Dodaj do ulubionych

Teczka Belki

24.06.05, 11:18
Zakładam ten wątek, bo już się co nieco pogubiłem... Co sądzicie o tej
sprawie? Czy Belka skłamał, mówiąc, że nie współpracował z SB? Czy też jest
czysty i nie powinien ustępować?

Dla mnie sprawa jest strasznie niejednoznaczna... Z tego, co przeczytałem, to
o faktycznej współpracy mowy nie ma. Z drugiej strony, coś tam Belka
podpisał, widział się z jakimiś agentami... Trochę jednak dziwnie to brzmi,
jak teraz mówi, że nic nie podpisywał itd.

Co sądzicie o tym wszystkim?
Obserwuj wątek
    • grzespelc Spalić to wreszcie!! 24.06.05, 11:55
      Cała ta sprawa potwierdz moje zdanie: te wszystkie teczki należy spalić.
      Zamiast zajmować się ważnymi sprawami, robi się aferę i wyciąga człowiekowi
      historie z jego życia kiedy jak na dłoni widać, że człowiek starał sięjak mógł
      wymigać od współpracy, ale też się bał, czy mu nie zaszkodzą, a przecież był w
      moim wieku.... Nie wiem, jak na jego miejscu bym się zachował. Wkurza mnie , że
      ta sprawa jest teraz wyciągana.
      • stephen_s Re: Spalić to wreszcie!! 24.06.05, 12:02
        Ja mam podobne odczucia...

A najbardziej mnie wkurza, że wszyscy teraz rzucili się Belce do gardła - a
        Giertych senior może spokojnie kandydować na prezydenta, mimo, że otwarcie
        kolaborował z Jaruzelskim. I to jego syn teraz domaga się ukarania Belki...
        Paranoja...
        • a000000 prawda Cię wyzwoli 24.06.05, 13:53
          Giertychowi nie chodzi o to, że Belka współpracował z SB, tylko o to ,że
          skłamał przed komisją śledczą POD PRZYSIĘGĄ.
          Co go powinno za to czekać? To co każdego obywatela, który kłamie pod przysięgą.

Skoro nie jest kłamcą lustracyjnym, znaczy, że w papierach swoich nie zataił
          współpracy.
          Giertych senior nie był TAJNYM współpracownikiem, nigdy się tego nie wypierał,
          że doradzał Jaruzelowi. Takich współpracowników było zresztą więcej. I dobrze.
          Ktoś musiał pilnować, aby tamte rządy nie uchwaliły drugiego języka urzędowego
          i likwidacji jednej z granic.
          Ażebyś się Stefciu mnie nie czepił to Ci powiem, że żaden z tych panów nie jest
          księciem z mojej bajki. Nie bronię ich, tylko staram się spojrzeć obiektywnie.

Czy spalić? NIE. odtajnić i upublicznić. Zbyt wiele tragedii ci ludzie
          spowodowali, sprawiedliwości musi się stać zadość, inaczej demokratyczne
          wartości można w procesji na stos historii zanieść. Niewinnych oczyścić,
          winnych obarczyć konsekwencjami ich czynów. Spalenie spowoduje podejrzenia, i
          to te koniunkturalne.
          • grzespelc Re: prawda Cię wyzwoli 29.06.05, 15:58
            Giertychowi nie chodzi o to, że Belka współpracował z SB, tylko o to ,że
            > skłamał przed komisją śledczą POD PRZYSIĘGĄ

Nie skłamał, bo nie współpracował. Badał to już Rzecznik Interesu Publicznego.

Giertych senior nie był TAJNYM współpracownikiem

Lepiej być jawnym niż tajnym??

> Ktoś musiał pilnować, aby
            Ktoś musiał...?
            Np. Jaruzel podobno pilnował, aby Ruscy nie weszli.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka