staua
08.05.05, 04:37
z filmami, ktore tocza sie w moim miejscu zamieszkania. Nawet czesciowo. Macie takie? (ten watek
jest a propos Drzwi w podlodze, nasunal mi sie, gdy o tym pisalam w Vidi).
Moje obecne miejsce zamieszkania to Long Island i sporo tutaj filmow (i ksiazek, np. "Wielki Gatsby",
ale teraz chcialam o filmach). Nie bede rozszerzac na stan Nowy Jork, bo w samym NYC jest za duzo
filmow, zeby o nich pisac, ale na Long Island znam Drzwi wlasnie, "The Amityville Horror" (teraz jest
remake), "Something's Gotta Give", "Shelter Island" (tuz przed obejrzeniem tego filmu bylam na tej
wysepce na zjezdzie wydzialowym i potem balam sie niesamowicie), w "IT" wg Kinga dorosly Eddie
mieszka w Great Neck... Calkiem sporo.
W Warszawie, skad pochodze, tez jest za duzo filmow, ale troche jest dokladnie w mojej okolicy -
ostatnio w ramach edukacji obejrzalam z mezem caly "Dekalog" i w tym o chlopcu, ktory tonie, jest
moja ulica (nad Jeziorkiem Czerniakowskim mieszka tam ciocia, Maja Komorowska) - strasznie
sentymentalnie sie poczulam widzac ja...(jelsi chodzi o ksiazki - Grzesiuk "Boso, ale w ostrogach" to
moje okolice)
Niestety w Bazylei, ostatnim miejscu, gdzie dluzej mieszkalam, nie dzieja sie zadne znane mi filmy
(ksiazek jest troche, np. "Esther" Chwina, czesciowo oczywiscie).