ami_lii Re: Downton Abbey 05.05.14, 23:02 Kilka (dłuższych) słów krytyki w kierunku TVP i prezesa Brauna. Otóż prezes Braun ostatnio lamentował jak to Polacy nie chcą oglądać zagranicznych seriali, jaką fatalną oglądalność miał Homeland, DA ma nie lepszą a przecież godzina 22 to jest znakomita pora. W TVP, widz jest najważniejszy a słupki oglądalności wyraźnie pokazują - Polak chce oglądać M jak Miłość, Klan, Ranczo i inne "znakomite polskie produkcje" a nie zagraniczne seriale. Oni się tak starają, wynajdują hity (co z tego że kilka lat po premierze?) a niewdzięczny lud nie ogląda. I nie płaci abonamentu! A ile razy Downton Abbey i Homeland były przesuwane w ramówce bo mecz, teatr telewizji, teledurniej, orędzie lub cokolwiek innego? Były już 4 odcinki DA, KAŻDY o innej porze. Z Homeland zresztą było tak samo - trzeba było bacznie pilnować programu czy aby serial nie został przesunięty na wcześniejszą lub późniejszą godzinę. Klan (ulubiony mojej mamuśki) jest jak w zegarku o 17.50, jeśli są jakieś opóźnienia lub przyśpieszenia to podczas połowy "Jakiej to melodii" lecą komunikaty "Uwaga, Klan dzisiaj później/wcześniej!". A czy ktokolwiek informuje nas że DA będzie dzisiaj wcześniej niż tydzień temu?! Poza tym, niech sobie TVP policzy, ile razy w ciągu tygodnia leci reklama nowego odcinka Barw Szczęścia/Ranczo/M jak Miłość a ile razy leci reklama Downton Abbey. Już nie wspominam o porze powtórek chociaż Na dobre i na złe a porze powtórek Downton Abbey. Oni się dziwią że mało kto to ogląda?! Gdyby DA dostało odpowiednią promocję i było puszczane chociażby po 21, już nie mówiąc o 20.30 kiedy wszystkie "hiciory" lecą, to by słupki oglądalności na pewno poszybowały. No ale nie, MUSI być kolejny odcinek tasiemca z obowiązkowym product placement (obecnie smalczyk "roślinny" w którym jest wyłącznie najtańszy utwardzony tłuszcz palmowy i fundusze unijne). Ewentualnie, kolejny kretyński quiz z panem Kraśko. A potem prezes ma czelność mówić że "widzowie jednak wolą polskie produkcje"?! Naprawdę, to zaiste przedziwne jak TVP z największego serialowego hitu potrafi zrobić coś kompletnie nieoglądalnego (Sherlock Holmes!) a jeśli da się nawet oglądać, to puszczają to o absolutnie nieprzyzwoitej porze. Oni chyba jedyne co potrafią to płakać że Polacy abonamentu nie płacą (a niby za co?) i wyciągać łapki po więcej dotacji z budżetu. I kręcić kolejne odcinki seriali w których nikt już nie wie o co chodzi ale grunt że ludzie oglądają. Z drugiej, czemu ja się dziwię - TVP potrafi stracić pieniądze na wielkich imprezach sportowych z których zdecydowana większość stacji telewizyjnych ma ogromne zyski i to bez reklam co 5 minut! Odpowiedz Link Zgłoś
anmanika Re: Downton Abbey 06.05.14, 09:28 amii mogę twoj post wkleić na grupę fejsbukowową o telewizornii? Odpowiedz Link Zgłoś
ami_lii Re: Downton Abbey 06.05.14, 11:51 Jeśli to cokolwiek da, proszę bardzo :) Wpieniłam się wczoraj bo nastawiłam się standardowo na 22 i przegapiłam 15 minut odcinka ://// Odpowiedz Link Zgłoś
anmanika Re: Downton Abbey 06.05.14, 12:48 może da, tam jest Wojtek Krzyżaniak;-) Odpowiedz Link Zgłoś
faszyna Re: Downton Abbey 06.05.14, 13:45 Jak już mowa o reklamie DA, to ja dorzucę, ze jest niezrozumiała. Leci fragment z trawnikiem przed pałacem i nikt, kto serialu nie ogląda, nie zajarzy, a co kama. Ja w każdym razie za każdym razem zadaję sobie pytanie, o co chodzi z tym trawnikiem... Odpowiedz Link Zgłoś
glafira Re: Downton Abbey 06.05.14, 17:27 Trudno nie podpisać się pod postem ami-lii:) Jedna sprawa to pora emisji, druga to nieudolne tłumaczenie. Nie będę się już przenosić na wątek o Sherlocku, bo to temat ogólnoserialowy, dotyczący większości seriali zagranicznych. Ale w Sherlocku widać tą nieudolność wybitnie. O napisach, a raczej ich braku, już pisano w sherlockowym wątku, nie będę się powtarzać, ale tak się składa, że umknęły mi fragmenty dwóch odcinków z trzeciej serii, więc obejrzałam sobie w necie, bez lektora, z amatorskimi napisami. I to był prawie szok! Zupełnie inny odbiór. I niech ktoś mi wytłumaczy, dlaczego TVP usunęła napisy, zwłaszcza te dotyczące przemyśleń Sherlocka, czy te bardzo istotne dla 3 serii, czerwone literki, które miały pokazać widzowi co 'czyta' z danej osoby Magnusson. Co najmniej 40% odcinka pokazanego w TVP zupełnie straciło sens, zwłaszcza, że podczas dwóch pierwszych serii takie napisy się pojawiały. Jest na to jakieś proste wytłumaczenie? Lenistwo, braki techniczne czy zwykła olewka?:)) Odpowiedz Link Zgłoś
faszyna Re: Downton Abbey 06.05.14, 17:44 glafira napisał(a): > Jest na to jakieś proste wytłumaczenie? Lenistwo, braki techniczne czy zwykła olewka?:))> Zwykła oszczędność: TVP kupiła Sherlocka w wersji uproszczonej, bez jego przemyśleń. ;)))) Odpowiedz Link Zgłoś
scoutek Re: Downton Abbey 06.05.14, 17:48 fajnie to wymyśliłaś ;) ale niestety, sprawa jest poważniejsza - to po prostu kompletny brak szacunku dla klienta, dla widza potem się dziwią, że ściągalność abonamentu jest tak niska i że oglądalność znakomitych seriali na poziomie zerowym Odpowiedz Link Zgłoś
glafira Re: Downton Abbey 06.05.14, 18:42 faszyna napisała: > Zwykła oszczędność: TVP kupiła Sherlocka w wersji uproszczonej, bez jego przemy > śleń. ;)))) :)))) Na to nie wpadłam:) Odpowiedz Link Zgłoś
ami_lii Re: Downton Abbey 06.05.14, 20:02 Za to w Downton Abbey są nawet dodatkowe napisy : wyjaśnijcie mi, po co TVP dołączyła napisy do 3 sezonu DA jeśli nie ma już wersji oryginalnej do wyboru, jest tylko polski lektor? Ludzie mają oglądać polskiego lektora z polskimi napisami? 0_o Odpowiedz Link Zgłoś
glafira Re: Downton Abbey 06.05.14, 20:57 ami_lii napisała: Ludzie mają oglądać polskiego lektora z polskimi napisam > i? 0_o Z założenia te napisy przeznaczone są dla niesłyszących. Ale przydają się też, jak inni domownicy zakłócają odbiór lub sąsiad walczy z wiertarką:)) Odpowiedz Link Zgłoś
mariami Re: Downton Abbey 06.05.14, 20:12 Chyba nie jest to przypadek, ze takie seriale jak Homeland czy DA ladują w porze kiepskiej oglądalności, bo nikt mi nie wmowi, ze 22, a czasem 21.45, a czasem 22.15 w poniedzialki to jest świetna pora. Kupi sie 1 serie, no może 2, da o tej kiepskiej porze i potem ma sie swietny argument, ze polscy widzowie nie chca tego oglądać, wolą polskie seriale, no i nie trzeba juz kupowac dalszych serii, bo przeciez 'zła ogladalność', a obowiązek podnoszenia poziomu przeciez się probowalo wykonac. A pieniadze przeznaczy sie na krecenie bzdetnych tasmociagow w rodzaju 'Barwy czegos tam' czy 'Galeria'. Odpowiedz Link Zgłoś
ami_lii Re: Downton Abbey 06.05.14, 23:13 No ale DA ma prawie 2 razy większą oglądalność niż Homeland. W najgorszym momencie, DA miało 850 tys. widzów zdaje się (mówię o zeszłym sezonie, wyników oglądalności za obecny nie mogę nigdzie znaleźć) natomiast Homeland miał średnio 400 tys. w rezultacie czego TVP rezygnuje z dalszych sezonów. Natomiast na czele "najchętniej oglądalnych programów" mamy Ranczo, Ojca Mateusza, M jak Miłość, Barwy Szczęścia, Na Dobre i na złe i jako wisienka na torcie - Taniec z Gwiazdami! Wszystkie z kilkumilionową widownią. I to chyba powinno przerazić... Odpowiedz Link Zgłoś
anmanika Re: Downton Abbey 07.05.14, 11:11 Nie ma bo nie zmieścił się w 1 dwudziestce:( www.wirtualnemedia.pl/artykul/tvn-nowym-liderem-tvp1-ostro-w-dol-rekordowy-tydzien-stopklatki-tv/page:2 Odpowiedz Link Zgłoś
betker Re: Downton Abbey 08.05.14, 19:09 nie zauważyłem ,że to nowy sezon i przegapiłem 1 i 2 odcinek. Są gdzieś powtórki? Odpowiedz Link Zgłoś
ami_lii Re: Downton Abbey 09.05.14, 19:14 No proszę, TVP w 100% potwierdziła wszystkie moje zarzuty. W poniedziałek DA jest o 22.45 - po pierwsze, jest kolejny teledurniej z panem Kraśko o godzinie 20 a po drugie...są audycje komitetów wyborczych. Które jak wszyscy wiedzą, są znacznie ważniejsze od jakiegoś tam serialu... Odpowiedz Link Zgłoś
anmanika Re: Downton Abbey 13.05.14, 10:05 Wszyscy padli przed telewizorami? Co za wyciskacz łez to był. I ta scena pod koniec z Maggie Smith która kilkoma krokami zagrała.... I te podchody O;'Brien z nowym lokajem. I Daisy i Ethel.... no działo się działo.... Odpowiedz Link Zgłoś
mozambique Re: Downton Abbey 13.05.14, 10:47 no ale Ethel jednak zdecydoala się oddac synka dziadkom , prawda? bo pamiętam scenę gdy maly odjezdza z dziadkami autem w siną dal i jeszcze jedno - jakie jest wlasciwie pochodzenie MAthew? w ostatnim odcinku powiedział o sobie ze pochodzi z klasy sredniej ? wiec jakim cudem odziedziczyl hrabiowską posiadlosc? i jak to jest ze są hrabia i hrabina - LAdy Crowley ( Cora) i jest "zwykła" pani Crowley (mama Mathew) to samo nazwisko , ta sama rodzina a jedni mają herb a inni nie? gubię się w tym Odpowiedz Link Zgłoś
mia72 Re: Downton Abbey 13.05.14, 11:11 Wydaje mi się, że Matthew pochodzi z dalszej rodziny, która była co prawda spokrewniona z rodziną właścicieli Downton, ale nie mając własnej posiadłości musiała imać się różnych zajęć (ojciec Matthew był lekarzem). Ponieważ nie ma innego bliższego krewnego płci męskiej, to on dziedziczy (jak pan Collins w "Dumie i uprzedzeniu"). Co do Cory - jako żonie lorda przysługuje jej tytuł, matce Matthew nie - choć kiedy on zostanie lordem, nie wiem, co wtedy...;) Odpowiedz Link Zgłoś
faszyna Re: Downton Abbey 13.05.14, 12:31 W tej angielskiej tytułomanii najbardziej podoba mi się rozróżnienie pomiędzy pierwszą i kolejną córką. Przykładowo, do pierwszej mówią: panno Sisley, a do następnych: panno Mary, panno Susan etc. Co do tytułów lorda et., rozumiem, ze najstarszy syn dziedziczy nie tylko majątek ale i tytuł, stąd krewni z linii tych kolejnych synów maja tylko te same nazwiska, a nie tytuły. Odpowiedz Link Zgłoś
ami_lii Re: Downton Abbey 13.05.14, 21:43 Szczerze mówiąc, to już bez streszczeń chyba się domyślam jaki jest plan O'Brien. I nie skończy się to dobrze dla Thomasa, oj nie. Doktor Clarkson ma jakiegoś koszmarnego pecha w tym serialu - dwa razy nie trafił z diagnozą (trzy, licząc alergię Molesleya którą dopiero babcia Violet rozpoznała!) a gdy raz mu się udało, to nikt mu nie uwierzył. Biedna Sybil i biedny Branson :( Już się cieszyli że urodziła się śliczna i zdrowa córeczka a kilka godzin później Sybil umiera. Ale ponieważ kompletnie się na chorobach ciężarnych nie znam - może mi ktoś wyjaśnić na co dokładnie zmarła Sybil? To były jakieś komplikacje poporodowe czy jak? Kurcze, nawet Thomas się popłakał jak usłyszał o śmierci Sybil. To mnie chyba najbardziej poruszyło, obok zrozpaczonej lady Violet. Z dobrych wieści - chyba możemy liczyć na szybki powrót Batesa. Oczywiście wiadome było że jest niewinny a Vera to zła kobieta była, ale ten pobyt w więzieniu trochę długo trwa :) Odpowiedz Link Zgłoś
faszyna Proszę o streszczenie odcinka 13.05.14, 21:49 Z przyczyn losowych nie obejrzałam wczorajszego odcinka, myślałam, ze zobaczę w necie, ale się trzeba zalogowac... Podrzuci ktoś link do streszczenia, jeżeli gdzies jest, albo opisze co było w odcinku? Odpowiedz Link Zgłoś
mmoni Re: Proszę o streszczenie odcinka 13.05.14, 22:00 Streszczenie po angielsku: www.televisionwithoutpity.com/show/downton-abbey/episode-four-2-1/-- Nika "All theoreticians of eroticism know when there’s no distance, there’s no border; when there’s no border, there’s no taboo; when there’s no taboo, there’s no transgression; and when there’s no transgression, there’s no desire.” Odpowiedz Link Zgłoś
faszyna Re: Proszę o streszczenie odcinka 14.05.14, 11:53 Dzieki za link, ale wymiękłam po trzech zdaniach, gdy zobaczyłam, ile jest stron do poczytania, i po skonfrontowaniu tego z długością przerwy śniadaniowej w pracy. ;) Nie można po polsku trzech zdań, co z Sybill i lokajem w ciupie? Bo chyba cos wspominacie, że jest szansa na jego wyjscie... Odpowiedz Link Zgłoś
ami_lii Re: Proszę o streszczenie odcinka 14.05.14, 12:21 Po kolei : - Edith dostała stałą kolumnę w gazecie. - Isobel przejęła się losem Ethel (która rzuciła prostytucję bo "skoro jej syn jest bezpieczny to, sama może głodować") i zaoferowała jej pracę służącej ku oburzeniu pani Bird która stwierdziła że praca z "taką" osobą zniszczy jej reputację i odchodzi z pracy. - O'Brien nalegała by Jimmy był "miły i przyjacielski" dla Thomasa, ponieważ Thomas "dla przyjaciół zrobi wiele" i mógłby podsunąć lordowi Granthamowi kilka ciepłych słów na temat Jimmego co mu zagwarantuje szybki awans. Jimmy robił tak jak ona mówiła a Thomas kompletnie nic nie podejrzewa. Naprawdę, będą z tego kłopoty. - Daisy nadal jest potwornie zazdrosna o nową kuchenną. - Sybil i Branson chcą ochrzcić dziecko, o czym na razie wie tylko Mary i nie jest chyba tym zachwycona. - Lord Grantham kłócił się z Corą na temat opieki nad Sybil : on zatrudnił znanego i cenionego położnika, Cora upierała się że Clarkson wystarczy. Clarkson przez pół odcinka twierdził że Sybil jest ciężko chora i musi zostać przewieziona do szpitala na obserwację bo może być konieczna cesarka, dr Tapsel (ten od lorda Granthama) twierdził że Sybil jest okazem zdrowia i nic jej ani dziecku nie grozi. - Sybil urodziła córeczkę, kilka godzin później miała jakieś padaczko-podobne ataki i w rezultacie zmarła. Czyli jak się okazało, Clarkson miał rację. Wszyscy są załamani (nawet Thomas się popłakał) a Cora obwiniała lorda Granthama za śmierć Sybil. - Annie udało się znaleźć dowody na to że Bates jest niewinny (coś z zatrutym ciastem było ale nie wyłapałam szczegółów) i myślę że są spore szanse na to że go w końcu wypuszczą, ku ogromnemu niezadowoleniu jednego strażnika (właśnie, o co biega z tym strażnikiem? Raz podrzuca Batesowi jakieś prochy, innym razem coś spiskuje ze współwięźniem Batesa - o co chodzi?) I to chyba wszystko co było istotnego w odcinku. A, jeszcze jedno - Matthew wykorzystał obecność prawnika (Anna go chyba zaprosiła? Czy to Mathew go zaprosił a ona to wykorzystała?) żeby przedyskutować fatalny stan finansów Downton, za co Mary się na niego niesamowicie wściekła. Raz, że dyskutował o finansach dzień po śmierci Sybil a dwa że w ogóle nie poinformował o tej dyskusji lorda Granthama. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Proszę o streszczenie odcinka 14.05.14, 15:21 Mary nie jest zachwycona wypowiedzia Sybil, bo wspomniala, ze Tom chce chrztu dziecka w obrzadku rzymskim, bo jej (matce) wszystko jedno, gdyz wlasciwie nie wierzy i Mary wie, ze bedzie z tego powodu (chrzest u"papistow" ;)) w rodzinie zadyma. A tak w ogole, to jak odbyl sie ich slub? Jesli tylko w USC, to Tom (gdyby Sybil nie umarla) nie mialby co liczyc na katolicki chrzest dziecka (wtedy obowiazywal Kodeks kanoniczny z 1917 r.), a azeby mogli wziac koscielny, to trzeba by zachodu i dlugo by to trwalo etc. Odpowiedz Link Zgłoś
mia72 Re: Proszę o streszczenie odcinka 15.05.14, 11:42 Co do Batesa, to obawiam się, że strażnik pokrzyżował plany Annie (wcześniej sugerował przeszukanie korespondencji Batesa z Anną), bo rzucił zdanie, jak to ta się zdziwi, gdy porozmawia z sąsiadką - no, ale jak to nie wypali, to już nie wiem, co by jeszcze można było zrobić:( Co do majątku Downton, to współczuję Matthew - do inwestowania to dobry, a do decydowania, jak się inwestycję wykorzysta, to już nie... Nb cały czas się boję, że ten spadkobierca niedoszłego teścia jednak się odnajdzie, pieniądze trzeba będzie oddać i wtedy z nożem na gardle będą musieli wreszcie przeorganizować zarządzanie majątkiem Odpowiedz Link Zgłoś
mmoni Re: Downton Abbey 13.05.14, 21:59 Sybil zmarła na rzucawkę połogową. Chociaż wytknięto wujkowi Julianowi na jednej stronie, że nie odrobił zadania domowego, bo po wydaleniu łożyska rzucawka się kończy. Odpowiedz Link Zgłoś
ami_lii Re: Downton Abbey 14.05.14, 16:25 Mnie to bardziej wyglądało na ostry atak padaczki, ale powtarzam, nie mam zielonego pojęcia o chorobach w ciąży więc jak ktoś bardziej ogarnia temat, to proszę o wytłumaczenie tej "rzucawki". Odpowiedz Link Zgłoś
er.pa eklampsja 14.05.14, 17:39 Proszę bardzo: "Eklampsja Eklampsja (rzucawka ciążowa) jest następstwem (powikłaniem) stanu przedrzucawkowego występującego u kobiet ciężarnych. Mówimy o niej, gdy u kobiety w ciąży, która nigdy nie miała ataku padaczki, dochodzi do napadu drgawek. Eklampsja: przebieg ataku Atak eklampsji zaczyna się od utraty przytomności, pojawienia się drgań mięśni twarzy, oczopląsu, szczękościsku. Dochodzi do skurczów tonicznych mięśni oddechowych przepony i krtani, wskutek czego występuje sinica i duszenie się. Po okresie trwających do 1 min skurczów tonicznych i po wystąpieniu bezdechu, który zagraża życiu chorej, rozpoczynają się trwające do 2 min drgawki kloniczne mięśni twarzy, tułowia i kończyn. Po ustąpieniu drgawek utrzymuje się brak przytomności, chora zapada w śpiączkę z objawami pobudzenia i wzmożonej wrażliwości na bodźce zewnętrzne.Leczenie profilaktyczne eklampsji polega na zwalczaniu zatruć ciążowych. Rzucawka może występować w ciąży, podczas porodu i we wczesnym okresie połogu.Ryzyko śmierci matki w wyniku eklampsji jest bardzo wysokie (2-10%), ale dziecka jeszcze większe, bo aż 10-25%." Odpowiedz Link Zgłoś
anmanika Re: eklampsja 15.05.14, 11:28 Wątek z Batesem też mi trochę uwiera bo do końca nie wiem o co chodzi. Nie pamiętam całej historii z Verą a w świetnym skądinąd linku opisana jest scena za sceną każdego odcinka, potrzebowałabym wiele godzin by to przeczytać. Co dedukuję na podstawie tego co się ostatnio działo. Vera popełniła samobójstwo zjadając zatrute ciasto. poniewaz wszyscy uważali, że Bates ją zabił nikt zbytnio całej historii nie sprawdzał. Anna znalazła sąsiadkę i koleżankę Very która widziała, że Vera upiekła to ciasto (i zjadła/) w czasie gdy Bates właśnie do niej jechał. Ergo nie mógł zatruć ciasta..... Odpowiedz Link Zgłoś
raszefka Re: eklampsja 15.05.14, 12:55 Co więcej - zatruła ciasto celowo , żeby popełnić samobójstwo, a żeby podejrzenie padło na Batesa. Dlatego chyba zeskrobywała surowe ciasto z rąk, co zauważyła sąsiadka, żeby nie zejść przedwcześnie. Ale zawiłe to jest. Odpowiedz Link Zgłoś
anmanika Re: eklampsja 15.05.14, 13:33 Można domniemywać, że sąsiadka Very albo zostanie zastraszona albo przekupiona, ale nękana wyrzutami sumienia wreszcie powie prawdę;-) Odpowiedz Link Zgłoś
raszefka Re: eklampsja 15.05.14, 16:51 a ile odcinków do końca tej serii zostało? Odpowiedz Link Zgłoś
ami_lii Re: eklampsja 15.05.14, 19:56 3 normalne + odcinek specjalny po którym się totalnie załamię. Śmierć Sybil to będzie drobiazg w porównaniu z tym co się będzie działo w odcinku specjalnym :((( Odpowiedz Link Zgłoś
ewa9717 Re: eklampsja 15.05.14, 20:46 Przyłączę się do ciebie w załamywaniu ;( Choć mam ten odcinek nagrany, jeszcze się nie zdobyłam na jego obejrzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
raszefka Re: eklampsja 15.05.14, 21:51 No to ja się wylamie, bo mnie jednak śmierć Sybill jakoś bardziej... Nie spoilerujemy, mam nadzieję? Odpowiedz Link Zgłoś
ami_lii Re: eklampsja 16.05.14, 14:28 Milczymy jak grób co do szczegółów, ale naprawdę, przygotujcie sobie chusteczek na zapas bo to będzie odcinek dobijający jak żaden inny... Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: eklampsja 16.05.14, 14:31 Mnie osobiscie jakos bardziej wzruszyl watek Edith w kolejnej serii (pozyjecie, same zobaczycie). I plakalam jak bobr, jak "upadla sluzaca" musiala oddac synka :(. Odpowiedz Link Zgłoś
raszefka Re: eklampsja 16.05.14, 20:58 annajustyna napisała: > Mnie osobiscie jakos bardziej wzruszyl watek Edith w kolejnej serii Rozmowa z dzierżawcą... Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: eklampsja 17.05.14, 18:27 Na sama mysl mam oczy na wilgotnym miejscu. Jak ona swoja historyjke sprzedaje, a on udaje, ze wszystko kupuje ;). Az podskakuje z ciekawosci, co bedzie w jesiennych odcinkach i w ktorym roku sie zacznie akcja (ciekawe, czy przyspiesza, czy wciaz wszystko w czasie prawie rzeczywistym). Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: eklampsja 17.05.14, 12:10 jestescie pewne z tym odcinekim specjalnym czy na tej stronie jest blad, ze go nie ma? downtonabbeyonline.com/downton-abbey-episode-guide/ Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: eklampsja 17.05.14, 13:07 ale ten przy 4 pasuje do serii 4, chyba ze mowisz o pierwszym odcinku a nie specjalnym Odpowiedz Link Zgłoś
aga.doris Re: eklampsja 17.05.14, 16:07 Zarówno sezon 3 jak i 4 mają na koniec tzw odcinki specjalne. Ten kończący 3 sezon jest absolutnie najważniejszy bo powoduje zwrot całej dalszej akcji filmu. Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: eklampsja 17.05.14, 16:27 czyli na zalinkowanej stronie jest blad w postaci braku opisu tego specjalnego odcinka, mus poszukac go gdzie indziej ;) Odpowiedz Link Zgłoś
aga.doris Re: eklampsja 17.05.14, 17:28 Przecież jest opis tego odcinka na tej stronie: downtonabbeyonline.com/downton-abbey-episode-guide/downton-abbey-christmas-special-2012/ Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: eklampsja 17.05.14, 17:37 teraz widze, ale jest zle przypiete, jezeli idzie od dolu, to powinno byc wyzej albo pod spisem odcinkow 3 sezonu. Czy to znaczy, ze po 1 sezonie nie bylo Christmas Special, bo nie pamietam? Odpowiedz Link Zgłoś
anmanika Re: eklampsja 20.05.14, 10:45 Nie, no trochę poszli na łatwiznę w wątku z Batesem, ale może już im się znudziło ciągnąć to dalej;-) No i kwadrat: Daisy, John, Alfred, Ivy, niezłe korowody;-) i znowu tyle się działo, że odcinek za szybko się skończył... Odpowiedz Link Zgłoś
ami_lii Re: Downton Abbey 20.05.14, 14:38 Trzeba przyznać jedno : to był odcinek lady Violet :D Zdecydowanie :) Świetne było też jak lord Grantham się wściekał że była prostytutka podaje do stołu jego rodzinie i został kompletnie zignorowany przez wszystkie panie ("To ciasto wygląda cudownie Ethel, koniecznie musimy jeszcze zostać i spróbować"). W ogóle, wszyscy chyba byli pod wrażeniem jak szybko Ethel (pod opieką pani Patmore) nauczyła się świetnie gotować, w poprzednim odcinku nawet herbaty nie umiała prawidłowo zaparzyć :P Poza tym - Thomas, naprawdę pakujesz się w kłopoty. Gdyby O'Brien tak Jimmiego nie podpuszczała, pewnie już dawno Thomas usłyszałby parę mocnych słów na swój temat. A że Bates wraca, tym gorzej dla Thomasa. Jak się nie ogarnie (a pewnie nie), to naprawdę skończy się to dla niego bardzo źle (ku radości O'Brien). Odpowiedz Link Zgłoś
anmanika Re: Downton Abbey 27.05.14, 08:47 Ktoś oglądał i może powiedzieć co mówił Tom do brata i za to pochwalił go Carson? Bo dziecie moje mi przeszkodziło a w tym serialu nie mozna przeoczyć ani sekundy. Normalnie aż żal mi się Thomasa zrobiło, dał się jak dziecko podpuścić;-). Odpowiedz Link Zgłoś
faszyna Re: Downton Abbey 27.05.14, 09:11 Zapewne pytasz o sytuacje, gdy Tom mówi do brata, który nie chciał iśc do salonu, ze zaprosiła go na kolacje jego teściowa i że chyba nie odmówi (albo: nie może odmówić). Tak jakos to leciało, I za ten wyraz uszanowania dla Lady pochwalił go Carson. Odpowiedz Link Zgłoś
scoutek Re: Downton Abbey 27.05.14, 11:27 faszyna napisała: > Zapewne pytasz o sytuacje, gdy Tom mówi do brata, który nie chciał iśc do salon > u, ze zaprosiła go na kolacje jego teściowa i że chyba nie odmówi (albo: nie m > oże odmówić) w tekście w filmie to zabrzmiało fajnie, bo Tom powiedział stanowczo: zaprosiła cię na kolację moja teściowa i nie zrobisz jej afrontu Odpowiedz Link Zgłoś
anmanika Re: Downton Abbey 27.05.14, 11:45 Już Toma przekabacili na swoją modłę, jeszcze zarządcą zostanie i będzie bardziej papieski od papieża;-) Odpowiedz Link Zgłoś
ewa9717 Re: Downton Abbey 03.06.14, 08:26 Jak to się stało, że tajemnica Obrajenki nie jest tylko jej tajemnicą? Odpowiedz Link Zgłoś
ami_lii Re: Downton Abbey 03.06.14, 10:19 O ile dobrze pamiętam, to pomysł z mydłem był autorstwa Thomasa. Podsunął go O'Brien gdy ta mu się poskarżyła że chcą się jej pozbyć. Dziwne że przypomniał sobie o tym dopiero teraz :P Zastanawiam się czy by na tym nie skończyć oglądania 3 sezonu, mamy niemalże happy end : Tom zyskał szacunek Lorda Granthama, Matthew uzyskał zgodę na niezbędne zmiany w Downton, Mary miała jakiś zabieg i może się wkrótce spodziewać potomka, Thomas dzięki pomocy Batesa spadł znowu na cztery łapy (przy okazji dowiedział się że wszyscy poza Carlsonem doskonale wiedzieli że jest gejem tylko z grzeczności nic nie mówili), Bates jest wolny i razem z Anną, Ethel znalazła pracę niedaleko swojego synka... Jak po takim optymistycznym odcinku oglądać odcinek specjalny?? Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Downton Abbey 03.06.14, 11:53 Po to, ze sie w odcinku specjalnym jeszcze wiele wydarzy i tym bardziej nabierze sie smaku na 4. sezon. Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Downton Abbey 03.06.14, 14:57 Fakt, ten odcinek to mój ulubiony, wszystko się tak pięknie układa. I jeszcze te piękne jasne stroje na meczu krykieta, aż się przyjemnie oglądało. A tu odcinek specjalny zrobili. :( Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Dzisiaj DA wcześniej 09.06.14, 10:35 W netowym programie pokazuje, że dzisiaj Downton Abbey o 20.25. Jakbym nie sprawdziła, tylko normalnie włączyła tv ok 22, to bym przegapiła. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa9717 Re: Dzisiaj DA wcześniej 09.06.14, 11:04 Taka niespodziewanka to pewnie w ramach misji... Odpowiedz Link Zgłoś
mariami Re: Dzisiaj DA wcześniej 10.06.14, 22:49 Dobry pomysł dla podparcia tezy o tej słabej oglądalności - "nawet specjalnego odcinka w najlepszym czasie antenowym nie chcieli oglądać" ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ami_lii Re: Downton Abbey 09.06.14, 22:16 Zgodnie z przewidywaniami, jestem zrozpaczona. I fakt że wiedziałam o tej śmierci chyba nie tylko mi nie ułatwił oglądania tylko wręcz przeciwnie - bo ilekroć ktoś mówił coś dobrego o Matthew to chciało mi się płakać. A pod koniec jak lord Grantham mówił że Matthew ich wszystkich ocalił i miał absolutną rację że Downton trzeba modernizować to już w ogóle. Naprawdę nie mogli zabić kogoś innego?? Całą resztę odcinka skomentuję gdy przestanę rozpaczać. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Downton Abbey 10.06.14, 01:31 Nie mogli, bo akurat ten aktor juz nie chcial grac... Odpowiedz Link Zgłoś
anmanika Re: Downton Abbey 10.06.14, 08:28 Też wiedziałam, ale nie wiedzialam jak. Serial zbliżał się ku końcowi a ja miałam nadzieję, że jednak mu się uda.... No to czekamy na 4 sezon, ciekawe kiedy puszcza, może jesienią? Oby. Odpowiedz Link Zgłoś
scoutek Re: Downton Abbey 10.06.14, 09:58 ami_lii napisała: > Zgodnie z przewidywaniami, jestem zrozpaczona poza tym, że byłam zrozpaczona to jeszcze byłam wściekła akurat jego!! ale obejrzałam dalej i jakoś mi się to poukładało..... Odpowiedz Link Zgłoś
deczko Re: Downton Abbey 11.06.14, 09:56 Mnie tam go nie zal, moim zdaniem byla to pusta postac, bez charakteru, dzieki jego smierci akcja poszla troche do przodu, ale...jak obejrzalam czwarty odcinek serii czwartej, to juz nie chce tego ogldac. Serial zmierza w kierunku, zeby bylo jeszcze bardziej tragicznie, a moim zdaniem niekoniecznie tego zyczy sobie odbiorca. No ja na pewno nie, okrucienstwo i flaki na wierzchu, to ja mam w polskich serialach. Mozna bylo isc w kierunku kryminalu, pieknej milosci, cichych wojenek, a nie coraz wiecej jadu i wykolejencow, a z arystokracji robia dzieci we mgle. Sytuacja Toma i Edith jest bardzo beznadziejna, wiemy juz jak sie potocza dalsze losy, chociazby Edith. Nie rozumiem, dlaczego scenarzysci najbardziej pastwia sie nad ta postacia? Tej najstarszej, to moga wymrzec dokola wszyscy, a jej i tak nic nie bedzie. Smierc Sybill zaszkodzila fabule i nie powinni jej wprowadzac, powinni wymienic aktorke. Odpowiedz Link Zgłoś
mozambique Re: Downton Abbey 11.06.14, 12:22 a mnie nagrywarka zrobial psikusa i skonczyal nagrywanie akurat w momencie gdy MAry ląduje w szpitalu i wszyscy wracają do DOwntown zeby byc przy niej , wchodzą do rezydencji , gadają ze sluzbą i ............ zonk barrrrrdzo prosze o info co bylo dalej ......???????????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
faszyna Re: Downton Abbey 11.06.14, 12:53 Finał jest taki: Mary leży w szpitalu z synkiem, szczesliwa rodzina w domu rozmawia, jak się im poszczęściło: dwóch zywych dziedziców majątku, a w przebitce rzut oka na wypadek samochodowy i martwego zięcia. Taki optymistyczny finał na okrasę sezonu. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
scoutek Re: Downton Abbey 11.06.14, 13:40 Faszynka, zapomniałaś dodać piękną scenę, gdy Matthew przyjeżdza do szpitala, widzi synka i żonkę, strasznie jest szczęśliwy i taki szczęśliwy jedzie do domu..... reszta jak wyżej Odpowiedz Link Zgłoś
faszyna Re: Downton Abbey 11.06.14, 13:49 Scoutek, a nie było tak, ze najpierw Matthew był w szpitalu, a potem rodzina zjechała do domu? Wydało mi się, że pytanie o cd dotyczyło tego, co było po jego wyjściu ze szpitala. No ale jak nie, to oczywiście było jeszcze to, jak polecieli lukrem w scenie spotkania młodego ojca ze świeżo narodzonym synem. ;)) Ale i tak mnie się najbardziej podobała nienaganna fryzura Mary w szpitalnym łóżku. :) Odpowiedz Link Zgłoś
scoutek Re: Downton Abbey 11.06.14, 14:02 faszyna napisała: > Scoutek, a nie było tak, ze najpierw Matthew był w szpitalu, a potem rodzina zj > echała do domu? nie wiem tam było coś z tym autem, Anna opowiadała Carsonowi: Matthew przyjedzie, weźmie auto i pojedzie do szpitala, a potem przyjedzie i oni pojadą, więc wywnioskowałam, że wizyty w szpitalu nie złapało się nie gniewaj :) Odpowiedz Link Zgłoś
ami_lii Re: Downton Abbey 11.06.14, 16:36 Powiedzmy że już mi trochę przeszło więc możemy przejść do reszty odcinka :) Może zacznijmy od cudownej O'Brien? :D Naprawdę, gdyby pani Wilkins odrobinę lepiej ją poznała, wiedziałaby że O'Brien jest o wiele za cwana by sie dać złapać na "doprawiony poncz". Natomiast Molesleyowi bardzo smakował :P:P:P Oj, pani Wilkins pożałuje pogrywania z O'Brien! I wzruszyło mnie że Jimmy pogodził się zThomasem po tym jak Thomas dostał dość solidny łomot ratując Jimmego z opresji. Ale nie zrozumiałam jednego - w końcu ukradli Jimmiemu te pieniądze co wygrał w przyciąganiu liny (mógł się nimi tak nie chwalić!) czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
mozambique Re: Downton Abbey 12.06.14, 11:31 swoja droga jadą mocno sterotypami - jesi juz O'Brien i WIlkins są wrednymi babami to koniecznie muszą wygladac jak wyliniale miotły ? troche na siłę są pobrzydzane i wręcz oszpecane charakteryzacją i uczesaniem moim zdaniem - niepotrzebnie Odpowiedz Link Zgłoś
anmanika Re: Downton Abbey 12.06.14, 12:15 Jakby ktoś miał ochotę pooglądać trochę zdjęć itp, to na fejsie jest strona serialowa. oto moja ulubienica: www.facebook.com/DowntonAbbey/photos/a.191698764204070.45524.148714591835821/771268702913737/?type=1 Odpowiedz Link Zgłoś
ewa9717 Sodomia i gomoria? 21.09.14, 23:16 www.pudelek.pl/artykul/71220/kim_kardashian_chce_zagrac_w_downton_abbey/ Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Sodomia i gomoria? 22.09.14, 16:25 Chyba jej się w pustym łbie poprzewracało, skąd niby taka plastikowa lala w tamtych czasach? Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Sodomia i gomoria? 23.09.14, 12:08 Chyba jej sie epoka pomylila, turniury na tylku nosilo sie kilkadziesiat lat wczesniej ;). Odpowiedz Link Zgłoś
anmanika Re: Sodomia i gomoria? 25.09.14, 09:20 ktoś wie czy będzie w tiwi kontynuacja? Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Sodomia i gomoria? 25.09.14, 09:31 W necie mozna za free, tylko ze w oryginale - pierwszy odcinek 5. serii tez juz jest dostepny. Odpowiedz Link Zgłoś
amourpropre Re: Downton Abbey 12.06.14, 12:38 O ile pamiętam, to ukradli - zdaje się, że Thomas o tym wspomniał, gdy pozostali przybiegli go ratować po napadzie. Odpowiedz Link Zgłoś
aga.doris Re: Downton Abbey (spoiler) 26.10.14, 09:01 Pytanie do oglądających 5 sezon. Czy nie macie wrażenia, że akcja powoli zmierza do połączenia Mary z Tomem Bransonem? A romansowy wątek babci Violet uroczy...:) Odpowiedz Link Zgłoś
raszefka Re: Downton Abbey (spoiler) 26.10.14, 21:01 Nie, zupełnie nie mam takiego wrażenia. Jeśli już kandydatka z pałacu , to stawiałabym na Rose. Mary zmierza w kierunku Charliego Blake'a, tym bardziej im mniejszy będzie jego zapał (lub im bardziej będzie go maskował). Tej opcji zresztą kibicuję ;) Cieszę się, że impertynencka nauczycielka odjechała w siną dal. Poza tym nowy sezon dość chaotyczny i nie wciąga jak poprzednie. Żal :( Odpowiedz Link Zgłoś
raszefka Re: Downton Abbey (spoiler) 08.11.14, 07:29 Zmieniam zdanie. W połowie sezonu, ale wreszcie zaskoczyło. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa9717 Re: Downton Abbey (spoiler) 06.12.14, 15:14 Skoki to są, na przykład ten z Anną. A kiedy odcinek specjalny po piątym sezonie? Odpowiedz Link Zgłoś
raszefka Re: Downton Abbey (spoiler) 06.12.14, 16:21 W święta. Rok temu napisy były jednak dostępne dopiero w drugiej połowie stycznia :( A ja bez tłumaczenia jednak nie bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Downton Abbey (spoiler) 09.12.14, 10:36 A kiedy IV sezon poleci w TVP? Odpowiedz Link Zgłoś
raszefka Re: Downton Abbey (spoiler) 01.01.15, 16:58 Może wiosną? Byłoby miło.... A ja dziś miałam otwierać nowy rok, przygotować się do ważnej rozmowy, ogarnąć sprawy organizacyjne... Zamiast tego obejrzałam Christmas Special 2014. Spłakałam się jak bóbr po wielekroć. Tylko teraz mi się przypomniało, że miał być George Clooney. Przegapiłam? Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Downton Abbey (spoiler) 01.01.15, 17:56 Byl w odcinku przedswiatecznym - odsylam do zapodanego przeze mnie linka w moim watku, o tutaj: forum.gazeta.pl/forum/w,433,156013406,156013406,Downton_Abbey_co_by_bylo_gdyby_.html Odpowiedz Link Zgłoś
raszefka Re: Downton Abbey (spoiler) 01.01.15, 19:07 Przyszło mi to do głowy, kiedy już wysłałam posta. A nie zdzierżyłam tego filmiku dalej niż do trzeciej minuty, mój angielski jest niewystarczający :/ Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Downton Abbey (spoiler) 01.01.15, 19:20 To jest wlasciwie kilka filmikow (zdzierzylam do drugiego ;)). Znudzilo mi sie patrzec, jak lady Violet mdleje na widok Clloneya i spada na sofe, turlajac sie po dywanie :D. Odpowiedz Link Zgłoś
aga.doris Re: Downton Abbey (spoiler) 02.01.15, 14:21 Babcia Violet mdlejąca na widok Cloneya? Wolne żarty! Jej romans z księciem Kuraginem, był niemalże na miarę Anny Kareniny (dramatyczny finał dopowiedziany przez Violet w rozmowie z Isobel - odc Special Christmas), a w każdym razie żadna z ladys - ani Cora, ani jej córki czegoś takiego nigdy nie doświadczyły;) Odpowiedz Link Zgłoś
raszefka Re: Downton Abbey Spoiler ponownie !!!!!! 02.01.15, 15:15 A jak wrażenia po odcinku świątecznym? Z mojego punktu widzenia, zrekompensował wszelkie niedostatki 5 sezonu. Zlecenie dla Thomasa, sposób w jaki Rose zdobyła serce teścia, a Tom ratował własnego przed gafą, szczegóły romansu babci... i nie sądziłam, że tak mnie wzruszą oświadczyny. Oraz rysują się nowe wątki na nowy sezon :) Odpowiedz Link Zgłoś
mmoni Re: Downton Abbey (spoiler) 02.01.15, 19:51 > zez Violet w rozmowie z Isobel - odc Special Christmas), a w każdym razie żadna > z ladys - ani Cora, ani jej córki czegoś takiego nigdy nie doświadczyły;) No, może nie dokładnie tego samego, ale zejście śmiertelne pana Pamuka i ucieczka z szoferem to też niezłe osiągnięcia. Mrs Hughes & Carson = big <3 forever! Odpowiedz Link Zgłoś
aga.doris Re: Downton Abbey (spoiler) 02.01.15, 21:09 ale zejście śmiertelne pana Pamuka i uciecz > ka z szoferem to też niezłe osiągnięcia. Ale jakże trywialne w porównaniu z szaloną namiętnością w scenerii Pałacu Zimowego;) Odpowiedz Link Zgłoś
raszefka Re: Downton Abbey (spoiler) 02.01.15, 23:13 Próbuję sobie wyobrazić hrabinę wdowę wyciąganą z powozu za włosy, ręce, nogi i co tam jeszcze wystawało... Odpowiedz Link Zgłoś
anmanika Re: Downton Abbey (spoiler) 12.01.15, 10:21 Wiem już, że DA pokażą w tvp, tylko jeszcze nie wiem kiedy. jak tylko będę coś wiedziała dam znać. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa9717 Re: Downton Abbey (spoiler) 12.01.15, 10:25 A na razie tu ostatni świąteczny: www.kinoman.tv/downton-abbey-2010/s05e09/a-moorland-holiday-eng Niby z limitem, ale wczoraj jednym ciągiem cały mi puściło ;) Odpowiedz Link Zgłoś
fiona_76 Re: Downton Abbey (spoiler) 18.01.15, 16:46 A gdzie poza stronkami z limitami (można obejrzeć góra pierwsze 5-7 minut) można obejrzeć odcinek świąteczny 5 sezonu? Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Downton Abbey (spoiler) 18.01.15, 17:22 Tutaj w wersji oryginalnej: www.free-tv-video-online.me/search/?q=downton%20abbey&md=shows Odpowiedz Link Zgłoś
kurnika Re: Downton Abbey (spoiler) 21.01.15, 09:49 Myślałam że kolejne sezony nie będą trzymały poziomu, jednak poza niedopatrzeniami jest całkiem nieźle! www.ntavspa.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
anmanika Re: Downton Abbey (spoiler) 28.01.15, 12:20 Od marca w TVP1 w soboty o 15:50.... Ktoś bedzie oglądał ze mna?;-) Odpowiedz Link Zgłoś
raszefka Re: Downton Abbey (spoiler) 28.01.15, 14:06 Ja będę! Co to za godzina jest w ogóle? Odpowiedz Link Zgłoś
glafira Re: Downton Abbey (spoiler) 28.01.15, 15:17 Wygląda na to, że TVP 1 robi wszystko, aby obniżyć sobie oglądalność:) Podobnie jest w przypadku serialu "Płonący brzeg". Oglądam. I z sentymentu i dlatego, iż dawno temu czytałam książkę i wtedy bardzo mi się podobała. Oglądam, ale pora emisji zupełnie do czapy. Niedziela, okolice godz. 13.00. Kto układa te ramówki??? Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Downton Abbey (spoiler) 28.01.15, 19:41 O, a czytalas caly cykl? Kilkanascie chyba ksiazek? Pamietam ten serial, jak lecial 20 ponad lat temu... Odpowiedz Link Zgłoś
glafira Re: Downton Abbey (spoiler) 28.01.15, 20:35 Całego cyklu nie, tylko "Bramę Chaki" i to przed "Płonącym brzegiem", czyli nie chronologicznie. Dawno temu. Serial też oglądałam dawno temu i chętnie go sobie przypomnę, ale litości! Nie w niedzielę o 13.00... Odpowiedz Link Zgłoś
ami_lii Re: Downton Abbey (spoiler) 17.02.15, 16:28 A mnie godzina nawet pasuje, w soboty i niedziele nigdy nie mogę znaleźć czegokolwiek interesującego do oglądania. Dobrze że ostatnio TLC zaczęła emitować 5 sezon "Masterchef US" o 20 (zapamiętać - jeśli twój suflet rozbija talerz jurora, wiedz że coś źle zrobiłeś!). Poza tym, zawsze to lepsza pora niż 22:30. Mam tylko nadzieję że w tym sezonie będzie dostępna oryginalna ścieżka dźwiękowa, tak jak było w 1 i 2. I że nie będą zmieniać godziny emisji z tygodnia na tydzień >< No ale dobra, za 4 sezon Downton Abbey jestem w stanie wybaczyć TVP przesunięcie nowego Komisarza Alexa na wrzesień. Tego nowego serialu o strażakach oglądać nie będę - nie lubię Zakościelnego i nie cierpię Wesołowskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
anmanika Re: Downton Abbey (spoiler) 03.03.15, 14:46 No to zaczynamy w sobotę, 15:35... Mam nadzieję, że na ipli będzie, bo ja akurat jestem na wyjezdzie.. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa9717 Idiota z TVP 1 nadal morduje serial 04.03.15, 12:22 wybierając taką własnie porę emisji. Odpowiedz Link Zgłoś
ami_lii Re: Downton Abbey 07.03.15, 17:35 Jak ja się stęskniłam za Downton Abbey - za Mary, za Edith, za Thomasem (raz się do czegoś przydał), Carlsonem, babcią Violet, lordem Granthamem (czy tylko ja ilekroć on wspominał że to on powinnien zarządzać majątkiem George'a myślałam "wszyscy byle nie ty!"?), za kochaną panią Hughes i Daisy i Anną i w ogóle za wszystkimi. Może pomijając Ednę, czuję że będą z nią kłopoty. Smutno mi tylko że O'Brien odeszła z serialu, z kim teraz Thomas będzie knuł intrygi? Wielki plus dla TVP że przywrócili oryginalną ścieżkę dźwiękową. Siedziałam przez ponad godzinę i ani na moment nie oderwałam wzroku od telewizora, tak że nawet mój marudzący ojciec ani razu nie powiedział że mam mu oddać pilota bo on chce oglądać TVN Turbo :P Odpowiedz Link Zgłoś
czekolada72 Re: Downton Abbey 07.03.15, 18:22 Czy jest moze gdzies porzadne streszczenie poprzednch sezonow? Bylabym wdzieczna za info.... I drugie pytanie - czy ten serial jest na wlasnym scenariuszu czy to ekranizacja jakiejs powiesci? Odpowiedz Link Zgłoś
amourpropre Re: Downton Abbey 07.03.15, 19:31 czekolada72 napisała: > Czy jest moze gdzies porzadne streszczenie poprzednch sezonow? Bylabym wdzieczn > a za info.... I drugie pytanie - czy ten serial jest na wlasnym scenariuszu czy > to ekranizacja jakiejs powiesci? Wykopałam info, że inspirację dla serialu stanowiła książka Margaret Powell "Below Stairs". www.amazon.com/Below-Stairs-Inspired-Upstairs-Downstairs/dp/1250023211 Odpowiedz Link Zgłoś
mmoni Re: Downton Abbey 08.03.15, 19:01 Tom and Lorenzo streszczali DA tomandlorenzo.com/tag/downton-abbey/ Poza tym fajne recaps były jeszcze na stronach magazynu Vanity Fair i na blogu Viv Groskop w brytyjskim Guardianie. Odpowiedz Link Zgłoś
anmanika Re: Downton Abbey 11.03.15, 12:02 Mógły ktoś streścić co się działo w 1szym odcinku, bo w podróży byłam:( Odpowiedz Link Zgłoś
ami_lii Re: Downton Abbey 11.03.15, 18:27 To był długi odcinek i dużo się działo :) - O'Brien po cichu odeszła z Dowton. Lady Flintshire zaproponowała jej wyjazd razem z nią do Indii. Cora potrzebuje pilnie nowej pokojowej. Kto odpowiada na ogłoszenie? Edna, ta sama co podrywała Toma. Na dowód swoich kwalifikacji pokazała referencje od pani Hughes, oczywiście pomijając informację w jaki sposób je uzyskała. Cora ją zatrudnia a pani Hughes wieszczy kłopoty. - Mary ma depresję i praktycznie nie opiekuje się synkiem. Nim i Sybbie zajmuje się niania West której Thomas zdecydowanie nie cierpi. Raz że niania traktuje go z wyraźną pogardą a dwa że Thomas podejrzewa ją o zaniedbywanie opieki nad dziećmi. Raz ma rację - z tym że niania źle traktuje tylko Sybbie (mówi o niej m.in "wstrętny mieszaniec"). Na jej nieszczęście, Cora to słyszała i wyrzuca nianię z posiadłości. - Lord Grantham przez cały odcinek upiera się że to on musi teraz zarządzać majątkiem małego George'a, żeby oszczędzić Mary stresu. Wszyscy próbują go od tego odwieść. - Molesley traci pracę. Babcia Grantham razem z Isobel usiłują mu załatwić inną pracę u znajomej babci ale okazuje się że wbrew doniesieniom, jej kamerdyner nie wybiera się na emeryturę i biedny Molesley zostaje upokorzony. - Carlson usiłuje pomóc Mary poradzić sobie z depresją, ona na niego krzyczy. Pod koniec odcinka go przeprasza, wypłakuje cały rok żałoby za Matthew i ostatecznie pojawia się w spotkaniu zarządców posiadłości. I to ubrana na fioletowo (cały odcinek spędziła wyłącznie w czerni). - A służba ekscytuje się walentynkami i nowym mikserem elektrycznym :) Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: Downton Abbey 11.03.15, 21:07 dwie poprawki :) ami_lii napisała: > - Molesley traci pracę. Babcia Grantham razem z Isobel usiłują mu załatwić inną pracę u znajomej babci ale okazuje się że wbrew doniesieniom, jej kamerdyner nie wybiera się na emeryturę i biedny Molesley zostaje upokorzony. Molesley zostaje upokorzony przez kamerdynera babci Grantham, który bał się o swoją posadę, przez to źle wypadł i lady go nie wzięła uznawszy, że on się nie nadaje do takiej pracy. > - Carlson usiłuje pomóc Mary poradzić sobie z depresją, ona na niego krzyczy. Pod koniec odcinka go przeprasza, wypłakuje cały rok żałoby za Matthew i ostatecznie pojawia się w spotkaniu zarządców posiadłości. I to ubrana na fioletowo (cały odcinek spędziła wyłącznie w czerni). Minęło zdaje się pół roku ;) A dodam jeszcze dwa wydarzenia: Carson ;) - też miał swój moment, gdy się złościł na panią Hughes, że wyciągnęła list do niego z kosza na śmieci. List był od tego kolegi od występów, a pani Hughes 'załatwiła', że kolega trafił pod opiekę matki Matthew z domu pracy przymusowej. Edith - jej amant powiedział, że znalazł sposób na rozwód - zostanie Niemcem. I chyba potem do czegoś mogło dojść ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ami_lii Re: Downton Abbey 11.03.15, 23:31 W tym odcinku tyle się działo że ciężko zapamiętać wszystko - zapomniałam wspomnieć chociażby o tym że po 4 sezonach pełnych zgryźliwych komentarzy, babcia Violet komuś powiedziała że go kocha i że jest dla niego ważny. I że Strallan dla Edith chce zostać Niemcem mimo że w tamtych czasach Niemcy nie mieli "zbyt dobrej" opinii na świecie. I że Ivy ma bardzo słabą głowę ;) Odpowiedz Link Zgłoś
anmanika Re: Downton Abbey 16.03.15, 14:46 Drugi odcinek przeoczyłam:(((( godzina emisji powtórki jest zabójcza. Odpowiedz Link Zgłoś
raszefka Re: Downton Abbey 17.03.15, 08:54 Kiedyjestpowtórka? Już drugi odcinek przegapiłam :( Odpowiedz Link Zgłoś
mmoni Re: Downton Abbey 16.03.15, 17:18 Nie Strallan, tylko Gregson. Strallan to ten, co zostawił Edith przed ołtarzem. Fakt, że fizycznie są dosyć podobni. Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: Downton Abbey 07.03.15, 18:43 ami_lii napisała: > Wielki plus dla TVP że przywrócili oryginalną ścieżkę dźwiękową. ??? Odpowiedz Link Zgłoś
ami_lii Re: Downton Abbey 07.03.15, 19:24 W III sezonie TVP kazała nam słuchać wyjątkowo kiepskiego lektora, tylko i wyłącznie. Natomiast teraz można wybrać albo lektora albo oryginalną angielską ścieżkę dźwiękową, tak jak w I sezonie. I nawet chyba popracowali nad napisami bo są całkiem niezłej jakości. Odpowiedz Link Zgłoś
czekolada72 Tom 21.03.15, 16:19 Bede niezwykle wdzieczna za srednia biografie - kim jest, skad sie wzial etc etc :) Odpowiedz Link Zgłoś
raszefka Re: Tom 21.03.15, 16:34 Irlandczyk, niegdyś szofer w Downton. Uciekła z nim Sybil Crawley, wzięli ślub. Żona zmarła przy porodzie, a Tom nie bez trudności został zaakceptowany przez jej rodzinę - wg mnie bardzo wzruszający był to proces. Odpowiedz Link Zgłoś
ami_lii Re: Tom 21.03.15, 20:13 Bo Tom musiał się pomęczyć zanim lord Grantham go zaakceptował (wręcz groził Sybil wydziedziczeniem) natomiast adorator Edith szybko sprawę załatwił :) Myślę ze po tym numerze z kartami lord złego słowa na niego nie powie :D Edna wyraźnie coś knuje (co było zresztą do przewidzenia od momentu gdy spotkała się z Corą), babcia Violet przezabawna jak zawsze natomiast Anna...ojej. Spodziewałam się tej sceny bo w Wielkiej Brytanii poświęcono tej scenie trochę artykułów ale wyszło to nawet dramatyczniej niż sobie wyobrażałam. Jak się ktokolwiek w posiadłości dowie co zaszło to Green będzie miał poważne problemy (już nawet nie mówię o Batesie bo on to na pewno się wścieknie). Ale temu facetowi od początku źle z oczu patrzyło. Odpowiedz Link Zgłoś
czekolada72 Re: Tom 21.03.15, 20:19 Wyszlo bardzo dramatycznie, i szczerze piszac - obgryzam palce czy ona dostanie jakas pomoc czy tez szlak trafi ich malzenstwo :/ Odpowiedz Link Zgłoś
faszyna Re: Tom 21.03.15, 20:38 Niby oglądałam odcinek, ale przy robieniu obiadu, więc się zagubiłam w identyfikacji osób. Kto był tym gwałcicielem? Odpowiedz Link Zgłoś
raszefka Re: Tom 21.03.15, 20:52 Służący lorda Gillighama (tego który nie odstępował Mary przez cały odcinek) Odpowiedz Link Zgłoś
ami_lii Re: Tom (uwaga, spoiler!) 22.03.15, 12:29 Bates oczywiście się dowie (bo zagrozi że odejdzie z pracy jak mu pani Hughes nie wyjaśni co się dzieje) i jak przystało na męża idealnego, powie że nic to dla niego nie znaczy, że to absolutnie nie była jej wina i kocha Annę nawet bardziej niż wcześniej. A z Greenem to on się jeszcze policzy. Chwilę wcześniej pani Hughes też Greenowi parę słów powie a Mary (która też oczywiście się dowie) zażąda by lord Gillingham natychmiast pozbył się służącego. I na tym bym się sprawa mogła zakończyć gdyby nie jedna rzecz : to że Greena znajdą martwego. Kto jest podejrzewany, myślę że nawet mówić nie muzę. Odpowiedz Link Zgłoś
mmoni Re: Tom (uwaga, spoiler!) 22.03.15, 12:33 To chyba najnudniejszy wątek w całym DA - najpierw sto odcinków podejrzewają Batesa, potem Annę, a potem dla odmiany znów Batesa. Julian Fellowes naprawdę zrobił dużo, abym znielubiła tę parę. Odpowiedz Link Zgłoś
ami_lii Re: Tom (uwaga, spoiler!) 22.03.15, 15:41 Batesa po raz drugi tylko dlatego że postanowił przyznać się do morderstwa by wypuścili Annę. Na szczeście lord Grantham znalazł dowód na 100% niewinność Batesa. O przy okazji, czy ktoś zaznajomy z dalszymi odcinkami wie czy znaleziono prawdziwego winowajcę czy był to tylko nieszczęśliwy wypadek? O tym że Green miał dużo więcej na sumieniu niż tylko Annę to wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
mmoni Re: Tom (uwaga, spoiler!) 22.03.15, 20:42 Nie, dalej nie wiadomo. Ja obstawiam, że było jak w Orient Ekspresie - wszyscy mieszkańcy Downton Abbey ustawili się za Greenem i każdy go popchnął o centymetr, a Tom prowadził omnibus, który go przejechał. Odpowiedz Link Zgłoś
raszefka Re: Tom (uwaga, spoiler!) 22.03.15, 20:58 Tu muszę dopilnować sprawiedliwości - w poszukiwaniu dowodu niewinności Batesa zdarł podeszwy Mosley w towarzystwie Baxter. Popłakałam sie, kiedy to wyszło na jaw. Płakałam zresztą przez większość świątecznego odcinka. :) Odpowiedz Link Zgłoś
czekolada72 Re: Downton Abbey 29.03.15, 17:54 Ogladajac ostatni odcinek, zwlaszcza watek Mary i zakochanego lorda - naprawde zalowalam, ze nie moge przeczytac scenariusza - jak sie zakonczy. Watek slodki, az sie prosi by do konac byl slodki i mimo wszystko - byli razem. Ktory to rok? Tuz po wojnie? To moze na starosc chociaz sie zejda? Odpowiedz Link Zgłoś
mozambique Re: Downton Abbey 30.03.15, 12:45 to ciekawe po od pocztaku serialu minelo jzu chyab z 15 lat czasu akcji a w ogole tego upywu czasu po nikim nie widac - nikt sie nie postarzal, nie posiiwal, nie przytyl , nie zgarbił :) szczegoilnie po panienkach powinno byc jakos widac uplyw 10 lat - to byl okres bez farbowania wlosów i kremów przeciwzmarszczkowych to samo wsrod sluzby -jakby sie zabalsamowali - pani PAthmore, ani Pani Hughes i Carson I Tom - wszyscy wygladaja jak w pierwszym odcinku , no moze ten zięc-były kierowca troszke zrubł i zmeznial, i tyle. juz nie mowiąc o kostiumach - akurat I wojan swiatowa w Anglii spowodowala ogromne zmiany w kroju codziennych ubrań, fryzur, kapeluszy ( a to przez masowa prace kobiet w fabrykach amunicji) we wszytskiech warstwach społecznych. NAwet jesli panienki lordówny niekoneicznie musialy zwracac uwage na ubiór plebsu to ubiór elity tez sie po wszytskich wojnach zmienial i to bardzo. A one wszystkei w sukienkach jak sprzed 15 lat :) no i zgrzytnela mi pewna nielogicznosc scenariuszowa z poprzedniego odcinka - skoro pan hrabia zaakceptowal w swojej rodzinie i przy stole zięcia- zwykłego kierowce z plebsu to nie powinien gardzic swiatowej sławy spiewaczką, przyjmowaną na dworze krolewskim. to nie gra razem. cieakwe czy Annie scenarzysci napiszą ciążę z tego gwałtu ? Odpowiedz Link Zgłoś
ami_lii Re: Downton Abbey 30.03.15, 14:24 Jej nie ale z tego co czytam to ciąża będzie...i dokładnie tam gdzie się spodziewałam po ostatnim odcinku. Żeby Lord Grantham kogoś zaakceptował, musi mieć do tego osobisty powód : Bransona zaakceptował bo Sybil to była jego ulubiona córka. Gregsona zaakceptował bo ten ocalił go przed w pełni zasłużonym ochrzanem od Cory. A śpiewaczkę zaakceptował dopiero po tym jak się okazało że jest ona znawczynią win :) Natomiast ciekawi mnie co kombinuje Thomas - jeśli on kogoś rekomenduje na stanowisko zwolnione przez Ednę (przekombinowała dziewczyna) , to musi mieć w tym jakiś poważniejszy interes. Odpowiedz Link Zgłoś
czekolada72 Re: Downton Abbey 30.03.15, 14:33 ami_lii napisała: > Jej nie ale z tego co czytam to ciąża będzie...i dokładnie tam gdzie się spodzi > ewałam po ostatnim odcinku. Moze nie wyspana jestem, ale mozesz konkretniej pospamowac? :) bo nic nie zrozumialam, ajuz tego co myslisz to za Boga sie nie domysle :)) Odpowiedz Link Zgłoś
ewa9717 Re: Downton Abbey 30.03.15, 14:59 Czekolado, a nie lepiej zaczekać kilka dni? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
czekolada72 Re: Downton Abbey 30.03.15, 15:05 Wystarczy dodac w tytule "spoiler" i ten kto nie chce wiedziec/znac za wczasu - nie czyta :) Odpowiedz Link Zgłoś
ami_lii Re: Downton Abbey - uwaga spoiler! 30.03.15, 16:17 Nie domyśliłaś się? :) Edith wraca nad ranem od Greggsona a potem dostaje konkretne kazanie od ciotki Rosamund że "ryzykuje swoim nazwiskiem", "będzie skandal jeśli coś się stanie" i "będą z tego tylko kłopoty". To już nawet bez opisu następnych odcinków można się było domyśleć że będzie z tego ciąża tylko pytanie co z Greggsonem? Jak znam szczęście Edith do facetów, to pewnie już go nie zobaczymy. Odpowiedz Link Zgłoś
czekolada72 Re: Downton Abbey - uwaga spoiler! 30.03.15, 16:44 A nie nie - o Edith tez sobie tak pomyslalam, co wiecej - ze jej amant tam w Niemczech przepadnie na amen. Myslalam, ze wiesz cos o Annie :) Jakies dla mnie te dwa watki - Annie i Mary dolujace dla mnie... wiem, wiem - to TYLKO serial :)) Odpowiedz Link Zgłoś
mozambique Re: Downton Abbey - uwaga spoiler! 01.04.15, 11:53 te lordówny to w ogole mocno cos wyemancypowane MAry - trup tureckiego kochanka w jej łóżku Edith - zerwane zareczyny i co nowy absztyfikant ot zonaty ta najmlodsza poszla po calosci - wziela se slużącego za męza :) Odpowiedz Link Zgłoś
ami_lii Re: Downton Abbey 04.04.15, 17:08 Odcinek cudowny jak zwykle (Napier wrócił!) ale rozmowa Carlsona z Molesleyem to był hit. Molesley jak kapitan Marchewa - nie zauważyłby sarkazmu nawet gdyby podszedł i kopnął go w tyłek. A Greggson zaginął, co zresztą było do przewidzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
ami_lii Re: Downton Abbey 04.04.15, 23:06 Jasne, więc po kolei :) - Pojawiła się nowa pokojowa, Baxter. Niemalże druga pani Hughes : urocza, uśmiechnięta, bardzo miła i wszyscy ją chyba od razu polubili. Zwłaszcza Cora której Baxter podała do śniadania sok pomarańczowy (Thomas uprzedził Baxter że Cora pochodzi z Ameryki. Baxter to jest właśnie ta osoba którą Thomas rekomendował odcinek wcześniej - ma być "bardziej lubianym" zastępstwem dla O'Brien). Tylko pani Patmore jest niezadowolona ponieważ Baxter przywiozła ze sobą maszynę do szycia a wiadomo jak pani Patmore podchodzi do nowych technologii. Pod koniec odcinka znów jest problem bo Cora chce kupić lodówkę a pani Patmore jest tym przerażona. - Alfred zdaje egzamin na kurs kulinarny w Ritz. W związku z tym Carlson wpada na pomysł żeby na miejsce Alfreda zatrudnić Molesleya no ale takiej reakcji Molesleya (który jest oburzony tym że Carlson oferuje mu posadę poniżej "jego umiejętności i kwalifikacji') się nie spodziewał. Carlson zaczął odpowiadać Molesleyowi z takim sarkazmem że przebija to nawet sarkazm babci Violet (gdy Molesley powiedział że musi się poważnie zastanowić nad degradacją swojej pozycji zawodowej Carlson odpowiedział że "Będzie z zapartym tchem czekał na jego decyzję"). Ostatecznie Alfred zajmuje 4 miejsce i nie dostaje miejsca na kursie. Więc skoro Alfred się nigdzie nie wybiera, to propozycja pracy jest nieaktualna (ku złośliwej satysfakcji Carlsona). - Edith zaczyna się martwić brakiem wieści od Greggsona (dlaczego mnie to nie zdziwiło) i w tajemnicy jedzie do doktora w Londynie. Będą z tego problemy. - Babcia Violet za namową Isobel zatrudnia pomocnika dla ogrodnika ale zaczyna go podejrzewać o kradzież pamiątkowego noża do listów. Isobel jest oburzona oskarżeniami co babcia Violet komentuje pytaniem czy ta świetlista aureola nad głową Isobel jej czasami nie ciąży. - Evelyn Napier (tak, ten z I serii) się odnalazł, okazuje się że pracuje przy ocenianiu stanu finansów miejscowych posiadłości, Downton na szczęście zostało pozytywnie ocenione. Mary jest tak uszczęśliwiona jego wizytą że wzbudza to zrozumiałe zdziwienie wszystkich (łącznie z samym Napierem). - Mary i Tom kłócą się z lordem Granthamem na temat jednego z farmerów którego ojciec zmarł pozostawiając teren poważnie zadłużony. Ostatecznie, pozwalają panu Drewe dalej prowadzić farmę (a lord Grantham po cichu pożycza mu pieniądze na spłatę długu. O czym zresztą Drewe wygaduje się kilka minut później). - Bates grozi pani Hughes że jak nie dowie się tu i teraz co się dzieje z Anną, to on natychmiast opuści Downton i więcej go nie zobaczą. Hughes mu mówi o napaści na Annę ale twierdzi że zrobił to włamywacz i że to był nieszczęśliwy zbieg okoliczności. Bates mówi potem Annie same urocze rzeczy : że ją kocha, że jest spełnieniem jego marzeń, że nic go nie obchodzi że Anna została napadnięta przez włamywacza (Anna jest przekonana że Bates naprawdę uwierzył w tą historyjkę o włamywaczu co chciał okraść służbę póki oni się bawili na koncercie a Anna przypadkowo na niego wpadła gdy brała leki na migrenę) i że jest najcudowniejszą kobietą na świecie a przez ten wypadek jest w jego oczach jeszcze ważniejsza. I jaki on był nieszczęśliwy gdy nie wiedział dlaczego Anna jest nieszczęśliwa. Anna od razu wyprowadza się z pokoju dla służby i wraca z Batesem do chatki. - Tom zaczyna rozważać wyprowadzkę z Sybbie do Ameryki. Twierdzi że nigdy nie będzie należał do arystokracji jak to uświadomiło mu wcześniejsze przyjęcie ale równocześnie nie nadaje się już do powrotu do Irlandii. Wszyscy odradzają mu pomysł z wyjazdem. Odcinek kończy się rozmową Batesa z panią Hughes gdzie Bates ją informuje że ani na moment nie uwierzył w tą historyjkę o włamywaczu, wie że to był Green i że on załatwi tą sprawę po swojemu. Ale lepiej niech pani Hughes nic nie mówi Annie. Odpowiedz Link Zgłoś
mozambique Re: Downton Abbey 07.04.15, 10:19 a ja widze ze w koncu scenograf spojzral na kalendarz, zajarzył ktory rok mają w Downtown i w koncu postacie są ubrane nowowczesniej i stosowniej do aktualnych im czasów Odpowiedz Link Zgłoś
anmanika Re: Downton Abbey 09.04.15, 10:32 Kto polecił Baxter bo mi ten wątek jakoś umknął? Odpowiedz Link Zgłoś
raszefka Re: Downton Abbey 09.04.15, 11:49 Barrow. Ma na kobietę haka i liczy, że w związku z tym będzie ją wodził na sznureczku. Odpowiedz Link Zgłoś
anmanika Re: Downton Abbey 10.04.15, 08:54 Czy ja dobrze widzę, że w sobotę nie ma Downton????? Odpowiedz Link Zgłoś
ami_lii Re: Downton Abbey 10.04.15, 18:38 Już zamierzałam pochwalić TVP że chyba wreszcie posłuchała głosu widzów i przestała zmieniać Downton porę emisji co tydzień. A tu się okazuje że jakiś głupi ligowy mecz jest ważniejszy od kolejnego odcinka? Skandal. (chociaż chyba i tak trzeba TVP pochwalić za przywrócenie oryginalnej ścieżki dźwiękowej i za zdumiewająco dobrą jakość napisów. Zwłaszcza w porównaniu do napisów z I i II serii - widać że tłumaczka nie robiła tego "na odwal".) Odpowiedz Link Zgłoś
anmanika Re: Downton Abbey 13.04.15, 08:26 Coś mam chyba nie tak, bo za nic nie mogę odtworzyć oryginalnej ścieżki:( Chyba sobie zamówię w amazonie dvd sezon 1-5, bo juz zaczynam tracić cierpliwość. Odpowiedz Link Zgłoś
ami_lii Re: Downton Abbey 13.04.15, 14:08 Może twój telewizor nie ma takiej możliwości? Ja po prostu wchodzę do menu i przełączam ścieżkę dźwiękową z "Polska" na "Oryginalna". Odpowiedz Link Zgłoś
ami_lii Re: Downton Abbey 18.04.15, 17:00 Babcia Grantham znowu w formie <3 Dzisiejsze starcie z Isobel zdecydowanie wygrała :) Cora też jest kochana - kelner w tej snobistycznej restauracji pewnie pomyślał że Anna i Bates muszą być bardzo ważni skoro hrabina tak przyjaźnie się z nimi wita a potem jeszcze proponuje żeby pojechali z nią do posiadłości Downton. Jak to ujęła Cora "Teraz już z pewnością będziecie mieli tu wolny stolik kiedykolwiek zechcecie". Odpowiedz Link Zgłoś
anmanika Re: Downton Abbey 20.04.15, 10:06 Pamiętałam o oglądaniu - i co z tego jak mi coś wypadło i oglądałam z doskoku:((( mógłby ktoś mi streścić? Z góry dziękuję. Wiem, że i figurka i nóż się znalazły, i że grał jazzband i, że Rose się całowała z piosenkarzem z bandu oraz, że Anna i Bates mieli jeść w restauracji ale z jakiej okazji? Odpowiedz Link Zgłoś
czekolada72 Re: Downton Abbey 20.04.15, 10:14 Potwierdzil sie takze pierwszy trymestr ciazy. Odpowiedz Link Zgłoś
ami_lii Re: Downton Abbey 20.04.15, 12:01 Anna i Bates chcieli po prostu spędzić pierwszy miły wieczór od czasu rozwiązania tej historii z napadem na Annę. Mieli rezerwację ale wredny kelner nie chciał ich wpuścić twierdząc że to ich rezerwacja to pomyłka i że wszystkie stoliki są zajęte. Na szczęście w tym momencie pojawiła się Cora (w tej samej restauracji na jakimś innym spotkaniu) która tak serdecznie przywitała się z Anną i Batesem że kelner nagle jednak zauważył że jest wolny stolik, akurat dla dwojga :) Alfred jednak dostał się na kurs kulinarny (jeden ze zwycięzców zrezygnował z kursu a Alfred był następny w kolejności) więc naturalnie pojawił się Molesley z pytaniem o posadę. Carlson mu odmówił ("nie chciałbym narażać pana godności na szwank podczas pracy poniżej pańskich kwalifikacji") ale pani Hughes z panią Patmore go jednak przekonały do przyjęcia Molesleya. A o figurkę i nóż to była niemal wojna między Isobel a babcią Violet - Isobel wręcz posunęła się do przegrzebania pokoju Violet w poszukiwaniu noża :) A potem zaczęła ją ochrzaniać że Violet jest uparta, egoistyczna, nie ma pojęcia o sprawiedliwości i tak dalej a babcia spokojnie słucha. Po czym do pokoju wchodzi młody Peg o którego była ta cała afera i okazuje się że babcia już wcześniej po niego posłała, przeprosiła go i zatrudniła ponownie. Mina Isobel - bezcenna. Odpowiedz Link Zgłoś
anmanika Re: Downton Abbey 20.04.15, 12:25 Dziękuję, jak tu nie kochać lady Violet;-) sprawca ciąży wciąż zaginiony? Edith powiedziała ojcu? Bo widziałam, że próbował z niej wyciągnąć co ją gnębi. Odpowiedz Link Zgłoś
czekolada72 Re: Downton Abbey 20.04.15, 12:31 - nieodnalezioniy - niepoinformowany :) Odpowiedz Link Zgłoś
scoutek Re: Downton Abbey 20.04.15, 14:01 lady Violet była lepsza później, gdy pojawił się ten jazzband i zapanowała lekka konsternacja (czarny muzyk jazzbandu) to Violet powiedziała: pozwólmy by Londyn nas zmienił ( w domyśle: nas prowincjuszy) i ruszyła do pląsów nieprawdopodobnie otwarty umysł mimo lat, przyzwyczajeń i tego wychowania Odpowiedz Link Zgłoś
ami_lii Re: Downton Abbey 20.04.15, 15:25 Za to Carlson mało zawału nie dostał jak zobaczył muzyka! Znając szczęście Edith, to Greggson już się żywy nie odnajdzie. Zresztą, ta wycieczka do Monachium to od początku był fatalny pomysł! Teraz tylko pytanie, co zrobi Edith... Odpowiedz Link Zgłoś
anmanika Re: Downton Abbey 21.04.15, 08:25 zazwyczaj wtedy wysyłano pannę gdzieś daleko by urodziła dziecko, te oddawano do adopcji a panna wracała rzekomo z wizyty u cioci lub podróży po Europie, no ale tu na pewno będzie bardziej dramatycznie;-) Odpowiedz Link Zgłoś
raszefka s p o i l e r !!!! Re: Downton Abbey 21.04.15, 11:32 Ależ Ty masz intuicję :))) Odpowiedz Link Zgłoś
franula pytanie 23.04.15, 14:49 dla tych co oglądaja na dvd. czy specjalne odcinki świąteczne są na płytach dvd z pełnymi sezonami? i czy ktoś wie kiedy sezon 4 na dvd? jeśli już było -przepraszam, ale boję się przeglądać wątek żeby sobie nie spoilować:) Odpowiedz Link Zgłoś
anmanika Re: pytanie 24.04.15, 10:26 w amazonie to mozesz sobie kupic sezon 1-5 z odcinkami specjalnymi www.amazon.co.uk/Downton-Abbey-Blu-ray-Maggie-Smith/dp/B00N9XCBXO/ref=sr_1_13?s=dvd&ie=UTF8&qid=1429863595&sr=1-13&keywords=downton+abbey Odpowiedz Link Zgłoś
anmanika Re: pytanie 26.04.15, 11:25 Się działo w ostatnim odcinku, ten morderczy wzrok Batesa pod koniec..... Będzię się działo;-) Odpowiedz Link Zgłoś
mozambique Re: pytanie 27.04.15, 09:50 i jak mu ładnie drżał widelec w ręce fajna scena Odpowiedz Link Zgłoś
mozambique Re: pytanie 27.04.15, 09:51 ale i tak lady mary w jedwabnych rękawiczkach dyźdajaca bo błocie na trasie pompa-chlew-pompa rules :) )) Odpowiedz Link Zgłoś
ami_lii Re: pytanie 27.04.15, 13:59 A Isobel zajmująca się babcią Violet która w swoim stylu komentowała sytuację? :) Odpowiedz Link Zgłoś
mozambique Re: Downton Abbey 21.04.15, 10:27 epizod tego kelnera w restauracji - bosski podrecznikowy wzór zagrania snoba zmienijacego sie w seknde w usłużną uzmiechniętą glizdę Odpowiedz Link Zgłoś
czekolada72 Re: Downton Abbey 2 maja 02.05.15, 16:46 Mam prosbe - o streszczenie ostatnich minut dzisiejszego odcinka, od rozmowy Anny z mezem. Z gory dziekuje! Odpowiedz Link Zgłoś
ami_lii Re: Downton Abbey 2 maja 02.05.15, 18:39 W sumie to już niewiele - pojawił się pan Blake który ku ogromnemu zaskoczeniu widzów (to był sarkazm jakby co) oświadczył że nie było żadnej konferencji w Whiterby, on po prostu nie może przestać myśleć o Mary i wykorzystał kiermasz po to by się z nią spotkać. I jeśli jest jakiś "rywal" do ręki Mary, to on jest gotowy do walki. Jednak wolę Gillinghama. A Daisy decyduje jednak pożegnać się z Alfredem, przynosi mu koszyk z prezentami od pana Masona i mówi że kiedyś go kochała ale to już dawno przeszłość. Na co Alfred odpowiada że był ślepy i głupi że tego nie zauważył. A pani Patmore nie może się nachwalić Daisy jak cudownie się zachowała i że po prostu nie mogłaby być z niej bardziej dumna niż teraz. Mam nadzieję że Sarah Bunting nie będzie w serialu za długo, coś w jej wyglądzie i zachowaniu mnie straszliwie denerwuje. Zastanawia mnie też dlaczego Cora zupełnie się nie zdziwiła że Rosamund nagle chce jechać do Szwajcarii na kilka miesięcy i do tego zabiera ze sobą Edith - Babcia Violet od razu się zorientowała że ktoś tu coś ukrywa. Ale zachowała się cudownie, oferując że opłaci wszystkie wydatki Edith. Odpowiedz Link Zgłoś
czekolada72 Re: Downton Abbey 2 maja 02.05.15, 19:16 Ami, dzieki za dobre checi, ale mi chodzi o SAMIUTKA KONCOWKE! :) Odpowiedz Link Zgłoś
czekolada72 Re: Downton Abbey 2 maja 02.05.15, 19:32 I mam jeszcze jedno pytanie - nie ogladalam pierwszych serii - czyja corka jest Rosa(Roza?)? Bo jakos mi tak ciagle wychodzilo, ze nie jest lordowska (byly 3 siostry? ) , mowila o Robercie - kuzyn, i ze nienawidzi swojej matki. Odpowiedz Link Zgłoś
ami_lii Re: Downton Abbey 2 maja 02.05.15, 20:59 Jeśli dobrze pamiętam, Rose jest córką siostrzenicy babci Violet. Cała historia była w odcinku specjalnym na koniec sezonu 3 - wszyscy pojechali do Szkocji, do MacClerów gdzie okazało się że nie dość ze posiadłość jest bliska bankructwu to jeszcze Susan i jej mąż (czyli rodzice Rose) się praktycznie nienawidzą a Susan wyładowuje się na Rose. W końcu Susan wyjeżdza chyba do Indii (razem z O'Brien) a Rose zostaje u Crawleyów. Odpowiedz Link Zgłoś
anmanika Re: Downton Abbey 2 maja 05.05.15, 11:49 Oczywiście przeoczyłam początek odcinka, czy coś wiekopomnego się działo czego nie było w drugiej połowie? Bo tak od 30 min zaczęłam oglądać Odpowiedz Link Zgłoś
shatmach Re: Downton Abbey 2 maja 05.05.15, 11:58 Za dwa i trzy tygodnie dwie części specjalnego świątecznego odcinka. Info dla tych którzy myśleli, że to już koniec. :) Odpowiedz Link Zgłoś
ami_lii Re: Downton Abbey 08.05.15, 18:44 Znowu nie ma odcinka, jest jakiś mecz o 15:20. Choć to w sumie jest mi nawet na rękę, bo mam jutro trochę rzeczy do załatwienia. Odpowiedz Link Zgłoś
mozambique Re: Downton Abbey 18.05.15, 13:54 wczoraj zaczela sie nowa seria a kiedy skonczyla sie stara ? w poprzednim tygodniu nie bylo zdjae się no i numer " zawsze mielismy dom w Londynie" juz naparwde przeznaczony dla mocno niezorientowanych widzów :((( Odpowiedz Link Zgłoś
ami_lii Re: Downton Abbey 18.05.15, 13:59 Formalnie, to nie jest nowa seria tylko podzielony na dwie części odcinek specjalny :) Odpowiedz Link Zgłoś
czekolada72 Re: Downton Abbey 23.05.15, 17:25 Czyli dzisiejszy odcinek byl "2 czescia odcinka specjalnego"? I koniec?? A tak ladnie sie porozwijalo.... Odpowiedz Link Zgłoś
ami_lii Re: Downton Abbey 23.05.15, 20:19 Niestety, dzisiaj był koniec sezonu 4 i znowu trzeba czekać aż TVP się zdecyduje na kupno kolejnej części. A takie ładne wszystko było - I cała historia z listem miłosnym (w więzieniu jak widać można się cennych umiejętności nauczyć) i wizyta księcia na balu i Baxter która postawiła się Thomasowi a najbardziej to Carlson trzymający panią Hughes za rękę :) Z tego muszą być dzwony! :) Przy okazji, trzeba TVP oddać że jednak wysłuchało części narzekań widzów. Pomijając te nieszczęsne mecze, DA było o regularnej godziny a nie co tydzień inna pora, napisy były porządnie zrobione no i można było włączyć oryginalną ścieżkę dźwiękową. Promocja serialu dalej wprawdzie kuleje no ale w sumie 4 sezon to już tylko wciągnięci oglądają. Odpowiedz Link Zgłoś
faszyna DA'll be back ;) 23.05.15, 21:31 Polecam: www.swiatseriali.pl/seriale/downton-abbey-977/news-downton-abbey-dom-z-serialu-na-sprzedaz,nId,1810423 Nie tylko o domu. :) Odpowiedz Link Zgłoś
czekolada72 Re: DA'll be back ;) 24.05.15, 09:59 No wlasnie - czyli od przyszlego tygodnia od nowa, od pierwszej serii?? Odpowiedz Link Zgłoś
pati291 Re: DA'll be back ;) 24.05.15, 10:58 Gdzie można zobaczyć powtórkę wczorajszego odcinka? Odpowiedz Link Zgłoś
fiu-bzdziu2010 Re: Downton Abbey 24.05.15, 10:56 a ten co był w posiadaniu listu miłosnego, to chyba nie do końca taki cwany kto mający coś tak cennego, że przy sobie stale nosi, nagle zostawia w zdejmowanym płaszczu, zamiast przełożyć do kieszeni garnituru..... przecież ten facet był przebiegły, a zrobili z niego ciapę niewiarygodne to było, potencjalny szantażysta z takim zdobycznym trofeum, nagle o nim zapomina??????? Odpowiedz Link Zgłoś
ami_lii Re: Downton Abbey 24.05.15, 15:09 Szczegóły, szczegóły :) Bates musiał się jakoś popisać by Mary podjęła decyzję o spaleniu biletu...co akurat było złym pomysłem. A co do emisji pierwszych odcinków - jestem przeszczęśliwa :) Bardzo brakuje mi Matthew :) Tylko lepiej żebym nie wspomniała rodzince że to są powtórki bo nie dadzą mi w spokoju oglądać ;) Odpowiedz Link Zgłoś
czekolada72 Re: Downton Abbey 24.05.15, 15:19 ami_lii napisała: > Szczegóły, szczegóły :) Bates musiał się jakoś popisać by Mary podjęła decyzję > o spaleniu biletu... Bates tworczo pomogl , de facto - dwukrotnie, i efektywnie, w odebraniu listu ksieciowego. co akurat było złym pomysłem. A dlaczego??? A co do emisji pierwszych od > cinków - jestem przeszczęśliwa :) Ja tez, w koncu nie bede "plywac" ;) Bardzo brakuje mi Matthew :) > > Tylko lepiej żebym nie wspomniała rodzince że to są powtórki bo nie dadzą mi w > spokoju oglądać ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ami_lii Re: Downton Abbey 24.05.15, 15:21 www.swiatseriali.pl/seriale/ojciec-mateusz-389/news-jakie-seriale-zobaczymy-jesienia-w-tvp1,nId,1721809 TVP zamierza kupić następne dwa sezony! :) Kurcze, oni chyba wreszcie zatrudnili kogoś mądrego do planowania ramówki. Jestem pod wrażeniem. W dodatku powraca Komisarz Alex - TVP chyba doszła do słusznego wniosku że "Strażacy" to był niewypał jakich mało. Odpowiedz Link Zgłoś
anmanika Re: Downton Abbey 25.05.15, 09:37 To co oglądamy od początku i komentujemy?;-) Odpowiedz Link Zgłoś
ami_lii Re: Downton Abbey 25.05.15, 16:11 Oczywiście! :) Ja będę oglądać dla Matthew (ale mi go brakuje chociaż Blake też jest niczego sobie) i dla O'Brien (też mi jej brakuje). Poza tym, może jakieś nowe smaczki zauważymy? :) Odpowiedz Link Zgłoś
mozambique Re: Downton Abbey 26.05.15, 12:10 nooo - moze zauwazycie czy rzeczywiscie Crowleyowie mieli "od zawsze" dom w Londynie ? :)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
franula Re: Downton Abbey 26.05.15, 14:10 ja oglądałam sezony 1-3 (czwartego nie) i moim zdaniem mieli jak lord jechał do Londynu to go pytano czy przygotować dom.... Odpowiedz Link Zgłoś
shatmach Re: Downton Abbey 30.05.15, 00:42 ami_lii napisała: > rel="nofollow">www.swiatseriali.pl/seriale/ojciec-mateusz-389/news-jakie-seriale-zobaczymy-jesienia-w-tvp1,nId,1721809 > TVP zamierza kupić następne dwa sezony! :) Kurcze, oni chyba wreszcie zatrudnil > i kogoś mądrego do planowania ramówki. Jestem pod wrażeniem. W dodatku powraca > Komisarz Alex - TVP chyba doszła do słusznego wniosku że "Strażacy" to był niew > ypał jakich mało. Raczej nie doszli bo serial miał dobrą widownię i najpewniej będzie kolejny sezon. Po prostu skończył sie pierwszy i dali Alexa, a możliwe, że po wakacjach Strażacy powrócą. Odpowiedz Link Zgłoś
ami_lii Re: Downton Abbey 30.05.15, 16:53 Przeczytałam swoje komentarze z pierwszej emisji DA. Słowa bym nie zmieniła - poza tym fragmentem o napisach, TVP zdecydowanie je poprawiła. Teraz tylko pytanie za kim ja bardziej tęskniłam : za O'Brien czy za Matthew? :) Co z tego że to powtórka, dalej oglądałam z zapartym tchem :) Odpowiedz Link Zgłoś
czekolada72 Re: Downton Abbey 30.05.15, 17:10 W koncu wiem o co biega :) A liczylam na inne rozwiazanie Bates - Thomas, a tu lord sie poczul panem i wladzca ;) To Cora jest amerykanka, tak? Odpowiedz Link Zgłoś
czekolada72 Re: Downton Abbey 25.07.15, 13:45 Nie ma dzis powtorki?? A beda kolejne? nie wie ktos?? Odpowiedz Link Zgłoś
anmanika Re: Downton Abbey 29.07.15, 12:18 Jak ja się wk....... specjalnie z Mazur wcześniej przyjechałam:(((( Odpowiedz Link Zgłoś
faszyna Re: Downton Abbey 03.08.15, 12:54 A to jest ciekawe: telewizje mają nas w d, niezależnie od właściciela stacji. DA oczywiście przegapiłam, bo myślałam, ze kolejnego sezonu nie będzie (dobre chociaż, że w sobotę przypadkiem trafiłam na drugi odcinek), a w miedzyczasie prywatna stacja zrobiła mi "przyjemność", przesuwając Prawo Agaty o godzine do przodu. Po prostu, skończyła się Brzydula, więc PA przesunęli, a na miejsce PA wsadzili inny serial. No ale ja mam czas na PA w czasie, gdy przygotowuje obiad, a po 17-ej już nie... Czy w tej zamianie jest jakaś logika? Czy wyłącznie brak szarych komórek daje znać o sobie? Odpowiedz Link Zgłoś
czekolada72 Re: Downton Abbey 28.08.15, 06:32 film.onet.pl/artykuly-i-wywiady/kryzys-w-downton-abbey/xg4hgq Odpowiedz Link Zgłoś
czekolada72 Re: Downton Abbey 29.08.15, 18:53 Czy ktos ogladal dzisiejszy odcinek? Moglby go obficie strescic? Odpowiedz Link Zgłoś
ami_lii Re: Downton Abbey 30.08.15, 13:05 - Pojawia się ranny żołnierz który twierdzi że jest Patrickiem Crawleyem, tym co rzekomo zginął na Titanicu. Został uratowany przez marynarkę ale stracił pamięć i odesłali go do Kanady. Dopiero jak został ranny na froncie wojennym to sobie wszystko przypomniał. Edith mu od razu wierzy, pewnie dlatego że powiedział że on zawsze kochał ją ale rodzice zmusili go do zaręczyn z Mary. Nikt inny mu nie wierzy, a babcia Violet i Isobel zwłaszcza. Pod koniec odcinka żołnierz znika i w sumie nic nie wiadomo czy on był Patrickiem czy nie. - Bates ostatecznie nie dostaje rozwodu. Wyjeżdża do Londynu "ostatecznie załatwić sprawy" a hrabiemu mówi że chciałby wreszcie mówić o Verze "jego zmarła żona". Pod koniec odcinka Vera istotnie nie żyje. - Isobel chce na stałe przekształcić Downton w dom dla rekonwalescentów dopóki cwana babcia Violet jej nie przekonuje że rekonwalescentów coraz mniej ale "ci biedni uchodźcy uciekający przed wojną, z małymi dziećmi na rękach" dużo bardziej wymagają pomocy a tylko ktoś z tak ogromnym sercem, talentem i zaangażowaniem jak Isobel może im pomóc. Isobel w ogóle nie zauważyła podstępu :) - Wraca Lavinia, dzięki spiskowi Cory i Carlisle. Ten ostatni kupuje wielką posiadłość i próbuje podkupić Carsona, jako "prezent - niespodziankę" dla Mary. - Coś jeszcze było z Ethel i jej dzieckiem ale ponieważ przegapiłam ostatnie dwa odcinki to nie pamiętam o co chodziło. Odpowiedz Link Zgłoś
czekolada72 Re: Downton Abbey - Edith 17.11.15, 07:11 Czy ktos moglby przyblizyc mi okolicznosci porzucenia edith przed oltarzem? z gory dziekuje! Odpowiedz Link Zgłoś
raszefka Re: Downton Abbey - Edith 17.11.15, 13:35 Bardzo z grubsza - babcia nagadała panu młodemu, że robi krzywdę dziewczynie, że uczyni z niej swoją pielęgniarkę, a ona zasługuje na więcej. Przemyślał i przyznał babci rację w najbardziej odpowiedniej ku temu chwili. Odpowiedz Link Zgłoś
czekolada72 Re: Downton Abbey - Edith 17.11.15, 13:45 A pan młody grubo starszy zapewne? aranzowane to miało być, czy z ew. miłości? I w ogóle - wielkie dzięki! Odpowiedz Link Zgłoś
jak-kania-dzdzu Re: Downton Abbey - Edith 17.11.15, 14:15 Tak, pan młody starszy, wdowiec, podobno miłość, ale potem chyba stwierdził, że jednak nie, bo z młodej, ładnej, z perspektywami zrobi starą, zramolałą matronę ;) Odpowiedz Link Zgłoś
faszyna Re: Downton Abbey - Edith 17.11.15, 14:57 Dodaj, ze ona tez miłość, chyba, ale z początkiem w siostrzanej zawiści i konkurencji. Edith ta gorsza nie chciała być gorsza i zaczęła flirtować z facetem, z finałem jak wyżej. Odpowiedz Link Zgłoś
czekolada72 Re: Downton Abbey - Edith 17.11.15, 15:19 Dzieki! Myslalam, ze to cos wspolnego z Mary mialo. Odpowiedz Link Zgłoś
jak-kania-dzdzu Re: Downton Abbey - Edith 17.11.15, 16:05 O dokładnie, u Edith to takie trochę 'na siłę' było. Mary zamężna, Sybil zamężna, to i ona nie chciała być gorsza. Odpowiedz Link Zgłoś
czekolada72 Re: Downton Abbey - Edith 17.11.15, 16:14 Ale co Ty - o ile sie orientuje TO bylo przed slubami Mary i Sybil... Tak przynajmniej zroumialam z odcinka, hmmm Odpowiedz Link Zgłoś
jak-kania-dzdzu Re: Downton Abbey - Edith 17.11.15, 16:28 Sybil już w ciąży była, przyjechali z Tomem specjalnie na wesele, rodzina była zachwycona, bo do końca nie wiedzieli czy Sybil się pojawi czy nie. A co do Mary masz rację, mój błąd Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Downton Abbey - Edith 17.11.15, 16:30 Po ślubach Mary i Sybil. Na kolacji, na której Branson był już jako mąż Sybil i zaczął się awanturować, Matthew poprosił, żeby został jego drużbą na ślubie, który był chyba nazajutrz albo w każdym razie bardzo niedługo, sir Anthony uratował honor Bransona, bo zauważył, że ten wcześniej dostał drinka z wkładką. A po kolacji Edith podziękowała mu przy samochodzie i go pocałowała i tu zaczął się drugi akt ich flirtu. Wcześniej przed wojną był taki moment, że rodzice chcieli wydać Mary za niego i wtedy Edith też uderzyła w konkury, ale się rozeszło po kościach. Potem, chyba na wojnie, sir Anthony został ranny w rękę i później zaczął na poważnie kręcić z Edith, ale okazało się, że nagle dla Granthamów jest starcem i mimo, że wcześniej chcieli wydać za niego najlepiej rokującą córkę, teraz nie był dość dobry nawet dla tej (w ich mniemaniu) najgorszej. Swoją drogą robili z tej jego ręki i wieku taki problem, jakby lady Strallan miała osobiście zmieniać mężowi ewentualne pieluchy. Odpowiedz Link Zgłoś
czekolada72 Re: Downton Abbey - Edith 17.11.15, 16:36 O, wlasnie, bo nie wiedzialm ze to osir Anthony 'ego chodzi, pamietalam natomiast "rozpad zwiazku" przed wojna. Myslalm, ze to byl juz absolutny koniec. Patrzcie - ne ogladalam jednego odcinka, a tam tyle sie nadzialo - narzeczenstwo, slub, zerwanie, nonono... Dlatego sadzilam, ze ta historia pochodzi grubo sprzed czasow wojny, slubow obu siostr, i taktownie byla przemilczana, az w koncu Edith sama wspomniala o tym Wielkie dzieki raz jeszcze! Odpowiedz Link Zgłoś
ewa9717 Re: Downton Abbey 26.11.15, 22:09 Cała TVP. Cholery, dżumy i tfu!su mozna dostać. Odpowiedz Link Zgłoś
franula Re: Downton Abbey 07.01.16, 09:13 dobra wiadomość downtonabbey.pl/rewelacyjna-wiadomosc-wszystkie-sezony-downton-abbey-w-tvp/ Odpowiedz Link Zgłoś
ewa9717 Re: Downton Abbey 07.01.16, 10:24 A konkretnie jaka, bo mnie się link otwiera jako reklama firmy na Z, tylko i li! Odpowiedz Link Zgłoś
raszefka Re: Downton Abbey 07.01.16, 10:57 TVP zapewnia, że w poniedziałki o 22 DA co tydzień od drugiego aż po szósty sezon Odpowiedz Link Zgłoś
franula Re: Downton Abbey 15.02.16, 12:52 No chyba leci? www.tvp.pl/hd/v4tvp-hd/o-programie/downton-abbey-seria-ii-odc-7-premiera/23455253 Odpowiedz Link Zgłoś
faszyna Re: Downton Abbey 15.02.16, 14:15 Raszefko, miało lecieć na TVP HD. Nie sprawdzałam, może leci, Ja osobiście oglądam serial w soboty na tvp1, gdzie teraz leci sezon po śmierci Matthiew. Odpowiedz Link Zgłoś
ami_lii Re: Downton Abbey 02.04.16, 14:49 Od kiedy leci 5 sezon? Bo nawet nie wiedziałam - żadnej informacji, reklamy, zwiastuna czy czegokolwiek ze strony TVP!! Mam nadzieję że niewiele przegapiłam? Odpowiedz Link Zgłoś
ewa9717 Re: Downton Abbey 03.04.16, 11:23 Dwa odcinki już były. Dobra zmiana w TVP ;) "Downton" znika, gdy są na przykład skoki narciarskie czy bógwicojeszcze... Odpowiedz Link Zgłoś
franula Re: Downton Abbey 06.04.16, 14:46 Jak to piąty:( gdzie i o której??? ja na stronie widzę trzeci.... www.tvp.pl/hd/v4tvp-hd/o-programie/downton-abbey-seria-iii-odc-5-premiera/24292068 Odpowiedz Link Zgłoś
yoka1 Re: Downton Abbey 07.04.16, 10:29 leci sezon 5 na zwykłym TVP1 w sobotę ok 15:45. Po 1 odcinku co tydzień Odpowiedz Link Zgłoś
franula Re: Downton Abbey 07.04.16, 14:20 bardzo dziękuję świetna wyszukiwarka na stronie tvp z uporem mi nic nie wyszukiwała poza tym hd:( Odpowiedz Link Zgłoś
macedonia35 Re: Downton Abbey 30.04.16, 08:52 Brak mi słów, żeby opisać wspaniałość tego serialu! Bardzo żałuję, że to już koniec.. Odpowiedz Link Zgłoś
faszyna Łyżka dziegciu 30.05.16, 11:13 Jedna łyżka dziegciu nie zaszkodzi. ;)) Nawet tak świetny serial jak DA miewa słabe punkty. Zmęczył mnie wątek oskarżania Batesów o morderstwo. To jak powtórka poprzedniego epizodu z zabiciem eks-żony. Mogliby sobie podarować ten pomysł. Równie męczący zaczyna być motyw planów wyjazdowych Toma. Ach, niech wreszcie wyjedzie, miałam ochotę powiedzieć po ostatnim odcinku. Zdziwiło mnie tak bezkonfliktowe zaakceptowanie nowej wnuczki (i plamy na honorze rodziny) przez lorda. To akurat mogło być bardziej rozbudowane, a nie skwitowane dwiema rozmowami z żoną i córką Odpowiedz Link Zgłoś
kanna Re: Łyżka dziegciu 31.05.16, 12:16 Hrabina-wdowa kwituje informację o założeniu kolonii nudystów: ach tam? Tam mają dość chłodny klimat :D Odpowiedz Link Zgłoś
ami_lii Re: Downton Abbey 30.08.16, 17:14 Od soboty o 15.40 6 sezon Downton Abbey :) Prawdę mówiąc, jestem zdziwiona. Odpowiedz Link Zgłoś
franula Re: Downton Abbey 13.09.16, 14:23 Czemu jesteś zdziwiona? Nikt nie ogląda? Odpowiedz Link Zgłoś