanie przekazać normalnym uczniom swoją wiedze i
          nauczyć ich świetnie mówić po angielsku. To nie jest problem z
          nauczycielem tylko z tymi "uczniami". Poprost z bydłem się nie
          da.
    • Gość: janosik zbrodnia i kara IP: 212.33.66.* 08.09.03, 20:35
      Moim skromnym zdaniem kary są za niskie. Miękkie prawo
      zastanawia mnie od lat. Jaki jest jego cel? Ciągle litujemy się
      nad oprawcami zamiast im zdrowo dać po plecach. O co w tym
      wszystkim chodzi? Czy surowe prawo można traktować jako coś
      złego i niesprawiedliwego?
    • wielki_czarownik Straszliwa kara. 08.09.03, 20:35
      Całkowicie adekwatna do przewinienia. Czyż nie?
    • Gość: kontiki skreslenie, kupa smiechu, zamiast rozwiazac problem pr IP: *.jaroszowka.sdi.tpnet.pl 08.09.03, 20:40
      zezucono go na kogos innego.Podobno szkola wychowuje i uczy
      Rada belfrow - raczej pajacowo
    • Gość: Martinek Re: Ukarani za dręczenie nauczyciela IP: *.dip.t-dialin.net 08.09.03, 20:40
      DYREKCJA SZKOLY I NAUCZYCIELE, KTORZY WIEDZIELI O TYM WSZYSTKIM
      SA TAK SAMO WINNI, A W ZASADZIE JESZCZE BARDZIEJ.
      CZY DO TAKICH LUDZI PASUJE SLOWO NAUCZYCIEL LUB WYCHOWAWCA,
      PYTANIE JEST RETORYCZNE. BIEDNY, SMUTNY, ZALOSNY, KRAJ.
      • Gość: maciek Re: Ukarani za dręczenie nauczyciela IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 08.09.03, 21:06
        Podzielam całkowicie opinię EMERYTA, ale ten biedny nauczyciel
        któremu oczywiście serdecznie współczuję jest w jakiejś części
        współwinny z powodu braku kwalifikacji p e d a g o g i c z n y c
        h. To oczywiście w żaden sposób nie usprawiedliwia tego czego
        dokonali rozbestwieni uczniowie ale jest jakimś przyczynkiem do
        dyskusji o naszych nauczycielach.
        • Gość: p_x Re: Ukarani za dręczenie nauczyciela IP: *.zgora.dialog.net.pl 09.09.03, 15:56
          pedagagicznych czy fachowiec od resocjslizacji
      • Gość: Maria Re: Ukarani za dręczenie nauczyciela IP: *.krynica.sdi.tpnet.pl 08.09.03, 21:46
        Kara oczywiście jest niewspółmierna do popełnionych czynów, ale
        w tej sytuacji nie ma już dobrego wyjścia. Przecież tych uczniów
        osądzają współwinni, naciskani przez tych, którzy do tego
        doprowadzili.
        Bo nie może rozgrzeszyć się nikt, a już na pewno nie
        dziennikarze i nie ludzie, którzy decydują o oświacie i edukacji.
        Wszyscy oni od lat zakładają złą wolę nauczycieli, więc spętano
        im ręce masą głupich, niedorzecznych przepisów i procedur,i
        tylko to sie w szkole sprawdza.
        Nauczyciele to nie jest środowisko aniołów, ale znakomita
        większość przychodzi do szkoły pełna zapału i życzliwości do
        uczniów. Fakt, że to często mało, że przydałoby się więcej
        profesjonalizmu, ale skąd go brać? Uczelnie wtłaczją im do głów
        wiedzę, bo to łatwo sprawdzić i wyegzekwować, a nie uczą, co
        robić w takich sytuacjach. Po przyjściu do szkoły młody
        nauczyciel natychmiast dowiaduje się, czego mu nie wolno, a jest
        tego naprawdę bardzo dużo, ale sprowadza się do jednego: nie
        wolno dotknąć szeroko rozumianej godności ucznia, przy czym
        obraźliwa dla tejże godności jest już wielokrotnie sama
        negatywna ocena. Nie wolno podnieść głosu, bo to znak
        bezradności, nie wolno wyjść z klasy, bo uczniom należy zapewnić
        bezpieczeństwo, także tym, którzy są sami zagrożeniem dla
        innych.
        Ten sam nauczyciel nie dowiaduje się natomiast, do kogo ma się
        zwrócić o pomoc, gdy ma takie właśnie problemy. Wręcz
        przeciwnie, samo to ma świadczyć ponoć o jego nieprzydatności w
        tym zawodzie. Nauczyciele ukrywają więc swoje kłopoty,
        opracowując z czasem mniej lub bardziej skuteczne sposoby
        indywidualnego postępowania w takich przypadkach. Część staje
        się przesadnie surowa, część cichaczem stosuje metody, o których
        głośno nie mówi (ale można przeczytać w internecie), niektórzy
        odchodzą ze szkoły, a jeszcze inni wchodzą w jakieś układy z
        prowodyrami, nie patrząc na to, że przyjmują w ten sposób ich
        warunki. Dyrekcja ma spokój, a więc i kuratorium, i tak sobie
        trwa gra pozorów. Od czasu do czasu coś się sypnie, ale można
        przyklepać i do przodu, byle do wakacji.
        Ciekawe, czy społeczeństwo wreszcie się zorientuje, że w szkole
        najwiekszym zagrożeniem dla naszych dzieci są inni uczniowie.
        Zagrożeniem fizycznym i moralnym. A nauczyciele są bezradni, bo
        szkoła to wycinek tego społeczeństwa i działają tu takie same
        mechanizmy.
        Wszystko zaczyna się w szkole podstawowej, gdy agresywny uczeń
        przekonuje się wielokrotnie, że nie może zrobić nic takiego, za
        co poniósłby konsekwencje, prawdziwe. Zaczynają podziwiać go
        inni, którym ta sztuka się nie udawała, ale się podciągną z
        czasem. Od jednego zepsutego jabłka może zepsuć się cały kosz.
        Pozostałym się to nie podoba, ale nie uczymy ich reagowania,
        tylko siedzenia cicho, żeby nie oberwali. I nawet nie wiedzą, że
        są w większości.
        I tak wielu naszym szkołom ton nadają ci, którzy naprawdę
        niepotrzebnie się w nich znajdują. Nie uczą się, demoralizują
        innych, a ponieważ ktoś kiedyś stwierdził, że oświata jest
        obowiązkowa, to zamieniają ten skarb w błoto.
        • Gość: Marg Re: Ukarani za dręczenie nauczyciela IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.03, 22:36
          Maria oddała samo sedno sprawy. Dokładnie takie są przyczyny
          zła. Im prędzej je sobie dokładnie uświadomimy, tym szybciej
          zaczniemy wspólnie działać, aby zmienić sytuację. Przynajmniej
          na terenie szkoły. Wierzę, że jest to możliwe. Wymaga tylko
          WSPÓŁDZIAŁANIA nauczycieli, a nie spoglądania z pobłażaniem na
          tych, co sobie nie radzą. Każdy z nauczycieli w swej pracy
          zawodowej napotykał na podobne sytuacje. Ci co pozostali w
          zawodzie nauczyli się z nimi radzić lub... zaakceptowali je
          (tak jak górnik akceptuje nieludzkie często warunki pracy a
          ktoś inny akceptuje swoją pracę na czarno - bo tak naprawdę nie
          może, albo nie wie jak może coś zmienić).
        • j.p-ski Re: Ukarani za dręczenie nauczyciela 08.09.03, 22:51
          W 100% zgadzam się z Panią Marią.Ujęła Pani całe sedno sprawy.Nauka nie powinna
          być obowiązkowa ,a uczeń ,który nie chce się uczyć szkoła powinna się pożegnać.
          Jest jeszcze inne rozwiązanie:za złe zachowanie zawieszać ucznia w jego prawach
          a za czas zawieszenia uczniowie(z kieszeni rodziców)powinni pokryć całkowicie
          koszty.TO MY -RODZICE-WYCHOWUJEMY NASZE DZIECI-NIE SZKOŁA.Jeśli przyzwoitości
          nie nauczymy dziecka do 8-10 roku życia to potem może być zapóźno.
          Sami sobie "chodujemy"bandytów!
        • Gość: Belfer Re: Ukarani za dręczenie nauczyciela IP: *.inter.tuniv.szczecin.pl 09.09.03, 11:19
          Popieram w 100% .
        • Gość: X Re: Ukarani za dręczenie nauczyciela IP: *.zsz-lezajsk.edu.pl 09.09.03, 14:35
          DOKŁADNIE TAK - skąd ja to znam?
          Sam od paru lat pracuję w wielkiej (ponad dwa tysiące uczniów)
          szkole średniej w małej miejscowości na Podkarpaciu. Są i
          narkotyki i inne sprawy, nie mówię nawet o korupcji dyrekcji
          (czy raczej jednego z dyr). Najgorsza jest straszna
          niekonsekwencja - dyrekcja i tzw "grono" ustala sobie przepisy,
          których samo nie egzekwuje - czy to statut szkoły, czy przepisy
          porządkowe. Zabawne jest też to, że dyr dosłownie zwala na
          nauczycieli odpowiedzialność za zachowanie ogółu uczniów, a nie
          pozwala wobec winnych uczniów na zastosowanie przepisów, które
          sam z nauczycielami wprowadził. Jeśli ktoś przychodzi pełen
          zapału prosto z uczelni (niepedagogicznej - co pwenie ma jakieś
          znaczenie), chce jeśli "nie zmienić cały świat", to przynajmniej
          aby wprowadzić konsekwencję właśnie - ale zasady są takie -
          uczniów (nawet tych, którzy w trzeciej klasie liceum zawodowego
          nie znają PODSTAW matematyki - liczba pi, proste potęgowanie)
          pcha się w górę. I wszyscy o tym wiedzą - i nauczyciele i
          uczniowie i odpowiednio do tego DOPASOWUJĄ swoje zachowanie.
      • Gość: kiki50 Re: Ukarani za dręczenie nauczyciela IP: *.telsten.com / 10.23.5.* 09.09.03, 19:47
        Ciekawi mnie czy po wejsciu Do Unii w Polsce zmienią się
        przepisy kodeksu rodzinnego,który zezwala na dożywotnie
        zameldowanie w domach rodziców jeszcze niedawno pociech a
        dzisiaj nastoletnich,już za chwilę dziestoletnich
        bandytów,dręczących żywicieli całonocnymi balangami,grami
        komputerowymi,kawiarenkami internetowymi,Clubami,traktującymi
        instrumentalnie i cynicznie tych,którzy dali im życie,pewnymi
        swojej bezkarności.Nie oszukujmy się.Dawno minęły czasy
        powojennej biedy i zagęszczenia lokalowego.Zagnieżdżona
        dożywotnio podstarzała"młodzież" nie ma parcia do
        usamodzielnienia się,zaś rozrywek i praw więcej niż włosów na
        łysych pałach.Czas przerwać zmowę milczenia nad znęcaniem się
        dorosłych ,na wieki podwiązanych polskim prawem do rodziców
        bezwzględnych,panoszących się, już
        dorosłych,obliczonych,palących,pijących,narkotyzujących
        się,wygodnickich dzieciaków.To nie są jakieś młode,zakochane
        małżeństwa z dzieckiem czekające 20 lat na przydział.To byki
        napakowane na siłowni,patrzące z wyżyn watahy jaką się
        przemieszczają:co zmalować.I właśnie przykład stosunku do
        nauczyciela świadczy o stosunku całej zdegenerowanej do krwi i
        kości młodzieży do bezsilnych wychowawców.Czas zmienić prawo
        lokalowe i to pędem.Od ukończenia 18 roku życia jesteś gościu w
        domku gościem,potulnym,układnym i dobrze wychowanym,z
        obowiązkową godziną ciszy nocnej,jak nie to ulica.Troszkę
        ustawowo natrzeć uszy zachłyśniętym wolnością milusińskim.
    • Gość: kontiki i znowu sie kompromituja. Kto niby ma sie teraz zajac IP: *.jaroszowka.sdi.tpnet.pl 08.09.03, 20:44
      tymi szczeniakami, ulica?
      • Gość: PM Re: i znowu sie kompromituja. Kto niby ma sie ter IP: 68.147.110.* 08.09.03, 20:51
        WOJSKO POLSKIE

Gość portalu: kontiki napisał(a):

> tymi szczeniakami, ulica?
        • Gość: dezerter Re: i znowu sie kompromituja. Kto niby ma sie ter IP: *.rasserver.net 08.09.03, 23:28
          Gość portalu: PM napisał(a):

> WOJSKO POLSKIE
          >
          > Gość portalu: kontiki napisał(a):
          >
          > > tymi szczeniakami, ulica?

Wojsko polskie???...Ladne mi zarty. Przeciez to prawdziwy raj
          dla takich bandziorow. Zamiast dreczyc pedagoga, beda znecac sie
          nad mlodszymi zolnierzami. Fala...koty....przesladowanie,
          upokarzanie i osmieszanie mlodszych ranga....to powszechnie
          tolerowana koszarowa chamska tradycja, ktora mlodziez od dawna
          podpatrywala.
          Tym ktorzy mi nie wierza polecam wojskowy przeboj....PRZYJEDZ
          MAMO NA PRZYSIEGE................
          • Gość: praptak Re: i znowu sie kompromituja. Kto niby ma sie ter IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.09.03, 10:17
            > Wojsko polskie???...Ladne mi zarty. Przeciez to prawdziwy raj
            > dla takich bandziorow. Zamiast dreczyc pedagoga, beda znecac sie
            > nad mlodszymi zolnierzami. Fala...koty....przesladowanie,
            > upokarzanie i osmieszanie mlodszych ranga....to powszechnie
            > tolerowana koszarowa chamska tradycja, ktora mlodziez od dawna
            > podpatrywala.
            > Tym ktorzy mi nie wierza polecam wojskowy przeboj....PRZYJEDZ
            > MAMO NA PRZYSIEGE................

Ale przedpiscy zapewne nie chodziło o wcielenie do wojska, tylko
            o nasłanie na nich Gromu.
      • Gość: Emeryt Re: i znowu sie kompromituja. Kto niby ma sie ter IP: *.telsten.com / 10.20.6.* 08.09.03, 20:53
        Ludzie!To sa kpiny ze zdrowego rozsadku.Przeciez to sa przestepcy.Szkola
        powinna dac im wilczy bilet.Niech ida do lopaty na kilka lat zanim pozwoli sie
        im wrocic do szkoly.Takie poblazanie to lekcewazenie poczucia
        sprawiedliwosci.Natomiast ten biedny nauczyciel jest biedny dlatego,ze takie sa
        przepisy szkolne.Bal sie,ze straci prace.To nie jego wina,to wina bylej
        dyrektorki,ktora wiedziala i nie reagowala z lenistwa.Powinna stanac przed
        sadem za przestepstwo zaniechania obrony praw czlowieka.
        • Gość: sebi Samosąd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.03, 20:58
          Proponuje samosad podworkowy dla uczniow. Powinni dostac niezle
          lanie od kolegow ze szkoly.
        • Gość: URSA Re: i znowu sie kompromituja. Kto niby ma sie ter IP: *.proxy.aol.com 09.09.03, 12:21
          Gość portalu: Emeryt napisał(a):
          zgadzam sie calkowicie z wypowiedzia Emeryta WILCZY BILET A DYREKTOR PRZED SAD.
          > Ludzie!To sa kpiny ze zdrowego rozsadku.Przeciez to sa przestepcy.Szkola
          > powinna dac im wilczy bilet.Niech ida do lopaty na kilka lat zanim pozwoli
          sie
          > im wrocic do szkoly.Takie poblazanie to lekcewazenie poczucia
          > sprawiedliwosci.Natomiast ten biedny nauczyciel jest biedny dlatego,ze takie
          sa
          >
          > przepisy szkolne.Bal sie,ze straci prace.To nie jego wina,to wina bylej
          > dyrektorki,ktora wiedziala i nie reagowala z lenistwa.Powinna stanac przed
          > sadem za przestepstwo zaniechania obrony praw czlowieka.
          • Gość: Misiek Re: i znowu sie kompromituja. Kto niby ma sie ter IP: 64.46.209.* 09.09.03, 16:05
            Gość portalu: URSA napisał(a):

> Gość portalu: Emeryt napisał(a):
            > zgadzam sie calkowicie z wypowiedzia Emeryta WILCZY BILET A
            DYREKTOR PRZED SAD.
            > > Ludzie!To sa kpiny ze zdrowego rozsadku.Przeciez to sa
            przestepcy.Szkola
            > > powinna dac im wilczy bilet.Niech ida do lopaty na kilka lat
            zanim pozwoli
            >
            > sie
            > > im wrocic do szkoly.Takie poblazanie to lekcewazenie
            poczucia
            > > sprawiedliwosci.Natomiast ten biedny nauczyciel jest biedny
            dlatego,ze tak
            > ie
            > sa
            > >
            > > przepisy szkolne.Bal sie,ze straci prace.To nie jego wina,to
            wina bylej
            > > dyrektorki,ktora wiedziala i nie reagowala z
            lenistwa.Powinna stanac przed
            >
            > > sadem za przestepstwo zaniechania obrony praw czlowieka.

Czytam, czytam i wlos mi sie na glowie jezy.
            Ludzie o czym wy piszecie? Wyrzucic, nie wyrzucic, i.t.p
            A ja mam tylko jedno pytanie - przeciez to jest co zrobili to
            jest karalne, normalnie przed sadem, a nie przez rade
            pedagogiczna. Czyzby teren szkoly byl wylaczony spod dzialania
            kodeksu karnego? Taka swoista enklawa? Jezeli to jest cala kara
            dla nich to nic dziwnego ze bedzie takich zachowan coraz wiecej.
            I tyle.
    • Gość: tytoos Kanalie i bandyci powinni być eliminowani IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 08.09.03, 20:55
      Obezwładniajace. Toż to zachęta dla następnych bandytów. Takie
      coś , co trudno nazwać uczniem, a sądzę że i człowiekiem powinno
      byc na trwale eliminowane ze społeczeństwa. Czy trzeba czekać,
      żeby kogoś zamordowali? A i wtedy dostaną pięć lat w zawieszeniu.
      Takie Rzeczpospolite będa jakie ich młodzieży chowanie - ale
      kto dzisiaj o tym pamięta?????????
      • Gość: KKK za duzo oczekujesz od TAKIEJ szmacianej rady pedagog. IP: *.ght.iadfw.net 08.09.03, 21:12
      • Gość: erad CZAS NA REFLEKSJę, IP: *.socantel.net 08.09.03, 21:20
        staliśmy się ofiarami zdowskiego zamachu stanu. Już teraz nie
        możemy zasłaniać się niby-przypadkowością zamachu na Polkę
        jakichś tam lewicowych ugrupowań. Motorem tym są Żydzi. Oni nim
        byli i są nimi nadal. Zrzeszają się i występuja w partiach (SLD
        PSL, i inych), w rządzie, oświacie, mediach, prawie, itd).
        Pozwalamy na udział szatana w decydowaniu o nas.
        • Gość: POLAK MALY ZYDOWSKIE KOMPLEKSY CHAMSTWA IP: 68.147.110.* 08.09.03, 23:13
          PIEPRZYSZ KOCHANY GLUPOTY TYPOWE DLA TWOJEJ FORMACJI. TO NIE
          AKURAT ZYDZI SA ODPOWIEDZIALNI, TYLKO WY "LUD ODKUPIONY",
          KTORZY NIE UMIECIE PALCEM DO WLASNEJ DUPY TRAFIC. WTEDY, GDY
          MY SZLACHTA, MIELISMY WPLYW DECYDUJACY, TO BYLO WIECEJ
          PORZADKU. KOMUCHY ZNISZCZYLY SZLACHTE I ODDALY STER W WASZE
          CHLOPSKIO/LUDOWE LAPY. NO I WIDZICIE JAK POTRAFICIE. DOPOKI
          WAS KTOS OD RZADZENIA NIE WYPIEPRZY, TO BEDZIE CORAZ GORZEJ. A
          WY, CHAMY GLUPIE, BEDZIECIE JAK ZWYKLE SZUKAC ZYDA.

Gość portalu: erad napisał(a):

> staliśmy się ofiarami zdowskiego zamachu stanu. Już teraz nie
          > możemy zasłaniać się niby-przypadkowością zamachu na Polkę
          > jakichś tam lewicowych ugrupowań. Motorem tym są Żydzi. Oni
          nim
          > byli i są nimi nadal. Zrzeszają się i występuja w partiach
          (SLD
          > PSL, i inych), w rządzie, oświacie, mediach, prawie, itd).
          > Pozwalamy na udział szatana w decydowaniu o nas.
        • Gość: zyczliwy Re: CZAS NA REFLEKSJę, IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 09.09.03, 00:33
          > jakichś tam lewicowych ugrupowań. Motorem tym są Żydzi. Oni nim
          > byli i są nimi nadal. Zrzeszają się i występuja w partiach (SLD

to wszystko prawda, ale zapominasz o sile duzo bardziej niebezpiecznej - o
          masonach. cyklisci tez nie sa bez winy, choc akurat w tym wypadku nie wyczuwam
          ich znaczacego udzialu. no i kosciol katolicki - ci tez mieszaja w glowach jak
          nigdy dotad.
          • gabrielacasey No i hip-hopowcy...W tym przypadku ich mafia miala 09.09.03, 10:46
            wiele do powiedzenia...
        • Gość: gogel Re: CZAS NA REFLEKSJę, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.03, 09:34
          no i oczywiscie Balcerowicz musi odejsc;)
        • Gość: KV Re: CZAS NA REFLEKSJę, IP: *.proxy.aol.com 09.09.03, 18:34
          Gość portalu: erad napisał(a):

> jakichś tam lewicowych ugrupowań. Motorem tym są Żydzi. Oni
          nim
          > byli i są nimi nadal. Zrzeszają się i występuja w partiach
          (SLD

A co to ma wspolnego z bestjalskim zachowaniem uczniow?
          Wyskakiwanie z anysemityzmem tutaj jest nie tylko podloscia, ale
          tez totalna glupota.
        • Gość: Fester Adams Przykład tępego Polaka-Katolika IP: 217.8.186.* 10.09.03, 08:12
          [ciach]

Typowy przykład nieuleczalnego zacofanego katolicyzmu.
          Zaślepiony Rydzyjkiem pała do wszystkich katolicko-zabójczą
          miłością do bliźniego.
          Jak wiadomo wszystkiemu sa winni żydzi, masoni, komuchy,
          marsjanie, chińczycy,...(tu dopisać dowolną nację).
          Facet powinien siedzieć w swoim prowincjonalnym kościółku i
          odmawiać różaniec (oczywiście po uprzednim oddaniu całej
          swojej pensji/emerytury na tacę) zamiast udzialec się na forum dyskusyjnym.

• Gość: Wojtek Re: Kanalie i bandyci powinni być eliminowani IP: 62.233.185.* 08.09.03, 22:40
        Gość portalu: tytoos napisał(a):

> Obezwładniajace. Toż to zachęta dla następnych bandytów. Takie
        > coś , co trudno nazwać uczniem, a sądzę że i człowiekiem powinno
        > byc na trwale eliminowane ze społeczeństwa. Czy trzeba czekać,
        > żeby kogoś zamordowali? A i wtedy dostaną pięć lat w zawieszeniu.
        > Takie Rzeczpospolite będa jakie ich młodzieży chowanie - ale
        > kto dzisiaj o tym pamięta?????????

Moje zdanie: święta racja!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        Do komory gazowej ich wrzucić!!!!!!!!!!!!!!!1
        • Gość: zyczliwy Re: Kanalie i bandyci powinni być eliminowani IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 09.09.03, 00:34
          > Do komory gazowej ich wrzucić!!!!!!!!!!!!!!!1

z zydkami i cyganami czy bez?
    • Gość: shut_up Re: Ukarani za dręczenie nauczyciela IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 08.09.03, 20:56
      no niestety wszystkie przepelnione przemoca filmy, gry, teledyski, ktore
      ukazuja super wyluzowanych kolesi w lancuchach i furach na niskim podwoziu
      wciagajacych szuwar na lewo i prawo, wszystkie skrzywione i wypaczone obrazy
      mlodziezy na zachodzie musza jakos odbic sie na psychice naszych dzieciakow.
      jesli maja zbyt malo inteligencji by zrozumiec w pelni ze nie wszystko w
      mediach jest przedstawiane wg rzeczywistosci to tylko chowajmy kosze na smieci
      przed naszymi pociechami...
      • Gość: Jacek To Paranoja, nie kara. IP: *.dip.t-dialin.net 08.09.03, 21:10
        • Gość: Bamako Re: To Paranoja, nie kara. IP: *.jelonki.waw.pl / 192.168.1.* 08.09.03, 23:50
          Jacku, w takim razie, co nalezało zrobić?
    • Gość: erad PARODII CIĄG DALSZY, gdyż IP: *.socantel.net 08.09.03, 21:04
      nie miże być tu mowy o bagatelizowaniu roli dyrektora i jej 14
      rozbójników. Mam nadzieję, że oni do Izraela nie uciekli. Cała
      15-stka musi dożywotnio być skreślona, bez wzgłędu na
      szkoliwość zawartych w regulaminie idiotyzmów. Niezależnie od
      tego, to zbiorowe bandyctwo z dyrektorem i wychowawcą na czele
      winno być potraktowane dożywotnią izolacja (więzieniem).
      ZAchodzi też potrzeba reformacji szkolnictwa, ze szczególnym
      uwzględnieniem Technikum Budowlanego w Toruniu. Jaki pan (tzn.
      Łęgowska), taki kram.
    • Gość: muszo byc ukarani przykladnie WYCHOWAWCA KLASY + BYLA DYREKTORKA muszo byc ukarani ! IP: *.ght.iadfw.net 08.09.03, 21:06
      • Gość: ja znowu HIP-HOPOWCY z Torunia niech ido do wojska IP: *.ght.iadfw.net 08.09.03, 21:11
        i niech ich wyslo do Iraku aby ganiali za wielbladami
      • Gość: Jacek Re: WYCHOWAWCA KLASY + BYLA DYREKTORKA muszo byc IP: *.euron.pl 08.09.03, 21:22
        Ukaranie "wychowawcy" jest niezbedne .W zamknietej spolecznosci
        jaka jest szkola musial wiedziec ze dzieje sie cos zlego i koniec.
        A dzielna mlodiez to dla mnie tez proste jako podatnik
        finansujacy w jakims stopniu ich nauke uwazam ze powinno sie ich
        pozbawic tej mozliwosci do konca zycia,jak chca niech za to placa
        z wlasnych kieszeni czy tez kieszeni swich Szanownych i zapewne
        bogobojnych rodziców.Ciekawe jak by sie wtedy zachowywali .
        • Gość: xxx Re: WYCHOWAWCA KLASY + BYLA DYREKTORKA muszo byc IP: *.sejm.gov.pl / 10.20.1.* 09.09.03, 11:16
          Tak, tak, a potem jako podatnik będziesz finansował ich zasiłek...
      • Gość: karolina Re: WYCHOWAWCA KLASY + BYLA DYREKTORKA muszo byc IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.09.03, 00:15
        -dyrektorka - do bani! wzieła nogi za pas bo jej sie grunt pod
        nogami palił. moze i był problem z zachowaniem uczniów,ale po
        co robić tyle szumu?!jeszcze ktoś przyleci z kuratorium i sie
        doszuka tego co nie trzeba, a nie daj Bóg zwoli ją za jej
        nieudolność, przemilczała sprawe.
        -wychowawca - wygląda jakby dopiero co zsiadł z harleya.pewnie
        jak mu jeden z tych małych szczurów chciał podskoczyć to do
        skutecznie sprowadził do parteru i sie skończyły "podskoki".no
        to go szanują bo sobie nie da wejść na głowe.
        -nauczyciel(ofiara) - słaby psychicznie i oni o tym wiedzą.
        nic nie mowił bo sie bał ze pani dyrektor mu powie ze "po prostu
        sie do tej pracy nie nadaje, nie umie postepować z
        uczniami,wchodzą mu na głowe.lepiej niech zmieni prace" a ten
        bogu ducha winny chłop chciał pracować, kto dzis nie chce? chyba
        tylko ten co zgarnął ostatnią kumulację w totka:) no to
        pracował, a przynajmniej próbował
        -uczniowie(sępy, świeżą padlinę wyczuły juz z kilku
        kilometrów) -jak juz przyjechała tv i sie wydało, to sie podobno
        dzieci popłakały, dzieci... potwory!ukarać ale nie naganą od
        dyrektora!to niech juz sobie od razu dyrekcja zaoszczedzi pracy
        i niech im pan wychowawca wpisze uwagi do dzienniczków:) na to
        samo wyjdzie."tyle ich to obejdzie co zeszłoroczni śnieg" i tak
        wiedzą ze nauczyciel nic nie moze. moze juz tak wiecej nie
        postąpią ale to co sie stało jest faktem. karę muszą ponieść!
        tylko realną karę, nie pseudo-karę
        • Gość: zyczliwy Re: WYCHOWAWCA KLASY + BYLA DYREKTORKA muszo byc IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 09.09.03, 00:41
          -karolina(komentatorka) - dzieki swojemu rentgenowskiemu spojrzeniu wie
          najlepiej jak kazdego ocenic. jest przy tym bezwzglednie nieomylna, ze az
          strach!
          • Gość: karolina Re: WYCHOWAWCA KLASY + BYLA DYREKTORKA muszo byc IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.09.03, 00:46
            Gość portalu: zyczliwy napisał(a):

> -karolina(komentatorka) - dzieki swojemu rentgenowskiemu
            spojrzeniu wie
            > najlepiej jak kazdego ocenic. jest przy tym bezwzglednie
            nieomylna, ze az
            > strach!
            jak ci się nie podoba to idź spać bo późno juź!a swoje zdanie
            moge mieć, tak jak wszyscy tutaj:)dobranoc
    • Gość: była nauczycielka Re: Ukarani za dręczenie nauczyciela IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.03, 21:13
      Jeżeli tak pobłażliwa jest Rada Technikum, to należy jej zyczyć
      takiego poniżenia jakiego doznał anglista, a winą takich
      zachowań uczniów jest bezstresowe wychowanie i rzecznicy praw
      ucznia, przed którymi drżą nauczyciele.
      • Gość: karolina Re: Ukarani za dręczenie nauczyciela IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.09.03, 00:28
        całkowicie popieram!bezstresowe wychowanie widziałam jak kiedyś
        zachwywało sie dziecko z którym babcia nie mogła dać sobie rady.
        na oko 3,4-letni młodzian wyglądał raczej zdrowo, za to
        zachowanie wskazywało na ciezkie zaburzenia psychiczne...a jak
        jest w domu z mamusią to pewnie mamusia widząc to swoje dziecię
        mówi zachwycona: ach jakiż on żywotny, wprost zywe srebro.tak!
        zywe srebro tak zywe, ze w koncu starsza pani doprowadzona do
        ostateczności chlapnęła wnuczkowi w buzię. troche był zdziwiony
        ale w sumie nic go to nie obeszło i darł sie dalej na głos na
        cały autobus, za to babcia sie załamała tym co zrobiła (sądząc
        po jej m inie).
        skoro kilkuletnie dziecko pozwala sobie na wszystko czego
        tylko dusza zapragnie i nie boi sie konsekwencji, to czego boi
        sie osiemnastoletni uczeń,jak by nie patrzeć - dorosły człowiek,
        który wie ze nic mu nie mozna zrobić opócz postraszenia wizytą
        na dywaniku dyrektora. potem jeszcze wybujała wyobraźnia
        podpowiada różne "figle" jeden zaczyna, a reszta sie przyłącza
        bo albo jest sie z nimi albo przeciwko nim. bezstresowo był
        wychowany, nigdy nie czuł rygoru przed rodzicami to dlaczego by
        przed nauczycielem
    • Gość: piotr z. SZOK!! IP: *.tkb.net.pl 08.09.03, 21:18
      Ja cały czas tkwię jeszcze w szoku, jakiego doznałem po
      obejrzeniu toruńskiej "kasety grozy". Sam jestem z wykształcenia
      nauczycielem i szczęśliwy jestem, że dane mi było pracować z
      trochę mądrzejszymi ludzmi, a mianowicie zostałem na uczelni.
      Chciałbym poruszyć jeszcze jeden wątek w tej sprawie. Mianowicie
      niudolność wyższych uczelni pedagogicznych w kształceniu
      przyszłych nauczycieli do pracy z młodzieżą. W czasie 5 lat
      swoich studiów zrobiłem tzw. "przygotowanie pedagogiczne". To
      znaczy, że zaliczyłem odpowiednią ilość godzin metodyki,
      dydaktyki, psychologii i praktyk pedagogicznych. Po skończeniu
      studiów miałem roczną "przygodę" jako nauczyciel matematyki. I
      co? Po roku uciekłem stamtąd. Dlaczego? kompletnie sobie nie
      radziłem. Moje studia nie przygotowały mnie zupełnie do pracy z
      uczniami.
      Na koniec chciałbym dać radę nauczycielom, którzy dopiero co
      zaczynają pracę w szkole. Nie łudzcie się! Dzieci nie są takie
      słodkie na jakie w pierwszej chwili wyglądają. Od początku
      zalecam żelazną dyscyplinę i żadnych ustępstw. Potem z biegiem
      czasu można trochę popuścić. Ale nigdy do przesady.
      • Gość: zyczliwy Re: SZOK!! IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 09.09.03, 00:53
        > Po roku uciekłem stamtąd. Dlaczego? kompletnie sobie nie
        > radziłem. Moje studia nie przygotowały mnie zupełnie do pracy z
        > uczniami.

a czy jakiekolwiek studia przygotuja?
        • Gość: bogdan Re: SZOK!! IP: *.pl 09.09.03, 21:37
          też byłem nauczycielem i jestem przekonany, że żadne studia nie sa w stanie
          przygotować "pedagogicznie" do wykonywania tego zawodu. Pojedynczy uczniowie,
          całkiem znośni pojedynczo, w grupie tworzą nieraz bestię: porównajmy zachowanie
          jednostek w autobusie, na ulicy - i grup. Często sa to młodzieńcy z
          patologicznych rodzin, bici, poniżani - stąd zamiast kultury (w każdym tego
          słowa znaczeniu)prezentują jedynie agresję. Dziewczęta nie są lepsze - ubierają
          się jak prostytutki, palą, piją, przeklinają, lakierują niedomyte paznokcie...
          Są agresywne bo wiedzą, że w przyszłości nie zainteresuje sie nimi żaden
          absolwent renomowanej uczelni, młody menadżer jak z serialu, ale raczej "fajny
          chłopak" z innego technikum czy zawodówki, który zrobi jej dziecko a potem
          będzie ją bił po alkoholu.. "Fajni chłopcy" kariery tez nie zrobią, ich zarobki
          raczej nie przekroczą w przyszłości średniej krajowej, będą "fizolami" lub
          bezrobotnymi. Oni to juz teraz wiedzą - a przynajmniej się domyślają. Cierpi
          nieszczęsny nauczyciel. Czy zauważyliście, że tym "uczniom" w ogóle nie
          zależało na nauczeniu sie angielskiego? Wiedzą widocznie, że do niczego im się
          nie przyda.
    • Gość: Piotr Re: Ukarani za dręczenie nauczyciela IP: *.lubin.dialog.net.pl 08.09.03, 21:40
      Myślę, że oprócz bezspornej winy młodzieży, winna jest
      również dyrektorka. Wyobraźmy sobie, a znam dobrze taki
      przykład, że nauczyciel zwraca się z prośba o pomoc do
      dyrektorki. Zamiast życzliwości, zrozumienia , pomocy słyszy
      wrzask : za co panu płacę, jak pan sobie nie radzi to proszę
      zmienić pracę, na pana miejsce inni czekają w kolejce! Czy w
      takiej atmosferze nauczyciel, który nie powinien być
      nauczycielem, miałby odwagę by się odezwać?
    • Gość: Jerzy J Mlodziez dostala lekcje... (nr 2.!) IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.09.03, 21:41
      Na samym poczatku tej sprawy, zbulwersowany zachowaniem tych
      mlodych zuli oraz mlodocianej kandydatki na prostytutke
      pomyslalem sobie ze tak czy inaczej mlodziez dostanie lekcje,
      dowiedza sie ze:
      1) Nie ma tolerancji dla zbydlecenia, za swoje zachowanie
      dostana WILCZY BILET (Ja, k... mac place podatki zeby takie
      bydlo mialo oplacanego nauczyciela jezykow obcych!!!) i sami
      beda musieli sie martwic o dalsze wyksztalcenie
      ALBO:
      2) W zasadzie to sa cool kolesiami ( a panienka jest very hot)
      i moga miec wszystkich w d..., bo nawet jak to co zrobili
      zobaczy cala Polska, zawyja media elektroniczne i drukowane, to
      i tak h... im zrobia - najwyzej przeniosa do innej szkoly, no
      bo przeciez "wyksztalcenie sie nalezy". W nowej szkole beda
      chodzic w aureoli twardzieli, a kolejnemu nauczycielowi ktory
      im podskoczy pogroza ze mu przypier... tak ze sie nie
      podniesie - I TEGO AKURAT NIE NAGRAJA NA VIDEO!
      STANELO NA TYM ZE DOSTALI LEKCJE NR 2, K... m...!
      • Gość: zyczliwy Re: Mlodziez dostala lekcje... (nr 2.!) IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 09.09.03, 00:58
        oczywiscie ze 2) tym bardziej, ze zamiast zareagowac ostro natychmiast, sprawa
        toczy sie juz kilka dni, a decyzje sa lekko mowiac poblazliwe dla winnych.
        • Gość: MR Re: Mlodziez dostala lekcje... (nr 2.!) IP: *.smstv.pl / 192.168.10.* 09.09.03, 09:54
          Nie mam zamiaru ich bronić tym co napiszę, ale miejmy choć
          trochę nadziei, że ujawnienie tego co robili, publiczne nie dla
          takiego postępowania, kara( wyrzucenie w maturalnej klasie-coś
          jednak znaczy), działania prokuratury, otworzą im oczy. Jeżeli
          przekreślimy tych 18latków, ich zachowanie może eskalować w złą
          stronę. Powinni zostać poddani obowiązkowej psychoterapii. Poza
          tym już dzisiaj powinniśmy zacząć się zastanawiać co zrobić z
          rzeszą im podobnych. A takiej młodzieży sfrustrowanej,
          nieradzącej sobie w polskiej rzeczywistości mamy mnóstwo. Może
          nie ujawnia się to aż taką agresją, ale nawet najmniejsze
          przejawy agresji powinny byc sygnałem. Szkoły sobie z tym w
          ogóle nie radzą. Wzywaja rodziców, a nie potrafią niczego
          podpowiedzieć, nie potrafią współpracować z rodzicami.
          Zmiany, które zachodzą wokół są znacznie szybsze, niż zdolność
          do wypracowania adekwatnych sposobów wychowywania. Winę zrzuca
          sie na rodziców, a kiedy oni kładli podwaliny wychowując swe
          teraz rozszalałe dzieci nie było ani tak szybkich sposobów
          kontaktu, ani takiej beznadziei w sytuacji kraju. Po prostu
          wychowywali dzieci do innej rzeczywistości.
          • Gość: Belfer Re: Mlodziez dostala lekcje... (nr 2.!) IP: *.inter.tuniv.szczecin.pl 09.09.03, 12:26
            Gość portalu: MR napisał(a):

> Nie mam zamiaru ich bronić tym co napiszę, ale miejmy choć

Dziwne! Nie chcesz - ale musisz? Nie masz zamiaru bronić. Ale
            jednak bronisz! Sic.

> trochę nadziei, że ujawnienie tego co robili, publiczne nie
            dla
            > takiego postępowania, kara( wyrzucenie w maturalnej klasie-coś
            > jednak znaczy), działania prokuratury, otworzą im oczy. Jeżeli

Co znaczy? Bez naiwności proszę. Nadzieję to może mieć np. chory
            na raka (bo medycyna naprawdę robi postępy). Ale, choć mógłbym
            chcieć doszukać się czegoś pozytywnego - to po prostu nie jestem
            aż tak ślepy, aby wierzyć wbrew faktom w jakąś cudowną przemianę
            duchową.

> przekreślimy tych 18latków, ich zachowanie może eskalować w
            złą
            > stronę. Powinni zostać poddani obowiązkowej psychoterapii.

I lobotomii? A bardziej serio - od kiedy wiadomo że 18-19 latek
            jest nieukształtowany co do swych zasad moralnych i poczucia
            prawa? Eskalować?! Tzn. co? Że będą dopuszczali się znacznie
            gorszych występków? Że jeżeli pani psycholog szkolna
            powie "chłopcy, wy to pewnie tak, bo to zły nauczyciel był" - to
            oszczędzą panią psycholog i nie skopią ją w jakiejś ciemnej
            alejce? Get real.

Poza
            > tym już dzisiaj powinniśmy zacząć się zastanawiać co zrobić z
            > rzeszą im podobnych. A takiej młodzieży sfrustrowanej,
            > nieradzącej sobie w polskiej rzeczywistości mamy mnóstwo. Może

Takiej młodzieży to jest około 2-5% w stosunku do ogółu.
            Polityka twardej ręki pozwoli na nie zwiększanie się tego
            wskaźnika. Szkoły nie przestaną istnieć tylko dlatego, iż
            przyjmą do każdej klasy o dwoje, troje uczniów mniej.
            Społeczeństwo nie potrzebuje aż tyle absolwentów, aby
            ograniczenie nauki do poziomu wyłącznie podstawowego dla tego
            rodzaju młodzieży (nota bene nie wierzę aby byla zdolna do
            wchłonięcia nawet materiału podstawówki) mogło załamać
            gospodarkę albo w inny sposób być dolegliwością.

Po prostu nie zmuszać do uczenia tych, którzy się uczyć nie
            powinni. Przestać postrzegać szkoły jako przechowalnie i
            pracować wyłącznie nad tymi, którzy są tego warci.

> Zmiany, które zachodzą wokół są znacznie szybsze, niż zdolność
            > do wypracowania adekwatnych sposobów wychowywania. Winę zrzuca

Jakie zmiany? Radze poczytać trochę dobrych podręczników
            historii, bo problem rozwydrzonej młodzieży jest znany od czasów
            najdawniejszych.

• Gość: arizona1 Re: Ukarani za dręczenie nauczyciela IP: *.honeywell.com 08.09.03, 21:44
      Zastanawia mnie to , dlaczego za komuny tego czakiegos nie bylo ? Nauczyciele mieli posluch .i w szkolach bylo spokojnie . Do czego
      ta demokracja doprowadzila .
      • Gość: zyczliwy Re: Ukarani za dręczenie nauczyciela IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 09.09.03, 01:06
        wlasnie. i historii lepiej uczyli... to byly czasy!
    • Gość: Ja Re: Ukarani za dręczenie nauczyciela IP: *.acn.pl 08.09.03, 21:46
      ukaranie tylko uczniów świadczy o słabości systemu jaki
      obowiązuje, słabości prawa ale przede wszystkim słabości
      egzekwowania prawa. Karami powinni być w równym stopniu a może i
      głebszym objęta dyrekcja szkoły. odnoszac się do całej
      bulwersującej sytuacji trzeba sobie postawić przede wszystkim
      pytanie: kiedy zaczniemy reagować na chamstwo my wszyscy?
      przyzwolenie ludzi, społeczeństwa na chamskie zachowanie
      młodzieży na ulicy, w szkołach ogólnie wszędzie, kompletna
      znieczulica nas wszystkich doprowadziła do tego że młodzi ludzie
      kompletnie nie boją się, nie mają zachamowań, poczucia wstydu.
      To strasznie i przerażające, ale niestety prawdziwe. I może nam
      wszystkim potrzebna była ta "lekcja" przedstawiona nam przez
      dziennikarzy GW i TVN, abyśmy się obudzili... miejmy tylko
      nadzieje ze rzeczywiście to coś da. Inaczej za parę lat
      zastraszeni przez bandziorów w krótkich spodenkach będziemy bali
      się wyjść na ulicę po zakupy...
    • Gość: royal a gdzie kara dla dyrektora i wychowawcy? IP: *.zgora.dialog.net.pl 08.09.03, 21:48
      Przełożeni odpowiadają za to, co się w szkole dzieje.
    • Gość: Klakier "róbta co chceta" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.03, 21:49
      "No i widać powoli efekty poluzowania w szkołach dyscypliny. Na
      początku lat 90. rzucono hasło "róbta co chceta..." Na efekty
      czekaliśmy całą dekadę z okładem (były w tym czasie ekscesy, ale
      nie takie), ale teraz mamy już kulminację. Proszę łaskawie
      zauważyć, poluzowanie dyscypliny odczuwalne było wszędzie: w
      wojsku (tzw. humanizacja wojska, gdzie dowódcy odbierano prawo
      karcenia żołnierza, w szkole odebrano nauczycielowi prawo
      karcenia fizycznego ucznia; mało tego, jednego z posłów, który
      był za karceniem uczni nazwano oszołomem, zamordystą i wrogiem
      dzieci). Efekt: fala w wojsku wcale nie znikła, wręcz
      przeciwnie. Żołnierz nie słucha rozkazów, ćpa, pije alkohol i w
      takim stanie często idzie na wartę. W szkołach to samo lub
      podobnie: można sobie kupić narkotyki, pić na lekcjach wódkę, w
      ubikacjach dochodzi do seksu między uczniami... Nauczyciela ma
      się w pogardzie. Jeśli nauczyciel skarci słownie ucznia, ten
      idzie do domu ze skargą. Co robi rodzić? Idzie do szkoły z
      fochem i wielkimi pretensjami do nauczyciela, że jak on śmiał
      karcić moje, niewinne dziecko. Kolejna sprawa: rózne kombinacje
      z reformą nauczania w szkołach. Po co to, pytam się tych
      wszystkich mądrali z MEN? Szkoła polska zaczyna przypominać
      miejsce, gdzie jest wszystko, tylko nie nauka, dydaktyka,
      dyscyplina... Kiedyś do szkoły chodziło się w fartuszkach, na
      granatowo. Teraz jest rewia mody, dziewczęta wymalowane
      wulgarnie, spodnie ledwo zakrywają włosy łonowe a kiecki tak
      krótkie, że odsłaniają pośladki...chłopcy: w czapkach a la US
      ARMY, krok spodni w kostkach, najki, komórki itp. bzdury uczniom
      niepotrzebne. Młodzież niczego nie czyta, lektury ich nudzą.
      Najlepiej by było, gdyby pograli sobie w komputer, powysyłali
      sms-y, poczytali coś z kolorowej prasy, najlepiej o seksie,
      orgazmach i tzw. pierwszym razie. No i oczywiście imprezy,
      trawka, browar i seks. To ich interesuje. Mamusia z tatusiem
      maja to w d...., bo przecież trzeba kasę zarabiać, a jak sa
      bezrobotnymi to też to mają w d...., wolą chlać tanie wino lub
      patrzeć na telenowele w pogoni za mirażami lepszego życia. A
      młodzież rośnie samopas, w d.... ma autorytety, do kościoła nie
      chodzi, religie olewa tak samo jak etykę. Nic jej sie nie chce.
      Sorry, jedyne co jej sie chce to seksu, trawy, ględzenia o
      miłości a la Owsiak, wg mantry: miłość, muzyka i rock and roll.
      Najwiekszym przeżyciem takiej młodzieży jest jakiś tam
      przystanek w zapyziałych Żarach, gdzie może sie ta młodzież, w
      imie wolnośći, wytarzać w błocie. Media lansują podobny wzorzec.
      Niczego już nie uczą, pokazują tylko jak byc pieknym i bogatym.
      Przemoc...? A kogo to jeszcze przeraża? Na pewno nie tą młodzież
      z Torunia, chociaż nie, zapewne jak ktoś z ich rówieśników
      zostanie zadźgany na dyskotece, to solidarnie zorganizują tzw.
      marsz przeciw przemocy i znowu media będą miały o czym wyć...!
      Uważam tak: tych kretynów won ze szkoły z wilczym biletem
      dożywotnio. Żadnego pobłażania. Dyrektorkę tej szkoły także won
      ze szkoły, bo rżnie głupa, że nic nie wiedziała...ciekawe?
      Dziewczęta, które prowokowały obscenicznym zachowaniem tego
      nauczyciela, też won, tylko, że do domu publicznego, niech tam
      się dalej edukują... A potem zapomnieć o tym i wprowadzić
      drakońską dyscyplinę do szkół, wojska, wszędzie..." kopia z WP
      autor: Anty
      • Gość: arizona1 Re: IP: *.honeywell.com 08.09.03, 21:58
        swieta racja . zgadzam sie w 100% wine ponosza politycy . Chcieli zrobic demokracje jaka jest w USA . Sam mieszkam tam i w
        szkolach w USa dzieje sie tak samo jak w Toruniu . Tylko czasami jeszcze sobie uczniowie postrzelaja .Moze byc demokracja lecz
        musi byc przedewszystkim lad i posluch .
    • Gość: naiwny Re: Ukarani za dręczenie nauczyciela IP: *.echostar.pl 08.09.03, 21:57
      Znowu prosta apoteoza chamstwa i kpina z prawa oraz wszelkich
      tzw.Wartości.Gdzie jest w tym kraju miejsce dla normalnych i uczciwych ludzi ?
    • Gość: RUM A MI WSTYD.... BO TO TEŻ MOJA SZKOŁA..... IP: 195.205.16.* 08.09.03, 21:57
      .... hm ale to było 10 lat temu ...10 LAT... ZA NAS NIE TRZEBA
      SIĘ WSTYDZIĆ!!!! :)
      • gabrielacasey Nie martw sie, RUM: nadzieja w PROKURATURZE!!! 09.09.03, 10:56
    • Gość: m Re: Ukarani za dręczenie nauczyciela IP: 150.210.177.* 08.09.03, 22:02
      xxx
    • Gość: bobr Re: Ukarani za dręczenie nauczyciela IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.03, 22:15
      mogę się założyć, ze zaraz się okaże, iż młodzieńcy mieli
      ciężkie dzieciństwo, do szkoły pod górkę, złe warunki w
      domu... . jednym słowem - biedne dzieci. Może ich wynagrodzić
      za cokolwiek? może zostaną posłami na sejm? Jeszcze tylko wyrok
      i już miejsce w tym szcownym gremium gotowe!
    • Gość: Zdihu Hemracek Re: Ukarani za dręczenie nauczyciela IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.03, 22:19
      powiesic ich!! bedzie mniej bandziorow i przestepcow!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka