Dodaj do ulubionych

Basen w szkole

01.09.13, 13:19
Witajcie jestem tu nowa.
W wakacje zdiagnozowano u mojej 7 letniej córki Wiktorii pokrzywkę barwnikową. Jestem z okolic Łodzi. Córka miała robiony wycinek skóry i oznaczany poziom tryptazy 5,3 a zakres referencyjny 11,4. Wiki ma brązowe plamki zwłaszcza na tułowiu i udach. Lekko czerwienieją przy tarciu. Jest ich sporo i ciągle przybywają. Wiadomość o chorobie jest dla nas trudną do zaakceptowania informacją. Obecnie jestem na etapie poszukiwania wszelkich informacji. Dziękuję to za forum z którego już sporo wiem. Teraz musimy nauczyć się z tym żyć. Choć nie ukrywam że bardzo się boje co dalej będzie.
Planujemy umówić wizytę w Gdańsku ponieważ obecnie nie mamy lekarza, który by się Wiki zajął. Może znacie kogoś z Łodzi kto jest w temacie i jest godny polecenia. Choć myślę, że Gdańsk konieczny choć tak daleko.
Wiktoria teraz idzie do szkoły gdzie jest basen. Nie wiem czy córka może korzystać z basenu i ćwiczyć na w-f.
Bardzo proszę o jakieś porady w tej sprawie.
Obserwuj wątek
    • jol34 Re: Basen w szkole 01.09.13, 19:01
      Witaj! Ogólnie przy pokrzywce nie ma wskazan do unikania basenu czy wf, moj syn od roku regularnie chodzi ze szkoły na basen i jest ok. Plamki moga byc nieco bardziej reaktywne czy bardziej czerwone, ale to jest normalna reakcja, ktora sama powinna ustapić. Generalnie, jeśli nie ma innych niepokojących objawów poza plamkami to dziecko z pokrzywka moze byc traktowane tak samo jak kazde zdrowe dziecko.
      Pozdrowienia!
    • maka3101 Re: Basen w szkole 03.09.13, 09:05
      Witaj, jestem mamą 4,5 letniej Patrycji u której zdiagnozowano porzywkę gdy miała ok. pół roczku. Bardzo często chodzimy na basen jak i róniez wszelkie możliwe akweny wodne :) i tak jak pisze Jol34 także u nas nic się nie dzieje,tylko czerwone podrażnienia, które szybko znikają. Nawet tak się dzieję podczas wieczornych kąpieli,wystarczy że gdzieś sobieplamke podrażni. Generalnie wydaję mi się że zobaczysz jak Twoja córcia będzie reagowała.Każde dziecko jest inne ..... pozdrawiam :)
      • klonek36 Re: Basen w szkole 03.09.13, 21:24
        Bardzo dziękuję za odpowiedz. Jutro pierwszy dzień na basenie mam nadzieję że będzie wszystko dobrze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka