Gość: B180 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.04, 14:11 Dla mnie wiara w Boga jest niezbędna do życia, a dla Ciebie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mario2 Re: Bóg i wiara 16.11.04, 14:29 zbedna jak wszystko to, co zmierza do zniewolenia czlowieka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wrzod_na_dupie Re: Bóg i wiara IP: 203.113.29.* 16.11.04, 14:35 czerwony prostak napisał: > zbedna jak wszystko to, co zmierza do zniewolenia czlowieka nie słuchaj debila Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B180 Re: Bóg i wiara IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.04, 14:42 Dobrze panie wrzodzie. Ciekawa jestem twojego zdania. Odpowiedz Link Zgłoś
mario2 Re: Bóg i wiara 16.11.04, 14:43 wrzody nie miewaja zdania. Sa po prostu wyciskane jak dokuczaja :) Odpowiedz Link Zgłoś
syn_maliniaka Re: Bóg i wiara 16.11.04, 17:51 M2, wiesz kiedy twoja stara zrobiła największe goowno ? kiedy cię urodziła :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wrzod_na_dupie Re: Bóg i wiara IP: 203.113.29.* 16.11.04, 15:15 Gość portalu: B180 napisał(a): > Dobrze panie wrzodzie. Ciekawa jestem twojego zdania na początku było słowo...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B180 Re: Bóg i wiara IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.04, 15:52 Kontynuuj, co z tym Słowem? Odpowiedz Link Zgłoś
herculesc130 Re: Bóg i wiara 16.11.04, 15:55 > na początku było słowo...... Nie nie.... na początku był chaos.... Asinus asinorum Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wrzod_na_dupie Re: Bóg i wiara IP: 203.113.29.* 16.11.04, 15:58 nowe wcielenie libressko? Odpowiedz Link Zgłoś
herculesc130 Re: Bóg i wiara 16.11.04, 15:59 Kto lub co to libresco? :-) Asinus asinorum Odpowiedz Link Zgłoś
password01 o słowie cała prawda 16.11.04, 19:28 Na początku było słowo i w słowie były dwa bajty, i więcej nic nie było. 2. I oddzielił Bóg jedynkę od zera, i zobaczył, ze to było dobre. 3. I Bóg powiedział: "Niech będą dane." I stało się. 4. I Bóg powiedział: "Niech ułożą się dane na swoje właściwe miejsca. I stworzył dyskietki i twarde dyski, i kompaktowe dyski. 5. I Bóg powiedział: "Niech będą komputery, żeby było gdzie włożyć dyskietki, i twarde dyski, i kompakty." I stworzył komputery i nazwał je hardwarem, i oddzielił software od hardware'u. 6. Software'u jeszcze nie było, lecz Bóg szybko stworzył programy - duże i małe i powiedział im: "idźcie i rozradzajcie się, i wypełniajcie cala pamięć." 7. Ale sprzykrzyło się Bogu tworzyć programy samemu i rzekł: "Stworze Programistę według swego podobieństwa i niech on panuje nad komputerami, programami i danymi." I stworzył Bóg Programistę, i umieścił go w Centrum Obliczeniowym, żeby w nim pracował. I przyprowadził on Programistę do drzewa katalogowego i powiedział: "W każdym katalogu możesz uruchamiać programy, tylko z Windows nie korzystaj bo na pewno umrzesz. 8. I Bóg rzekł: "Nie dobrze Programiście być samotnym, stworzymy mu tego, który będzie się zachwycał dziełem Programisty." I wziął On od Programisty kość, w której nie było mózgu i stworzył To, co będzie zachwycało się dziełem Programisty, i przywiódł To do niego. I nazwał To Użytkownikiem. I siedzieli oni razem pod nagim DOS-em i nie wstydzili się tego. 9. A Bill był chytrzejszy niż wszystkie dzikie zwierzęta, które uczynił Pan Bóg. I rzekł Bill do Użytkownika: "Czy na prawdę Bóg powiedział, żebyście nie uruchamiali żadnych programów ?" I rzekł Użytkownik: "W każdym katalogu możemy uruchamiać programy, tylko z drzewa Windows nie mozemy abysmy nie umarli" I rzekl Bill Uzytkownikowi: "Jak mozesz mowic o czyms, czego nie sprobowales !" Tego dnia, kiedy uruchomicie program z drzewa katalogowego Windows bedziecie rowni Bogu, bo jednym przyciskiem myszki stworzycie to, czego zapragniecie." I zobaczyl Uzytkownik, ze owoce Windows byly mile dla oczu i godne pozadania, bo jakakolwiek wiedza stala sie od tej chwili juz niepotrzebna, i zainstalowal Windows na swoim komputerze. I powiedzial programiscie, ze to jest dobre, i on tez go zainstalowal. 0a. I zaraz wyruszył programista szukać nowych drajwerow. A Bóg rzekł: "Gdzie idziesz?" A on odpowiedział: "Idę szukać nowych drajwerow, bo nie ma ich w DOS-ie." I wtedy rzekł Bóg: "Kto ci powiedział, ze potrzebujesz drajwerow?. Czy czasem nie uruchomiłeś programów z drzewa katalogowego Windows 0b. Wtedy rzekł Pan Bóg do Billa: "Ponieważ to uczyniłeś, będziesz przeklęty wśród wszelkiego bydła i wszelkiego dzikiego zwierza. I ustanowię nieprzyjaźń miedzy tobą a Użytkownikiem, on będzie cię zawsze przeklinał a ty będziesz mu sprzedawał Windows." 0c. Do Użytkownika zaś Bóg rzekł: "Windows" bardzo rozczaruje cię i spustoszy twoje zasoby, i będziesz musiał używać marnych programów, i nie będziesz mógł się obejść stale bez serwisu programisty." 0d. Programiście zaś rzekł: "Ponieważ usłuchałeś głosu Użytkownika, przeklęte niech będą twoje komputery, gdyż powstanie w nich mnóstwo błędów i wirusów, w pocie oblicza twego będziesz stale poprawiał swoją pracę." 0e. I odprawił ich Pan Bóg ze swego Centrum Obliczeniowego, i zabezpieczył hasłem wejście do niego. 0f. General protection fault. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inka Re: Bóg i wiara IP: *.chello.pl 18.11.04, 14:17 nie czytałam wcześniejszych postów ale uważam że wiara (w jakiejkolwiek postaci) pomaga przetrwać... bez niej nie da się żyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B180 Re: Bóg i wiara IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.04, 09:03 Wiara nie zniewala, a może nawet daje prawdziwą Wolność. Na pewno w coś wierzysz, tylko szkoda, że to nie jest Bóg, bo wtedy Twoje życie byłoby łatwiejsze i (jeżeli to możliwe) również lepsze. Odpowiedz Link Zgłoś
herculesc130 Re: Bóg i wiara 16.11.04, 15:30 A co to Bóg....? A kto to Bóg.....? Aequam memento rebus in arduis servare mentem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B180 Re: Bóg i wiara IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.04, 15:54 Słowa Bóg nie znadziesz w słowniku. Znaczy to w co wierzysz, to co jest dobrem, miłością i przebaczeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
herculesc130 Re: Bóg i wiara 16.11.04, 15:57 Dlaczego Bóg ma być dobrem, miłością i przebaczeniem? Dlaczego nie ma być złem, zazdrością i zdradą? Asinus asinorum Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B180 Re: Bóg i wiara IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.04, 16:19 Jeżeli chcesz wierzyć w to co wymieniłeś, czyli zło zazdrość i zdradę to życzę powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
herculesc130 Re: Bóg i wiara 16.11.04, 16:27 Nie powiedziałem, że chce wierzyć.... zapytałem sie dlaczego Bóg ma być miłością? Jest wielu Bogów.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B180 Re: Bóg i wiara IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.04, 16:34 Dobra, herkules, wiem że jako mitologiczny półbóg możesz się buntować, ale Bóg jest jeden. Mogę Ci ewentualnie przyznać rację, że jest wielu bogów. Owszem można wierzyć w co się chce, nawet w pieniądze, które podobno (jak twierdzą niektórzy) mogą wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
herculesc130 Re: Bóg i wiara 16.11.04, 16:42 HA! Właśnie.... :-) Bóg to jest to w co sie wierzy..... nie można go określić. Dla każdego z nas jest czymś innym.. Bogiem może być............. Audiatur et altera pars Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B180 Re: Bóg i wiara IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.04, 16:47 Audiatur et altera pars Co to znaczy? Niestety nie znam łaciny, możesz mi to przetłumaczyć? A tak w ogóle dlaczego nie powiesz kim dla Ciebie jest Bóg, w co ty wierzysz, w Zeusa? Odpowiedz Link Zgłoś
herculesc130 Re: Bóg i wiara 16.11.04, 16:50 Audiatur et altera pars trzeba wysłuchać i drugiej strony. :-) W co ja wierze? W siebie..... i w śmierć Alteri vivas oportet, si vis tibi vivere Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B180 Re: Bóg i wiara IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.04, 16:56 Szkoda że nie wierzysz ani w miłość, ani w dobro. Śmierć jest końcem, a wierzyć, że będzie koniec i nic więcej- to musi być okropne. Może jeszcze powiesz, że nie ma też nadziei? Odpowiedz Link Zgłoś
herculesc130 Re: Bóg i wiara 16.11.04, 17:00 Nadzieja jest.... że śmierć przyjdzie jak najpoźniej i bezboleśnie. Skąd wiesz, że śmierć jest końcem....... może śmierć jest początkiem... może czegoś pięknego.... ale o tym przyjdzie nam sie przekonać później Alteri vivas oportet, si vis tibi vivere Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B180 Re: Bóg i wiara IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.04, 17:05 To ciekawe, poza śmiercią i własną osobą wierzysz też w życie pośmiertne, a już myślałam, że jesteś pesymistą. Cieszę się, że nie miałam racji. Pogadałabym jeszcze, ale muszę lecieć. Miło było. Pa. Odpowiedz Link Zgłoś
szefu13 Re: Do herculesa c130 16.11.04, 20:58 ... a w podatki, to już nie? :))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
herculesc130 Re: Do herculesa c130 17.11.04, 08:35 Podatki...... no tak.... podatki!! :-) Ale to tylko mały "bożek" ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
szefu13 Re: Do herculesa c130 17.11.04, 14:30 Jak Ci się to udaje, że mały? :)))))))))))))))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
herculesc130 Re: Do herculesa c130 17.11.04, 14:36 hmm... modle sie i składam "dary" ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
szefu13 Re: Do herculesa c130 17.11.04, 15:09 Komu trzeba składać dary i jaki to przynosi skutek (wielkość daru/zmniejszenie chciwości Bożka)? :)))))))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
herculesc130 Re: Do herculesa c130 17.11.04, 15:12 no wiesz takie informacje kosztują ;-) Nawet nie zdajesz sobie sprawy ile krów, baranów, kur musiałem zarżnąć żeby dowiedzieć sie czego naprawde oczekuje :-) Ale już wiem! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B180 Re: Do herculesa c130 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.04, 09:06 Moi drodzy, trochę zeszliście z tematu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr_Fell Re: Bóg i wiara IP: *.crowley.pl 16.11.04, 16:00 Masz: a) kiepski słownik (lub encyklopedię) b) kiepsko szukasz (stawiam na to) dodatkowo ubogą znajomość znaczeń tego o czym piszesz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B180 Re: Bóg i wiara IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.04, 16:12 Co ty powiesz doktorku. Według Ciebie jaka jest definicja Boga, ale tego przez duże B? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B180 Re: Bóg i wiara IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.04, 16:58 Co dla ciebie też, Malley? Odpowiedz Link Zgłoś
malley Re: Bóg i wiara 16.11.04, 17:00 wiara w boga jest niezbedna do prowadzenia tej mojej egzystencji w miare:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B180 Re: Bóg i wiara IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.04, 17:08 Zgadzam się, ale spójrz na herkulesa, on ma na to ciekawy pogląd. Odpowiedz Link Zgłoś
malley Re: Bóg i wiara 16.11.04, 17:10 hm niezgadzam sie tylko z tym jego "jak najpozniej" bo jednak nie wiem czy marzy mi sie 20 lat wegetacji po ukonczeniu 70tki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: samanta Re: Bóg i wiara IP: *.espol.com.pl 16.11.04, 20:45 "zbedna jak wszystko to, co zmierza do zniewolenia czlowieka " Dawno juz nie slyszalam wiekszej glupoty:)))))))))) Najwyrazniej mario mylisz Boga z religia a to blad. Odpowiedz Link Zgłoś
mario2 Re: Bóg i wiara 17.11.04, 12:36 sluchaj. Wiem, ze nauczyli cie czytac i pisac. Gorzej u Ciebie jest z umiejetnoscia zrozumienia przeczytanego tekstu. Pytanie brzmialo: Dla mnie wiara w Boga jest niezbędna do życia, a dla Ciebie? Wiec odpowiedzialem czym jest dla mnie wiara. Widac dla Ciebie to za trudne, albo czepiasz sie jak rzep psiego ogona. Oj durna ty durna! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: samanta Re: Bóg i wiara IP: *.espol.com.pl 17.11.04, 14:50 wiec jesli twoja wypowiedz dotyczyla wiary wiec tym bardziej jest gluuuupia:-P Odpowiedz Link Zgłoś
mario2 Re: Bóg i wiara 17.11.04, 14:54 tobie trzeba chyba lopata do lba klasc. to MOJA ocena przydatnosci wiary dla MNIE! O! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: redblack Piotr Marek napisał, że wiara IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.04, 12:15 jest jak dupa - trzeba ją mieć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: facet 28 Re: Bóg i wiara IP: *.cheman.pl / 80.51.198.* 18.11.04, 12:54 Dla mnie tez, przeciez Bog jest celem zycia kazdej istoty, czy ktos w to wierzy czy nie... Odpowiedz Link Zgłoś
gili_vanili Re: Bóg i wiara 18.11.04, 13:08 > Dla mnie tez, przeciez Bog jest celem zycia kazdej istoty, czy ktos w to > wierzy czy nie... Skąd to przekonanie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: facet 28 Re: Bóg i wiara IP: *.cheman.pl / 80.51.198.* 18.11.04, 13:19 ze znajmości tematu, znajomości różnych wyznań, osobistych doświadczeń duchowych a przedewszystkim z wiary Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B180 Re: Bóg i wiara IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.04, 16:08 Wreszcie ktoś mnie rozumie. Jesteś księdzem czy człowiekiem z ginącego już gatunku "wierzących i praktykujących"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: facet 28 Re: Bóg i wiara IP: *.cheman.pl / 80.51.198.* 19.11.04, 11:20 ksiedzem na pewno nie. Jezeli chodzi o praktyke to jak najbradziej choc nie chodze do Kosciola, tam juz dawno zapomniano co to prawdziwa wiara... a "gatunek" nie jest wymierając, myśle ze zaczyna sie odradzac, ale nie w Kosciele... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agula Re: Bóg i wiara IP: *.com.pl / *.zetosa.com.pl 18.11.04, 20:16 Wiesz kiedys wierzylam ,ze Bog napewno istnieje i jest gdzies tam, ale po ostatnich wydarzeniach w moim zyciu zastanawiam sie ,czy Bog napraede istnieje i stwierdzam ,ze wiara w niego nie jest mi zbytnio potrzebna do zycia ,napewno odsunelam sie od zycia w zgodzie z Bogiem i nie czuje sie wcale gorzej z tym ,ze mam watpliwosci czy Bog istnieje i mowie to otwarcie do ludzi ,a nawet do duchownych(rozmawialam z kilkoma ksiezmi), a z zycia codziennego widzimy ,ze tym ktorzy nie wierza ,nie modla sie ,nie chdza do kosciola ,tylko morduja ,kradna ,oszukuja zyje sie lepiej i prosciej. To mnie zastanawia i strasznie wkurza. Gdybys przezyla czy przezyl tragiczne sytuacje , ktore zmienilyby twoje zycie moze inaczej bys patrzyla na wiare w Boga i jego istnienie. Zastanow sie czy nie ma nic co mogloby ta wiara zachwiac, ale dopoki nie przezyjesz tego nie odpowiesz na to pytanie. Ja przezylam i wiem cos na ten temat ,pamietam jak sie wsciekalam jak ktos znajomy czy nie ,nie chodzil do kosciola albo mowil ze jemu Bog nie jest potrzebny sama teraz to przezywam, aczkolwiek nie chcialabym zebys myslala ,ze calkowicie odcielam sie od Boga ja poprostu mam watpliwosci, a ty nie ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B180 Re: Bóg i wiara IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.04, 15:50 Agula, naprawdę Ci współczuję. Ja też nie mam idealnego życia, ale to nie jest powód, by wątpić w istnienie Boga. Jesteś pewna, że ani trochę nie czułaś się lepiej, gdy miałaś czyste sumienie i to poczucie bezpieczeństwa, jakie daje wiara w Boga, który jest Miłością? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ajrisz Re: Bóg i wiara IP: *.chello.pl 18.11.04, 20:24 www.wiatr.media.pl/gdycisie/index.html zobaczcie.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agula Re: Bóg i wiara IP: *.com.pl / *.zetosa.com.pl 18.11.04, 20:33 Fajne ,ale naprawde trudno mi wierzyc ,ze Bog istnieje i mnie kocha gdy ostatnio mnie i moja rodzine spotykaj same nieszczescia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NATALII Re: Bóg i wiara IP: *.odolanow.sdi.tpnet.pl 03.12.04, 13:51 Bóg nigdy mnie nie opuszcza. On teraz jest ze mna. Czuje jak bardzo mnie kocha...Wiem , ze mam w Nim Oparcie... Odpowiedz Link Zgłoś
xy2 Re: Bóg i wiara 03.12.04, 13:53 dla mnie nie, bo nie wierze. uważam natomiast dekalog za kodeks uniwersalny i staram sie zgodnie z nim zyć. może 2 pierwsze mnie nie dotyczą i sądzę że autorem dekalogu nie byl Bóg tylo bardzo mądry człowiek Odpowiedz Link Zgłoś
ewiku Re: Bóg i wiara 03.12.04, 15:46 an_aneczka napisała: > xy2, całkowicie się z Tobą zgadzam. ... ja również... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ene due Re: Bóg i wiara IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.04, 17:58 tak, choć czasem upadam, ale staram sie :) Odpowiedz Link Zgłoś
lolobrigida Re: Bóg i wiara 03.12.04, 18:21 Szukasz prawdy, ale nie tajemnic liścia bez drzewa wiedzy, a nie zdziwienia boisz się oprzeć na tym czego nie można dotknąć zaczynasz od sukcesu, wielki i zbędny nie milczysz ale pyskujesz o Bogu chcesz być kochany, ale sam nie umiesz kochać myślisz że sobie zawdzięczasz wyrzuty sumienia nie wiesz że dowodem na istnienie jest to że tego dowodu nie ma inteligentny i taki niemądry. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maleństwo21 Re: Bóg i wiara IP: 80.240.166.* 03.12.04, 20:09 dla mnie wiara jest bardzo ważna i gdyby nie ona to kto wie....co by było....Pojawiło się dlaczego Bóg miałbybyć miłością? a dlatego że to On nas stworzył, że kocha nas takich jakimi jesteśmy.....co do wiary dziś, to hmmmm....ciężko z tym i to bardzo, ale ja wierze bo wiara czyni cuda, a cudów nam dziś potrzeba... Odpowiedz Link Zgłoś