Dodaj do ulubionych

chusta dla majóweczki

26.01.07, 22:05
Dzidzia ma sie urodzić w maju. Jest wiele rodzajów chust a ja nie chcę tracić
pieniędzy na ich wypróbowywanie która jest najbardziej uniwersalna i wygodna.
prosze poradzcie. Z tego co sie rozeznałam można je podzielić na trzy rodzaje:
- takie bardziej torebkowe z paskiem /ładne ale czy wygodne/ np
www.allegro.pl/item160512942_baby_bag_nosidelko_chusta_0_18_mcy_premaxx_129_zl.html
- chusta np
www.allegro.pl/item159253562_chusta_cd_lagodny_poczatek_zycia_dziecka_nowa_.html
- chusta wiązana np
www.allegro.pl/item159967835_chusta_wiazana_ostatnie_szt_w_tym_kolorze.html
prosze o poradę od mam które już uzytkują chusty dla swych pociech.
Dzieki
Obserwuj wątek
    • ithilhin Re: chusta dla majóweczki 26.01.07, 22:34
      nooo, oprocz tych rodzajow co wymienilas sa jeszcze chusty z kolkami i wiele
      innych (ale juz mniej w Polsce dostepnych).
      ja bym Ci polecila wiazana, jesli ma byc uniwersalna.
      aby chusta (jakakolwiek) mogla dugo posluzyc i byc bezpieczna dla noworodka to
      powinna byc z odpowiednio mocnego i naturalnego (najlepiej atestowanego) materialu.
      ale jaki rodzaj chusty wybierzesz zalezy tez od tego jak czesto i w jakich
      sytuacjach bedziesz jej uzywac. i czy tylko Ty czy tez inne osoby, np. maz czy
      babcia malucha.
      napisz wiecej to doradzimy :-)
    • visenna2 Re: chusta dla majóweczki 27.01.07, 07:08
      Ja tez poleciłabym wiązaną, z tym że nie należę do ortodoksów i atesty mi nie
      są potrzebne do szczęścia:) Dlatego na początek poleciłabym Ci Oppamamę, czyli
      ostatni z podanych przez Ciebie linków.
      Odradzam premaxa, przede wszystkim ma niewygodny pasek, ktory po jakimś czasie
      wrzyna się w ramię, poza tym są tam możliwe tylko 2 pozycje - leżąca (do ok. 5
      miesiąca) i siedząca. Niektóre noworodki i małe niemowlaki nie znoszą pozycji
      leżącej i jeśli Twój będzie taki, to premaxx jest kasą wyrzuconą w błoto.
      Wygląda fajnie, ale moim zdaniem niezbyt jest przydatny.

Chusta z drugiego linku to tzw pouch czyli kieszonka. Lepsza o niebo od
      Premaxxu ale gorsza moim zdaniem od chusty wiązanej.
      • mysia125 Re: chusta dla majóweczki 27.01.07, 09:51
        > Chusta z drugiego linku to tzw pouch czyli kieszonka. Lepsza o niebo od
        > Premaxxu ale gorsza moim zdaniem od chusty wiązanej.

nie gorsza, tylko inna. Wiele osob zaczyna chustomanstwo od poucha, bo jest tak
        prosty w obsludze, ze chyba nic sie nie da sknocic. Bardzo wygodna dla noworodka
        i do tego tania. Inna sprawa, ze dzieci rosna (i potrzeby tez).

--
        Kasia & Felix 23/01/2005
        Felix for beginners
        • visenna2 Re: chusta dla majóweczki 27.01.07, 18:22
          No, własnie dlatego napisałam "moim zdaniem"
          :)
      • agamamaani Re: chusta dla majóweczki 27.01.07, 10:26
        a'propos premaxxu - producent pisze o dwóchpozycjach ale wszystkie możliwe w
        chustach kółkowych można w nim wykorzystać.. ja przynajmniej tak robię.. i wg
        moich skromnych obserwacji premaxx jest lepszy od np bebelulu lulu ( lulu to
        straszny "wór" z tymi udziwnieniami typu poduszeczka pozatym za duży jest jak
        dla mnie - ma za małą możliwośc regulacji) , ale i tak premaxx duzo gorszy jest
        od chust bez sznureczków i udziwnień.. teraz już wiem, że im prostsza chusta tym
        lepsza i o dziwo łatwiejsza w użyciu :)
        aa i premaxx dość "gruby" jest w ciepłe dni dziecku może być za gorąco.. to
        'chusta" dobra na chłodne dni ( jak teraz) bo zamiast kocyka mozna dziecko okryć
        grubym materiałem.. we wrześniu synek jeszcze się czasem przegrzewał w nim
        dlatego uszyłam cienkiego poucha
        • gabi981 Re: chusta dla majóweczki 27.01.07, 19:13
          dziękuje wam za podpowiedzi. osobiście jako laik w sprawach chust najpierw
          zachwyciłam sie ładnymi torebkmi w paseczki itd ale po zastanowieniu zwykła
          chusta aczela do mnie bardziej przemawiac.ta wiązana trochę mnie przeraza skalą
          trudności ale pewnie to taki pierwszy odruch zwykła chusta najbardziej do mnie
          trafia tylko mam nadzieje ze nie bedzie sie rozciągać.macie może jakąś
          sprawdzoną firmę zwykłych bawełnianych chust?
          Mieszkam na wsi, dużo podróżuje bezdrożami i no mam już 5 letniego bąka wiec
          przyda mi sie coś co odciąży mi ręce a dzidzie zadowoli. Jeszcze raz dzieki.
          • agamamaani Re: chusta dla majóweczki 27.01.07, 19:21
            myślę, że na poczatek ( jeżeli mówimy o tych najprostszych) chusta z chusta.pl
            to będize dobry wybór ( jeżeli nie chcesz od razu wiązanej) ale uważaj -
            maniactwo wciąga :)
          • visenna2 Re: chusta dla majóweczki 27.01.07, 20:00
            Zwykły pouch (chusta.pl) tez jest fajny, tak jak napisała Mysia, wiele osób od
            niego zaczyna:) Sama mam teraz ochotę na jakiegoś ładnego poucha:)

Ale jak Zuzia była zupełnie malutka akurat nie bardzo umiałam się taką chustą
            posłużyć, Młoda zginała mi się wpół i już.
    • rassia Re: chusta dla majóweczki 27.01.07, 20:32
      Ja od początku używałam tego wora ;) bebelulu lulu
      Wiedziałam że wiązaną kupię trochę później.Obawiałam
      się też trochę że sobie nie poradzę z tak dużą ilością materiału
      i tak małym dzieciątkiem jako początkująca.Muszę powiedzieć że w moim
      odczuciu ten wór jest ok. Z perspektywy jednak myślę że bardziej by mnie
      hamalu usatysfakcjonowała. A wiązana jak to wiązana- dla mnie to całkiem inna
      bajka.Uważam że obie warto mieć, mi bynajmniej to odpowiada.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka