Dodaj do ulubionych

chusta na lato

27.05.11, 18:28
Jesteśmy na etapie wybierania chusty i:
-nosić będziemy oboje (163 cm i ok. 176 cm), jesteśmy szczupli
-w Hoppedizie 4,6m. zostają całkiem pokaźne ogony (szczególnie u mnie) przy wiązaniu w kieszonkę

1. co będzie lepsze na lato: 100% bawełna, bambus czy len? Ma ktoś doświadczenie z jedwabiem, czy odczuwa się różnicę?
2. czy któraś z Was używa Hoppediz light? Jak się nosi? Jest faktycznie przewiewniejsza po zamotaniu się?
3. które wiązanie jest najbardziej chustożerne, a które najmniej? W przyszłości chcemy też nosić na plecach, a niefajnie by było, gdyby okazało się, że gdzieś nie styka ;-) Sądzicie, że 4,6 m będzie wystarczające?
4. są różne szerokości chust w zależności od producenta, na co one mają wpływ? Czy w ogóle zawracać sobie szerokością głowę?
5. Mała u taty siedzi grzecznie, u mnie: uwalnia rękę i strasznie przechyla się na swoją lewą stronę, czy problem tylko w dociągnięciu materiału? Za każdym razem zawiązywanie idzie mi coraz... gorzej :(
6. czy któraś używa Natibaby z bambusem? Jak się nosi? Czy jest jakaś różnica w przewiewności w porównaniu ze 100% bawełny? Lepszy bambus naturalny, czy wiskozowy?
7. Hoppediz, Nati czy jeszcze coś innego polecacie na pierwszą chustę?

Pozdrawiam,
Z.
Obserwuj wątek
    • aleksandra1357 Re: chusta na lato 27.05.11, 23:28
      Znam odp. tylko na połowę 3 pytania:
      Wiązania na plecy zwykle pożerają dużo mniej materiału, nawet 3,6 wystarcza do plecaka.
    • abigail83 Re: chusta na lato 01.06.11, 12:24
      Najbardziej "chustożerna" jest kieszonka. Wiązania na plecach i na biodrze - dużo mniej. Skoro 4,6 m zostawia ogony, polecam 4,2.
      Przewiewność chust - w upał w każdej bedzie goraco. Bambus jest fajny, ale mniej nosny niz len. Len jest grubszy, ale potencjalnie starczy na dluzej (wieksze dziecko). Jedwab bedzie swietny, ale sliski, moze Ci to pasowac lub nie.
      Szerokosc chusty - rzecz gustu. Szersze są fajne na plecaki, wezsze - na kieszonkę, to tak w teorii, w praktyce w duzej mierze kwestia upodoban. No i szersze, wiadomo, lepiej sie nadaja na wieksze dzieci, 2,3-letnie.
      Na pierwsza chuste w zaleznosci od budzetu, polecam bardzo Didymosa, uzywane, bo zlamane Storchenwiege. Ja pierwsza mialam Babylonie i b ja lubilam.
      • asik_w Re: chusta na lato 02.06.11, 09:12
        Na lato hoppki ultracienkie, vatanai, a nawet nati i hoppki pasiaczki te nowsze o są cienkie. Prawda jest tak, że gdy na zewnątrz powyżej 25 stopni to w najcieńszej chuście będzie gorąco. Wybierz taką, która Ci się najbardziej podoba i ciesz się noszeniem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka