edzioszka 15.03.04, 11:00 uczeń zapytał, ksiądz dał się przyłapać - nie wie.. a Bóg chodzi jak po Tatrach w niebie, tak Wszechmogący, że nie stworzył siebie.. (by ks. Twardowski) dobrodniowe pozdrowienia i uśmiechy ślę :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
urszulka_ma Re: Kto Boga stworzył 15.03.04, 11:16 Tworzenie świata Namalował Malarz świat duży krajobraz w zieleni. Namalował On też kwiat i grę czarnych cieni...... Piękne czerwone słońce powstało o wschodzie, a gwiazdy były błękitne o jego różowym zachodzie.......... Spadały na płótno Artysty duże krople farby........ kształtując się w góry, morza wśród tęczy przedziwnej barwy. Spod pędzla nagle wyfrunął skowronek niewielki ...... i ludzie spod niego wybiegli tworząc tłum i zgiełk..... Malował tak Malarz w gorącym natchnieniu........ Teraz ogląda swój obraz w niemym zapatrzeniu....... Odpowiedz Link Zgłoś
halina501 Re: Kto Boga stworzył 15.03.04, 13:21 Arcy-mistrz Jest mistrz, co wszystkie duchy wziął do chóru I wszystkie serca nastroił do wtóru, Wszystkie żywioły naciągnął jak struny! A wodząc po nich wichry i pioruny, Jedną pieśń śpiewa l gra od początku: A świat dotychczas nie pojął jej wątku. Mistrz, co malował na niebios błękicie I malowidla odbił na tle fali, Kolosów wzory rzezał na gór szczycie I w głębi ziemi odlał je z metali: A świat przez tyle wieków, z dziel tak wiela, Nie pojął jednej myśli tworzyciela. Jest mistrz wymowy, co bożą potęgę W niewielu słowach objawił przed ludem, I cala swoich myśli i dzieł księgę Sam wytłumaczył głosem, czynem, cudem; Dotąd mistrz nazbyt wielkim byt dla świata, Dziś świat nim gardzi, poznawszy w nim brata. Sztukmistrzu ziemski! czym są twe obrazy, Czym są twe rzeźby i twoje wyrazy? A ty się skarżysz, że ktoś w braci tłumie Twych myśli i mów, l dzieł nie rozumie? Spojrzyj na mistrza i cierp, boży synu, Nieznany albo wzgardzony od gminu. Adam Mickiewicz Odpowiedz Link Zgłoś
halina501 Re: Kto Boga stworzył 15.03.04, 13:40 WIECZNOŚĆ NIE MA CHWIL Czy wiecie, żeśmy dłużej niżeli Bóg żyli? Bóg jest wieczny, a przecież nie żył ani chwili. A.Mickiewicz Niech mi będzie wybaczone, ale nie mogę się oprzeć potrzebie umieszczenia myśli Adama na naszym forumowym niebie :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma Re: forumowe niebo;))) 15.03.04, 14:19 halina501 napisała: > Niech mi będzie wybaczone, > ale nie mogę się oprzeć potrzebie > umieszczenia myśli Adama na naszym forumowym niebie :)))) Niebo forumowe.. pięknie powiedziane.. Tu.. nasze myśli są zasiane... troski .. radości.. smutki .. pytania... tu czekam liter Waszych od rana.. uśmiech przesyłam.. słowami wołam... chciałabym radość dać dokoła... Pragnę w tym niebie forumowym.. by nie martwiły się gości głowy.. by rosło w ciszy.. i skupieniu... w wesołej zabawie i w zrozumieniu.. ..Przyjazne miejsce na tej ziemi....:))))) Odpowiedz Link Zgłoś
oldpiernik Re: Kto Boga stworzył 16.03.04, 09:42 Wieszcz nasz chrześcijanin nie był teologiem, czyż Syn Boży nie był sam Wcielonym Bogiem? :) Jestem, Który Jestem... odwieczną zagadką błogosławieństwem i miłością przekleństwem niewiernych miłosierdziem bezgranicznym tyloma imionami nazywamy Tego, Którego nie potrafimy zrozumieć Tego, Którego nie umiemy pokochać Tego, Którego obraz stwarzamy sobie na własne potrzeby Tego, Któremu nie chcemy zaufać... Odpowiedz Link Zgłoś
sarna_z_lasu Re: Kto Boga stworzył 05.08.04, 09:57 oldpiernik napisał: > Wieszcz nasz chrześcijanin nie był teologiem, > czyż Syn Boży nie był sam Wcielonym Bogiem? > :) > > Jestem, Który Jestem... > odwieczną zagadką > błogosławieństwem i miłością > przekleństwem niewiernych > miłosierdziem bezgranicznym > tyloma imionami nazywamy > Tego, Którego nie potrafimy zrozumieć > Tego, Którego nie umiemy pokochać > Tego, Którego obraz stwarzamy sobie na własne potrzeby > Tego, Któremu nie chcemy zaufać... > No tak ciarki mnie przeszły oldu dzieki) Odpowiedz Link Zgłoś
liczydelko Re: Kto Boga stworzył 03.08.04, 10:12 > dobrodniowe pozdrowienia i uśmiechy ślę :) malo ostatnio ślesz..:( Odpowiedz Link Zgłoś
oldpiernik Re: Kto Boga stworzył 04.08.04, 09:55 niwiedza jest atrakcyjniejsza ;) Odpowiedz Link Zgłoś
oldpiernik dlaczego... 05.08.04, 09:42 Wiedza jest atrkcyjna dla tych, którzy pragną ją posiąść. Każdy nowy kawałek wiedzy wypełnia białe pole. Powstaje mozaika, gotowy wzór, który już tylko jest, który juz tylko oglądać można. Wiedza osiągnięta jest nużąca, wręcz smutna. Atrakcyjność niewiedzy tkwi w swobodzie wypełniania białych plam dowolnym wzorem z wyobraźni. Nietrwałym, nieważnym, niezobowiązującym... "Tam gdzie nie ma nic, wszystko jest jeszcze możliwe." :)) OLDNIEWIEDLACZEGO Odpowiedz Link Zgłoś
oldpiernik Re: atrakcyjność wiedzy.. 05.08.04, 10:22 liczydelko napisała: > atrakcyjność wiedzy > wciąż kocha to niepoznane? tak to widzę:) OLDZAKOCHANY ;) Odpowiedz Link Zgłoś
liczydelko liczydełko 06.08.04, 10:07 też lubi liczć niepoznane liczydełko ma uczucia? Odpowiedz Link Zgłoś
oldpiernik Re: czy przedmioty martwe.. 06.08.04, 10:50 Znasz wierzenia rdzennych mieszkańców Ameryki Północnej? Oni wierzą w obecność Manitou we wszelkich istotach i przedmiotach. Wierzą też, ze przedmioty wytworzone przez człowieka obdarzane sa przez niego jego własnym duchem... To wiadomości wtórne, można zawsze poszukać u źródeł. Dla powagi dyskusji należałoby zdefiniować duszę. To wykracza poza piernikowe możliwości. Można też przestudiować historię filozofii... Znaleźć tam da sie wiele różnych pomysłów na temat bytów, które to pomysły nie są weryfikowalne w sensie "liczbowym" ;) Miejsce dla wiary zawsze pozostanie. Wierzę, że boskie tchnienie ożywia wszystko. Nazewnictwo pozostawiam fanatykom :) OLDPEŁENWIARY Odpowiedz Link Zgłoś
liczydelko liczydełko słucha uważnie.. ale 06.08.04, 11:11 nie może teraz pakować się w rozmowy z mądrym wiatrem:) Odpowiedz Link Zgłoś
oldpiernik Re: liczydełko słucha uważnie.. ale 06.08.04, 11:23 mądry wiatr? a skąd taka wersja? ciekawe, o zjawiskach uduchowionych jakoś nie rozmyślałem ;) jednak skoro ożywia wszystko... hmmm... zagwozdka... OLDZNÓWWKROPCE Odpowiedz Link Zgłoś
liczydelko co ma oldpiernik do wiatraka? 07.08.04, 08:38 ..to może taka wersja: kręci skrzydła wiatrakowe ot natura jego taka liczydełko zadziera głowę licząc loty mądrego oldptaka? Odpowiedz Link Zgłoś
cover_wielki Bóg .... 07.08.04, 13:09 Bóg widzi wsztystko Jakże to być może, By tyle brzydot zniosło oko Boże ? Odpowiedz Link Zgłoś
liczydelko mówiąc o brzydotach 07.08.04, 13:55 Masz na myśli ptaki i wiatr Panie? Czy koraliki na liczydełka stanie? podobno Bóg..tworzył wszystko na swoje podobieństwo jeśli tak.. to nasuwają się pytania: 1. Co uznajemy za brzydotę? 2. Bóg jest brzydki czy piękny? Odpowiedz Link Zgłoś
liczydelko za wielki.. 08.08.04, 23:13 liczydełko jest ciekawe Twojego zdnania na takie stwierdzenie: "to co nie logiczne prowadzi do wiary" Odpowiedz Link Zgłoś
cover_wielki Re: Kto Boga stworzył 06.08.04, 11:18 Ładne rzeczy się tu wypisują. No ale teraz kradne czas na prace i nie mam go więcej na przemyślenia, więc ... o tem potem. Odpowiedz Link Zgłoś
liczydelko liczydełko czeka na to potem.. 07.08.04, 08:15 ..i namawia wielkiego do przestępstwa, życząc udanej kradzieży czasu na przemyślenia:) Odpowiedz Link Zgłoś
oldpiernik Re: liczydełko czeka na to potem.. 09.08.04, 13:05 wiara zaczyna się tam, gdzie nie ma jeszcze wiedzy, tak to widzę... piękno i brzydota są jednym, tak to widzę, tylko widzianym pod innym kątem ;) jeśli Bóg tworzył na Swój obraz i podobieństwo, to wydaje mi się , że jeszcze nie skończył... OLDBEZWIEDZYDUŻEJ Odpowiedz Link Zgłoś
landryn_wielki Re: liczydełko czeka na to potem.. 10.08.04, 15:26 Skończył, skończył. Nawet odpoczął. To my mamy na tym padole jeszcze wiele do zrobienia.. Odpowiedz Link Zgłoś
landryn_wielki Re: liczydełko czeka na to potem.. 10.08.04, 15:36 A tak a propos pytania: "Kto..", to nie ma ono większego sensu bo można by pytać w nieskończoność: "Kto stworzył tego, co stworzył tego.. co stworzył Boga?". Bóg-Stwórca rozwiązuje tę kwestię. Tylko trzeba rozpatrywać ją wielowymiarowo: w przestrzeni, czasie a nawet próżni. Odpowiedz Link Zgłoś
oldpiernik Re: liczydełko czeka na to potem.. 11.08.04, 13:34 "Jam jest, który jest." albo "Jestem, który jestem." I schluss. Hehehe... a co do tworzenia świata... mam wątpliwości, czy to skończona sprawa ;) OLDZWĄTEK Odpowiedz Link Zgłoś
wirtualny.realny Re: liczydełko czeka na to potem.. 11.08.04, 20:58 Wątpliwości to droga do wiedzy. Nie do wiary ;) Odpowiedz Link Zgłoś
liczydelko każdy ma swoją 11.08.04, 23:36 "gwiazda co spadła z nieba dla nikogo zając co ma tylko strach swój na obronę miłość do połowy szczęście nieszczęśliwe kucyk nadziei i brudas który przyszedł powiedzieć tak zimno a Pan Jezus za lekko ubrany róża pomarszczona łabędź wiosłujący tylko jedną nogą" Odpowiedz Link Zgłoś
liczydelko jak myślisz? 11.08.04, 23:01 oldpiernik napisał: > a co do tworzenia świata... mam wątpliwości, czy to skończona sprawa ;) > co jeszcze - chce stworzyć w tym świecie? Odpowiedz Link Zgłoś
liczydelko zrobił sobie na ziemi 11.08.04, 23:08 oldpiernik napisał: > jeśli Bóg tworzył na Swój obraz i podobieństwo, to wydaje mi się , że jeszcze > nie skończył... przerwę? zapomniał o ziemi - odszedł i tworzy coś innego? wróci - dokończy? czy tylko - zarządził i patrzy jak dalej ludzie tworzą? Odpowiedz Link Zgłoś
oldpiernik Re: zrobił sobie na ziemi 16.08.04, 14:45 chyba nie tak wielki miałem na myśli ciąg dalszych dzieł ot, człowiek widzi mi się, jakoś tak, mało boski... a co do wątpienia samo powątpiewanie nie prowadzi do wiedzy chyba może nawet prowadzić donikąd wiara i zwątpienie wydają mi się nierozłączne, jak dzień i noc OLDNIEBOSKI ;) Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma Re: zrobił sobie na ziemi 17.08.04, 10:15 ciekawą wizje tworzenia przez świadomość człowieka...świata po śmierci widziałam w filmie "Między niebem a ziemią" Odpowiedz Link Zgłoś
oldpiernik Re: zrobił sobie na ziemi 18.08.04, 07:21 wizje "pośmiertne" są ciekawe, niewątpliwie wszak jeszcze ciekawsze bywają wizje dozgonne ;) OLDWDRZWIACH Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma Re: zrobił sobie na ziemi 18.08.04, 09:33 tak w drzwiach.. o śmierci fizycznej ciała myślałam.. była mowa o Bogu o wierze o istnieniu duszy i o życiu pod postacią różnych bytów... myślałam właśnie o śmierci fizycznej powłoki takiej duszy..czy też bytu.. wizja życia wiecznego... wizja istnienia świadomości..czy też duszy i tworzeniu przez tą świadomość dla siebie życia po śmierci powłoki fizycznej życie fizyczne człowieka na ziemi..to w myśl wiary chrześcijan tylko przedsionek życia.. wiecznego.. Odpowiedz Link Zgłoś
oldpiernik Re: zrobił sobie na ziemi 19.08.04, 14:36 przedszkole :) a co powiesz o koncepcji zmartwychwstania ciał? to dopiero zagadka... oczywiście, z punktu widzenia żyjącego na TYM świecie, nie sposób dociekać coś jednak korci :) OLDSTARSZAK ;) Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma Re: zrobił sobie na ziemi 25.08.04, 11:57 jeśli przyjąć taką koncepcję.. to nie wiadomo kto tu starszak..:))) Odpowiedz Link Zgłoś
cover_wielki Re: jeden raz wystarczy 21.08.05, 23:03 No proszę jak tu rok temu filozoficznie wiało. Nawet nie wiedziałem że tez coś wpisałem. Czy my mamy tu jakąś oficjalna filozofie ? Odpowiedz Link Zgłoś
cover_wielki Re: oficjalna 24.08.05, 14:00 No jakoś nie czuje się usatysfakcjonowany. Proszę rozwinąć. Odpowiedz Link Zgłoś
liczydelko zero powodów by... 01.09.05, 13:01 oficjalna filozofia zawarta jest w tytule? jego założyciel i niektórzy użytkownicy(jak widać na tym forum) ją z upodobaniem stosują: - zero powodów by istnieć - zero powodów by pisać - zero powodów by zadawać pytania - zero powodów by odpowiadać - zero powodów by się tu publikować Odpowiedz Link Zgłoś
yoanna Re: zero powodów by... 01.09.05, 13:24 Liczydełko nam przyłozyło...;) amen. Odpowiedz Link Zgłoś
cover_wielki Re: zero powodów by... 01.09.05, 23:07 No nam jak nam ale tym innym !!! może troszke Odpowiedz Link Zgłoś
oldpiernik Re: zero powodów by... 27.10.05, 23:36 trzeba jakoś przedstawić stanowisko tylko jak? kiedy ono kształtuje się każdego dnie owszem, wokół pewnej osi jednak każdego dnia weryfikuje się przez postawy, działania i wnioski hmmm zwykle takie zamyślenia towarzyszą mi, kiedy odwiedzam forum kamforowe :0) cha! OLDPOGRĄŻONY... ps. niedługo, bo rożki się przypalą ;0) Odpowiedz Link Zgłoś
lubie.pomponiki Re: Kto Boga stworzył 27.10.05, 19:23 ten wątek przestudiuję dokładnie w wolnej chwili Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma Re: Kto Boga stworzył 02.11.05, 18:15 edzioszka napisała: > uczeń zapytał, ksiądz dał się przyłapać - nie wie.. ..czy ktoś zna na to pytanie odpowiedź? Odpowiedz Link Zgłoś