mamba30 02.08.05, 10:50 cholernych wszędzie wędrujących i zatruwających mi zycie mrówek faraonek????? Już na 3 forum to zamieszczam, bo liczę, że może jednak są jakieś bezpieczne sposoby.... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
magda985 Re: Pomocy!!!! jak się pozbyć z domu..... 02.08.05, 10:51 Połażą i pójdą dalej... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
mamba30 Re: Pomocy!!!! jak się pozbyć z domu..... 02.08.05, 10:56 nic z tego, to trwa już dłuuuuugi czas, tyle, że wcześniej nie były aż tak uciążliwe. Rozmnozyły się totalnie, ręce opadają Odpowiedz Link Zgłoś
magda985 Re: Pomocy!!!! jak się pozbyć z domu..... 02.08.05, 10:57 Malutkie i takie brązowe? Odpowiedz Link Zgłoś
mamba30 Re: Pomocy!!!! jak się pozbyć z domu..... 02.08.05, 11:01 dokładnie takie Odpowiedz Link Zgłoś
magda985 Re: Pomocy!!!! jak się pozbyć z domu..... 02.08.05, 11:03 Powiem Ci,że ja takowe "posiadam"ale tylko w okresie letnim i to też nie co roku. Nie tępie ich w jakiś specyficzny sposób,ot wędrują w ilościach skąpych a potem nagle znikają. :) Odpowiedz Link Zgłoś
mamba30 Re: Pomocy!!!! jak się pozbyć z domu..... 02.08.05, 11:07 u mnie są wszędzie, w kuchni, łazienkach, salonie i do diaska nawet w sypialniach, w pralce, w pojemniku na proszek, pod kubeczkiem do mycia zębów, na uszczelce od lodówki, bo chcą się dostać do żarcia, w zamkniętej fabrycznie paczce makaronu, nawet w niedzielę znalazłam gniazdo w opakowaniu z metalowymi czyścikami.... Odpowiedz Link Zgłoś
magda985 Re: Pomocy!!!! jak się pozbyć z domu..... 02.08.05, 11:09 To widzę,że masz poprostu inwazje tych mrówek,a czy pytalas sąsiadow jak u nich z tymi mrowkami? Czy też są tak dokuczliwe jak u Ciebie? Odpowiedz Link Zgłoś
mamba30 Re: Pomocy!!!! jak się pozbyć z domu..... 02.08.05, 11:12 jeszcze nie, ale jakieś 2 lata temu sąsiadka z góry mnie się pytała, czy mam to ścierwo. Wtedy jeszcze nie miałam, ale dzisiaj już koszmar. Popytam się wśród sąsiadów. Qrcze, ale skąd to??? Mieszkam w nowym bloku, ma zaledwie 4 lata, u mnie na klatce są tylko 2 mieszkania na pietrze, więc nie jest to jakaś komuna.... Odpowiedz Link Zgłoś
magda985 Re: Pomocy!!!! jak się pozbyć z domu..... 02.08.05, 11:18 Może ktoś je "przyniósł",chociaż mrowki lubią zadomawiac się w nowych blokach..i z tym jest klopot.Wiem np,że karaluchy to skubane idą od dołu bloku di gory,nigdy odwrotnie. Może jakoś wspolnymi silami z sasiadami uda wam sie pozbyc tego zbednego dodatku w domu. Pamiętaj o tym żeby nie zostawiac nawet malenkiego kawalaka jedzenia,chybaże w zlewozmywaku na noc,a rano kiedy to paskudztwo tam się kotłować zalej je wrzątkiem! Ja tak robiłam,może to nie wybije wszystkich ale chociaż troszke ;) Odpowiedz Link Zgłoś
mgliscie Re: Pomocy!!!! jak się pozbyć z domu..... 02.08.05, 11:00 faraonki to nic choc pewnie mniej widoczne; moze mi ktos podpowie jak sie pozbyc błąkajacych sie od czasu do czasu prusaków??? na zawsze???przecież sie z nimi nie zaprzyjaznie :) Odpowiedz Link Zgłoś
neita33 Re: Pomocy!!!! jak się pozbyć z domu..... 02.08.05, 11:04 Ja kiedyś zapomniałam zakręcić słoik ze śmietanką do kawy i tak został na noc.Rano był wypełniony po brzegi mrówkami,oczywiście leżącymi kopytami do góry:D Od tej pory kupuje mleko Odpowiedz Link Zgłoś
mamba30 Re: Pomocy!!!! jak się pozbyć z domu..... 02.08.05, 11:07 i co z tym mlekiem??? mam nalać w jakieś naczynie i pozostawić na wierzchu na wabia??? Odpowiedz Link Zgłoś
neita33 Re: Pomocy!!!! jak się pozbyć z domu..... 02.08.05, 11:11 to była śmietanka w proszku,ale nie wiem czy to u Ciebie zadziała Znajomi stosowali faratox-b czy jakoś tak,z dobrym efektem Odpowiedz Link Zgłoś
mamba30 Re: Pomocy!!!! jak się pozbyć z domu..... 02.08.05, 11:13 a nie wiesz czy ten faratox jest bezpieczny w stosowaniu?? Poza nami są jeszcze dzieci i kot... Odpowiedz Link Zgłoś
neita33 Re: Pomocy!!!! jak się pozbyć z domu..... 02.08.05, 11:18 troche tego dużo;) Preparat FARATOX B jest bardzo atrakcyjny dla mrówek faraona nawet w obecności produktów spożywczych. Robotnice które miały kontakt z preparatem przenoszą trutkę do gniazd karmiąc królową i larwy. Ze śmiercią królowej ginie całe gniazdo. Daje to znacznie większą efektywność niż w przypadku powszechnie stosowanych środków do zwalczania mrówek faraona. Należy pamiętać, że 90% mrówek faraona pozostaje w gnieździe, dlatego aby uniknąć tych niemiłych gości, powinniśmy zniszczyć przede wszystkim gniazda, które znajdują się zazwyczaj w miejscach niedostępnych dla człowieka. Zalety preparatu: · 100% skuteczności w ciągu 2 tygodni od wyłożenia karmników. · Zwalcza wszystkie stadia rozwojowe mrówek faraona. · Precyzyjny i dyskretny zabieg. · Całkowicie bezpieczny, brak bezpośredniego kontaktu z preparatem owadobójczym (trutka w osłonie plastikowej). · Jest bezzapachowy, atrakcyjny dla mrówek. Jak stosować FARATOX B? Wyjmujemy z opakowania karmniki. Każdy z karmników otwieramy, odcinając nożyczkami jego górną część wzdłuż zaznaczonej linii. W tylnej część karmnika odsłaniamy klej zdejmując folię zabezpieczającą. Przyklejamy karmniki na trasie wędrówek owadów lub innych w miejscach gdzie zaobserwowano mrówki. Trutka pokarmowa dla mrówek faraona, która jest wnoszona przez mrówki do gniazda. Do stosowania w mieszkaniach oraz obiektach użyteczności publicznej, również w obiektach Służby Zdrowia. Środek praktycznie nieszkodliwy Odpowiedz Link Zgłoś
mamba30 Neita33 02.08.05, 11:22 jesteś boska, teraz tylko musze się zorientować, gdzie to cudo nabyc :))) Odpowiedz Link Zgłoś
neita33 Re: Neita33 02.08.05, 11:25 u mnie np takie rzeczy są w sklepach ogrodniczych,ale jest też do kupienia na allegro chyba ok.9zł:) Odpowiedz Link Zgłoś
kati1973 Re: Neita33 02.08.05, 11:25 ja tez mam :( ale faratox nie przyniosl poprawy u nie pomaga kratka odstraszajaca owady zmienia sie ja raz na trzy miesiace ale niestety nie zabija po trzech miesiacg to cholerstwo wraca :) Odpowiedz Link Zgłoś
mamba30 Re: Neita33 02.08.05, 11:26 jaka kratka??? i gdzie można kupić ten faratox?? Jestem z Wa-wy, może polecisz jakiś sklep, a może po prostu w ogrodniczych... Odpowiedz Link Zgłoś
irish76 Re: Pomocy!!!! jak się pozbyć z domu..... 02.08.05, 11:40 uuuu mrowek faraonek to ciezko sie pozbyc generalnie: 1. trzeba szczelnie pakowac i chowac jedzenie, owoce itp. przedewszystkim slodkie rzeczy. 2. sprawdzic sciezki ich przemarszu (powaznie) i na tych sciezkach umieszczac jakeis tam trutki czy odstraszacze Odpowiedz Link Zgłoś
irish76 Re: Pomocy!!!! jak się pozbyć z domu..... 02.08.05, 11:43 aa i jeszcze taki paten ala babcia dobra rada nalej na talerzy miodu (tak tylko zeby przykryc dno talerzyka lub jakiej podstawi i postaw tak zeby one mogly do niego wchodzic. Jak wejda to juz nie wyjda. Moze je tak w koncu zabijesz bo je miod jak slodkosc bardzo przyciaga. Podobnie jak wiekszosc kobiet. ale one tak latwo sie nie przyklejaja :) Odpowiedz Link Zgłoś
mamba30 Re: Pomocy!!!! jak się pozbyć z domu..... 02.08.05, 11:51 będę próbowała wszystkiego, wczoraj wykopałam topór wojenny :)) Odpowiedz Link Zgłoś
agnesea77 Re: Pomocy!!!! jak się pozbyć z domu..... 02.08.05, 11:46 czyżbyś mieszkała na warszawskim ursynowie? :P Odpowiedz Link Zgłoś
mamba30 Re: Pomocy!!!! jak się pozbyć z domu..... 02.08.05, 11:50 nie, ale blisko - Mokotów, ponoć górny :))) Odpowiedz Link Zgłoś
agnesea77 Re: Pomocy!!!! jak się pozbyć z domu..... 02.08.05, 11:59 ha, kiedyś tylko ursynów słynął z mrówek, teraz widać przelazły na mokotów :P współczuję :((( Odpowiedz Link Zgłoś
mamba30 Re: Pomocy!!!! jak się pozbyć z domu..... 02.08.05, 12:00 nawet nie wiesz, jak ja sama sobie współczuję.... Odpowiedz Link Zgłoś
agnesea77 Re: Pomocy!!!! jak się pozbyć z domu..... 02.08.05, 12:02 moja znajoma powiedziała kiedyś: walczyłam z tym cholerstwem, ale w końcu poległam i przyzwyczaiłam się może tobie się uda znaleźć skuteczny środek :))) Odpowiedz Link Zgłoś
mamba30 Re: Pomocy!!!! jak się pozbyć z domu..... 02.08.05, 12:04 mam nadzieję, bo wiem, że przyzwyczajenie nie wchodzi w grę :) Odpowiedz Link Zgłoś
agnesea77 Re: Pomocy!!!! jak się pozbyć z domu..... 02.08.05, 12:05 trzymam kciuki powodzenia :))) Odpowiedz Link Zgłoś