Dodaj do ulubionych

Proszę o opinię

06.01.11, 11:44
Witam, jestem pierwszy raz na tym forum i przyznam że jestem przerażona natłokiem informacji. Chciałabym kupić chustę dla mojej córci, ale jestem w temacie kompletnie zielona. Znalazłam na allegro wiele modeli. Zastanawiają mnie jednak duże różnice w cenach. Chciałabym chustę tkaną, bo jest z tego co się zorientowałam uniwersalna, można nosić od początku i nadaje się też dla większego dziecia. Znalazłam np. taki model: allegro.pl/chusta-tkana-nimar-promocja-dla-szybkich-sprawdz-i1383250899.html Zainteresowała mnie cena i chciałam zapytać doświadczone mamy czy warto taką chustę kupić? W czym tkwi haczyk że jest tańsza o conajmniej 100zł od tych najbardziej popularnych chust? Byłabym wdzięczna za jakieś opinie i podpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • sylwia_zg Re: Proszę o opinię 06.01.11, 12:13
      Nie warto IMO. Szukaj chusty o splocie skośnokrzyżowym; bezpiecznie podtrzyma dziecko i rozłoży ciężar, posłuży długo. Na początek z tańszych możesz kupić NATI, albo poszukać na bazarku używanej. Ta, która zalinkowałaś wygląda na ciętą z metra a nie tkaną, jak prześcieradło, a wiązania na fotkach odstraszają tak niepodociągane. Szczerze nie polecam.
    • ruda_czarna Re: Proszę o opinię 06.01.11, 14:11
      Zamiast tej zalinkowanej równie dobrze możesz w prześcieradle nosić dziecko.

A tak poważnie to jeżeli ktoś ma doświadczenie to taką szmatę tez zamota jednak nie warto bo:
      - są to chusty z materiałów "pościelowych" które mają widoczną lewą stronę co przy wiązaniu po prostu brzydko wygląda.
      - materiał trudno dobrze dociądnąć i otulić dziecko (zwłaszcza małe)
      - kupując na początek coś takiego można się niepotrzebnie zniechęcić do noszenia.

Warto na początek kupić Nati bo z chust tkanych skosnokrzyzowo są chyba najtańsze. Nie wymagają "łamania" nie są śliskie ani sztywne.

Polecam też poszukać nati na bazarku forumowym :)
      • dag_dg A jakie z elastycznych dla nowicjuszki ? 06.01.11, 16:05
        Bo właśnie szukam. A na necie jest mnóstwo w cenach bardzo zróżnicowanych. Mam jeszce trochę czasu, więc może znajdę coś używanego w fajnej cenie.
        • abigail83 Re: A jakie z elastycznych dla nowicjuszki ? 06.01.11, 18:34
          Elastyki- Nati, babylonia, jendrulino, moby wrap. Tanie tkane skosnokrzyzowo sa teraz przecenione Rapalu na mamuka.pl
        • ruda_czarna Re: A jakie z elastycznych dla nowicjuszki ? 06.01.11, 21:31
          z elastykami jest łatwiej o tyle że tańszy elastyk to nie koniecznie taki sam badziew jak tańsza tkana. elastyczną można zaryzykować nie markową na od pentelki na alleg...
          Pytanie czy koniecznie chcesz elastyka czy nie lepiej od początku w tkanej a mięciutkiej?
          • dag_dg Re: A jakie z elastycznych dla nowicjuszki ? 07.01.11, 18:32
            Elastyczna podobno lepiej się dopasowuje do ciała dziecka i łatwiej ją dociągnąć. Widziałam tą od pentelki, cena bardzo przyzwoita, jednak trochę się boję ryzykować, chyba,że ktos ma jakieś doświadczenia w tym temacie.
    • dele_mele Re: Proszę o opinię 07.01.11, 17:25
      Dzięki za radę, bo niedoświadczona skusiłabym się na cenę i tylko kasę bym niepotrzebnie wywaliła. Pozdrawiam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka