Dodaj do ulubionych

Oficerowie - serialowy manifest IV RP

IP: *.chello.pl 17.10.06, 00:43
Czy Wy też oglądając Oficerów macie wrażenie, że słuchacie wystąpienia Jarosława Kaczyńskiego o tym jak to źle się działo w III RP? Ciągłe gadanie o wszechogarniającym układzie, spisek na najwyższych szczeblach władzy, szare sieci, dziennikarze manipulowani przez służby specjalne, słabo maskowane podobieństwa Kalińskiego do Waltera. Ratyński ciągle biegał - Balcerowicz w młodośi był biegaczem :). Myślałem, że jestem przewrażliwiony, ale gdy zobaczyłem scenarzystę Wojciecha Tomczyka w programie Pospieszalskiego nabrałem pewności, że jest mentalnym bratem braci K. Oczywiście mówił, jacy dziennikarze są źli w kontekście taśm Begier...

Szkoda, bo cierpi na tym film. Oficerowie nie mają klasy "Oficera". Scenariusz zbyt wydumany, gra aktorów - plastikowa (gdzież im do Chyry, Globisza i Frycza), sztuczne dialogi. "Oficer" i "Glina" były dla mnie świadectwem, że Polacy potrafią też zrobić dobry serial policyjny. Miały niezbędną w tym gatunku lakoniczność."Oficerowie" sprowadzają na ziemię. Bliżej im do szitu w rodzaju "Fali zbrodni" i "Kryminalnych" niż do francuskich "noir". No i te wstawki audio-tele w czasie emisji... Pozostała tylko dobra muzyka Michała Lorenca.
Obserwuj wątek
    • galaxian1 Re: Oficerowie - serialowy manifest IV RP 17.10.06, 08:28
      I jedyna słuszna telewizja TV MAX :) buhaha
      Żałosne.
    • Gość: Jacek w 100 % się zgadzam IP: *.cst.tpsa.pl 23.10.06, 12:30
      Jak można przychodzić do Pospieszalskiego??? To jest miejsce dla
      propagandzistów VV RP (czyt. Dziennik, Nasz Dziennik, DTV (Wiadomości),
      Newsweek, Gazeta Polska....) oraz dla ludzi o mocnych newrwach z GW i Polityki.
      Każdy artysta który się tam pokazuje tarza się w odchodach.
    • ktmajcher Re: Oficerowie - serialowy manifest IV RP 24.10.06, 09:59
      > czasie emisji... Pozostała tylko dobra muzyka Michała Lorenca
      tylko w czołówce, reszta słyszana w filmie jest autorstwa dwóch innych muzyków
    • ktmajcher Glina 24.10.06, 10:00
      no włąsnie apropos gliny czy ktoś wie czy będzie kontynuacja
    • markus.kembi Re: Oficerowie - serialowy manifest IV RP 24.10.06, 17:14
      Ostatnio padły nawet słowa "ja nie jestem z układu". I oczywiście ta
      wszechobecna bezpieka, mordująca ludzi jeszcze gorliwiej i jeszcze częściej niż
      w czasach stalinizmu.
    • markus.kembi Re: Oficerowie - serialowy manifest IV RP 24.10.06, 17:26
      Gość portalu: zdegustowany napisał(a):

> Oficerowie nie mają klasy "Oficera".

"Oficer" miał klasę? Lubiłem ten serial tylko dlatego, że mnie śmieszył. To
      najlepszy polski serial science-fiction.

> Scenariusz
      > zbyt wydumany, gra aktorów - plastikowa (gdzież im do Chyry, Globisza i Frycza)
      > , sztuczne dialogi.

A "Oficer" to niby nie miał wydumanej akcji? Świetni aktorzy, a nie potrafiono
      tego wykorzystać. W "Oficerach" też przecież gra Wojciech Pszoniak, wybitny
      polski aktor.

> "Oficer" i "Glina" były dla mnie świadectwem, że Polacy pot
      > rafią też zrobić dobry serial policyjny. Miały niezbędną w tym gatunku lakonicz
      > ność."Oficerowie" sprowadzają na ziemię. Bliżej im do szitu w rodzaju "Fali zbr
      > odni" i "Kryminalnych" niż do francuskich "noir".

Z tym się nie zgadzam - "Fala zbrodni" jest jeszcze całkiem niezłym jak na
      polskie warunki serialem. Nie jest rewelacyjna, dialogi są tragiczne, Baka i
      Wieczorkowski beznadziejni, ale przynajmniej scenariusz jakoś trzyma się
      rzeczywistości, czego nie można było powiedzieć o "Oficerze" i jego kontynuacji.
      "Glina" też mnie nie zachwycił, ale przynajmniej pozytywnie zaskoczył.
      --
      "Ukraina jest ważnym sąsiadem zarówno Czech, jak i Polski."

(Lech Kaczyński)
      • Gość: oficerxxx Re: Oficerowie - serialowy manifest IV RP IP: *.chello.pl 27.10.06, 00:49
        > "Oficer" miał klasę? Lubiłem ten serial tylko dlatego, że mnie śmieszył. To
        > najlepszy polski serial science-fiction.

Mnie akurat się podobał, zwłaszcza w porównaniu z chłamem typu "Fala zbrodni". Choć teraz oglądając Oficerów, widać, że to co mi teraz przeszkadza ma początki w pierwszej części. Chodzi mi o gadanie o całym tym układzie itd.

> A "Oficer" to niby nie miał wydumanej akcji? Świetni aktorzy, a nie potrafiono
        > tego wykorzystać. W "Oficerach" też przecież gra Wojciech Pszoniak, wybitny
        > polski aktor.

Nie miał, ale to już zależy od indywidualnej oceny. Moim zdaniem zdolności aktorów wykorzystano. Rola Chyry była bardzo dobra, drugoplanową "perełkę" zagrał Braciak "Perła". W Oficerach Pszoniak na razie jest tylko dekoracją...

> Z tym się nie zgadzam - "Fala zbrodni" jest jeszcze całkiem niezłym jak na
        > polskie warunki serialem. Nie jest rewelacyjna, dialogi są tragiczne, Baka i
        > Wieczorkowski beznadziejni, ale przynajmniej scenariusz jakoś trzyma się
        > rzeczywistości, czego nie można było powiedzieć o "Oficerze"

Dla mnie Fala zbrodni to muł! Poniżej (dno) są już tylko Kryminalni. Dorota Kamińska bije wszystkich na głowę ;)
      • marisa_tomei Re: Oficerowie - serialowy manifest IV RP 20.11.06, 19:36
        markus.kembi napisał:

> Z tym się nie zgadzam - "Fala zbrodni" jest jeszcze całkiem niezłym jak na
        > polskie warunki serialem. Nie jest rewelacyjna, dialogi są tragiczne, Baka i
        > Wieczorkowski beznadziejni, ale przynajmniej scenariusz jakoś trzyma się
        > rzeczywistości,

Widac, ze nie masz nic wspolnego z praca w policji :)
        Scenariusz trzyma sie rzeczywistosci, hahahahahahaha :)))
    • markus.kembi Re: Oficerowie - serialowy manifest IV RP 19.11.06, 20:33
      A oto cytaty z dzisiejszego odcinka:

"Dobrze pani wie [do Moniki Olejnik w TV], że w Polsce nie ma żadnej grupy
      trzymającej władzę"

"Nie możemy ich wszystkich przesłuchać. Co my jesteśmy, sejmowa komisja śledcza?"
      • ktmajcher Re: Oficerowie - serialowy manifest IV RP 19.11.06, 21:56
        nie pokazali nam czegoś w tym filmie
        Grand zaczął chodzić do szkółki niedzielnej,
        bo strzela już tylko na postrach
        • ktmajcher Re: Oficerowie - serialowy manifest IV RP 19.11.06, 21:58
          nie wiedziałem, że ekstradycja może dotyczyć również więźnia, który
          wjechał samochodem w monopol
      • ktmajcher Re: Oficerowie - serialowy manifest IV RP 20.11.06, 07:43
        markus.kembi napisał:

> "Dobrze pani wie [do Moniki Olejnik w TV], że w Polsce nie ma żadnej grupy
        > trzymającej władzę"

ciekawe czy zapłacili Leszkowi Millerowi za prawa autorskie do tej wypowiedzi
    • Gość: Torgeist Pier...niczycie, Hipolicie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.11.06, 19:50
      Element odwołania do sieci układów, oplatających i psujących państwo występuje przecież w mniejszym lub większym stopniu w każdym polskim serialu kryminalnym z wyższej półki. Było tak w „Ekstradycji”, szczególnie późniejszych częściach: skorumpowani ministrowie, niemal wszechmoc gangsterskiej trójcy, Halski ujawniający brudy na najwyższych szczeblach... Było i w „Glinie” - zabijany w jednym z późniejszych odcinków brat zabitego policjanta okazuje się być ulokowany w potężnej strukturze post-SBckiej, powiązanej też, co ciekawe, chyba z służbami wojskowymi. Cała ta historia nawiązująca do zamordowania Bohdana Piaseckiego... I wtedy było dobrze, a „Oficerowie”, to czemu operujący tymi samymi motywami, może w trochę większym stężeniu, mają być akurat dlatego źli?
      • Gość: Jacek problem w tym że twórcy filmu wskazują IP: *.cst.tpsa.pl 21.11.06, 09:45
        na konkretny krąg ludzi. W Oficerze był Minister nie jednoznacznie
        zidentyfikowany z danym ugrupowaniem, podobnie w eksdradycji i to świadczy m in
        o klasie filmu, opisywano zjawiska a nie robiono partyjną propagandę. Tutaj
        mamy Kulczyka i TEN "Układ", powtarzam Układ jako termin odnoszący się do
        konkretnych ludzi. W tym filmie wyrazenie "On jest z Układu" nie oznacza "On
        jest z pewnego kręgu ludzi" tylko "On współpracuje z Kwasniewskim, Millerem,
        Kulczkiem, Michnikiem.... Żałosne ! W nastepnej części pewnie usłyszymy "łże
        elity".
        • markus.kembi Re: problem w tym że twórcy filmu wskazują 21.11.06, 09:52
          Raczej nie w tym rzecz, że nie mówią aluzjami tylko wprost. Tu jest wyraźnie
          postawiona taka teza - jest w Polsce, "układ", "grupa trzymająca władzę" i ta
          grupa ludzi zleca morderstwa, a wykonawcami tych zbrodni są byli funkcjonariusze
          SB. W "Ekstradycji" mieliśmy urzędników państwowych skorumpowanych lub
          zastraszonych przez mafię - w "Oficerach" to właśnie politycy z niewłaściwej
          opcji politycznej stoją na czele mafii i odpowiadają za mordy.
          • mzrr21 Re: problem w tym że twórcy filmu wskazują 21.11.06, 11:02
            A pamietacie "Sforę"?
            • stephen_s Re: problem w tym że twórcy filmu wskazują 21.11.06, 11:29
              > A pamietacie "Sforę"?

Właśnie, tam też był jakiś polityczny układ...

Kurczę, chyba będę musiał zerknąć na tych oficerów. Nie oglądam, a zaintrygował
              mnie ten wątek. Bo w sumie to możliwe, że scenarzysta przenosi do serialu swoje
              polityczne wizje, z drugiej strony - fakt, że spiski itd. to klasyczne wątki
              kryminałów...
    • Gość: Torgeist Re: Oficerowie - serialowy manifest IV RP IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.11.06, 21:33
      No proszę, ale z magnatem TV jako kapusiem SB to sztuka wyprzedziła życie ;-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka