26.06.13, 12:19
Witam,
czy ktoś zna może nauczyciela harfy z Rzeszowa lub okolic?
gdzie najbliżej mojego miasta można nauczyć się gry na tym instrumencie?
Pozdrawiam, A.
Obserwuj wątek
    • mama_mak Re: Harfa 26.06.13, 14:27
      Nie wiem, jak jest prywatnie, ale panstwowo ostatnio dowiedzialam sie od znajomej studentki dyrygentury, ze trzeba umiec grac juz na 2 instrumentach, zeby dostac sie na harfe, bo to najtrudniejszy instrument. W Europie jest 330 harfistow i jeszcze mniej harf. Jedna widzialam na wlasne oczy na koncercie, nie podejdziesz, pani stala tak, zeby wszystjie obecne dzieci nawet nie mogly dojrzec, jak to wyglada.
      Mam nadzieje, ze Ci sie uda, dawaj znac, bo to fascynujace!
      • mama_dorota Re: Harfa 26.06.13, 17:58
        U nas w szkole jest nauczyciel harfy i uczy kilkoro dzieci. Jedna dziewczynka jest z moją Gosią w klasie i gdy rok temu zagrała na koncercie zorganizowanym wspólnie całej III klasie, byliśmy pod ogromnym wrażeniem, ale to jest od Rzeszowa naprawdę daleko.
      • pepperann Re: Harfa 26.06.13, 21:32
        Chyba zależy gdzie, bo np. w szkole I stopnia na Wiktorskiej w Warszawie jest klasa harfy i przyjmują małe dzieci, niegrające na niczym.
    • tijgertje Re: Harfa 26.06.13, 20:25
      Pojecia nie mam. Zapytaj w Filharmoni, jak maja swoja harfistke to ta powinna cos wiecej wiedziec. sama jestem ciekawa, nie pamietam, zeby w okolicy gdzies na harfie uczyli. Harfa nadal jest na mojej liscie, w Holandii z nauka nie powinnam miec problemu, ale co za duzo, to niezdrowo wink Po 60-tce moze zaczne wink w szkole muzycznej w sasiednim miescie maja nawet zespol harfowy dla dzieci, dzieciaki graja na prostszych, mniejszych i przede wszystkim lzejszych instrumentach. Powodzenia w poszukiwaniach!
      • only_stereo Re: Harfa 27.06.13, 08:40
        Też znam dziecko, które w podstawówce muzycznej uczyło się grać na harfie.
      • mama_mak Re: Harfa 27.06.13, 08:44
        No to moze jest szansa, skoro dzieci przyjmuja od poczatku ? Ciekawe, dlaczego dorosly stawiaja jakies wymagania, a dziecom, z tego wynika, ze nie ? Moze dlatego, ze dziecko jak gabka i sie nauczy predzej i cheteniej ?

We Francji np trudno jest na niekotre instrumenty poslac prywatnie, np akordeon i saksofon, znajoma znalazla tylko 2 prywatne miejsca na cale miasto, natomiast panstwowo akordeon jest w tym karju popularny od lat. No ale zrozum tu logike...
        • only_stereo Re: Harfa 27.06.13, 18:23
          Nie na temat, ale nie mogłam się powstrzymać - niezłe robótki, mamo_mak smile
          Trochę się musiałaś naplątać przy tej sukni smile
          • agatjap Re: Harfa 27.06.13, 18:40
            Dołączam się -suknia piękna smile Jak i inne robótki... Trzeba mieć talent i cierpliwośćsmile
            • agatjap Re: Harfa 27.06.13, 18:46
              A co do harfy, dziękuję bardzo wszystkim za rady... Jednak chyba będzie problem w moim mieście z harfą. W muzycznych w ogóle nie uczą na tym instrumencie, myślałam może, że ktoś prywatnie lekcji udziela. W internecie też nic nie znalazłam. Popytam jeszcze w filharmonii, bo o tym nie pomyślałamsmile

Jedna harfiarka ma swoją stronę internetową, jest z drugiego końca Polski, ale oferuje naukę przez skypea. Jednak jakoś tego nie za bardzo widzę... sama nie wiem, czy to by było dobre...
            • mama_mak Dziekuje 27.06.13, 18:57
              Only_stereo, agatajap bardzo dziekuje za komplementy ! smile Platac sie nie platalam, ale sie nadziergalam sporo. Bylam dumna, bo malej sie podobalo i z radoscia w niej na koncert poszla (Francuzi sa, wbrew opinii potwornie malo eleganccy !!!)

A cierpliwosc... zalezy od motywacji.

Do talentu sie nie odnosze, bo mi sie nie wydaje zebym go miala, ale skoro tak sadzicie, przez grzecznosc nie zaprzecze wink Pochodze dumna do konca wieczora wink
              • only_stereo Re: Dziekuje 27.06.13, 20:45
                Moja koleżanka udziela lekcji angielskiego przez skype'a.
                Przez telefon byłoby słabo, ale przez skype'a widać przecież ustawienie rąk itp.
                A harfę już masz?
                • agatjap Re: Dziekuje 28.06.13, 15:49
                  Nie, nie mam. Najpierw chciałam się zorientować, czy w ogóle była by możliwość nauki gdzieś w pobliżu...
                  • agatjap Re: Dziekuje 28.06.13, 15:51
                    Podejrzewam, że i z instrumentem łatwo nie będzie, a już na pewno nie tanio

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka