Dodaj do ulubionych

Tak gra - skrzypce

• mamapodziomka Re: Tak gra - skrzypce 18.06.12, 10:08
      No to i ja wreszcie moge pokazac pocieche smile) Alisia, 8 lat, gra od 7 miesiecy. Niestety video jest fatalnie skonwertowane (jeszcze bedziemy probowac znalezc wlasciwie opcje), ale na razie jest tak:

www.youtube.com/watch?v=IHcL6_HnNiU
      • mama_dorota Re: Tak gra - skrzypce 18.06.12, 10:49
        Można obejrzeć, jakość wystarczająca. Fajnie zagrała, wibruje, ładnie jest.
        A skrzypeczki jakie macie? Interesuje mnie i wielkość (chyba 1/2, prawda?), i jakość.
        • mamapodziomka Re: Tak gra - skrzypce 18.06.12, 11:47
          Dzieki smile)) Nam tez sie podoba jak gra, chociaz czasem zal nam pianina, ktore juz prawie calkowicie porzucila smile) Widac skrzypce to mialo byc to wink)

Skrzypki ma 1/4 jeszcze, stare, prawie stuletnie manufaktury niemieckie, wypozyczone. Ale nasza nauczycielka ich nie lubi, mowi, ze brzmia bardzo nosowo. Sa juz wlasciwie troche za male dla niej, ale zmiana dopiero w wakacje, jak dostaniemy nowe smile)
      • kalimar76 Re: Tak gra - skrzypce 18.06.12, 11:35
        Brawa dla córci, sporo się nauczyła przez te 7 miesięcy. Pogratuluj jej od nas.
    • sylwik30 Re: Tak gra - skrzypce 18.06.12, 21:11
      Brawa dla Alisji, długi utworek jak na 7 miesięcy nauki smile
      Nam też szkoda pianina, ale obiecałam sobie, że teraz w wakacje powoli wrócimy do niego.
    • myszka1976 Wakacje z nutkami 27.08.12, 17:57

Posłuchajcie co można zrobić z dzieciakami przez 10 dni. Dla mnie to było niewiarygodne. Zdecydowana większość dzieci po raz pierwszy grała w orkiestrze.
      Nagrania z koncertu wakacje z nutkami w Pasymiu
      www.youtube.com/watch?v=yjukxlMB_tI&feature=youtu.be
      • jarkotowa1 Re: Wakacje z nutkami 28.08.12, 15:55
        Rewelacja. Właśnie miałam cię zapytać jak wrażenia, bo mój syn wybiera się tam w przyszłym roku. Czy możesz napisać coś więcej.
        • myszka1976 Re: Wakacje z nutkami 28.08.12, 23:15
          jarkotowa1 napisała:

> Rewelacja. Właśnie miałam cię zapytać jak wrażenia, bo mój syn wybiera się tam
          > w przyszłym roku. Czy możesz napisać coś więcej.

Córka zachwycona kolonią. Największe wrażenie zrobiła na niej orkiestra. Dostała się do pierwszych skrzypiec razem z koleżanką, z którą była. Poza tym bardzo podobała się jej improwizacja, którą prowadził jakiś młody kompozytor /nie pamiętam nazwiska/ . Oprócz tego dzieci grały jeszcze w zespołach.
          Powiem tak- fantastyczna kadra, zaangażowana, pracująca z ogromną pasją. Pani D. Obijalska- super pedagog.
          przyjechałam 3 dni wcześniej przed końcem kolonii więc miałam okazję trochę poobserwować zajęcia (próbę orkiestry, akompaniament, itd)
          Orkiestrę prowadziła najpierw p. Obijalska, a potem jak juz dzieciaki się trochę nauczyły to przejął ją dyrygent filharmonii olsztyńskiej. Cudowna praca, pojętne dzieciaki, żeby przez 10 dni od zera przygotować to co słyszycie.
          Jeżeli chodzi o warunki to nienajgorzej gorzej- mieszkanie w domkach drewnianych / 6 osób w domku). Posiłki ok, rano i wieczór szwedzki stół, obiadek też ok / stołowałam się tam przez 3 dni/
          Jeżeli chodzi o inne zajęcia niż granie- to była ogromna dowolność, dzieci tak naprawdę z powodu udziału w różnych zajęciach muzycznych o różnych porach mogły ale nie musiały brać udziały w typowych zabawach kolonijnych/ rozgrywki w szachy, warcaby, rysowanie, itd, zawody sportowe/
          Dobrą rzeczą był codzienny basen / na terenie ośrodka/ - też dla chętnych, ale raczej panie pilnowały, żeby dzieci chodziły.
          • jarkotowa1 Re: Wakacje z nutkami 29.08.12, 08:39
            Gdy mój syn wczoraj obejrzał filmik to mu szczęka opadła, że tak szybko dzieciaki "ogarnęły" grę w orkiestrze. No i wg mnie fajne jest, że są to jednak kolonie z muzyką a nie typowy kurs, na którym poza graniem dzieciaki nie mają wypełnionego czasu. Byliśmy zdecydowani na przyszły rok, a twój opis jeszcze bardziej nas w tym utwierdził. Wygląda na to, że to bardzo rozwijające.
            Cz za rok będziecie chciały to powtórzyć?
            • myszka1976 Re: Wakacje z nutkami 29.08.12, 09:38

Dla nas to dość daleko i jest problem z tym dowiezieniem, bo to wszystko mocno podnosi koszt. Jak tylko finanse pozwolą to z pewnością powtórzymy za rok. Uważam, że naprawdę warto, jest to ogromna motywacja dla dziecka. Moja córka zapytana czy lubi grać na skrzypcach odpowiada teraz "uwielbiam" smile)
    • kulju Adam - Beriot koncert 9 03.11.12, 06:03
      juz dawno nic nie nagrywalam, ale sie zmobilizowalam i tutaj ostatni koncert Beriota. Adam cwiczy bo za kilka tygodni ma wystep.
      www.youtube.com/watch?v=WZ5pkHXeras&feature=plcp
      Chetnie wyslucham komentarzy wink

pozdr,
      Magda
      • kalimar76 Re: Adam - Beriot koncert 9 03.11.12, 07:41
        Jak zawsze jestem pod wielkim wrażeniem Twojego syna. Widać, że zrobił wielki skok naprzód. Nie będę rozpisywać się nad stroną techniczną, bo jeszcze wyjdzie, że jestem kompletnym laikiem w tych sprawach wink, ale ładnie sobie radzi z przejściami w pozycjach i grupowaniem nutek.
        Czy myślicie nad zmianą skrzypiec? Te są jakoś przytłumione, takie trochę bezbarwne.
        Ale z występu też wkleisz nagranie?
        • kulju Re: Adam - Beriot koncert 9 16.11.12, 20:46
          dzieki za komentarz. Adam wlasnie zmienil skrzypce na rozmiar 3/4 (duzo lepszej jakosci niz te 1/2 Yahama) i cwiczy juz na tych nowych. Wystep na jutro, wiec wstawie nowy link - jesli tylko maz nagra wink
          pozdr,
          Magda
      • tijgertje Re: Adam - Beriot koncert 9 03.11.12, 16:34
        Chlopak pedzi do przodu jak rakieta. Dobrze mu idzie, ale jak juz kiedys pisalam, mysle, ze lepiej by dla niego bylo, gdyby nauczyciel go nieco wyhamowal, dal latwiejsze utwory i nie pozwolil grac trudniejszych, bo gra niestety bardzo niedokladnie. Raz lepiej, raz gorzej, ale mam wrazenie, ze "gotowce" (czyli nie jego wlasne kompozycje) gra tak jakby na odczep, jakby chcial wiecej i wiecej. za zdolny jestwink Jesli nieco nie zwolni, ciezko mu kiedys bedzie nadrobic w sumie proste rzeczy, ktore mniej zdolne dzieciaki musza po prostu dluuuugo szlifowac.
        • mama_dorota Re: Adam - Beriot koncert 9 04.11.12, 22:52
          Tijgertje, bardzo fajnie to ujęłaś, jakoś nie wiedziałam sama jak mam to napisać, a już mi się zbierało od jakiegoś czasu. Myślałam sobie tak: Adama kompozycje i jakość grania własnych utworów robią na mnie wielkie wrażenie, ale te, które gra w ramach nauki warsztatu to już nie to samo. A pewnie właśnie w tym rzecz, że jego one tak nie wciągają. Wydaje mi się, że nauczyciel powinien go traktować bardzo odmiennie do innych uczniów, nie ciągnąć gdzieś, gdzie się prowadzi dziecko wg programu, tylko jakoś tak podążać za nim. To na pewno niełatwe, ale wyjątkowy uczeń powinien mieć wyjątkowego nauczyciela, z wyjątkowym podejściem.
          • kulju Re: Adam - Beriot koncert 9 16.11.12, 21:04
            Dzieki dziewczyny za komentarz, dobrze jest od czasu do czasu przeczytac jakas krytyke wink
            Ja mysle, ze nasz Adam technicznie bardzo sie poprawil w tym roku. Mamy nowego, bardzo dobrego nauczyciela i ja widze rezultaty. To fakt, ze daje synowi bardzo trudne utwory, ale wydaje mi sie, ze z takim uczniem jak moj Adam, nie da sie inaczej. On czuje motywacje, jesli ma naprawde cos trudnego. Nauczyciel po jakims czasie powraca do tego na poczatku zbyt trudnego utworu i wtedy widze roznice. Adam zadnych prostych utworow po prostu nie chcialby cwiczyc, a tak to piluje 1 lub 2 godziny.
            Ja mam zaufanie do tego nauczyciela, bo on ma ogromne doswiadczenie (Rosjanin, bo moskiewskim konserwatorium, kierowal przez wiele lat sekcja skrzypiec na uniwersytecie i byl koncertmaster w Toronto Symphony Orchestra) i mysle, ze wie co robi. Ma Adama tylko rok i uwazam, ze dobrze rozumie moje dziecko. A ze nie wszystko jest idealnie, no coz, ja takiego dobrego sluchu jak Wy nie mam wink) i dla mnie to brzmi niezle. Szczegolnie jak porownam do nagran z poprzedniego roku. Zobaczymy za jakies 2-3 lata. Dzieki za opinie. Wysle linka z koncertu, mysle ze ten utwor bedzie brzmial lepiej juz dopracowany.
            Pozdr,
            Magda
            • mama_dorota Re: Adam - Beriot koncert 9 17.11.12, 17:20
              Dobrze, że masz takie podejście. Tak trzeba patrzeć, porównywać dziecko z nim samym i trzymać się tego, do czego ma zapał, opinie postronnych osób nie mogą być całkowicie obiektywne, gdy nie znają historii.
    • kulju Beriot z koncertu - Adam 18.11.12, 18:56
      Najnowsze nagranie z koncertu Adasia, juz nowe skrzypce wink:
      www.youtube.com/watch?v=loPDLGM_nqA&list=UU02lQeWK8KBgjY5aCe0Ce2Q&index=1&feature=plcp
      Pozdr,
      magda
      • tijgertje Re: Beriot z koncertu - Adam 18.11.12, 22:02
        Kto Adamowi akompaniowal?
        • kulju Re: Beriot z koncertu - Adam 18.11.12, 22:28
          szczerze powiem, ze nie wiem kto gral na pianinie, bo mnie tam nie bylo, ale podobno to jakas pianistka. To bylo w domu u Adasia nauczyciela od skrzypiec i on ma okropne pianino - nie dostrojone odpowiednio (bo sam skrzypek na pianinie grac nie umie wink)) Adam cwiczyl z ta pania tylko raz, ale wczesniej gral juz Beriot z pianinem, ze swoim nauczycielem od pianina.
          W kazdym badz razie to nie ja gram, prosze mnie nie krytykowac wink
          Magda.
    • sylwik30 Re: Tak gra - skrzypce 23.11.12, 19:33
      Mój synek na konkursie - zdobył III miejsce smile
      youtu.be/TdbZinuqTd4
      • 4nana Re: Tak gra - skrzypce 24.11.12, 13:40
        Gratulacje dla synka.
        • sylwik30 Re: Tak gra - skrzypce 10.12.12, 08:51
          Mój synek dziękuje.

Dziewczyny pięknie zagrały. Bardzo mi się podoba smile
    • mama_dorota Re: Tak gra - skrzypce 08.12.12, 17:51
      Małgosia, 10 lat. Przesłuchania makroregionalne klas skrzypiec i altówki w Szczecinku:
      Mazas, etiuda 17.
      Vivaldi, koncert a-moll, część I
      Jenikinson, Taniec elfów
      • mama_dorota Re: Tak gra - skrzypce 08.12.12, 17:51
        Klasa IV oczywiście. Przesłuchania dotyczą klas IV i V.
      • mamapodziomka Re: Tak gra - skrzypce 08.12.12, 20:44
        Slicznie smile)) Bardzo mi sie podoba smile)
        • mama_dorota Re: Tak gra - skrzypce 09.12.12, 16:45
          Dziękuję smile))

Nam twoja córeczka też się podobała. Wstawiłam komentarz na yt.
      • kulju Re: Tak gra - skrzypce 10.12.12, 17:09
        Nasz Adam tez gral Vivaldiego. Super gra. Gratuluje!
    • mamapodziomka Re: Tak gra - skrzypce 08.12.12, 20:39
      Dzisiejszy koncert swiateczny.
      Piesn z opery Majowa noc, Rymski-Korsakow, czyli zegnamy sie z Cofalikiem wink)

Alisia, 9 lat, 14 miesiecy gry na skrzypcach.

www.youtube.com/watch?v=JFMtroL0ruk
    • sylwik30 Re: Tak gra - skrzypce 21.12.12, 10:04
      Utwór grany na audycji jak i na egzaminie. Patrząc na wcześniejsze nagrania z udziałem synka, wiedzę dużą różnice wink

youtu.be/pkJWGvdIQbA
      • myszka1976 Re: Tak gra - skrzypce 31.12.12, 15:45
        Bardzo ładnie, faktycznie widać postępy, ogromne smile
        Pozdrawiam serdecznie

violinist❤
        ♫*¨*.¸¸
        • sylwik30 Re: Tak gra - skrzypce 02.01.13, 19:28
          dziękujemy smile Synek po takich pochwałach dostaje skrzydeł na kilka dni smile
    • kulju Viotti 22- Adam (9) 19.02.13, 20:38
      najnowszy koncert Viotti. Adam spedzil nad nim 3 miesiace!
      www.youtube.com/watch?v=Wiw60aOfZcY
      zastanawia mnie, czy powinnismy zmienic mu zeberko, czy to problem w trzymaniu skrzypiec, bo zauwazylam, ze ciagle te skrzypce podnosi i poprawia.
      Macie jakies sugestie?
      Pozdr,
      Magda
      • kalimar76 Re: Viotti 22- Adam (9) 20.02.13, 11:31
        Spróbuj podwyższyć żeberko. A czy podbródek mu pasuje? Co do utworu: Widać jego pracę big_grin
        • jarkotowa1 Re: Viotti 22- Adam (9) 21.02.13, 10:54
          Kawał roboty. Gratulacje.
          U nas tego rodzaju "opadające i uciekające" skrzypce to był problem żeberka. Kupiliśmy nowe, zostało odpowiednio ustawione i problem skończył się natychmiast.
          • mama_dorota Re: Viotti 22- Adam (9) 04.03.13, 16:03
            U nas też po zmianie skrzypiec z 1/2 na 3/4 pojawił się problem z więdnącymi skrzypcami, który trwał miesiącami. Ostatecznie dopiero zmiana żeberka pomogła, ale szczerze mówiąc, to po 1,5 godziny przymiarek w końcu wzięłam jedna do domu i wtedy sprawdziłyśmy na wypoczętym "materiale". Pasowało smile.
    • sylwik30 Re: Tak gra - skrzypce 28.02.13, 13:38
      Pierwsze koty za płoty.
      Zostaliśmy przy tych większych skrzypeczkach. Pani powiedziała, że nie ma potrzeby wchodzić w koszta, że córcia dobrze słyszy i może zostać przy tych, które ma.
      Tu pierwsze próby z piosenką francuską.
      youtu.be/fqjqTp7J6GA
      • tijgertje Re: Tak gra - skrzypce 28.02.13, 17:41
        Niezle sobie radzi. Sugerowalabym jednak kupic elektronicznego stroiciela, niech nauczyciel ci pokaze, jak skrzypce przed kazdym graniem dostrajac, bo puste struny ma nieczysto i potem cala reszta leci.
        • sylwik30 Re: Tak gra - skrzypce 01.03.13, 11:15
          Przydałby się taki stroik. Słyszałyśmy, że jest nieczysto, i, że są rozstrojone, bo nawet pusta struna A nie grała swojego dźwięku, ale właśnie problem ze strojeniem.
          Mam takie urządzenie 2 w 1 - metronom i stroik, ale nie wiem jak można nim nastroić.
      • woyytek Re: Tak gra - skrzypce 12.03.13, 21:03
        Witam,
        Kamila ma 9 lat i niestety nie chodzi do szkoly muzycznej, tylko na zajecia do
        naszej malo miasteczkowej 'szkolki' (raz w tygodniu skrzypce, raz w tygodniu solfez),
        no i raz w tygodniu przychodzi do niej nauczyciel.
        Gra juz trzy lata:
        www.youtube.com/watch?v=4hLQNCml0AY
        • sylwik30 Re: Tak gra - skrzypce 13.03.13, 12:44
          Pięknie, podoba mi się, utwór nie jest łatwy.
          Życzę sukcesu na przesłuchaniu smile
        • tijgertje Re: Tak gra - skrzypce 13.03.13, 13:38
          Wow, trudny kawalek, dobra intonacja, ale to smyczkowanie! Robi wrazenie, jakby jej to z niesamowita latwoscia przychodzilo i nic innego poza machaniem smyczkiem w zyciu nie robila. Brawo!
          • woyytek Re: Tak gra - skrzypce 15.03.13, 12:48
            dziekuje za komentarze!
        • zgagusia Re: Tak gra - skrzypce 15.03.13, 18:27
          Brawo! Tego utworu w wykonaniu Twojej corki (???) slucha sie z prawdziwa przyjemnoscia! Gratulacje smile))
          • ciapek7 Agnieszka 18.03.13, 20:52
            to jej debiut I klasa , 6. miesiąc nauki Kajtuś

youtu.be/3qyOjgTJ9mA
            • kulju Re: Agnieszka 19.03.13, 14:08
              Gratulacje, swietne poczatki!
        • sylwik30 Re: Tak gra - skrzypce 09.06.13, 16:12
          Pięknie gra. Nie próbowaliście startować do szkoły muzycznej ? Mogła by spróbować iść na przesłuchanie do III klasy
    • sylwik30 Re: Tak gra - skrzypce 18.03.13, 21:23
      Brawo, świetnie sobie radzi smile
      Moja córcia przymierza się do tego utworku, ale jeszcze ma problemy z legato, więc na razie zostają jej ćwiczenia.
    • kulju Adam - Handel Violin Sonata No. 4, All Movements 08.04.13, 04:01
      Ostatni utwor grany przez mojego synka - Handel Sonata no. 4.
      www.youtube.com/watch?v=Q2ZmLl7Cpr0
      Cwiczyl go przez miesiac - 2-3 godziny dziennie!! 9 latek - tak sobie mysle, ze ja nie mialabym w sobie tyle dyscypliny w jego wieku.
      Pozdr,
      Magda
      • tijgertje Re: Adam - Handel Violin Sonata No. 4, All Moveme 08.04.13, 10:14
        Fiuuuuu... ma chlopak zaciecie.
        Czy ja sie bardzo pomyle, zgadujac, ze II czesc jest jego ulubiona? wink
        Szybkie czesci lepiej mu ida. sa bardziej techniczne, co zdecydowanie jest jego mocna strona. napatrzyc sie nie moglam na smyczkowanie zwlaszcza wlasnie w 2 czesci. Wolne w tego typu kawalkach w ogole sa trudne w interpretacji, zeby nie brzmialy ja romantyczne, nie tylko dla dzieci wink
        Pisalam juz kiedys o tym. Dla Adama trudne technicznie kawalki to wyzwanie, wiec w sumie nic dziwnego, ze gra z takim zacieciem. Ale jednak przycisnelabym nauczyciela, zeby popracowal z nim na prostych wolniejszych kawalkach, zeby wlasnie w nich poprawic intonacje i dzwiek, bo wyraznie widac (i slychac), ze ta czesc Adama po prostu nudzi. Poziom techmiczny ma tak wysoki, ze te roznice niestety beda coraz czesciej wychodzic i jesli bierzecie pod uwage, ze kiedys bedzie grac zawodowo, to lepiej przypilowac podstawy teraz, niz za jakis czas, bo wczesniej czy pozniej bolesnie sie zemszcza. Zeby grac naprawde dobrze, trzeba rowniez "twinkle twinkle" potrafic zagrac dokladnie i z uczuciem wink
        • mama_dorota Re: Adam - Handel Violin Sonata No. 4, All Moveme 08.04.13, 10:26
          > wolniejszych kawalkach, zeby wlasni
          > e w nich poprawic intonacje i dzwiek, bo wyraznie widac (i slychac), ze ta czes
          > c Adama po prostu nudzi

U nas to samo smile
    • mama_dorota Re: Tak gra - skrzypce 08.04.13, 11:06
      Koncert D dur Riedinga, ale takie pierwsze publiczne wykonanie dopiero, zaraz względnym opanowaniu, jeszcze z nut, do tego 2 strony z 3:
      www.youtube.com/watch?v=xtyGg85od2c&feature=youtu.be
      Podoba mi się to u naszej pani, że traktuje koncert jak dodatkowy trening i organizuje i takie z przygotowanymi utworami, i takie, kiedy dziecko dopiero utwór porządnie rozczytało.
    • pepperann Re: Tak gra - skrzypce 14.04.13, 11:29
      Z pewną taką nieśmiałością odważam się zamieścić moją córeczkę - 5,5 roku, uczy się od września metodą Suzuki. Na geniusza się nie zapowiada, ale postępy robi i bardzo lubi (skrzypce służą do grania i do zabawy jak lalką, przykrywa je kołderką, nosi i rozmawia z nimi). Za rok będzie zdawać do szkoły muzycznej.

www.youtube.com/watch?v=RfwHJgtr9RU&feature=youtu.be
      • mama_dorota Re: Tak gra - skrzypce 15.04.13, 11:30
        Słodka smile
        • ciapek7 Agnieszka , 1 klasa 24.04.13, 20:56
          koncert sekcji smyczkowej , 24.04.2013
          L. van Beethoven , Świstak"
          www.youtube.com/watch?v=77_qtQQx4r8&feature=youtu.be
          • ciapek7 Re: Agnieszka , 1 klasa 24.04.13, 21:01
            www.youtube.com/watch?v=77_qtQQx4r8&list=HL1366829949
    • sylwik30 Re: Tak gra - skrzypce 25.04.13, 18:28
      Brawo, ładnie zagrane.
      Mój synek grał na festiwalu Świstaka, zdobył wtedy III miejsce. Ten utworek chwyta za serce, szczególnie moje smile
    • sylwik30 Re: Tak gra - skrzypce 04.05.13, 21:50
      Pamiętacie pierwszy filmik z moją córcią ? \Tutaj po siedmiu miesiącach nauki. Lekcje często jej przepadają i często ma tylko dwie lekcje, czasem trzy - w miesiącu

youtu.be/Eia2V48ILaQ
    • mama_dorota Re: Tak gra - skrzypce 27.05.13, 22:38
      Kot Włóczykij Doroty Obijalskiej. Polecam, sympatyczny utworek smile.
      • tijgertje Re: Tak gra - skrzypce 28.05.13, 10:01
        Faktycznie fajny utworek. Mamo_Doroto, masz mozliwosc podeslac mi skan nut? I Losia Patataj tez, jesli moglabym prosic? slicznie sie usmiecham smile Posluchalam Malgosi, potem innych dzieciakow w tym samym kawalku i doszlam do wniosku, ze to jedna z najlepszych wersji. ale ze smutkiem musze stwierdzic, ze bardzo mocne mamy niemiecko-rosyjskie korzenie uncertain
        • mama_dorota Re: Tak gra - skrzypce 28.05.13, 10:51
          >ale ze smutkiem musze stwierdzic, ze bardzo mocne mamy niemiecko-rosyjskie korzenie uncertain

Kurczę, nie zrozumiałam. Możesz troszkę światła rzucić?

Patataja zaraz ci wysyłam, bo mam w mailu, a Kota dopiero zeskanuję.
          • tijgertje Re: Tak gra - skrzypce 28.05.13, 11:30
            Dzieki: ) Los dolecial.

Chodzi mi o to, ze ogolnie polskie szkolnictwo (sadzac po tym, jak dzieciaki tego typu utwory graja), jest bardzo mocno zakorzenione w niemieckich i rosyjskich kawalkach. muzyka mocno stapa po ziemi, dzieciaki sa zbyt uwiazane do metronomu, nie czuja tego "swingu", nie potrafia sie bawic charakterem utworu. Nie odbierz tego, jako krytyki gry Malgosi, bo ona tu zadnej winy nie ponosi. Mam wrazenie, ze nauczyciele w jakims sensie boja sie kawalkow na granicy improwizacji. Prosilam o nuty, bo ciekawa jestem oznaczen i az mnie palce swedza, zeby to zagrac, tak jak to po swojemu gdzies tam w glowie slyszesmile malo sie w Polsce, zwlaszcza na wczesnym etapie nauki, gra kawalkow francuskich czy amerykanskich. Wszystko musi byc od kreski do kreski, a ja dopiero niedawno odkrylam, ze nawet dobrze zagrany Bach nie jest od kreski do kreski wink
            • mama_dorota Re: Tak gra - skrzypce 28.05.13, 11:36
              Małgosi koleżanka grała ten utwór na przesłuchaniach makroregionalnych i dostała wyraźną pochwałę, że wszystko równiutko. Sama tego, żeby było jak w metronomie pilnowałam, bo własnie się bawiła, galopowała jak nie wiem smile. Podejrzewam, że wiem o co ci chodzi. Ale w koncertach jest już trochę większa dowolność, można się rozmarzyć smile.

Nasza pani odchodzi na emeryturę, więc wiadomo w jakich czasach sama się uczyła.
              • tijgertje Re: Tak gra - skrzypce 28.05.13, 11:54
                mozna sie bawic zostajac w tempie. Tylko niektorym sie to w glowie nie miesci. skrzypce daja ogroooomne mozliwosci interpretacyjne, ale czasem sluchajac dzieciecych nagran na youtube odnosze wrazenie, ze komputer brzmialby tak samo wink nauczyciele z wielu fajnych kawalkow robia po prostu sztywne etiudy. wina tu niestety calego systemu nauczania, bo np historia muzyki to czesto czyste wkuwanie kto co ile i czego skomponowal, a dzieciaki nie potafia po brzmieniu nieznanego utworu przyporzadkowac go do odpowiedniej epoki nawet. Syn mnie kiedys zaskoczyl, bo slyszac cos w radio stwierdzil : to brzmi jak Beethoven. Faktycznie byl to fragment ktorejs symfonii, z ktora mlody nie mial wczesniej do czynienia. Kazda epoka i kazdy kompozytor ma cos w rodzaju wlasnej sygnatury. Nawet piszac te same kawalki, w tej samej epoce, z tym samym instrumentarium, bedac nieco osluchanym bez problemu mozna odroznic jednego kompozytora od drugiego. Ja np kocham Sibeliusa. Ma w brzmieniu cos takiego, jakas taka ciemnosc i melancholie, ktora ciezko pomylic z kims innym. Moj mlody w 8 na 10 przypadkow bezblednie rozpoznaje Czajkowskiego, nawet jak czegos w zyciu wczesniej nie slyszal wink
      • mamapodziomka Re: Tak gra - skrzypce 28.05.13, 11:15
        Malgosia gra juz niesamowicie fajnie smile) A utworek rzeczywiscie bardzo przyjemny smile)
        • mama_dorota Re: Tak gra - skrzypce 28.05.13, 11:21
          Dziękuję. Jak już zaciągnę na yt, to wstawię jeszcze pełen koncert D dur Riedinga. Wcześniej wklejałam fragment. Jest to pierwszy koncert, który gra od lutego i jeszcze jej się nie znudził. Ciągle chętnie go wykonuje, podśpiewuje i nawet słucha z płyty w samochodzie.

Mamapodziomka, waszego koncertu w domu dopiero posłuchamy.
          • mama_dorota Re: Tak gra - skrzypce 28.05.13, 19:24
            Chyba trudny ten koncert, prawda? Dźwięk słabo słychać, pewnie przez odległość albo małe skrzypeczki, ale wg mnie ma bardzo sprawną prawą rękę. Naprawdę fajnie operuje smyczkiem, widać, że dość dobrze nad niem panuje. Tylko ten fruwający mały paluszek mnie zastanawiał. Poprzedni Gosi nauczyciel żartował, że jak będzie odstawał, to go odłamie wink
      • kulju Re: Tak gra - skrzypce 30.05.13, 16:14
        Ale Twoja corka urosla!! Pieknie gra, podeslij nutki.
        Pozdr,
        Magda
        • mama_dorota Re: Tak gra - skrzypce 30.05.13, 21:56
          Kto ma podesłać nutki? Mamapodziomka czy mama_dorota? wink
          • kulju Re: Tak gra - skrzypce 01.06.13, 04:22
            Jak Ty Dorota masz to mi podesli wink
            • woyytek Re: Tak gra - skrzypce 01.06.13, 15:31
              Witam,
              Ktos wspomnial, ze nie gra sie francuskich.
              Kamila (9 lat 3.5 roku grania) grala ostatnio kompozytora
              Charles Dancla.
              youtu.be/LN-6e__laOI
              • mama_dorota Re: Tak gra - skrzypce 03.06.13, 14:04
                Pamiętam jak moja córka to grała. Trudny rytmicznie utwór, dużo pauz!
                Witaj na forum i napisz trochę o was tutaj smile.
              • sylwik30 Re: Tak gra - skrzypce 03.06.13, 16:43
                Bardzo miło się słucha smile
                Utwór nie należy do łatwych, więc brawa za wykonanie smile
              • woyytek Re: Tak gra - skrzypce 03.06.13, 22:03
                Przepraszam, ale musialem zablokowac wideo - dostalo mi sie od
                corki za publikacje filmu : "tato, skasuj to przeciez tam tyyyle bledow!".
                • mama_dorota Re: Tak gra - skrzypce 03.06.13, 23:13
                  Nie ma sprawy. Trzeba pytać dzieci, czy można je upublicznić. Ja zawsze pytam smile.
                  • kulju Re: Tak gra - skrzypce 04.06.13, 19:37
                    My zdazylismy obejrzec. Adam tez to kiedys gral. Brawa dla coreczki!
                    Magda
    • mamapodziomka Re: Tak gra - Dancla Wariacje na temat Belliniego 28.05.13, 11:14
      I nasz koncert letni, w tym roku bardzo wczesnie. Ala ma 9 lat, gra na skrzypkach od 20 meisiecy, w przyszlym roku w gimnazjum muzycznym smile)) Pod koniec mloda troche sie sypnela, ale i tak maz mowil, ze niewiele, bo koncert byl wyjatkowo pechowy i dzieci sypaly sie jedno po drugim.

Jakosc nagrania jest niestety fatalna, bo tata byl na koncercie z mala, ktora tez bardzo chciala filmowac wink))

youtu.be/k4Um82Qk37Y
      • sylwik30 Re: Tak gra - Dancla Wariacje na temat Belliniego 03.06.13, 16:47
        Miłe dla ucha, a jakość.... cóż - kolejna skrzypaczka wam rośnie smile
        Fajnie jakby w czasie wykonu córka stała bokiem do pianina a przodem do publiczności smile
        • ciapek7 Mamopodziomka 05.06.13, 08:49
          Mamopodziomka, dla mnie bomba !!!
          Myślę sobie, kiedy moja osiągnie ten poziom ...
          Gratuluję smile
        • mamapodziomka Re: Tak gra - Dancla Wariacje na temat Belliniego 11.06.13, 16:25
          Dziekujemy bardzo za wszelkie uwagi i pochwaly smile))

Paluszkiem pani wydaje sie nie przejmowac, wiec tez nie korygujemy wink)) Pewnie przyjdzie na niego czas wink)
          Sylwik, te kosciol rozciaga sie jeszcze bardziej w tamta strone, maz akurat siedzial bardzo po lewo, takze mala stala przodem do srodkowej i prawej nawy. Tylko na filmie wyglada to tak z boku.
          A postepy, no coz, przychodza o wiele szybciej niz nam by sie wydawalo. dopiero co uczyla sie trzymac smyczek i na cienkopisach cwiczylysmy poruszanie nim, a teraz to juz calkiem powazne utworki smile))) Teraz cwiczy menueta Boccheriniego i dalej swoje Harry Pottery i Piratow z Karaibow wink

Bardzo zaluje, ze nie dalam rady jej poslac w tym roku na zadne kursy muzyczne, bo wiekowo zdecydowanie juz pasuje, ale niestety wakacje koncza sie u nas pod koniec lipca, a nie chce jej zwalniac ze szkoly, bo teraz zmienia na gimnazjum (5 klasa). A wszystko co mi sie podobalo w sierpniu niestety. Moze w przyszlym roku nam sie uda, bo chetnie by pojechala.
          • mama_dorota Re: Tak gra - Dancla Wariacje na temat Belliniego 11.06.13, 20:08
            > Paluszkiem pani wydaje sie nie przejmowac, wiec tez nie korygujemy wink)) Pewnie
            > przyjdzie na niego czas wink)

Różnice w podejściu nauczycieli. Doskonały dowód na to, że nie każdy uczy dokładnie tego samego ustawienia. Gosi poprzedni nauczyciel wymagał, aby paluszek stał na smyczku, lekko zgięty. Obecna pani podchodziła do tego dość swobodnie. Zobaczymy co powie najnowsza wink.
    • mama_dorota Re: Tak gra - skrzypce 08.06.13, 15:24
      Małgosia, 11 lat, kilka dni przed egzaminem.
      Etiuda, chyba Fortunatowa, nr 3.

Nie pamiętam kompozytora, bo mamy tylko kserówkę nut, mogłam pomylić, więc kto ją zna, proszę o poprawienie.
      • ciapek7 Re: Tak gra - skrzypce 08.06.13, 15:42
        niezły trening techniki ...
        domyślam się, że kosztowało to Małgosię wielogodzinnych ćwiczeń
        miło się słucha
        • mama_dorota Re: Tak gra - skrzypce 08.06.13, 16:10
          > niezły trening techniki ...
          > domyślam się, że kosztowało to Małgosię wielogodzinnych ćwiczeń

Właśnie nie. Ćwiczy teraz wyjątkowo mało. Średnio pół godziny dziennie.
          • ciapek7 Re: Tak gra - skrzypce 08.06.13, 16:27
            tym bardziej gratuluję mamo_doroto, masz zdolną córkę !
            Ja patrzę na dzieci forum z dużym podziwem, ponieważ moja córka dopiero zaczyna, gra od października 2012 i jak patrzę na starsze stażem, to nie mogę się nadziwić, że można tak się rozwijać i od razu myślę, kiedy i czy moja osiągnie taki poziom ...
            • mama_dorota Re: Tak gra - skrzypce 08.06.13, 17:03
              Wczoraj pierwszy raz od chyba 2 lat miałam okazję podziwiać tych starszych, np. XI-klasistów i to dopiero robi wrażenie. Ich utwory to już wyższa ekwilibrystyka, zresztą nawet dziewczynka z VII klasy, generalnie dobra, ale nie jakoś wybitna grała wg mnie świetnie całkiem trudne utwory. Latają po gryfie, zmieniają pozycje w ekspresowym tempie. Po 4 latach obserwowania nauki córki zupełnie na co innego zwracam uwagę, niż wcześniej, inaczej też słucham.

Nasza obecna pani uczy tylko w I stopniu, nowa także w II, więc teraz częściej będzie okazja podpatrzeć nad czym starsi pracują.

Wczoraj odkryłam coś nowego. Wśród grających 4-klasistek tamtej pani była jedna dziewczynka, którą ostatnio słyszałam w I klasie. Dość mocno była wtedy stremowana, sporo się myliła. Potem była w grupie, o której się mówiło, że nie wiadomo, czy będzie dalej grała na skrzypcach. Byłam ogromnie zdziwiona, że choć grała stosunkowo łatwe utwory np. takie, które Gosia z koleżanką grały rok temu, to grała je całkiem fajnie, ładnym dźwiękiem, słuchało się jej z przyjemnością. Miło się w ten sposób zdziwić smile. Można to było porównać z grą innego dziecka, niby bardziej zaawansowanego, ale słuchało się go tak sobie.
            • sylwik30 Re: Tak gra - skrzypce 08.06.13, 17:26
              Ciapek7 też tak pisałam jak mój syn zaczynał grać. Nieraz wracamy do poprzednich nagrań, wtedy widać tę różnice i rośnie motywacja do kolejnych ćwiczeń.
      • sylwik30 Re: Tak gra - skrzypce 08.06.13, 17:23
        Super zagrane. Skomentowałam. Rzeczywiście widać, że dopracowana.
        • mama_dorota Re: Tak gra - skrzypce 08.06.13, 17:30
          Dziękuję. smile.
    • woyytek Re: Tak gra - skrzypce 09.06.13, 00:35
      No i podsumowanie roku szkolnego w szkole muzycznej.
      Na egzaminie byla niemiecka klasyka czyli
      F.Seitz, koncert skrzypcowy numer 3.

Gra Kamila:
      www.youtube.com/watch?v=hLNJIrdFo6M&feature=youtu.be
      • sylwik30 Re: Tak gra - skrzypce 09.06.13, 16:13
        Pięknie gra. Nie próbowaliście startować do szkoły muzycznej ? Mogła by spróbować iść na przesłuchanie do III klasy
        • woyytek Re: Tak gra - skrzypce 09.06.13, 17:33
          dziekuje,moze od wrzesnia 2014 jak bedzie troche starsza,
          bo do szkoly muzycznej 20km a obecna podstawowka jest 300 metrow
          od domu.
          • xamirek Re: Tak gra - skrzypce 11.06.13, 15:23
            Brawo dla wszystkich dzieciaczków - zawsze z chęcią oglądamy i podziwiamy z córka popisy Waszych pociech. Dzięki forum i dzięki myszce1976 mamy nutki do czardasza.
            Wczoraj w szkole córki była audycja na zakończenie roku szkolnego, pierwszy raz się odważam publikować coś z nagrań małej youtu.be/swDBB9KTcKY
            3 tygodnie temu zmieniła skrzypce na 3/4, wyglądają na razie trochę za duże, ale córcia je uwielbia głównie dlatego że są 3x głośniejsze od połówek.
            • mama_dorota Re: Tak gra - skrzypce 11.06.13, 20:06
              Bardzo fajnie zagrane, gratuluję smile. Czardasz wymaga cierpliwości, tak w wolnej, jak i w szybkiej części.
    • sylwik30 Re: Tak gra - skrzypce 12.06.13, 00:49
      Ładnie zagrane, a jak fajnie oczami przebiera big_grin
      • xamirek Re: Tak gra - skrzypce 12.06.13, 10:49
        Dziękujemy bardzo za dobre słowo i pochwały. Jest jeszcze 1 utwór, który uważam że jest zdecydowanie wart uwagi, a do tego polskiego autora.
        To taniec hiszpański Popławskiego. Nie jest trudny technicznie, ale za to dość trudny muzycznie. Niemniej dzieciaki uwielbiają go grać.

to jest grane jeszcze na połówkach
        youtu.be/050PdpoXTa4
        • mama_dorota Re: Tak gra - skrzypce 12.06.13, 11:10
          Masz rację. Trzeba umieć zagrać go z temperamentem. Fajnie jej wyszło smile.
          Moja córka też grała i bardzo jej się podobał.

Wstawiaj co jeszcze macie. Chętnie obejrzymy.
        • mamapodziomka Re: Tak gra - skrzypce 12.06.13, 14:16
          Bardzo ladnie zagrany smile) Super smile
    • sylwik30 Re: Tak gra - skrzypce 12.06.13, 12:46
      Bardzo ładnie gra, gratuluję wyróżnienia smile
      Ja również chętnie obejrzę więcej nagrań.

Muzyka jest wszędzie, czy ją słyszysz?
      youtu.be/pkJWGvdIQbA
    • mamapodziomka Nuty czardasz Curci i Taniec hiszpanski 12.06.13, 14:22
      Gdyby ktos mial i mogl podeslac nutki do tych dwu utworow, bo wydaja sie poziomem w miare dopasowane, a ladne smile Bylaby jakas odmiana na wakacje, chociaz akurat zbyt duzo grania nie bedzie, bo najpierw oboz, a potem namioty.
    • sylwik30 Re: Tak gra - skrzypce 13.06.13, 00:41
      Moja córcia na popisie. Niestety bez akompaniamentu, gdyż nie zdążyła przećwiczyć z panią.
      Ma trochę problemy z przestawieniem się drugiego paluszka z cis na c, bo za długo grała utworki z wysokim drugim paluszkiem. Miała grać z pamięci, ale na odwagę dostała nuty - efekt oceńcie sami.
      youtu.be/uRjTxZObiPM
      • xamirek Re: Tak gra - skrzypce 13.06.13, 08:23
        Agatka - skupiona, ładnie prowadzi smyczek, nie zmienia tempa - brawo dla małej artystki

mamapoziomka - podaj mail to prześle, a pod namioty skrzypce jak najbardziej, publika większa i bez tego pędzenia w szkole to sama przyjemność.
        • mama_dorota Re: Tak gra - skrzypce 13.06.13, 08:32
          > a pod namioty skrzypce jak najbardziej, p
          > ublika większa i bez tego pędzenia w szkole to sama przyjemność.

Ja już tu pisałam, że moje dzieci brały zawsze instrumenty pod namiot. Sąsiadom się podobało, a najwierniejszym słuchaczem skrzypiec był olbrzymi pies smile.
          • ciapek7 Agnieszka - popisy na koniec I klasy 13.06.13, 13:09
            Posłuchajcie Agnieszkę na zakończenie I klasy OSM:
            www.youtube.com/watch?v=QCUhGsNldmw&feature=youtu.be
            www.youtube.com/watch?v=zAWPYJP1QWw&feature=youtu.be
            www.youtube.com/watch?v=CAN0j63OGn8&feature=youtu.be
            • ciapek7 Re: Agnieszka - popisy na koniec I klasy 13.06.13, 13:12
              brak wprawy , jeszcze raz :

youtu.be/QCUhGsNldmw
              youtu.be/zAWPYJP1QWw
              youtu.be/CAN0j63OGn8
              • mama_dorota Re: Agnieszka - popisy na koniec I klasy 13.06.13, 16:42
                Słodkie są takie grające pierwszaczki. Obejrzałam z przyjemnością smile.

Szkoda tylko, że 2 filmy były ucięte.
                • ciapek7 Re: Agnieszka - popisy na koniec I klasy 13.06.13, 16:52
                  Dziękuję za miłe słowa, filmy przyznaję, ucięłam sama i żałuję, że tak się stało, siadała mi bateria
                  • xamirek Re: Agnieszka - popisy na koniec I klasy 13.06.13, 19:06
                    Bombowe, gratulacje dla pierwszaków i rodziców. Fajnie sie takie krasnale ogląda smile Nagrywaj ile się da, niedługo sama będziesz oglądać z rozrzewnieniem, a następnym razem zabierz zapasową baterie wink

mamapoziomka - wysłane, ale spory plik bo nie zmniejszałam obrazków. No i takie pokreślone już się nam dostały
                    • mamapodziomka Re: Agnieszka - popisy na koniec I klasy 15.06.13, 19:12
                      Dziekuje bardzo!

Pani juz wczoraj zabrala wydruki, zobaczymy czy ktorys z nich wybierze smile)) Bardzo fajne utworki juz graja te nasze dzieci smile)
        • sylwik30 Re: Tak gra - skrzypce 13.06.13, 13:27
          Dziękujemy. Szkoda tylko, że nie miała akompaniamentu. Mogła też zagrać Świstaka, bo łądniej go gra.
          Nie wiem co jest w Piosence Haydn, ale moje dzieci jej nie lubią. Syn męczył się z nią a ze Świstakiem i innymi nie miał problemów.
        • mamapodziomka Re: Tak gra - skrzypce 13.06.13, 14:16
          Wyslij prosze na gazetowy: mamapodziomka@gazeta.pl
          Z gory bardzo dziekuje, ktores na pewno powinny z pania wybrac smile

Chyba rzeczywiscie bedziemy brac skrzypki pod namiot, bo okazalo sie, ze juz w pierwszym tygodniu szkoly sa przesluchania do orkiestr. Nie myslalam, ze tak szybko je zrobia, no, ale trudno wezmiemy skrzypki i bedziemy je trzymac w bagazniku po prostu, nie powinny ani zamoknac ani zniknac niespodziewanie wink)
          • mama_dorota Re: Tak gra - skrzypce 13.06.13, 16:27
            > ale trudno wezmiemy skrzypki i bedziemy je trzymac w bagazn
            > iku po prostu, nie powinny ani zamoknac ani zniknac niespodziewanie wink)

Dokładnie tak. Trzeba jeszcze mieć świadomość, że nie powinny się zbytnio nagrzewać, ale to wystarczy, by na nie słońce nie świeciło godzinami. W futerale będą bezpieczne.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka