Dodaj do ulubionych

Kto jest Prezesem Towarzystwa Przyjaciół Marek

18.10.04, 10:47
Kto jest Prezesem Towarzystwa Przyjaciół Marek, czym się zajmuje i jak można
się zapisać to Towarzystwa Przyjaciół Marek. Czy jest już Jego siedziba.
Kiedy ukaże się nowy numer Rzeczpospolitej Mareckiej
Obserwuj wątek
    • sarmatia Re: Kto jest Prezesem Towarzystwa Przyjaciół Mare 18.10.04, 11:44
      www.marki.net.pl/tpm
      wszystkie informacje o TPM-ie, kto jest kim, cele i jak przystąpić do TPM są na
      powyższej stronie.
      pozdrawiam
      sarmatia
      • tomasz205 Re: Kto jest Prezesem Towarzystwa Przyjaciół Mare 18.10.04, 12:01
        sarmatia napisała:

> www.marki.net.pl/tpm
        > wszystkie informacje o TPM-ie, kto jest kim, cele i jak przystąpić do TPM są
        na
        >
        > powyższej stronie.
        > pozdrawiam
        > sarmatia
        Dziękuję sarmatia, ale dalej nie wiem, czym zajmuje się pani Sylwia Kwas, gdzie
        jest siedziba TPM, czy ukazał się nowy nr Rzeczpospolitej Mareckiej i jak się
        mogę stać członkiem, czy jest to tylko wirtualne stowarzyszenie. Proszę o
        informacje.
        Pozdrawiam
        • sarmatia Re: Kto jest Prezesem Towarzystwa Przyjaciół Mare 18.10.04, 12:21
          tomasz205 napisał:

> Dziękuję sarmatia, ale dalej nie wiem, czym zajmuje się pani Sylwia Kwas,
          gdzie
          >
          > jest siedziba TPM, czy ukazał się nowy nr Rzeczpospolitej Mareckiej i jak się
          > mogę stać członkiem, czy jest to tylko wirtualne stowarzyszenie. Proszę o
          > informacje.
          > Pozdrawiam

Szanowny Panie Tomaszu205,
          Wszystkie informacje nt. celów i członkostwa są na stronie podanej przeze mnie
          w statucie Stowarzyszenia
          Jeżeli chce Pan zostać członkiem TPM oraz uzyskać inne informacje proszę o
          kontakt tpm@marki.net.pl
          pozdrawiam gorąco
          sarmatia
    • niepokorny72 Re: Po co te tajemnice 18.10.04, 14:07
      tomasz205 napisał:

> Kto jest Prezesem Towarzystwa Przyjaciół Marek, czym się zajmuje i jak można
      > się zapisać to Towarzystwa Przyjaciół Marek. Czy jest już Jego siedziba.
      > Kiedy ukaże się nowy numer Rzeczpospolitej Mareckiej
      Skoro tomasz205 pyta się na forum kto jest Prezesem TPM i nikt z członków TPM
      nie mówi wprost kto jest Prezesem, to czy ma to znaczyć, że Prezesem TPM jest
      Burmistrz i dlatego cicho sza
      • man72 Re: Po co te tajemnice 18.10.04, 14:49
        Całe to "Towarzystwo" kreci się pod dyktando Werczyńskiego - tylko nikt
        z "członków" nie powie tego wprost.
        A mnie ciekawi jedno: Skąd mają pieniądze na działalność?
    • szary.szary Man 72 jak zwykle kłamie 18.10.04, 16:20
      A własciwie po co komu to Towarzystko Przyjaciół Marek? Nic nie robi,
      > przeciętny mieszkaniec nie ma pojęcia że takie coś istnieje, a zapewne
      ciągnie
      > forsę z UM
      Nie napiszę że Man 72 minął się z prawdą. Stwierdzam iż ten ignorant kłamie.
      Można mieć cztery fakultety i nadal być pożytecznym kretynem. No cóż Jego
      Królewska Mość Michał Korybut Wiśniowiecki znał siedem języków a mimo to nie
      umiał w żadnym z nich powiedzieć coś sensownego. To samo odnosi się do Man-a
      72.

• man72 Re: Man 72 jak zwykle kłamie 18.10.04, 16:24
        szary.szary napisał:

> A własciwie po co komu to Towarzystko Przyjaciół Marek? Nic nie robi,
        > > przeciętny mieszkaniec nie ma pojęcia że takie coś istnieje, a zapewne
        > ciągnie
        > > forsę z UM
        > Nie napiszę że Man 72 minął się z prawdą. Stwierdzam iż ten ignorant kłamie.
        > Można mieć cztery fakultety i nadal być pożytecznym kretynem. No cóż Jego
        > Królewska Mość Michał Korybut Wiśniowiecki znał siedem języków a mimo to nie
        > umiał w żadnym z nich powiedzieć coś sensownego. To samo odnosi się do Man-a
        > 72.

Jedno proste pytanie: Co zrobiło Towarzystwo Przyjaciół Marek?
        • man72 Dwa pytania 18.10.04, 16:37
          Skoro Towarzystwo Przykaciół Marek jest takie wspaniałe, to mam dwa pytania:
          1. Co TPM zrobiło dla mieszkańców Marek? - bo przeciętny mieszkaniec nie ma
          zielonego pojecia że takie coś istnieje.
          2. Skąd TPM ma pieniądze na funkcjonowanie?
        • szary.szary Re: Man 72 jak zwykle kłamie 18.10.04, 16:45

Dzięki TPM-owi wydawana była ‘Rzeczpospolita Marecka’, która była wówczas
          JEDYNĄ regularnie ukazującą się gazetą opisującą życie miasta.

Obecnie TPM jako stowarzyszenie stara się pozyskać środki z funduszy unijnych
          na aktywne formy walki z bezrobociem, rozwój lokalnej infrastruktury itp.-
          (odpowiednie wnioski zostały już złożone)

Istnieją także inne projekty które są w trakcie realizacji.

>A własciwie po co komu to Towarzystko Przyjaciół Marek? Nic nie robi,
          > > > przeciętny mieszkaniec nie ma pojęcia że takie coś istnieje, a zape
          > wne
          > > ciągnie
          > > > forsę z UM

GDZIE TE PIENIĄDZE IGNORANCIE????
          • szary.szary Re: Man 72 jak zwykle kłamie 18.10.04, 16:49
            PYTANIE; Skąd TPM ma pieniądze na funkcjonowanie?
            ODPOWIEDŹ: Ze składek członkowskich.

• ambanasik Re: Man 72 jak zwykle kłamie 18.10.04, 16:53
        Cześć Szary.szary- na moje oko to Man72 po sztubacku zazdrości ludziom którzy
        coś robią poza jęczeniem i biadoleniem jakie to życie jest podłe.Krytykuje TPM
        nie znając nawet statutu, nie pamiętam czy krytykował Portal Społeczności-
        zakładam ze tak , bo dlaczego nie?(obym była w błędzie);-)Skrytykuje pewnie
        jeszcze Salon Art.-Lit.,i wszystko co kiedykolwiek wysiłkiem zwyklych ludzi
        wylęgnie się w maszym miasteczku.Olej to szary.szary, szkoda czasu i słów
        szkoda.
        pzdr
        amba
        • rafal.redel Re: Manent 19.10.04, 22:51
          ambanasik napisała:
          (...)
          > nie pamiętam czy krytykował Portal Społeczności-
          > zakładam ze tak , bo dlaczego nie?(obym była w błędzie);-)
          (...)
          Nie jesteś droga Ambo w błędzie - dostało się kiedyś i portalowi marki.net.pl
          za to, że nie pokazuje pracy policji w Markach. Gdy - zawstydzony reprymendą -
          poprosiłem Man'a o pomoc w zachęceniu policji do informowania o swoich
          działaniach, podał nam godziny urzędowania komendanta (bodaj 8-16) tudzież
          opowiedział nam barwnie, jak bardzo jest zajęty.
          Zawstydzony ponowną reprymendą przyjąłem do wiadomości, że jest zajęty i że
          czasu mu starcza jedynie na ochrzanienie tych "niezajętych", którzy próbują w
          wolnych chwilach redagować portal.

• ambanasik Re:Mankontent? 20.10.04, 11:57
            Rafale myśle,ze slusznośc miał Gombrowicz mówiac:"Nic tak nie ośmiela gminu jak
            choroba umysłowa państwa..."Jedni osmielają sie na to, drudzy na
            tamto...Krytykantów niektórych, wylęgniętych z powodu tej choroby stac tylko na
            potępianie, bez próby zrozumienia działań innych ludzi.Jaki z tego krytykowania
            pożytek? zapytac mozesz...A czy zawsze musi być pożytek? Huba na drzewie, na
            ten przykład, pięknie sie prezentuje i jak oryginalnie wygląda...
            pozdrawiam
            amba
    • jerzykrajewski7 Kilka słów o zarządzieTowarzystwa Przyjaciół Marek 24.10.04, 01:06
      Drogi Panie Tomaszu!

Skład zarządu Towarzystwa Przyjaciół Marek podany jest na stronie
      www.marki.net.pl.

Prezesem jest Sylwia Kwas, młoda, ładna kobieta, pracująca w Biurze Prasowym
      Prawa i Sprawiedliwości, zaprzyjażniona z posłem PiS Arturem Zawiszą, mająca
      dobre kontakty z burmistrzem JW.

Wiceprezesem jest Henryk Wójcik, geodeta pracujący w Urzędzie Miasta Zielonka.
      Były radny. Związany z grupa JW. Urząd Miasta Marki daje od czasu do czasu mu
      zarobić, zlecając prace geodezyjne. Henryk Wójcik to miły człowiek, znający się
      na swojej robocie. Korzystałem kila razy z jego usług geodezyjnych. W 2002 r.
      pomóg mi rozwikłać sprawę opłat przy przyłaczach gazowych, a w tym roku wskazał
      miejsce, gdzie mogę poznac uzbrojenia działek w Markach.

Skarbnikiem jest Marek Świerczyński. Starszy, bystry Pan. Były radny.
      Trzymający z grupą JW. Oczytany, błyskotliwy, dowcipny. Chyba już na emeryturze
      albo prowadzi sklep wspólnie z żoną.

Wszystkie te osoby związane są JW, ale są samodzielnie myślące, mają niezależne
      od JW (czyli Urzędu Miasta w Markach) źródła utrzymania, więc władza JW nad
      nimi jest niepełna.

Pozdrawiam

Jerzy Krajewski
      • w.karpinski Re: Kilka słów o zarządzieTowarzystwa Przyjaciół 24.10.04, 08:02
        jerzykrajewski7 napisał:
        > Wszystkie te osoby związane są JW,
        > ale są samodzielnie myślące,
        > mają niezależne od JW (czyli Urzędu Miasta w Markach) źródła utrzymania,
        > więc władza JW nad nimi jest niepełna.

Czy pójdzie Pan tropem źródła tej niepełnej władzy JW nad nimi,
        ale jednak władzy?

W.Karpiński
        • jerzykrajewski7 Re: Kilka słów o zarządzieTowarzystwa Przyjaciół 24.10.04, 14:47
          Drogi Panie Karpiński!

Bezrobocie oficjalne wynosi w Polsce 18%, łącznie z ukrytym około 25%. Wśród
          młodych ludzi w wieku do 30 lat wynosi 40-50%.
          Teraz daje się łapówki za załatwienie etatu, co pokazują badania socjologiczne.

Burmistrz małego miasta, który decyduje o zatrudnieniu kiludziesięciu osób w
          urzędzie miasta oraz ponad stu osób w szkołach, przedszkolach, MOK i spólkach
          zaleznych miasta deycuje o losie kilkuset osób (pracowmnicy łacznie z
          rodzinami).

Do tego dochodzą przedsiębiorcy, którzy potrzebują różnych zgód, np. na handel
          alkohoolem. Ma Pan kolejne kilkaset osób uzależnionych od JW, którym trudno
          odważyć się na słowo krytyki wobec niego.

Dopiero ludzie, którzy mają pozamareckiego żródła dochodu, mogą spokojnie
          wytykać nieładne rzeczy JW.

Zarząd TPM jest w stanie powiedzieć "nie" JW i ocenić go krytycznie. Dwa lata
          temu pokazał to na tym forum Marek Swierczyński, który broniąc JW, potrafił
          zdystansowac sie do niektórych jego poczynań.

Problemem grupy trzymającej władze jest zwykle mniejsz grupa osób, które
          działają na granicy prawa lub bezprawnie, które kłamia i oszukują.
          Podobnie jest na szczeblu centralnym. Nie wszyscy szefowie SLD to łobuzy
          umoczone w przekręty. Część z nich widzi złodziejstwo, ale boi się zareagować,
          by nie wylecieć poza układ. Inni próbuja coś zrobić, ale często są odsuwani
          przez łobuzów, którzy czesto mają za soba poparcie dawnych lub obecnych służb
          bezpieczeństwa. Ja do grupy w miare uczciwych ludzi zaliczam np. Wiesława
          Kaczmarka, który przez wiele lat przeciwstawiał się interesom Jana Kulczyka, i
          Zbigniewa Siemiątkowskiego.

W grupie trzymającą władzą w Marakch też są ludzie w miarę uczciwi i zwykłe
          łobuzy.

Pozdrawiam

Jerzy Krajewski
          • w.karpinski Re: Kilka słów o zarządzieTowarzystwa Przyjaciół 24.10.04, 15:31
            jerzykrajewski7 napisał:

> Drogi Panie Karpiński!
            >
            > Bezrobocie ........
            > Teraz daje się łapówki .............
            > Burmistrz małego miasta decyduje o losie ............
            > Do tego dochodzą przedsiębiorcy ........
            > Ma Pan kolejne kilkaset osób uzależnionych od JW ........>
            > ......... ......... .....
            Wypracowanie piękne, ale jednak nie na temat.
            Powtórzę pytanie:
            Czy pójdzie Pan tropem źródła tej niepełnej władzy JW nad nimi,
            ale jednak władzy?

> W grupie trzymającą władzą w Marakch też są ludzie
            > w miarę uczciwi i zwykłe łobuzy.
            Tu pozwolę sobie nie zgodzić się z Panem.
            Co to znaczy w miarę uczciwi?
            W czyją miarę?
            Jajeczko nie może być częściowo nieświeże,
            lub też -cytuję- nie można być trochę w ciąży i trochę nie.

Jeśli ktoś uczestniczy w grupie w której są, jak Pan był łaskaw zauważyć -
            zwykłe łobuzy - to jest takim samym łobuzem.
            Chyba że można być częściowo łobuzem.

Pozdrawiam
            W.Karpiński
            • jerzykrajewski7 Re: Kilka słów o zarządzieTowarzystwa Przyjaciół 24.10.04, 16:41
              Drogi Panie Karpiński!

W życiu jest sporo sytuacji zoro-jedynkowych typu kobieta jest w ciązy albo
              nie, mężczyzna jest żonaty albo nie. Więcej jest jednak sytuacji, w których
              skala oznaczeń, określeń jest bogatsza niż dwa.

Jajeczko może być świeże, prawie świeże, wystarczająco śwież, prawie nieświeże,
              nieswieże, ... zbuk (tak u mnie w domu mówiło się na śmierdzącę juz jajo,
              pisownia wyrazu intuicyjna). Podobnie można stopniować określenie
              stopniowalności uczciwości.

Czy ja jestem uczciwy? Staram się być uczciwy. Na przykład nigdy nie kłamałem
              przed sądem ani w prasie. Choc zdarza mi się mijanie z prawdą w drobnych
              sprawach, np. usprawiedliwiania spóźnień na spotkania.
              Staram się działać zgodnie z prawem (np. nigdy nikomu nie dałem łapówki ani jej
              nie wziąłem), choć zdarza mi się przekroczyć dozwoloną prędkość na drodze, a
              nawet przejechać ciągła linię przy zjeździe z Wisłostrady na Trasę Toruńską.

Jestem uczciwy, czy nie? Ratuję swoje ego, twierdząc, że jestem w miarę
              uczciwy.

Podobnie jest również z łobuzami - są mali, duzi i wielcy. JW to
              prawodobodobnie mały łobuz, choc coraz więcej rzeczy wskazuje, że raczej duży.
              Ze statutuu TPM wynika, że zarząd mógłby go usunąć z towarzystwa, za nieetyczne
              postępowanie.

JW jest kreatorem zła, jeżeli mija się z prawdą, łamie prawo prasowe, naruszył
              moją nietykalność cielesną. O korupcji nie wspominam, bo nie mam na to żadnych
              dowodów, tylko plotki.
              Jego pozycja w Markach przypomina niemal pozycję udzielnego księcia, który, że
              zacytuja Wiktora, "odpowiada przed Bogiem i historią". Nie należy jednak
              zapominać, że za dwa lata są wybory. Suwerenem są nadal mieszkańcy Marek.

Pozdrawiam

Jerzy Krajewski
              • w.karpinski Re: Kilka słów o zarządzieTowarzystwa Przyjaciół 24.10.04, 17:02
                jerzykrajewski7 napisał:
                > Podobnie jest również z łobuzami - są mali, duzi i wielcy.
                Rozumiem Pana poglądy. Takie bliższe praktyki dnia codziennego.
                Ale raczej nie powiedziałbym
                że mały łobuz to ten który jest w miarę uczciwy.
                Zgadzam się, że każdy ma jakieś potknięcia z uczciwością.
                Ale mimo wszystko ja widzę różnicę pomiędzy w miarę uczciwym a łobuzem, nieważne
                małym czy dużym.
                Łobuz to łobuz.
                W.Karpiński
    • jerzykrajewski7 Prezes PTE i obchody 26.10.04, 09:31
      Z Serwisu Informacyjnego miasta Marki:

W dniu 18 października 2004 roku Burmistrz Janusz
      Werczyński spotkał się z Prezesem Towarzystwa Przyjaciół
      Marek Panią Sylwią Kwas. Podczas spotkania omówiono
      szczegóły współpracy władz miasta ze stowarzyszeniem przy
      organizacji obchodów 86 rocznicy odzyskania niepodległości.".

Skoro Sylwia spotyka się z JW, to może nie jest taki zły, jak go tu czarno
      maluję.

To jakie maja być te obchody? Gdzie mam przyjść z flagą biało-czerwoną?

Pozdrawiam

Jerzy Krajewski

• w.karpinski Re: Prezes PTE i obchody 26.10.04, 17:01
        jerzykrajewski7 napisał:

> Skoro Sylwia spotyka się z JW, to może nie jest taki zły,
        > jak go tu czarno maluję.

A to się narobiło.

W.Karpiński

• jerzykrajewski7 Re: Prezes PTE i obchody 26.10.04, 17:48
          Słuszny komentarz. Brak mi konsekwencji. Ale to taka taktyka.

Pozdrawiam

Jerzy Krajewski
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka