miia1 06.06.06, 14:00 Będę sobie tu codziennie wklejać po jednym. Będzie to wątek spamerski jeśli nikt się nie wpisze, jak się wpisze, to będzie wątek intelektualny ;) Albo odwrotnie... www.pinakoteka.zascianek.pl/Wojtkiewicz/Images/Garden_party.jpg Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
miia1 Re: Moje ulubione obrazy 07.06.06, 02:49 artyzm.com/obraz.php?id=1930 Dzisaj będzie Wojciech Weiss. Nadziejka prosiła mnie o parę słów do obrazu, a zatem służę... Pierwowzorem "demona" jest tu Przybyszewski, który na twórczość Weissa miał ogromny wpływ. Podobnie jak Edward Munch. Przybyszewski jest tu demonem fin de siecle'u, uosabiający dekadencję, tajemniczość, amoralność. Weiss namalował całą serię obrazów ilustrujących niemal dosłownie twórczość Przybyszewskiego - "Strachy", "Słoneczniki", "Chopin", "Taniec", "Opętanie". Więcej na temat Weissa tutaj : www.zwoje-scrolls.com/zwoje32/text09p.htm Odpowiedz Link Zgłoś
urbii Re: Moje ulubione obrazy 07.06.06, 22:48 a tutaj jeden z moich ulubionych obrazów "Judyta z głową Holofornesa" dla takiej kobiety naprawdę mażna stracić głowę: www.laks.com/klimtmuseum/k023.html Odpowiedz Link Zgłoś
grzes_wies Re: Moje ulubione obrazy 07.06.06, 23:02 A mnie sie ten spodobał :) www.eroticartmuseum.de/images/sammlung/full/131B.JPG Odpowiedz Link Zgłoś
curtisek Re: Moje ulubione obrazy 08.06.06, 00:06 www.chrisachilleos.co.uk/main/gallerie/others/various.html Medusa widziana oczami Chrisa Achilleos, Odpowiedz Link Zgłoś
czatowykaleka Re: Moje ulubione obrazy 08.06.06, 01:48 a to jak Wam sie podoba,ja lubie Rene Regritte.www.mcs.csuhayward.edu/~malek/Surrealism/index.html Odpowiedz Link Zgłoś
czatowykaleka Re: Moje ulubione obrazy 08.06.06, 01:55 albo to:www.mcs.csuhayward.edu/~malek/Magrit.html Odpowiedz Link Zgłoś
miia1 Re: Moje ulubione obrazy 09.06.06, 00:52 Dzisiaj będzie jeden z najbardziej okrutnych i mrocznych obrazów, jakie zdarzyło mi się widzieć. "Saturn" Francisco Goya. www.ibiblio.org/wm/paint/auth/goya/goya.saturn-son.jpg Rok 1820 -1823. Saturn pożerający swe dzieci. Zaliczony w poczet tzw. "czarnych obrazów" Goi, obok cyklu grafik "Okropności wojny", "Rozstrzelania powstańców madryckich". Kiedy patrzę na ten obraz, widzę świat pożerający sam siebie, krew z krwi... Odpowiedz Link Zgłoś
miia1 Re: Moje ulubione obrazy 09.06.06, 00:57 A to dla kontrastu i dla Jagusi, z okazji jej urodzin :) Wyspiański, człowiek renesansu, wielki człowiek. Nie mógł malować olejami z przyczyn zdrowotnych - stał się mistrzem pasteli. Jego wrażliwość .. Jagusiu dla Ciebie :) klp.pl/admin-malarstwo/images/grafiki/7104.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
miia1 Re: Moje ulubione obrazy 09.06.06, 01:13 Dla porównania.. ten sam temat, tyle, ze Rubens: mitosdelcielo.iespana.es/images/crono.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
vivalabeer Re: Moje ulubione obrazy 09.06.06, 08:15 Mam tak dużo ulubionych...nie sposób ich wszystkich wymienić. www.novumgallery.pl/beksinski/bex12.html www.novumgallery.pl/beksinski/bex9.html www.gnosis.art.pl/iluminatornia/sztuka_o_inspiracji/zdzislaw_beksinski/zdzislaw_beksinski_1979_2.htm oo, np. te...:) Odpowiedz Link Zgłoś
miia1 Re: Moje ulubione obrazy 09.06.06, 18:36 www.sztuka.com.pl/user/auctions/15/big/091-aukcja-15.jpg www.asp.gda.pl/biblio/info/galeria_prac/obrazy/6.jpg Teresa Pągowska- jedna z najlepszych polskich malarek współczesnych. Pierwszy raz wystawiła swe prace w 1955 r. na pierwszym "Arsenale". Lubię ją, za lakoniczność, oszczędność środków, nieprzegadanie. Odpowiedz Link Zgłoś
miia1 Re: Moje ulubione obrazy 10.06.06, 17:38 Absolutnie genialny Fernand Leger www.usc.edu/schools/annenberg/asc/projects/comm544/library/images/289.jpg Informacja dla zainteresowanych - Leger do obejrzenia w "Zachęcie" do 9 maja. Ten obrazek na "zachętę";). Odpowiedz Link Zgłoś
alinka64 Re: Moje ulubione obrazy 10.06.06, 23:59 Miłych snów Mii!! www.daligallery.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
urbii Re: Moje ulubione obrazy 11.06.06, 19:41 drugi z moich ulubionych od dawien dawna stanowił inspirację dla wielu artystów i twórców horrorów po prostu BOSCH www.photoblog.pl/show.php?u=obrazy Odpowiedz Link Zgłoś
miia1 Re: Moje ulubione obrazy 19.06.06, 22:48 Przesympatyczną ucięłam sobie dyskusję z pewną damą na 40 tkach, obeznaną w temacie biblijnej historii Judyty i Holofernesa. Pozwolę sobie specjalnie dla alienicy, która i Lokomotywę nawiedzić raczyła ten oto link dedykować: fzp.jewish.org.pl/chanuka10.html Odpowiedz Link Zgłoś