Dodaj do ulubionych

Jaką chustę kupić????????? poleccie

01.05.07, 10:40
chce kupic mojej 6 miesiecznej corce nosidlo poniewaz idzie lato bedziemy
spacerowac a poza tym w wakacje jedziemy w gory i pytalam sie na forum
niemowle i wiekszosc poleca chuste, ale mam problem jaka???

dlugą wiazana,
www.chustomania.pl/online/webshop.nsf/0/4E873C938FB69FEAC125721B00723F00?OpenDocument
ale maz nie za bardzo chce bo mowi ze dziwnie wyglada i martwie sie ze bede
ja wiazac godzine, i ona pewnie troche wazy i w ogole jest chyba niezbyt
poreczna, jak sadzicie, ile czasu zajmuje wam zawiazanie i czy zeby wyjac
dziecko trzeba ja calkowicie rozwiazac, bo na takiej wycieczce moze to byc
uciazliwe

a moze taka www.chusta.pl/index.php?option=com_frontpage&Itemid=1 co
sadzicie

czy taka bebelulu www.bebelulu.pl/v2/index.php?lang=pl

chodzi o to ze maz bedzie nosil mala i mala najlepiej lubi byc tylem do taty
czyli przodem do swiata
Obserwuj wątek
    • ithilhin Re: Jaką chustę kupić????????? poleccie 01.05.07, 12:01
      chusta.pl i bebelulu to chusty na jedno ramie. jesli jesyes w stanie (lub maz) przez dluzszy czas nosic
      ciezar na jednym ramieniu to beda ok.
      chusta z pierwszego linku czyli dluga wiazana rozklada ciezar na ramina i plecy wiec jest wygodniejsza.
      mozna zawiazac przed wlozeniem dziecka i potem wyjac dziecko i wlozyc ponownie.

przodem do swiata nie mozna nosic ani w nosidle ani w chuscie jest to niezdrowe dla kregoslupa i
      stawow dziecka.
      • mariken hmm 01.05.07, 12:06
        ja bym zainwestowała w wiązaną - półroczne dziecko będzie miało w niej pewnego
        rodzaju swobodę chociażby w ruszaniu rękami; jak już pisała ithil :) ciężar
        rozłoży się równomiernie na oba ramiona rodzica, ja wiążę się w podwójny x w
        ciągu 30 sekund. wkładam małą, wyjmuję, wkładam - jedynie dociągam węzeł po
        tych operacjach :).
        nie noś dziecka przodem! w chuście wiązanej, chociażby we wspomnianym xx
        dziecko siedząc brzuchem do brzucha noszącego ma możliwości rozglądać się na
        boki, a jak chce zasnąć - jak moja młoda na każdym spacerze :D - po prostu się
        przytula i zasypia...

tylko wiązana :DD

j.
        • monikaa13 ale ta wiazana jest dosc droga 01.05.07, 12:59
          przeraza mnie ta cena, a jak dzidzia nie bedzie chciala siedziec to co wtedy

zastanawiam sie nad ta na jedno ramie, myslicie ze jest ok, chodzi o to czy
          dziecko ma wygodnie, czy jest bezpieczna itp, kosztuje 40zl wiec dla mnie
          akurat, a dzidzi duzo nie bedziemy nosic, nie ma nam zastepowac wozka, tylko od
          czasu do czasu
          • starogardzka_mama Re: ale ta wiazana jest dosc droga 01.05.07, 14:20
            monikaa13 napisała:

> przeraza mnie ta cena, a jak dzidzia nie bedzie chciala siedziec to co wtedy

I dziecku i sobie trzeba dać czas na przyzwyczajenie się, odnalezienie dobrej
            pozycji(byle nie przodem do świata). Cierpliwość opłaca się. Naprawdę!
            Dzięki temu pacyfikuję moją najmłodszą wrzeszczkę a gdyby się dało to i
            dziesięcioletnią córę bym wpakowała jak za dużo pyskuje ;)

Jak Ci się nie uda to tu chętnych jest multum, na odkupienie
            d o b r e j chusty :)
    • kajkasz1 Re: Jaką chustę kupić????????? poleccie 01.05.07, 13:07
      Pouch z chusta.pl jest o.k., a cena przystępna, więc jeśli nie dasz sobie rady
      to nie będzie "kieszeń" tak bolała. A przyda się potem przy starszym dziecku.
      Co do wiązanej, to spróbuj najpierw kawałek materiału o wymiarach 480x70 cm z
      dwóch połówek np. prześcieradłą zrobić, zamotaj się i zobaczysz, czy ci się
      spodoba.
      A może któraś z dziewczyn "uwolni" jakąś samoróbkę.
      Lub jeśli w Twoim mieście są mamy chustowe, umów się z którąś na próbne motanie.
      • agamamaani Re: Jaką chustę kupić????????? poleccie 01.05.07, 13:40
        chusta.pl jest super.. ale dla jednego rodzica ( kupuje ją sie na wymier dla
        noszącego).. chusty regulowane ( tu kółkowe doradzam oppamamę- niestety na
        urlopie chwilowo) na jedno ramię są lepsze bo noszącym moze być i mama i tata..
        taką chustę dośc łatwo samodzielnie uszyć jeżeli szyć się umie :)
        wiązana natomiast miesci się w torbie a4 - ja noszę pustą chustę do pracy po
        zaniesieniu starszej do przedszkola. wiązana to wybór na dłuugie lata .. z tym,
        że faktycznie wizać się trzeba nauczyć. ale po nauczeniu sie ( co naprawde
        trudne nie jest) prawidłowe zawiązanie zajmuje chwilę. i też zarówno mama jak i
        tata mogą nosić..
        noszenie przodem do świata jest karygodne zarówno w chuście jak i w nosidle -
        nie dośc ze niszczy kręgosłup (tu i chusta i nosidło przodem do świata) moze
        spowodować wstrząsy i mikrourazy mózgu - tu nosidło- ( o czym dowiedziałam się
        chwil parę temu od własnego małżonka.. - z tym, ze to mał być kolejny argument
        przeciw nosidłom, gdzie dziecię "luzem" siedzi..
        • starogardzka_mama agamamaani nie szczyp się 01.05.07, 14:23
          I zapodaj nam tu śliczny wykład na ten temat, o!
          • agamamaani Re: agamamaani nie szczyp się 01.05.07, 14:38
            na temat NIE noszenia przodem? ee czekam aż Kasia zrobi ulotkę.. bo ja jednaK
            lejek w tym temacie jestem.. wiem to co mój ślubny mówi albo co w necie
            wyczytam.. na ekspertów czekam :)
    • monikaa13 mei tai czy pouch 02.05.07, 10:46
      nawet spodobalo mi sie to nosidlo mei tai, jedna z was polecala, ale
      zastanawiam sie jak w tym sie nosi, czy tylko w dwoch pozycjach, na plecach i
      na brzuchu???

i jeszcze jedno juz sie zdecydowalam, pouch lub mei tai co wybrac

zaznaczam ze dzidzi duzo nosic nie bedziemy i bedzie ja nosil maz nie ja,
      dzidzia ma teraz 5,5 miesiaca
      • andziulindzia Re: mei tai czy pouch 02.05.07, 21:27
        To już chyba lepszy mei tai. Ciężar dziecka rozkłada się na dwa ramiona, na
        pewno dziecko z niego nie wyrośnie (a przynajmniej nie dokąd będzie chciało być
        noszone), jest bardziej uniwersalny i jak ci się spodoba noszenie to nie
        będziesz musiała kupować drugiej chusty tylko będziecie się z mężem MT
        dzielić :)
      • k.sg Re: mei tai czy pouch 02.05.07, 22:10
        Wydaje mi się, że mei tai jest w sposród zaproponowanych przez Ciebie najlepszy.
        Może spróbuj napisać do oppamamy i umówić się na demonstrację nosidła (jeśli
        jesteś z Warszawy)?
        Pozdrawiam, życzę miłego noszenia.
        • agamamaani Re: mei tai czy pouch 02.05.07, 22:13
          k.sg napisała:

> Wydaje mi się, że mei tai jest w sposród zaproponowanych przez Ciebie najlepszy
          > .
          > Może spróbuj napisać do oppamamy i umówić się na demonstrację nosidła (jeśli
          > jesteś z Warszawy)?
          > Pozdrawiam, życzę miłego noszenia
          z tym, że marta teraz na urlopie chwilowo.. wróci to na pewno pomoże :)

też bym wybrała MT jednak jako bardziej uniwersalny.. nosić możesz i na plecach
          i z przodu do wyboru :)
    • monikaa13 czym sie rozni mei tai od zwyklego nosidla 03.05.07, 19:33
      czy rozni sie mei tai od zwyklego nosidla

wiekszosc z was pisze ze lepszy mei tai, ze nosidlo zwykle jest zle na
      kregoslup i ze dziecko wisi na swoich narzadach a w mei tai nie wisi???

jak to jest, bo ja nie mam pojecia a chodzi mi o dobro dzidzi
      • andziulindzia Re: czym sie rozni mei tai od zwyklego nosidla 03.05.07, 22:00
        Mei Tai jest miękki, nie ma żadnych usztywnień dzięki czemu dokładnie przylega
        do ciała dziecka i równie dobrze podtrzymuje kręgosłup jak chusta długa. Zwykłe
        nosidła są usztywniane i "za duże". Dziecko w takim nosidle siedzi jak w
        niesławnych chodzikach - cały ciężar ciała opiera się na biodrach. Gdy maluch
        zaśnie przekrzywia się w dziwny sposób.
        To tak ogólnie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka