Dodaj do ulubionych

Kanada- Albarta - brak rąk do pracy !!!

09.06.06, 18:50
Najwyższe zatrudnienie od 30 lat .

Średnie wynagrodzenie za godzinę pracy, przed podatkami i innymi potrąceniami,
wynosi w Kanadzie 19,09 dol., o 3,2 procent więcej niż rok wcześniej, podała
agencja Statistics Canada.

W ubiegłym roku inflacja wynosiła 2,2 procent.

Bezrobocie jest najniższe od trzydziestu lat, a zatrudnienie już trzynasty rok
idzie do góry, wzrastając każdego roku średnio o 2 procent.

W 2005 roku zatrudnienie miało około 17,3 miliona osób, czyli 67,2 procent
ludzi w wieku produkcyjnym.

Wzrosło też zasadniczo zatrudnienie ludzi w wieku powyżej 55 lat. W ubiegłym
roku 29,9 procent tej populacji było zatrudnionych, czyli o 0,9 procent więcej
niż rok wcześniej.

Średni wiek emerytalny wynosi 61 lat. Coraz więcej jest pracowników w wieku
51-61 lat, czyli mających dziesięć, lub mniej lat do średniego wieku
emerytalnego. W roku 2005 było ich 3,6 miliona osób, co stanowiło 22,1 procent
wszystkich pracujących, a w 1986 roku było ich tylko 10,3 procent.

Największy boom zatrudnienia przeżywa bogata w ropę Alberta, posiadająca 70
procent zatrudnionych (średnia krajowa wynosi 67,2 procent). Wzrost
zatrudnienia w Albercie jest hamowany brakiem rąk do pracy.

W Kolumbii Brytyjskiej zatrudnienie wynosi 61,8 procent, a na Jukonie i w
Terytoriach Północno-Zachodnich - 72 procent.

Oblicza się, że w 2005 roku osób pracujących na własny rachunek (ang.
self-employed) było 2,5 miliona, co stanowi 15,5 procent całego rynku
zatrudnienia.

Obserwuj wątek
    • feluisak Zadziwiajace ! 09.06.06, 20:31

A ludzie dalej wola raczej zdechan na pustyyni Arizony niz legalnie wyjechac do
      kanady. Nie wspominajac juz nawet o Nowych EUropejczykach, ktorzy o Kanadzie
      nie mysla nawet w najgoeszym zyciowym scenariuszu, wybierajac Anglie, Irlandie,
      Hiszpanie.
      Co jest az tak odpychajacego w tej Kanadzie ?? Moze ta glodowa stawka gra tu
      role ? W koncu za 19 brutto to zeby w sciane i kolek w dupe.
      • polonus5 Re: Zadziwiajace ! 09.06.06, 20:37
        feluisak napisał:

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

he,he,he widze ze swietnie jestes zorietowany o poziomie zycia w Kanadzie !!
        • feluisak Zorientowany ? 09.06.06, 20:46
          polonus5 napisała:

>
          > he,he,he widze ze swietnie jestes zorietowany o poziomie zycia w Kanadzie !!

A czy musze byc zorientowany? Gdy ostatnio odwiedzilem Montreal w dlugi
          weekend, w ciagu trzech dni wydalem 800 USD, nie liczac hoteli. Nie kupilem w
          zasadzie nic, jedna koszule za 120 USD. Reszta to "drobne wydatki". W drogim NY
          wystarczyloby mi to na tydzien z hakiem, no obiektywnie trzeba powiedziec ze na
          wyjezdzie wydaje sie wiecej, ale to ciagle dogie miasto. Moze w innych miastach
          jest taniej, duzo taniej ?
          19,09 CAN na godzine to 17 USD od tego odejmij podatek (wyzszy niz w USA) i
          zostanie tyle, ze mozna sie tylko rozplakac. A juz na pewno nie godnie zyc , za
          10 (?) USD netto po podatku ....
          • pis.doff Re: Zorientowany ? 09.06.06, 20:57
            felu-popie-siak, ja rozumiem ze sakoszule po 120 dolcow i sa po 1200dolcow
            (domyslam sie bo nie widzialem). Ale wiem ze sa tez koszule i to ladne po $30.
            Sa rowniez po $5 tylko trzeba wiedziec gdzie kupic.
            Ale nie rozumiem dlaczego kupujesz koszule po $120? Szanuje twoj wybor
            wydawania pieniedzy, ale ja jako osoba prosta i z ludu, z mokrym grzbietem i
            przepalonymi sloncem oczami, nie pojmuje twojej rozrzutnosci.

Na wszelki wypadek uprzedzam, ze mozenie wiesz jak robic zakupy? Mozew masz
            jakies kompleksy rodem z Pewexu?
            • feluisak Re: Zorientowany ? 09.06.06, 21:01
              Koszula za $120.00 to absolutnie nic specjalnego.
              A chamowi ze wsi , jak Ty , wydaje sie ze zaoszczedzi kupujac koszule za $5.00.
              w ktorej nie dosc ze bedzie wygladal jak ostatnia smiechu warta sierota, to
              jeszcze po drugim praniu trzeba ja bedzie wypierdoIic bo rekawy sie skurcza do
              lokci. To samo dotyczy produktu za $30.00.
              Skapy glupek zawsze dwa razy traci zrozum to i badz raz w zyciu smatr smile
              • polonus5 Re: Zorientowany - Brawo !!! 10.06.06, 00:00
                feluisak napisał:

Koszula za $120.00 to absolutnie nic specjalnego.
                A chamowi ze wsi , jak Ty , wydaje sie ze zaoszczedzi kupujac koszule za $5.00.
                w ktorej nie dosc ze bedzie wygladal jak ostatnia smiechu warta sierota, to
                jeszcze po drugim praniu trzeba ja bedzie wypierdoIic bo rekawy sie skurcza do
                lokci. To samo dotyczy produktu za $30.00.
                Skapy glupek zawsze dwa razy traci zrozum to i badz raz w zyciu smatr smile

1. cieszy to ze rodaka stac na koszule po $120
                2. zdaje sobie doskolane sprwe z tego ze nie wszystkich mieszkancow USA stac na
                wydanie takiej sumy za jedna koszule
                3. smutne jest tylko to ze nas ktorych nie stac na takie wydatki jak Twoje
                nazywasz glupkami

pozdrawiam
      • polonus5 Re: Zadziwiajace ! 09.06.06, 20:40
        feluisak napisał:

Średnia życia w Kanadzie to 79,3 lata, a Produkt Krajowy Brutto osiągnął poziom
        29 480 USD na jednego mieszkańca. Również wskaźniki dotyczące poziomu edukacji
        społeczeństwa należą do najwyższych na świecie.

Więcej informacji o Programie ONZ ds. Rozwoju i tegorocznym raporcie
        znajdą państwo pod adresem internetowym: www.undp.org

• olewam Re: Zadziwiajace ! 09.06.06, 20:51
          Nie rozumiem po co odpisujesz temu kretynowi z U$A ? Przeciez to debil.
          • albertans Re: Zadziwiajace ! 10.06.06, 00:50
            No faktycznie, ciuchy dla Polakow to bardzo wazna sprawa, ale na szczescie juz
            nie dla wszystkich.Te wytapirowane paniusie tutaj faktycznie nie pasuja i niech
            siedza sobie w europejskich metropoliach.
            • downunderguy Re: zaczelismy od boom a skonczylismy na... 10.06.06, 08:16
              w naszej wsi maly okularnik-haward-ciagle pieje: momy boooo...m, rozdaja wizy,
              w tym roku 100tysincy skilled, a ku.. moja stopa zyciowa leci na leb w dul,
              100grant to juz ledwo starcza na przyzwoite zycie i to starego bachelora, a
              srednia krajowa to 45grant na cala rodzine-jak zyja? tak jak felusiak mowi:
              szczyrbate zymby w sciane i dolek w dupie-a nowi skilled to jak dostana taxi
              albo kasjera biletow albo charagiewkiego na koleji to juz sukces-globalizacja w
              gore a pensyje w dul-zblizamy sie do china
              • downunderguy Re: no a propo ciuchow...wiesnioki jo jestym 10.06.06, 08:32
                dumny i bogaty polok-moje bogactwo wisi na mojej dupie-pomietocie gierka-my
                byli najlepsi i to moja dewiza-double bay to jak nowy swiat-my tu elegancko
                versacy, armani i zegna-nawet kiedy ide nago naklejam na dupe zegna logo-a wy
                to co? zapomnieliscie skad pochodzicie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka