Dodaj do ulubionych

supersam warszawa

03.03.06, 23:40
jeśli Was to nie interesuje, to wybaczcie i usuńcie wątek, jeśli choć trochę Was obchodzi, to:

Szanowni Panstwo,
w serwisie sztuka.net dostepny jest elektroniczny wniosek o wpisanie Supersamu w Warszawie do rejestru zabytkow architektury.
Licze na Panstwa pomoc i szersze rozpropagowanie tej idei wsrod Waszych przyjaciol i znajomych. czasu pozostalo niewiele...

wniosek znajduje sie pod adresem:
www.sztuka.net.pl/palio/html.run?_Instance=www.sztuka.net.pl&_PageID=683&_RowID=1&_TopID=1186&_MidID=1187&_BotID=1188&_CheckSum=-1305626122

lub ze strony glownej www.sztuka.net.pl po kliknieciu w banner.

Supersam to wybitne dzielo architektury polskiej przelomu lat 50. i 60. XX wieku. Dzielo Jerzego Hryniewieckiego (Stadion X-lecia) i Macieja (Spodek w Katowicach, Oliwia w Gdansku) oraz Ewy Krasinskich. Obecny wlasciciel obiektu chce go pilnie wyburzyc, stawiajac w tym samym miejscu kolejny azjatycki biurowiec. Panstwa glos moze sprawic, ze uda nam sie zachowac Supersam dla przyszlych pokolen.

dziekuje i pozdrawiam

Pawe³ Giergoñ
sztuka.net
Obserwuj wątek
    • drzejms-buond Re: supersam warszawa 06.03.06, 10:59
      ŁOBUZY!
      "witamy rzodkiewki-pierwsze wittaminy wiosny"(film DZIĘCIOŁ)
      Supersam RULZ!
      • nioma Re: supersam warszawa 06.03.06, 11:43
        ja supersam bardzo lubie
        smigalam tam jako dziecko
        pamietam bar frykas w miejscu obecnego maca
        zachwyt na wozkami sklepowymi a nawet rozklad stoisk
        ale podobno konstrukcja skelpu jest tak licha ze grozi zawaleniem
        • drzejms-buond Re: supersam warszawa 06.03.06, 13:01
          to niech wy re mon tu ją!!!
          taką mam koncepcję!
          • invicta1 Re: supersam warszawa 06.03.06, 15:11
            od koncepcji to jestem tutaj JA!
            :)
            jak ma sie walić na łeb, to niech burzą
            • drzejms-buond Re: supersam warszawa 06.03.06, 15:34
              ta jest! pałac kultury tech niech wyburzo! starówkie też! trase wuzet też!
              a i o Łazienkach niech nie zapomno...tyle pieniędzy na utrzymanie tego czegoś
              idzie a tam i tak same krzaki i pawie!!!
              • invicta1 Re: supersam warszawa 06.03.06, 18:25
                pawie so, bo ci, co chlejo w tym supersamie puszczajo
                • nioma Re: supersam warszawa 07.03.06, 09:00
                  gdzies tam czytalam ze sie podbno nie da wyremontowac
                  ja generalnie jestem przeciwna wyburzaniu i niszczeniu tego co bylo
                  akurat PKiN bardzo lubie, uwielbiam tez caly MDM z plaskorzezbami na
                  Marszalkowskiej, jako dziecko mialam ukochany album ze zdjeciami o budowie
                  MDM'u i tak mi zostalo
                  Niedobrze mi sie natomiast robi na widok wszystkich biurowcow ze szkla i stali,
                  Brrrrrr
                  a czy ktos z obecnych chadzal do Frykasa w Supersamie na co nieco?
                  Do dzisiaj pamietam moj zachwyt: tam sie bralo tace i posuwalo wzdluz
                  wylozonych potraw, bomba! Tylko moja mama sie strasznie sprzeciwiala jedzieniu
                  w tym miejscu :))
                  • drzejms-buond Re: supersam warszawa 07.03.06, 13:08
                    sie nie da, sie nie da...
                    trzeba chcieć- sie da!!!

a co do MDMu właśnie parę tygodni temu odkryłem "perełkę" na podsufitce, po
                    wschodniej stronie..piękności...a ty wiesz że NOWA HUTA , prawie cała, wyglada
                    niemal jak MDM???sie zdziwiłem...

pałac kultury też lubię a nowoczesną architekturę, na przykład BUBLOTEKĘ
                    Uniwersytecką...uwielbiam, no miodzio przecież!!!
                    • nioma Re: supersam warszawa 07.03.06, 14:32
                      a zegar mozaikowy na scianie jednego z domow?
                      na swieta byl u mnie tzw gosc zagraniczny, po raz pierwszy w PL i z zachwytem
                      ogladal MDM, PKiN i tym podobne perelki
                      przykladow takiej socarchitektury jest coraz mniej a nie wszystki sa przeciez
                      paskudne
                      mialam kiedys rodzine ktora zamieszkiwala mieszkanie przy placu Konstytucji,
                      widok na hotel MDM, stara piekna klatka schodowa, taka fajna winda...
                      a z kolei w hotelu MDM na dole byl sklepik z pamiatkami i takie cudne i piekne
                      lalki w strojach ludowych :)))
                      • drzejms-buond Re: supersam warszawa 07.03.06, 14:40
                        NO! dla mnie tam wszystko co z socrealizmem zwiazane jest CZĘŚCIĄ naszej kultury
                        czy sie komu podoba czy nie...
                        taki na przykład KUBIZM? czy toto ładne jest? niekoniecznie, a jednak sztuka!
                        RĘCE PRECZ OD SOCJALREALIZMU!
                        taką mam koncepcje
                        MDM baaaardzo, proszę pani, baaaardzo!
                        gdy chcieli burzyć Pałac, jako pierwszy podpisałem listę przeciw!
                        i wkurza mnie,że chca zniszczyć ten pas zieleni i fontanny pod Pałacem i
                        postawić tam niewiadomoco byle go zasłonić. PO CO GO ZASŁANIAĆ???wewmorde!
                        • drzejms-buond Re: supersam warszawa 07.03.06, 14:41
                          kina MOSKWA też mi żal
                          :-{
                          • nioma Re: supersam warszawa 07.03.06, 14:49
                            kino moskwa bylo moje ukochane
                            najbardziej lubilam chodzic na gore na balkon
                            na wagary sie tam chodzilo, na randki...
                            dobrze ze chociaz lwy ocalaly
                            jak bylam mala to czesto tam chodzilam i sie pakowalam na te zwierzaki
                            na sandomierskiej mieszkaja moi dziadkowie wiec cale dziecinstwo wiaze mi sie z
                            ta okolica: park morskie oko, mozaika, bar tramwajowy (teraz verona), cocktail
                            bar (teraz kebab) gdzie byly najpyszniejsze w swiecie koktajle jagodowe na
                            smietanie :)))
                            sklep wedla na rogu pulawskiej i madalinskiego z samymi pysznosciami....
                            • drzejms-buond Re: supersam warszawa 07.03.06, 16:46
                              noooooooooo, te kuktajle pamiętasz??? jjeeeeeeeeee,
                              JAGODOWE!!!!
                              i mozaikęęęęę? do mozaiki urywaliśmy się ze szkoły, do moskwy tysz a ten bar
                              tramwajowy...taki jak wewtych amerykańskich filmach był!!!
                              te ,nioma chodziłaś do KRÓLÓWKI nie daj bóg?może my się URYWALIŚMY RAZEM?
                              • nioma Re: supersam warszawa 07.03.06, 17:04
                                do cervantesa (dawny swierczewski) ale przez liceum mieszkalam u dziadkow na
                                sandomierskiej
                                no i do dzisiajpamietam smak koktajli jagodowych!!!
                                Ty z jakich okolic? wnioskuje ze bliskich
                                moze spotykalismy sie na sankach nad morskim okiem?
                                • drzejms-buond Re: supersam warszawa 07.03.06, 17:22
                                  ja z gróóóóóóódka :-{
                                  tylko na nauki do miast, ojce posyłali
                                  :-{
                                  • nioma Re: supersam warszawa 07.03.06, 17:55
                                    a w ktore okolice ojciec was posyłali?
    • aankaa macie tu kilka fotek z okolicy :) 07.03.06, 18:28
      mokotow.fajnafotka.pl/?linkedUserPageUID=16934&16883_contentUID=247769
      • nioma Re: macie tu kilka fotek z okolicy :) 07.03.06, 19:57
        bardzo dziekuje!!!
        super
        • nioma Re: macie tu kilka fotek z okolicy :) 07.03.06, 20:01
          a tu jest sklep w mojej okolicy