IP: *.sympatico.ca 07.11.01, 20:33
Pod koniec wrzesnia na ekrany kin londynskich wszedl film "Enigma" ukazujacy
falszywie prawde historyczna i tym samym role Polakow w przekazaniu aliantom
Enigmy, ktora umozliwila w czasie wojny odszyfrowywanie niemieckich depesz
wojskowych i przyczynila sie do zwyciestwa aliantow.
Hej, czy ktos na Wyspach juz to widzial? Czy czytaliscie recenzje? Czy sa
sprostowania?
Obserwuj wątek
    • Gość: mushi Re: Enigma IP: *.sympatico.ca 07.11.01, 21:24
      HEJ Biala, skoro juz wiesz, ze ten film niesie klamstwo historyczne, to
      znaczy, ze juz go widzialas. Moze najpierw sama podziel sie swoimi
      refleksjami? O jakich sprostowaniach piszesz? Jesli jednak filmu nie
      widzialas, to jaki sens ma to twoje pisanie? Ujadanie Burka bo uslyszal, ze
      inne psy we wsi szczekaja????
      • biala& Re: Enigma 07.11.01, 21:36
        Gość portalu: mushi napisał(a):

> HEJ Biala, skoro juz wiesz, ze ten film niesie klamstwo historyczne, to
        > znaczy, ze juz go widzialas. Moze najpierw sama podziel sie swoimi
        > refleksjami? O jakich sprostowaniach piszesz? Jesli jednak filmu nie
        > widzialas, to jaki sens ma to twoje pisanie? Ujadanie Burka bo uslyszal, ze
        > inne psy we wsi szczekaja????

I oto mamy kogucika. Niestety nie wykazuje sie on perlistym dzwiekiem.
        Opiewa nawet ten ranek, w ktorym idzie na rosol.
        • Gość: mushi Re: Enigma IP: *.sympatico.ca 07.11.01, 21:55
          hej Biala, widze ze w temacie "rosol z kogucika" orientujesz sie lepiej, niz w
          tematach historyczno-kulturalnych wink. Chyba Cie nawet polubie, ale dopiero
          wtedy gdy sie zajmiesz kuchnia, wiec prosze Cie- do garow marsz!
          • biala& Re: Enigma 07.11.01, 22:00
            Ach, pomylilam sie to nie kogut, to lew! Z daleka slychac jak ryczy!
            • Gość: mushi Re: Enigma IP: *.sympatico.ca 07.11.01, 22:16
              No! i to w dodatku jeszcze nie wylnialy i lubie jeszcze "rowne babki" (no
              wiesz 104/104/104 i czapeczka tez). Hej Biala zycie jest piekne nawet w
              niekulturalnej Kanadzie, nie zauwazylas tego? Na wszystko narzekasz i wszedzie
              weszysz antypolski spisek. Wyzel jaki jastes czy co?
    • Gość: MaciekS Re: Enigma IP: *.amdahl.com 07.11.01, 22:08
      Gość portalu: Biala napisał(a):

> Pod koniec wrzesnia na ekrany kin londynskich wszedl film "Enigma" ukazujacy
      > falszywie prawde historyczna i tym samym role Polakow w przekazaniu aliantom
      > Enigmy, ktora umozliwila w czasie wojny odszyfrowywanie niemieckich depesz
      > wojskowych i przyczynila sie do zwyciestwa aliantow.
      > Hej, czy ktos na Wyspach juz to widzial? Czy czytaliscie recenzje? Czy sa
      > sprostowania?

Filmu nie widzialem i pewnie beda z tym problemy w USA, ale jak sie da to chetnie
      go obejrze.

Natomiast wiem ze np. w USA History Channel pokazuje programy o sekretach II
      wojny swiatowej ("Secrets of WWII" o ile pamietam) w tym i o Enigmie. Ani razu
      nie wspomniano roli matematykow Polskich przy jej zlamaniu, a rzeczywiscie w
      calosci od poczatku przypisuje sie zaslugi wylacznie wywiadowi brytyjskiemu.
      Troche to mnie denerwowalo, ale co zrobic. Sam bym chcial zobaczyc jakis bardziej
      obiektywny material.

Pozdrawiam
    • gadula Re: Enigma 07.11.01, 22:17
      Czy producentem tego filmu nie jest czasami Mick Jagger?
      Co mnie osłabia na tym świecie to jest to, ze taki palant jak Jagger, Madonna i
      wielu innych, którzy poza głosem maja sieczkę w głowie, zaczynają brać się za
      cos, o czym nie maja zielonego pojęcia.
      Popularność wali pod sufit...może ktoś mu podrzuci skręta z marihuany to mu
      przyjdzie.
      Cienkim moczem to, moi drodzy Państwo, cienkim moczem...
      • Gość: wojtek Re: Enigma IP: *.att.com 07.11.01, 22:23
        Sluchajcie,

To jest bardzo ciekawe pytanie. Z tego co sie orientuje to film raczej
        oczernia Polakow o kolaboracje z Niemcami. Wyspiarze odezwijcie sie i dajcie
        znac so jest grane.
        Biala- ma nadzieje ze ignorujesz tych i owych

pozdrowka
        • gadula Re: Enigma 07.11.01, 22:26
          Gość portalu: wojtek napisał(a):

> Biala- ma nadzieje ze ignorujesz tych i owych

no pewnie! (enigma in action) smile
    • Gość: mushi Re: Enigma IP: *.sympatico.ca 07.11.01, 22:31
      A ja dysponuje filmem telewizji kanadyjskiej, w ktorym polski wklad jest
      doskonale pokazany i udokumentowany (oczywiscie bez calej tej polskiej
      megalomani, jaka lubimy sie otaczac). Jedynie fakty poparte sporym materialem
      archiwalnym. Nikt w nim nie powiekszal ani tez nie umniejszal wkladu wywiadu
      polskiego, jak i Osrodka Dekryptazu w rozwiazaniu tajemnicy Enigmy.
      • Gość: mushi Re: Enigma IP: *.sympatico.ca 07.11.01, 22:35
        A teraz poczytajcie samych siebie. Jeszcze zaden z Was filmu nie widzial, a
        juz trzymacie noze w zebach gotowi do ataku. Przeciez to smieszne jesli nawet
        nie zalosne.
        • Gość: Biala Re: Enigma IP: *.sympatico.ca 07.11.01, 22:40

> A teraz poczytajcie samych siebie. Jeszcze zaden z Was filmu nie widzial, a
          > juz trzymacie noze w zebach gotowi do ataku. Przeciez to smieszne jesli nawet
          > nie zalosne.

A teraz popatrz na swoje posty, jeszcze mnie nie widziales a juz trzymasz noz w
          zebach gotowy do ataku.
          • Gość: mushi Re: Enigma IP: *.sympatico.ca 07.11.01, 22:54
            O przepraszam, te 104/ 104 to sama o sobie napisalas. A ze podkpiwam z
            glupawego podchodzenia przez Ciebie do tematow i ze jestem zdegustowany twym
            szydzeniem z ludzkiego kalectwa, to o to miej pretensje do siebie.
            • Gość: Biala Re: Enigma IP: *.sympatico.ca 07.11.01, 23:09

> O przepraszam, te 104/ 104 to sama o sobie napisalas. A ze podkpiwam z
              > glupawego podchodzenia przez Ciebie do tematow i ze jestem zdegustowany twym
              > szydzeniem z ludzkiego kalectwa, to o to miej pretensje do siebie.

Nigdy nie szydzilam z ludzkiego kalectwa!!! To Ty odbierasz wypowiedzi
              forumowiczow jak Ci pasuje. Nie masz prawa ublizac komukolwiek. Wychowywac mnie
              nie bedziesz, bo jestem w wieku bohaterki "Spoznionych kochankow" Whartona smile))
              I "zejdz juz ze mnie bo mi duszno". To jest ostatni raz kiedy odpiuje na Twoje
              idiotyzmy
    • Gość: MaciekS Re: Enigma - Znalazlem cos w USA! IP: *.amdahl.com 07.11.01, 22:54
      Gość portalu: Biala napisał(a):

> Pod koniec wrzesnia na ekrany kin londynskich wszedl film "Enigma" ukazujacy
      > falszywie prawde historyczna i tym samym role Polakow w przekazaniu aliantom
      > Enigmy, ktora umozliwila w czasie wojny odszyfrowywanie niemieckich depesz
      > wojskowych i przyczynila sie do zwyciestwa aliantow.
      > Hej, czy ktos na Wyspach juz to widzial? Czy czytaliscie recenzje? Czy sa
      > sprostowania?

Otoz w zasobach slawnej amerykanskiej agencji NSA (National Security Agency)ktora
      zajmuje sie takimi zagadnieniami jak kryptografia, gromadzenie informacji itd
      odgrzebalem cos co wspomina udzial Polakow w zlamaniu Enigmy.... ale ponoc
      Brytyjczycy zlamali Enigme drugi raz. Cos jakby wynalezc kolo powtornie i zapisac
      te zasluge temu ktory powtorzyl wyczyn. Jestem pod wrazeniem... powtorki.

Strona jest tutaj:

www.nsa.gov/museum/enigma.html

Oczywiscie nie omieszkano dodac poteznego wsparcia amerykanskiego, gdy chodzilo o
      te Enigme marynarki wojennej. O ile sie nie myle to chodzilo w niej o dodanie
      czwartego kolka kodujaco-dekodujacego, zwiekszajacego liczbe kombinacji ale
      zasada byla ta sama.

Pozdrawiam
      • Gość: wojtek Re: Enigma - Znalazlem cos w USA! IP: *.att.com 07.11.01, 23:10
        Biala zadala proste pytanie i nie widze powodu do podniety.
        Faktem jest ze media w Polsce krytycznie oceniaja przedstawiony przez ten film
        udzial polskich specow. Polska opinia publiczna jest takze zbulwersowana.

SPOKO tam w Kanadzie
        • Gość: mushi Re: Enigma - Znalazlem cos w USA! IP: *.sympatico.ca 07.11.01, 23:37
          O Kanade sie nie martw. Tu jak u Remarque`a na zachdnim froncie- bez zmian.
          Tylko jaki sens ma wszczynanie dyskusji na temat czegos, czego sie nie
          widzialo? i to jeszcze w taki tendencyjny sposob. Tym bardziej, ze jak sie
          mozna zorientowac po postach, zaden dyskutant (z Biala na czele) nie ma
          bladego pojecia o prawdziwej historii Enigmy. Stad ten moj wpis o Burku ktory
          szczeka tylko dlatego, ze inne psy we wsi sie rozszczekaly. KaPeWu? Teraz mam
          cicha nadzieje, ze goraczkowo zaczniecie kopac po internecie w poszukiwaniu
          wiadomosci o Enigmie. I to jest jedyny pozytywny wydzwiek calego zamieszania.
          Czesc.
          • Gość: wojtek Re: Enigma - Znalazlem cos w USA! IP: *.att.com 07.11.01, 23:49
            Widze ze masz z nia jakies osobiste porachunki. A do tego to sie juz nie
            mieszam. Ale co do Enigmy to nie wydaje mi sie zeby ona wszczynala dyskusje na
            ten temat. Pyta po prostu ludzi o ich opinie i recenzje o FILMIE.

Jesli gdzies zachacze o prawdziwa dyskusje o Enigmie, to z pewnoscia przyciagne
            Twoja uwage.

zadzieram kiece i lece

grabula

• Gość: mushi Re: Enigma - Znalazlem cos w USA! IP: *.sympatico.ca 08.11.01, 00:07
              -------------------------------------------------------------------------------
              -Wojtek
              <<Pod koniec wrzesnia na ekrany kin londynskich wszedl film "Enigma" ukazujacy
              falszywie prawde historyczna i tym samym role Polakow w przekazaniu aliantom
              Enigmy....>> A coz to za pytanie, w ktorym juz na poczatku zawarte jest
              stwierdzenie. To w koncu go widziala, ze wie iz ukazuje "falszywie prawde
              historyczna" czy sie pyta o opinie tych co juz widzieli. A tak na marginesie,
              to nie mam nic do tego stworzenia. Niech tylko nie pisze glupot i wczesniej
              zapozna sie choc pobieznie z tematem w ktorym chce zablysnac.
              • gadula Re: Enigma - Znalazlem cos w USA! 08.11.01, 00:25
                > zapozna sie choc pobieznie z tematem w ktorym chce zablysnac.

no walasnie, oto tu wam chodzi, zablysnac w temacie.
                ja juz chyba gdzies na ten temat pisalem...i nie mylilem sie.

• aniutek Re: Enigma - Znalazlem cos w USA! 08.11.01, 00:44
                Mushi- czepiasz sie- ot co wink

Gos´c´ portalu: mushi napisa?(a):

> -------------------------------------------------------------------------------
                > -Wojtek
                > <<Pod koniec wrzesnia na ekrany kin londynskich wszedl film "Enigma"
                ukaz
                > ujacy
                > falszywie prawde historyczna i tym samym role Polakow w przekazaniu
                aliantom
                > Enigmy....>> A coz to za pytanie, w ktorym juz na poczatku zawarte jest
                > stwierdzenie. To w koncu go widziala, ze wie iz ukazuje "falszywie prawde
                > historyczna" czy sie pyta o opinie tych co juz widzieli. A tak na marginesie,
                > to nie mam nic do tego stworzenia. Niech tylko nie pisze glupot i
                wczesniej
                > zapozna sie choc pobieznie z tematem w ktorym chce zablysnac.

• Gość: mushi Re: Enigma - Znalazlem cos w USA! IP: *.sympatico.ca 08.11.01, 01:32
                  Aniutek, jasne ze sie czepiam. Takie moje niezbywalne prawo. A czy zauwazylas,
                  ze w tematach kulinarnych (choc sam lubie postac przy garach i byle czym mnie
                  nie zbedziesz) to sie jej nie czepialem? wink. Zreszta ona sie nie obraza. Sama
                  pisala przeciez do mnie, ze tak jak 50% tu piszacych, wykorzystujac to ze
                  pisze pod nick name pisze glupoty, nie zawsze odpowiadajace jej przekonaniom.
                  Tym sposobem nie ma problemu. Jest tylko zabawa! Ole.
          • Gość: MaciekS Re: Enigma - Znalazlem cos w USA! IP: *.tnt9.ewr3.da.uu.net 08.11.01, 06:36

> O Kanade sie nie martw. Tu jak u Remarque`a na zachdnim froncie- bez zmian.
            > Tylko jaki sens ma wszczynanie dyskusji na temat czegos, czego sie nie
            > widzialo? i to jeszcze w taki tendencyjny sposob. Tym bardziej, ze jak sie
            > mozna zorientowac po postach, zaden dyskutant (z Biala na czele) nie ma
            > bladego pojecia o prawdziwej historii Enigmy. Stad ten moj wpis o Burku ktory
            > szczeka tylko dlatego, ze inne psy we wsi sie rozszczekaly. KaPeWu? Teraz mam
            > cicha nadzieje, ze goraczkowo zaczniecie kopac po internecie w poszukiwaniu
            > wiadomosci o Enigmie. I to jest jedyny pozytywny wydzwiek calego zamieszania.
            > Czesc.

To co widzisz to nie moja wersja szczekania tylko wyniki poszukiwania tej
            informacji na internecie - wlasnie to co sam zamierzasz zrobic. A NSA jest chyba
            jedna z najbardziej autoryrtatywnych agencji zajmujacych sie problematyka
            kryptografii a stad zawsze pare slow historii wyplynie.

Pozdrawiam
            • Gość: mushi Re: Enigma - Znalazlem cos w USA! IP: *.sympatico.ca 08.11.01, 07:05
              Maciek, wlasciwie to Ci sie nie dziwie, ze niezbyt dokladnie sledzisz ten
              temat. O szczekajacym Burku znajdziesz wzmianke w moim pierwszym poscie tego
              watku, ktory nie mial nic wspolnego z Twymi poszukiwaniami w NSA. Swoja droga
              przy odrobinie czasu i cierpliwosci, sporo ciekawych informacji mozesz tam
              znalesc. Jednakze budowanie wiedzy w oparciu o to jedyne zrodlo jest dosc
              niebezpieczne. Na podobne manowce mozesz zejsc opierajac sie wylacznie na
              brytyjskich zrodlach, choc w glebokich archiwach te informacje jeszcze sa. Jak
              dlugo-tego nikt nie wie. A wiec do dziela. Kto szuka nie bladzi i jesli do
              tego potrafi jeszcze myslec.....
              Pzdr.
      • Gość: Mag Re: Enigma - Znalazlem cos w USA! IP: 64.95.214.* 07.11.01, 23:22
        O ile wiem, to polscy matematycy zlamali szyfr, ale zanim Brytyjczycy zdazyli
        przechwycic jakiekolwiek informacje, Niemcy zmienili kod. To wlasnie ten drugi
        szyfr zostal zlamany przez Brytyjczykow.
        • Gość: Pucio Enigma to dopiero dranstwo IP: 216.94.245.* 08.11.01, 00:32
          Tak jest ten drugi szyfr zlamali Brytyjczycy a szybciej bo mieli
          dostep do prac nad enigma polskich matematykow.

Problem z filmem jest nastepujacy:
          1. wsrod ludzi pracujacych nad Enigma jest ktos kto z powodow rodzinnych chce sprzedac wiadomosci Niemcom
          i jest nim wlasnie Polak
          2. ani mru mru o Polskim wkladzie

Norman Davies krytycznie wypowiedzial sie o filmie, jego list zostal wydrukowany
          w ktorejs z Londynskich gazet zaraz po premierze.Wyslalem jego list do paru miejsc.
          Film nie dostal dobrych recenzji. Jest on odpowiedzia GB na amerykanski film o lodzi
          podwodnej ktory byl na ekranach niedawno U-757 po ktorym anglicy byli wsciekli na hollywood.
          Davies'a listu w tym momencie nie mam ale mam inny cyctat:

London (PMN)--Professor Norman Davies of Oxford University, British historian and Poland scholar, called Michael
          Apted's supposedly fact-based film "Enigma" untruthful and unfair to Poles.

Co-produced by Mick Jagger of the Rolling Stones and starring Kate Winslet, the film is about Britain's Bletchley
          Park intelligence center , which decoded Nazi secret data during World War II, some of which was sent by means
          of the Enigma coding machine.

Professor Davies is particularly disgusted with the fact that the story's anti-hero is a Pole. In a recent letter he
          recalled Poland's part in breaking Enigma's code and building a copy of the machine, which was handed over to
          Britain in 1939.

"In this context casting a Polish renegade as the film's traitor is an unnecessary insult [to the Poles]," Davies
          wrote, recalling that no Poles were employed in Bletchley Park during the war, that the Poles were Britain's
          wartime allies and that no Poles had been accused of treason in Britain
          • Gość: mushi Re: Enigma to dopiero dranstwo IP: *.sympatico.ca 08.11.01, 01:10
            Teraz jest przynajmniej jakis material do dyskusji.
      • ptwo Re: Enigma - Znalazlem cos w USA! 23.11.01, 06:10
        Gość portalu: MaciekS napisał(a):

> Gość portalu: Biala napisał(a):
        >
        > > Pod koniec wrzesnia na ekrany kin londynskich wszedl film "Enigma" ukazuja
        > cy
        > > falszywie prawde historyczna i tym samym role Polakow w przekazaniu aliant
        > om
        > > Enigmy, ktora umozliwila w czasie wojny odszyfrowywanie niemieckich depesz
        >
        > > wojskowych i przyczynila sie do zwyciestwa aliantow.
        > > Hej, czy ktos na Wyspach juz to widzial? Czy czytaliscie recenzje? Czy sa
        > > sprostowania?
        >
        >
        >
        > Otoz w zasobach slawnej amerykanskiej agencji NSA (National Security Agency)kto
        > ra
        > zajmuje sie takimi zagadnieniami jak kryptografia, gromadzenie informacji itd
        > odgrzebalem cos co wspomina udzial Polakow w zlamaniu Enigmy.... ale ponoc
        > Brytyjczycy zlamali Enigme drugi raz. Cos jakby wynalezc kolo powtornie i zapis
        > ac
        > te zasluge temu ktory powtorzyl wyczyn. Jestem pod wrazeniem... powtorki.
        >
        > Strona jest tutaj:
        >
        > <a href="http://www.nsa.gov/museum/enigma.html">www.nsa.gov/museum/enigma.html<
        > /a>
        >
        >
        > Oczywiscie nie omieszkano dodac poteznego wsparcia amerykanskiego, gdy chodzilo
        > o
        > te Enigme marynarki wojennej. O ile sie nie myle to chodzilo w niej o dodanie
        > czwartego kolka kodujaco-dekodujacego, zwiekszajacego liczbe kombinacji ale
        > zasada byla ta sama.
        >
        >
        > Pozdrawiam

I nie ma w tym nic dziwnego, że Anglicy złamali Enigmę po raz drugi (a może i
        trzeci, czwarty, piąty...). Radzę zacząć od lektury książki Kozaczuka "Tajemnica
        Enigmy", gdzie można znaleźć informację, że istotnie polscy kryptolodzy złamali
        PO RAZ PIERWSZY Enigmę pod koniec 1932 r., ale na tym nie koniec. Było bardzo
        wiele odmian Enigmy; polscy kryptolodzy "odpuścili" wersję stosowaną przez
        Kriegsmarine, gdyż dla Polski to nie miało większego znaczenia, a odpuścili po
        prostu z braku "mocy przerobowych". Tak więc w 1939 r., a także 1940, 41 i 1942
        ta wersja nie została złamana, a dla Anglików to miało pierwszorzędne znaczenie.
        I to oni właśnie złamali kod tej wersji Enigmy. A żeby było śmieszniej, to jedną
        z odmian Enigmy Niemcy odstąpili Japonii (tzw. Ultra), inną Szwajcarii i nie
        wiadomo komu jeszcze. Ultrę "złamali" Amerykanie, oczywiście dzięki informacjom
        od Anglików.
        Natomiast dywagacje, czy gdyby Polacy mieli więcej czasu, to by rozszyfrowali
        Enigmę stosowaną przez Kriegsmarine, to zwykłe "gdybanie". Nie zrobili tego i
        już. I wcale nie ma się co tak bardzo dziwić, że za robienie filmu zabiera się
        ktoś niedoinformowany. Anglia to wolny kraj i każdy może mówić, pisać i drukować
        co chce, a także kręcić film. Za dużo polskich kompleksów! W końcu inni wnieśli
        znacznie większy wkład w zwycięstwo w II Wojnie Światowej.
    • Gość: a psik Re: Enigma IP: 192.168.1.* 07.11.01, 23:45
      w zwiazku z klamstwami prezentowanymi w tym filmie wzywam do bojkotu tworczosci
      Micke'a Jagger'a a jak juz, to i jego grupy (a co). Niech cham wie ze sie tak
      nie robi. Ja juz zaczalem wykasowywac ze swojego umyslu przeboje RS ktore
      lubilem i niech swiat sie o tym dowie.
      • Gość: Biala Dla wyjasnienia IP: *.sympatico.ca 08.11.01, 00:57
        Rozpoczynajac watek przytoczylam wypowiedz Jezioranskiego, zapomnialam ze
        niektorzy potrzebuja pelnych wyjasnien.
        • Gość: mushi Re: Lepiej pozno niz wcale IP: *.sympatico.ca 08.11.01, 01:15
          Dobrze ze sobie choc teraz przypomnialas o tym, ze przedtem zapomnialas. Nie
          wiem jak inni, ale ja Ci wierze, ze to tylko przez zapomnienie. To jest do
          wybaczenia.
      • ptwo Re: Enigma 23.11.01, 06:20
        Gość portalu: a psik napisał(a):

> w zwiazku z klamstwami prezentowanymi w tym filmie wzywam do bojkotu tworczosci
        >
        > Micke'a Jagger'a a jak juz, to i jego grupy (a co). Niech cham wie ze sie tak
        > nie robi. Ja juz zaczalem wykasowywac ze swojego umyslu przeboje RS ktore
        > lubilem i niech swiat sie o tym dowie.
        Bez przesady i bez popadania w polskie kompleksy. To, że gdzieś tam na świecie
        ktoś puścił bąka, to jeszcze nie powód do ogłaszania krucjaty anty... No własnie,
        przeciw komu? Każdemu wolno mówić i pisać co chce, nawet głupoty. Mądry człowiek
        powinien umieć odcedzić prawdę od kłamstwa i rzeczy mądre od bzdur. Kichaj na to !

• esther Re: Enigma 08.11.01, 10:06
      A ja nie rozumiem tego calego szumu wokol ukazywania prawdy historycznej w
      filmie fabularnym! My Polacy naprawde mamy jakis kompleks zwiazany z reszta
      swiata doceniajaca POlske.
      W czym problem? Wiadomo jak w niektorych filmach zmienia sie historie i jakos
      zaden inny narod nie ma z tym problemu. Tylko my jak zwykle domagamy sie
      uznania nawet w kiniesmile)) Smieszne..
      • Gość: Pucio Droga Esther, IP: 216.94.245.* 08.11.01, 18:32

bzdury wygadujesz. Anglikom nie podobal sie film U-575
        bo jezeli nie widzalas filmu to przypomne amerykanska lodz podwodna
        zdobywa maszyne Enigmy (czysty wymysl dla potrzeby filmu) i
        ani slowa o Anglikach. Przez Anglika nie mam
        na mysli przecietnego zjadacza popcorn i sody w kinie.

Ja nie obuzam sie ze nazwisko antybochatera w kriminale jet Kowolsky
        ale jak opowiada sie "historie" enigmy to dla polepszenia fabuly niech
        sobie Polakiem geby nie wycieraja. Mogli uzyc przeciez Irlandczyka
        ale to nie byloby za dobre dla popularnosci filmu, nieprawdaz?
        • esther Re: Drogi Puciu, 08.11.01, 19:17
          Gość portalu: Pucio napisał(a):

>
          > bzdury wygadujesz. Anglikom nie podobal sie film U-575
          > bo jezeli nie widzalas filmu to przypomne amerykanska lodz podwodna
          > zdobywa maszyne Enigmy (czysty wymysl dla potrzeby filmu) i
          > ani slowa o Anglikach. Przez Anglika nie mam
          > na mysli przecietnego zjadacza popcorn i sody w kinie.
          >
          > Ja nie obuzam sie ze nazwisko antybochatera w kriminale jet Kowolsky
          > ale jak opowiada sie "historie" enigmy to dla polepszenia fabuly niech
          > sobie Polakiem geby nie wycieraja. Mogli uzyc przeciez Irlandczyka
          > ale to nie byloby za dobre dla popularnosci filmu, nieprawdaz?

Drogi Puciu,
          Pewnie masz i racje, ja sie po prostu nasluchalam tyle krytyki, i to ze strony
          ludzi ktorzy tego filmu nie widzieli i troche mnie to wkurzylo, takie patrzenie
          na to tylko ze strony urazonego Polaka.
          Mimo tego zgadzam sie z tym co napisales...mogli uzyc Irlandczykasmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka