Dodaj do ulubionych

Przedstawię Wam

13.12.12, 18:31
mojego netowego kolegę, przyjaciela prawie. To Rosjanin z grupy etnicznej Neńców, zamieszkały na półwyspie Jamał. Sybirak z krwi i kości - Siergiej Tarus. Mam jego zgodę na tę publikację.

https://images47.fotosik.pl/1655/1cc7762a66b80201.jpg
Obserwuj wątek
    • tadeusz_ski.51 Tak, proszę Państwa, 13.12.12, 18:37
      takich ciekawych ludzi można poznać w necie. Poznać i zaprzyjaźnić się :D
      Szczery, miły człowiek, mówi, że tam na Syberii (luuudzie, to juz "koniec świata"!) jest jego miejsce na ziemi, jest mu tam dobrze i nigdzie by się nie przeniósł?
      Tam nie ma dróg, nie ma miast, tam nic nie ma! Śnieg, lód i mróz (nawet do minus 50*C), psy i renifery, osady porozrzucane w odległościach jak stąd do Madrytu, a ten mówi, że mu tam dobrze??
      • mala200333 Re: Tak, proszę Państwa, 14.12.12, 01:24
        A on tam sam mieszka czy z rodzina? A co ze szkoła dla dzieciaków?
        • tadeusz_ski.51 Re: Tak, proszę Państwa, 14.12.12, 12:11
          Zapytam go gdy wróci, gdyż obecnie jest w drodze na bazar, wiezie skóry na sprzedaż. To myśliwy, poluje i sprzedaje skóry. Podróż w obie strony będzie trwała miesiąc a wyruszył 3 dni temu, więc trzeba się uzbroić w cierpliwość.
          • tadeusz_ski.51 Re: Tak, proszę Państwa, 14.12.12, 12:16
            On mnie zadziwia ale równocześnie go podziwiam. Jak twardym trzeba być człowiekiem, aby egzystować w tak skrajnych warunkach??! W dodatku twierdzi, że jest mu tam dobrze... Rety!! Dobrze przy minus 50*C.... ?? Nie nie, uciekałbym stamtąd choćby na czworaka!
            • mala200333 Re: Tak, proszę Państwa, 14.12.12, 16:18
              I ten brak..hm..ksiegarni.
            • darima_ka Re: Tak, proszę Państwa, 15.12.12, 18:42
              Tak to musi być twardy ludź, żeby w takich warunkach żyć.
              Chociaż oni są przecież przyzwyczajeni ,tam się urodzili.
              • tadeusz_ski.51 Re: Tak, proszę Państwa, 20.12.12, 16:38
                No tak, przyzwyczajony od urodzenia, przystosowany genetycznie. Ale mimo wszystko, mieszkać na takim bezludziu i w tak skrajnych warunkach.... nie!
      • darima_ka Re: Tak, proszę Państwa, 15.12.12, 18:40
        Może nie zna niczego innego?:D
        • alfredka1 Re: Tak, proszę Państwa, 16.12.12, 15:26

Tadziu, serdeczne dzieki!!!! jestem zafascynowana Syberia, losem Neńców i Czukczów i innych, niestety wymordowanych przez bolszewików niewielkich plemion zaraz po Rewolucji.
          Za głowe\wy Czeczenów lub Czukczów czerwonoarmiejcy placili wódką.
    • darima_ka Re: Przedstawię Wam 15.12.12, 18:39
      Prawdziwy kozak :D
    • tadeusz_ski.51 Re: Przedstawię Wam 16.12.12, 17:31
      Dodam jeszcze, że Siergiej jest uczciwy, szczery, lojalny i rzetelny, przy tym mądry człowiek, mądry taką prostolinijną mądrością życiową. My tu w Europie, tzw. "ludzie cywilizowani" zatraciliśmy te cechy, bywamy podli, fałszywi i zakłamani... niestety.
      • tadeusz_ski.51 Re: Przedstawię Wam 16.12.12, 17:35
        Gdy wróci z tego jarmarku, zapytam czy ma maila i czy ewentualnie nie zechciałby nawiązać kontaktów z moimi znajomymi z Polski. Kto zechce to go osobiście zapyta o sprawy, które go interesują. Można pisać po polsku, potrafi korzystać z translatora i wszystko rozumie. Odpowie też po polsku, tylko czasem ten translator śmiesznie tłumaczy, ale można zrozumieć o co chodzi :)
        • alfredka1 Re: Przedstawię Wam 17.12.12, 20:18

-To ja już wolę pisać po rosyjsku, jeżeli przyjaciel będzie miał chęc.
          Pozdrówka :))-
          http://i48.tinypic.com/dwqped.jpg
          • tadeusz_ski.51 Re: Przedstawię Wam 20.12.12, 16:36
            Zapewne Siergiej będzie bardziej zadowolony, gdy ktoś napisze po rosyjsku, odpadnie problem tłumaczenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka