Dodaj do ulubionych

chusta elastyczna

23.11.10, 19:05
dotad uzywalam chusty tkanej ale wciaz mam wrazenie ze mala jest pokrzywiona (3m-ce). zakupilam wiec elastyk i probowalam wlozyc ale tragedia. wszystko odstaje, mala jeszcze bardziej powyginana. nozki wcale nie podkurczaja sie do pozycji zabki. i ten pas ktroy trzeba naciagnac na koncu nie wiem jak. czy tez nozki najpierw przeklada sie przez krzyz a potem przez ten ppas. nie moge znalezc jakiejs dobrej instrukcji. wszedzie jest przekladanie nozek przez krzyz i od razu naciaganie. ale tak sie nie da. poleccie jakis filmik instruktazowy odpowiedni dla 3miesiecznego dziecka.
Obserwuj wątek
    • amarulla Re: chusta elastyczna 23.11.10, 22:58
      oto link, z którego mysmy się nauczyli wiązać elastyka - ale jeśli masz takie problemy, to może lepiej poszukaj jakiś warsztatów? po co masz ty się stresować czy dobrze, a dziecko 'wyginać'? skąd jesteś?
      • luccy1 Re: chusta elastyczna 24.11.10, 08:37
        no ale wlasnie tam nie ma jak te nozki przelozyc pod pas ktory sie naciaga na koncu. mieszkam w uk i nawet bylam na spotkaniu chustowym i tu totalny luz. jak wlozysz dziecko tak jest. nie wazne dla nich czy nogi rowno. powiedzialy mi ze najwazniejsze ze dziecko jest blisko mnie, ze sie przytula.
    • luccy1 Re: chusta elastyczna 24.11.10, 11:45
      juz znalazlam lepsza instrukcje. ale dalej mi nie wychodzi. ztzn. nozki nie ukladaja sie w pozycji zabli. one zwissaja w dol. pupa jest mocno docisnieta wiec nie ma tam jak nozek podkurczyc. do tego ten panel jest mi ciezko nozki przez niego przelozyc. czy zbyt mocno zawiazalam? i jak go juz naciagne to pod szyja jest luz
      • amarulla Re: chusta elastyczna 26.11.10, 22:13
        kurcze, nie umiem ci tak 'korespondencyjnie' doradzić ;) w uk byłam, ale wróciłam ;p może jakieś fotki wrzuć to będziemy myśleć co nie tak? a może na święta do Pl się wybierz? ;)
        • aniak_mama Re: chusta elastyczna 29.11.10, 13:06
          Ja sie uczylam na tych instrukcjach: www.sleepywrap.com/index.php?page=upright
          • maka2003 Re: chusta elastyczna 29.11.10, 16:40
            a może ta instrukcja...

www.chustomania.pl/online/chustomania/CiS-web2_chust.nsf/Inhalt/Jak_wiazac_chuste_elastyczna
            pozdrawiam, m
    • enixx Re: chusta elastyczna 04.12.10, 12:45
      A ile wazy maluch? My początkowo nosilismy sie w elastyku, ale wlasnie ok 3 miesiaca (chyba ok 8 kg wtedy wazyl) przesiedlismy sie na tkaną - bo Mlody byl za ciężki i materiał nie podtrzymywał już dobrze nóżek.
      • luccy1 Re: chusta elastyczna 04.12.10, 19:39
        dalam sobie spokoj z elastyczna. predzej bym mala polamala niz ja tam dobrze usadzila. z tkanej tez powoli rezygnuje bo mala jest powykrzywiana. z jednej strony robi sie jej garb, teraz juz nawet nie ma znaczenia czy ma glowke skrecona w prawo czy w lewo. do tego jakby jedno udo wyzej i tam zawsze widac z boku na wysokosci brzszka wiecej marszczy sie materialu. nozki tez mi juz gorzej wyregulowac na podobna wysokosc. u mnie im dluzej nosze tym gorzej. juz sama nie wiem czy ja ja tak powyginalam w tej chuscie.
        • luccy1 Re: chusta elastyczna 04.12.10, 19:40
          mala wazy jakies 7kg
        • gruszka2011 Re: chusta elastyczna 29.12.10, 09:46
          Hej Luccy1, moze tu jeszcze zajrzysz... Nie poddawaj sie! Ja jestem absolutna fanka elastycznej chusty! Moja corcia juz chodzi wiec nie mam okazji jej duzo nosic, ale chuste uwielbialysmy obie. Mam nadzieje, ze wkrotce znow sie przyda ;-)
          Po pierwsze, gdy zakladasz chuste, musisz ja tak naciagnac aby zostalo tyle miejsca ile zajmuje twoja corcia - po zawiazaniu wloz rece w miejsce gdzie ma byc mala i "odciagnij" material od siebie, jesli masz za duzo lub za malo miejsca, popraw. Jak juz mala wlozysz do chusty to powinna sobie na krzyzu "siedziec" w sporym rozkroku. PAsy, ktore tworza krzyz powinnas rozsunac po udami, az do kolan, ale nie szkodzi, jesli jedno udo jest nieco wyzej (nastepnym razem skrzyzuj chuste odwrotnie, dla rownowagi). Ten zewnetrzny pas nie musi byc mocno naciagniety, wiec powinnas sobie poradzic z przelozeniem go. Mozesz nim przytrzymac nozki aby nie zwisaly.
          Co do garbu, mala musi byc do ciebie przytulona, ale jej plecki nie musza byc proste. Przypomnij sobie jak wyglada pozycja plodu.
          Zycze powodzenia.
          • aniafirak Re: chusta elastyczna 15.01.11, 20:10
            www.youtube.com/watch?v=JIwNeRT0fNk
            www.youtube.com/watch?v=ZMxhFntRytg&feature=related
            www.youtube.com/watch?v=tLm0Nsjgpb0&feature=related
            Ja się z tego nauczyłam, powodzenia!

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka