agnesep 26.08.06, 15:19 czy ktoras z was mieszka za granica? w jakim kraju i dlaczego akurat tam? Ja pozdrawiam serdecznie wszystkich z Italii (dzisiaj deszczowej nie slonecznej) aga Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
myshen82 Re: zycie za granica 26.08.06, 15:26 ja obecnie jestem w Anglii, ale juz za parenascie dni wracam do Polski... pozalatwiam wszystko co pozalatwiac musze :) i jade do Nowej Zelandii, gdzie, jesli wszystko dobrze sie ulozy, bede mieszkac :))) Odpowiedz Link Zgłoś
elektyka Re: zycie za granica 26.08.06, 18:24 ja od ok. dwoch lat mieszkam sobie w Edynburgu ( dla niewtajemniczonych stolica Szkocji ;] - watpie zeby tacy byli )... plany realizuje, wszytsko uklada sie pozytywnie ...jednak od czasu do czasu teskni mi sie za Starym Kochanym Poznaniem ... Odpowiedz Link Zgłoś
diegosia Re: zycie za granica 26.08.06, 20:27 Witam i ja. Od 6 lat mieszkam w Berlinie. Tutaj studiuje, zaczelam tzw. 'dorosle zycie' no i poznalam mojego obecnego meza. Na razie pewnie tu zostane, przynajmniej do skonczenia studiow, ale strasznie ciagnie mnie poludnie - w gory, wiec mozliwe, ze za pare lat sie tam przeniesiemy. No ale to na razie tylko marzenia :-) Pozdrawiam, gosia. Odpowiedz Link Zgłoś
mad_die Re: zycie za granica 26.08.06, 21:56 Witam, ja z Holandii piszę :) jestem tu od stycznia, z narzeczonym (Polakiem - zeby nie było;)), na razie uczę się języka :) mag Odpowiedz Link Zgłoś
jolitha Re: zycie za granica 27.08.06, 14:19 Ja od polowy wrzesnia tez Italia :) Motyw : studia i zauroczenie wszystkim co wloskie. A ty z jakiego miasta agnesep piszesz? Odpowiedz Link Zgłoś
supcik Re: zycie za granica 27.08.06, 15:12 ja mieszkam w Polsce ktora dla mnie jest za granica:)sama jestem z Kazachstanu,jezdze do domu niestety dosc rzadko,sriednio 2razy do roku,potwornie teskne za rodzicami!!wybralam Polske bo mam polske pochodzenie czyli moja babcie.mieszkam w pieknym Krakowie wiec jest super;) Odpowiedz Link Zgłoś
natalya20 Re: zycie za granica 27.08.06, 17:49 ja mieszkalam poltora roku w holandii, teraz z moim holedrem i syniekiem mieszkamy w polsce:) Odpowiedz Link Zgłoś
havana_pl Re: zycie za granica 27.08.06, 21:38 Ja z kolei jeszcze nie mieszkam za granicą ale widzę siebie w przyszłości w Barcelonie... daję sobie 10 lat na zrealizowanie tego marzenia:) Trzeba by chyba zacząć od nauki katalońskiego. Może ktoś wie, gdzie można się tego języka uczyć w Poznaniu?:) Odpowiedz Link Zgłoś
guapisima Re: BCN 27.08.06, 22:25 Świetny wybór! Ja spędziłam semestr w Barcelonie i mam zamiar tam wrócić na stałe. Co prawda tak mi się wszystko pokręciło ostantio w życiu, że za 3 tygodnie wyjezdzam do pracy do Anglii, ale ostatnio myślę, że nie zabawię tam zbyt długo, bo w Barcelonie zakochałam się na zabój. Teraz uważam, że za szybko się poddałam i za szybko przyjęłam ofertę pracy w Anglii. No ale w końcu nie muszę tam zostać do końca życia. Mój obecny plan: Anglia minimum do końca roku, jak wytrzymam to 6 mies, zeby może trochę kasy odłożyć,a jak nie będzie tak źle to może rok, a potem Barcelona, chocbym tam miała być kelnerką. Co do katalońskiego w Poznaniu to nie wiem, ale w większości przypadkow hiszpanski i rozumienie katalonskiego mi wystarczało. Z tego co wiem, łatwo znaleźć kursy na miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
havana_pl Re: BCN 28.08.06, 21:53 A jak wyglądają koszty utrzymania w Barcelonie? Bo ja tak narazie tylko sobie marzę, ale w końcu marzenia się spełniaja:) Do zobaczenia w Barcelonie?;) Odpowiedz Link Zgłoś
kingadpl Re: zycie za granica 28.08.06, 16:46 a ja w Holandii. Studiuje tu i mieszkam z narzeczonym (Holendrem), poznalismy sie na studiach w Niemczech i tak wyszlo. Ale juz nie moge sie doczekac kiedy wrocimy na stale do Polski :)) Odpowiedz Link Zgłoś
elka1983 Re: zycie za granica 28.08.06, 20:16 Ja obecnie jestem w Oxfordzie (Anglia) ale za dwa tygobnie wracam do Polski,został mi ostatni rok studiów! Od razu po obronie wsiadam w samolot i jestem tu z powrotem! Mój chłopak jest tutaj od dwóch lat, wiec swój czas dzielę miedzy Szczecin i Ox! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
irenka82 Re: zycie za granica 28.08.06, 20:40 ja chce do wloch i do mojego wlocha ale to dopiero najmarniej za 2 lata Odpowiedz Link Zgłoś
zipjc Re: zycie za granica 28.08.06, 22:09 a ja mieszkam w Polsce i choc nie jest mi zle to zastanawiam sie nad wyjazdem do Londynu, wiąze sie to z pewnymi hmm jakby to powiedziec ( zmianami, decyzjami ) m.in. moje studia tutaj- wzielabym urlop dziekanski. wyjechalabym z chlopakiem na ( prawdopodobnie ) rok i sie ostro zastanawiamy co robic...bylby to wyjazd raczej w celu 'znalezienia swojego miejsca ", z ciekawosci, raczej nie za kasa, bo pewnie na poczatek mielibysmy nie najlepsza prace- on na budowie, ja - opieka nad dzieckiem itp.( ?). a w Polsce nie mamy zle, oboje studiujemy i pracujemy i do zeszlego tygodnia raczej nie bylo mowy o wyjedzie ( przynajmniej z jego strony) a teraz prosze.... powiedzielismy sobie ze podejmiemy decyzje do konca sierpnia... juz niedlugo a ja dalej nie wiem...:) moze mi doradzicie... Odpowiedz Link Zgłoś