janchomicz 27.11.07, 09:16 O czym najczęściej pamiętamy? Co najdłużej przechowujemy w pamięci, wracamy, nawiązujemy do tego, porównujemy ze stanem obecnym, dobre czy złe chwile? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
samica1 Re: Wspomnienia 29.11.07, 22:28 Zapachy. Niedawno zapach benzyny przypomniał mi podróże "ogórkiem" do babci na wsi. Za zamarzniętą szybą ciemno, a ja sobie liczyłam pomalowane na biało czerwono drzewa, które autobus oświetlał. Zapach sportów albo popularnych, które palił kierowca, bo tak było, zresztą pasażerowie też mogli palić, i dopiero jakiś czas potem pojawiły siętabliczki, żeby nie palić w pojeździe i że się o to prosi, i żeby nie zabawiać kierowcy rozmową. A czasem zapach kleju biurowego przypomina mi robienie przez rodziców czapeczek z kartonu i bibułki na bale karnawałowe. Zbierałam ścinki, bo mi się podobały ich kolory - fioletowy, ostry pomarańczowy, seledynowy, ale czarny nie był udany, taki jak brudna wrona. Niedawno kupiłam dezodorant za 2,99, bo pachniał jak nabożeństwa majowe, kiedy miałam po 9, 10 lat; bez, bez, bez... Odpowiedz Link Zgłoś
ludek21 Re: Wspomnienia 30.11.07, 14:58 Ja mam bardzo krótką pamięć do złych rzeczy,natomiast najdłużej pamiętam miłe chwile z dzieciństwa.Święta,mikołajki,rodzinne spotkania. Dobrze mieć zasób takich wspomnień choćby dla zrównoważenia szarej a czasem smutnej rzeczywistości. Odpowiedz Link Zgłoś
janchomicz Szarą rzeczywistość należy przekształcać 01.12.07, 11:32 na kolorową. Optymistyczne podejście do świata i ludzi to podstawa, reszta utworzy się sama. Znakomicie, że nie rozpamiętujesz doznanych krzywd i koncentrujesz się na miłych wspomnieniach. To charakterystyczne dla ludzi otwartych na świat i mających nadzieję na miłe niespodzianki od losu i ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
janchomicz Samica1, to co piszesz jest niezwykłe. 01.12.07, 11:23 Jestem zaskoczony tym, że mozna pamiętać coś poprzez zapachy? Przypuszczam, że opisujesz dość odległe czasy? Może coś więcej o tym, bo w Twoim stylu opisywania tych wspomnień, wyczuwa się duży ładunek emocji, prywatnych, głębokich odczuć, nastroju. Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
samica1 Re: Samica1, to co piszesz jest niezwykłe. 01.12.07, 19:05 E tam, łatwość pisania + odrobina czasu = grafomania;P Czasy - przełom 70/80, początki świadomości... Odpowiedz Link Zgłoś
janchomicz Re: Samica1, to co piszesz jest niezwykłe. 03.12.07, 13:08 O nie, grafomania to dużo i bez sensu. Ty piszesz wyraziście, plastycznie, a to duża sztuka! :)) Odpowiedz Link Zgłoś
samica1 Re: Wspomnienia 04.02.08, 20:56 I zapach palonych śmieci oraz zgnilizny. Dziwne - ale wywołuje we mnie poczucie bezpieczeństwa. Ten pierwszy - godzina szósta, siódma rano, zima, ulice nieposypane ani piaskiem ani solą, ślizgam się w za ciasnych bucikach, czerwonych z zamkiem, z komisu, mama ciągnie mnie zaspaną do przedszkola, gdzie androgyniczna pani Bogusia będzie sobie malowala rzęsy tuszem Gracja, a ja będę sobie łamać oczy na tym napisie; ...a drugi to jakaś mroczna sień z kogutem, kawałek ukruszony z zęba czasu - boli, ale się trzyma. Odpowiedz Link Zgłoś