Dodaj do ulubionych

Co to jest milosc?

12.08.03, 09:44
Co to jest milosc? co to znaczy kochac?
ostatnio zadaje sobie duzo pytan dotyczacych mojego zwiazku...
za co kochamy druga osobe? czy jesli za to, ze jest, ze jest dobra, kochana i
troszczy sie o nas, to to jest milosc czy tylko wdziecznosc?
zgubilam sie troche... :-(((
pomozcie kochani, bo wiem ze razem jest latwiej rozwiazywac problemy-
szczegolnie tutaj
Obserwuj wątek
    • kamcia_79 Re: Co to jest milosc? 12.08.03, 10:17
      ... hmm.... miłość jest chyba wtedy jak wiesz że nie możesz żyć bez tej drugiej
      osoby, że zrobisz dla niego wszystko, żeby go uszczęśliwic, do niego pierwszego
      lecisz podzielić się radosną nowiną i zeby sie wypłakac w jego ramionach.
      Chcesz być cały czas razem z nim, liczysz minuty kiedy nie ma go przy tobie,
      patrzysz mu w oczy i wiesz że czujecie to samo.
      Budzisz sie przy nim rano i przepełnia cie radość ze jestescie razem.
      Razem śmiejecie się, wygłupiacie, rozmawiacie powaznie, rozwiązujecie problemy,
      wspieracie w trudnych chwilach, kłocicie, płaczecie...

to na razie tyle... a mogłabym tak jeszcze godzinami... :)))
    • egon.olsen Czym NIE JEST miłość 12.08.03, 10:20

Miłość nie jest idealna, platoniczna, tragiczna, slepa, szalona, braterska,
      przyjacielska, rodzicielska, małżeńska
      Miłość nie jest afektem, emocją, sentymentem
      Miłość nie jest brutalnym ani subtelnym, ani jakimkolwiek posiadaniem
      Miłości nie można sobie zaskarbić ani jej tanio lub drogo, za bajońska sumę
      kupić, nabyć na własność i zamknąć pod kluczem
      Miłość nie jest czyjaś
      Miłość nie nakłada obrączki i nie ściaga obrączki
      Miłość nie poślubia ani się nie rozwodzi
      Miłość nie włóczy się po sądach
      Miłość się nie procesuje
      Miłość nie przysięga i nie krzywoprzysięga
      Miłość nie potrzebuje zapewnień o lojalności, wiernosci, wzajemności
      Miłość nie potrzebuje wdzięczności
      Miłość nie dzieli się na osobową i bezosobową
      Miłość nie jest rozdarciem pomiedzy jednym a drugim ani pomiędzy jednym a
      wszystkim
      Miłość nie jest wyborem
      Miłość nie jest powtarzaniem
      Miłość nie jest nawykiem
      Miłość nie jest pamięcią, wspomnieniem, marzeniem
      Miłość nie jest fotografią, wizerunkiem, obrazem, zadnym przedstawieniem
      plastycznym
      Miłość nie jest myślą
      Miłość nie jst wyznaniem miłości
      Miłość nie jest opisem miłosci
      Miłość nie jest zaprzeczeniem seksu
      Miłość nie jest pożądliwością, lubieżnością
      Miłość nie jest wstrzemięźliwością, umartwieniem się, ascezą
      Miłość nie jest nakazem, rozkazem, zakazem
      Miłość nie jest skutkiem przyczyny ani przyczyną skutku
      Miłość nie jest zawiścią, zazdrością, mściwością
      Miłość nie jest cierpieniem
      Miłość nie jest przede wszystkim słowem. żadnym słowem. ani tym co na
      pseudopoczątku, ani tym co tutaj.
      tak własnie zduszone, zdławione, zmiażdżone jest słowo

Miłość. w świecie słów słowo Miłość nie znaczy nic. mówiąc inaczej, znaczy to,
      co kto chce, co komu ślina na język.

Miłość jest spontanicznym, bezinteresownym czynieniem miłości, tak, jak słońce
      jest spontanicznym, bezinteresownym promieniowaniem słoneczności.
      słońce jest słońcem w świecie heliosowym,
      Miłość jest słońcem w świecie jasności,
      Miłość jest słońcem w świecie ciemności.
      • kalina28 Re: Czym NIE JEST miłość 12.08.03, 10:31
        Egonku nic dodać nic ując. Tylko dlaczego w całym tym wszechświecie gubimy sie. Zastanawiam sie czemu miłość mimo tego iż niektórzy mówią, że jest wielka jest tak ulotna. Teraz nie wiem czym jest miłość. Czy jest przywiązaniem, czy jest oddaniem? Nie wiem!! Wiem jedno zawsze myślałam ze jeżeli kocham i na początku on też mnie kochał, to bedzie tak przez całe życie.A z drugiej strony już ktos tutaj powiedział, ze nie wimy która miłość jest pierwsza, a która ostatnia.

A dzisiaj jest mi zle. Nie wiem czy tęsknię do niego, czy do uczucia, które do niego czuję.
        • egon.olsen Re: Czym NIE JEST miłość 12.08.03, 10:37
          Kalinko...

Dla Ciebie specjalnie Jonasz Kofta:

Najpiękniejsze są miłości, których nie ma.
          Które jutro przyjdą albo nie.
          Najpiękniejsze są miłości, których nie ma.
          Światło z nieba nie wiadomo jak i gdzie.
          (...) Najpiękniejsze są miłości, które były.
          Są jak stare wino kiedy płynie czas.
          Najpiękniejsze są miłości, które były.
          Taka chwila przyjdzie na każdego z nas.
          • kalina28 Re: Czym NIE JEST miłość 12.08.03, 10:48
            egon.olsen napisał:

> Kalinko...
            >
            > Dla Ciebie specjalnie Jonasz Kofta:
            >
            > Najpiękniejsze są miłości, których nie ma.
            > Które jutro przyjdą albo nie.
            > Najpiękniejsze są miłości, których nie ma.
            > Światło z nieba nie wiadomo jak i gdzie.
            > (...) Najpiękniejsze są miłości, które były.
            > Są jak stare wino kiedy płynie czas.
            > Najpiękniejsze są miłości, które były.
            > Taka chwila przyjdzie na każdego z nas.

Dziękuję za wiersz. Łza mi sie w oku kręci. Jest pocieszający, a za razem smutny. Utwierdza mnie przekonaniu, że nigdy nic do konca nie wiemy i nie będziemy wiedzieć. A ja jestem teraz tak bardzo niecierpliwa. Tak bardzo. Chciałabym wiedzieć jak to wszystko bedzie. Czy bede jeszcze kiedyś szczęsliwa, tak ze az tchu mi zabraknie. Czy bede sie umiała usmiechać do drugiej osoby i nie bede sie bała uczuć do niej???? Trudno powiedzieć. Podobno jak człowiek chce wszystko może.
            • egon.olsen Re: Czym NIE JEST miłość 12.08.03, 10:50
              Będziesz :) Uwierz mi na słowo...

Ja tam sobie wierzę :)
              • kalina28 Re: Czym NIE JEST miłość 12.08.03, 11:21
                Ciesze sie ze jestes pełen optymizmu. Mam nadzieje ze tak bedzie jak mówisz.

Miało być czym jest miłośc, a jest.....

Dla mnie miłośc jest motorem, który mnie napedza do działania. Jeżeli wiem ze jest ktos obok mnie kto dzieli ze mna smutki i radości jest mi lepiej. Zawsze jak było mi zle wystarczyło sie sie wtuliłam usłyszałam bicie serca i juz było lepiej. Tylko zabrakło nam w tej miłości cierpliwości. Jemu do mnie, a mi do niego. A miłośc wymaga cierpliwości i zrozumienia. Pozbycia sie swojego małago egoizmu, i troszeczke wyzbycia sie swojego "ja". Nie mówie ze do konca, bo człowiek z natury jest wolny. Ja zrobiłam źle bo oddałam całą siebie i nie mogłam zrozumięc dlaczego ta druga strona chce coś zostawić dla siebie. Teraza widze swój błąd, ale niestety za póżno aby coś naprawić. Ale człowiek uczy się na błedach.
                • egon.olsen Re: Czym NIE JEST miłość 12.08.03, 11:27
                  sprawdź e-mail :)
                • pluzz Re: Czym NIE JEST miłość 12.08.03, 14:07
                  Mógłbym się pod tym podpisać bez wachania. Czuję to samo. I mam podobne
                  wątpliwości: Czy będę w stanie znowu pokochać i zapomnieć o tym co było? Czy
                  wyzbędę się wątpliwości co do zaufania drugiej osobie?

Podobnie jak Ty pogrążyłem się cały w tej miłości i tylko dla niej żyłem i nie
                  rozumiałem jak Ona mogła chcieć ode mnie odpocząć. Ja odpoczywałem z Nią i
                  przy Niej. Dzieliłem radości i smutki, wtulałem się i przytulałem. Dawałem
                  wszystko co miałem.

Echhhhh co mnie za to spotkało.....
                  A może nie warto kochać? Może ludzie tylko "żyją ze sobą" a prawdziwa miłość
                  spotyka ich w snach i chwilach zadumy? A może to wymóg kultury, żeby znaleźć
                  drugą połowę? Chyba już gadam jak potłuczony.....
                  • kate.y Re: Czym NIE JEST miłość 12.08.03, 14:20
                    mylisz się , prawdziwa miłośc istnieje, jeśli się zastanawiasz to czy
                    zaprzeczasz ze taką własnie przeżywałaś przez tych kilka lat , trudno skończyła
                    sie , byc może spotkasz nastepna taką do końca życia a moze nie ale taka miłośc
                    istnieje !

hmm.... przynajmniej w to wierzę ....
                    • pluzz Re: Czym NIE JEST miłość 12.08.03, 14:24
                      Masz rację!

Gadam głupoty bo mnie trafia jak pomyślę co się skończyło. Ja przez 6 lat nie
                      schodziłem z chmur. Było mi cudownie i pięknie. I bardzo bardzo chciałbym się
                      jeszcze tak poczuć ale boję się, że to może nie nastąpić.

A to co razem przeżyliśmy nie potrafiłbym nazwać inaczej jak "miłość". No
                      chyba, że ktoś zna słowo, które oddaje większe emocje i ma większą siłę. Wtedy
                      użyję tego słowa. Każdemu życzę tego co ja przeżyłem... i nie zarzucajcie mi
                      idealizowania, było naprawdę pięknie.

(kurcze chyba mam lepszy humor... :) )
                      • kate.y Re: Czym NIE JEST miłość 12.08.03, 14:30
                        wiesz co powinno Ci jeszcze poprawić humor ?
                        że wielu ludzi nie miało takiego szczęścia czuć tego co Ty i być tak
                        szczęśliwym.
                        Mam nadzieję , ze po tym wszystkim spotkasz kogoś kogo bedziesz potrafił
                        obdazyc miłością i zaufaniem i kto na to zasługuje.

pozdrawiam :)
                        • pluzz Re: Czym NIE JEST miłość 12.08.03, 14:34
                          Nie żałuję żadnej chwili z Nią spędzonej i wiem, że nie wszyscy mieli takie
                          życie jak ja, ale.....
                          ...właśnie dlatego, że było tak cudownie boję się (o czym już pisałem), że ten
                          powiedzmy "limit szczęścia" został przeze mnie wyczerpany.

Strasznie się boję....
                          • kate.y Re: Czym NIE JEST miłość 12.08.03, 14:38
                            wiem , ten strach to naturalne i własnei mam nadzieję , że zapomnisz o nim jak
                            spotkasz tą odpowiednią osobę.
                            a co do szczęścia to nie ma czegoś takiego jak "limit szczęścia" , ja uważam że
                            nie każdy potrafi być szczęśliwym i cieszyć się z tego co ma ale to już inna
                            historia :)
                          • kalina28 Re: Czym NIE JEST miłość 12.08.03, 15:31
                            Tomku nikt nigdy nie wyczerpie swojego szczęscia. Nikt nie ma limitu szczęścia. Trzaba tylko wierzyć, naprawdę wierzyć. Moja mama mówi, ze nie wolno myslec negatywnie bo negatywne mysli przyciągaja to co złe. I tak się kreci. Ja uczę sie mysleć pozytywnie. Staram sie myslę tylko o tym co było dobre i bedzie dobre. Wierze ze mnie spotka coś dobrego. Nie chce wierzyć w swojego pecha. Staram sie znajdować rzeczy, które przyniosa mi radość, śmiać sie. Nie chce wierzyć z emamy "limit szczęścia". Nie chce. Pozytywne myslenie nas uratuje. W tym wszystkim aby sie nie pogrążać szukam samych pozytywów. Już dal mnie wielka radością jest to ze weszłam na forum i spotkałam tylu fantastycznych ludzi. Jest to dlamnie wielka odskocznia i okazuje sie ze ktos jeszcze tam jest.
                          • mateo30 Re: Czym NIE JEST miłość 12.08.03, 17:41
                            od paru dni czytam PLUZZ twoje @ i widze ze bardzo musiales ja kochac.Zycze ci
                            z calego serca zebys jakos sie pozbieral i nauczyl sie dalej zyc bez niej. wiem
                            przez co przechodzisz. ja potrzebowalam 2 lat zeby sie odkochac. bylo mi bardzo
                            ciezko ale mowie ci ze na pewno ci sie to uda.Teraz mam tylko wspomnienia,ale
                            za to jestem madrzejsza.....
    • moniqueee Re: Co to jest milosc? 12.08.03, 11:47
      "Miłość to każde dobro w codziennym życiu, jakie okazujemy łącznie wybranej
      osobie. To również przyjaźń, troska, opieka i wsparcie. Miłość to chęć i nauka
      o drugim człowieku, mówienie „przepraszam”, miłość to chęć i słuchanie, miłość
      to szacunek dla jego inności. Miłość to trwanie pomimo trudności i praca nad
      własnymi słabościami, cierpliwość i zdroworozsądkowa wyrozumiałość. Miłość to
      chwile szaleństwa, a którą uzupełnia naturalna, nie płynąca z poczucia
      obowiązku bliskość fizyczna."

Kiedyś jeden z forumowiczów taka wlasnie podal definicje miłosci. Mysle ze jest
      bardzo trafiona i prawdziwa!

Pozdrawiam

Moniqueee
      • matrek Moge się z tym nie zgodzic ? 13.08.03, 06:07
        Podana przez Ciebie definicja, wypełnia takze cos co nazywa sie przyjaznią, a
        to juz cos calkiem innego. Owszem, warunkiem koniecznym milosci jest takze
        przyjaźń, ale milosc to cos wiecej. Rzekłbym "przyjaźń + ..."
    • archs Re: Co to jest milosc? 13.08.03, 08:25
      coz jeszcze dodac. Jesli juz ma sie konczyc, czy lepiej wypalac to najlepiej u
      obu osob rownoczesnie
    • monsza76 Re: Co to jest milosc? 16.08.03, 20:43
      Dla mnie miłość jest wtedy, gdy inną osobę kochamy bardziej niż siebie (ze
      wszystkimi wynikającymi z tego faktu konsekwencjami).
    • bum4 Re: Co to jest milosc? 17.08.03, 10:52
      To ja tak w skorcie powiem, ze kocha sie nie za cos, ale mimo wszystko

Ola

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka