aga7903 27.06.13, 10:50 Córka dostała się do SM 1stopnia na saksofon czego powinniśmy się spodziewać.Zna już nuty bo chodziła 3 lata na flet.Czy jest coś co mogłybyśmy robić w domu aby się lepiej przygotować. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
xamirek Re: saksofon 27.06.13, 11:23 odpocząć, w końcu wakacje na karku i zbierać pozytywnego nastawienia no i oczywiście ładować energie . To tak poważnie, całej reszty się dowie we wrześniu. Odpowiedz Link
tijgertje Re: saksofon 27.06.13, 15:20 na co sie przygotowac? Na halas nie rob zadnych przygotowan, bo niby co? Nauczyciel musi ja nauczyc prawidlowego zadecia, postawy i obslugi instrumentu. Mozecie co najwyzej dalej cwiczyc na flecie i pracowac nad prawidlowym oddechem a poza tym wypoczywac, zebierac sily na nowe wyzwania i cieszyc sie z ciszy Odpowiedz Link
mama_dorota Re: saksofon 27.06.13, 21:47 No i napiszcie trochę więcej o was. Witamy nowych forumowiczów Odpowiedz Link
aga7903 Re: saksofon 28.06.13, 14:30 Jestem nowa na forum ale zaglądałam tu czasami.Córka ma 8 lat i jesteśmy z wielkopolski. Saksofonistów tu mało większości fortepian i skrzypce. Dzięki za odpowiedzi i pozdrowienia dla wszystkich. Odpowiedz Link
mama_dorota Re: saksofon 28.06.13, 14:54 Z saksofonistami u nas podobnie, a to przecież taki fajny instrument. Odpowiedz Link
wika74 Re: saksofon 22.11.13, 11:32 Warto zapisać córkę na naukę gry na saksofonie zanim pójdzie do szkoły aby opanowała podstawy.tutaj możesz znaleźć odpowiedniego nauczyciela i umówić się z nim na lekcjęeduexplorer.pl/wroclaw/nauka-gry-na-saksofonie Odpowiedz Link
grazbed Re: saksofon 23.11.13, 06:58 Moja córka od września chodzi na saksofon do ogniska muzycznego. Jest po 1-szym st opniu SM w klasie fortepianu. O ile na fortepianie grali od razu jakieś utwory to teraz bez przerwy ćwiczy decie .tak ma być? Czy to specyfika instrumentu? Nauczyciela?placówki? Jak to wygląda w szkolach muzycznych? Mam ograniczony kontakt z panią i nie mam okazji zapytać. Ciekawa jestem jak u was Odpowiedz Link
aga7903 Re: saksofon 23.11.13, 15:45 Witam dawno nie pisałam ale śledzę na bieżąco forum.Początki u nas wyglądały tak -pierwsze uczyła się oddychać przeponą -potem grała na ustniku -a teraz gra ćwiczenia z nutami c,g,a,h na saksofonie. Jak na razie Pan jest z jej postępów zadowolony,a córka bardzo lubi lekcje i chętnie ćwiczy w domu.Dziękuje że się Pani odezwała jak pisałam mało tu saksofonistów pozdrawiam Agnieszka. Odpowiedz Link
grazbed Re: saksofon 24.11.13, 06:04 Z nielicznych rozmów z nauczycielka wiem że saksofonistek w ogóle malo jest na ogol to faceci grają. Kwestie zadecia są tu kluczowe. A brak odpowiedniej techniki może zakończyć się omdleniem. Czy mialas z córką takie sytuacje.? Moja córka ma prawie 13 lat dojrzewa i miala juz na lekcji dwa takie stany bliskie omdlenia. Ale zafiksowala się na saksofon i chętnie gra. Być może opanowanie techniki jest przy tym instrumencie na tyle ważne że tak dlugo grają ćwiczenia bez konkretnych utworów. Czy twoja córka ma w 1-szym semestrze jakiś koncert? Pamiętam ze moje dziecię na fortepianie mialo ale teraz na saksie? Jak nie ćwiczy żadnego utworu? Pani zapowiedziala że zagra w kwintecie jej wszystkich uczniów. Tylko co skoro zna same ćwiczenia? Może są tu rodzice bardziej doświadczonych saksofonistów? r Odpowiedz Link
anatewka11 Re: saksofon 25.11.13, 01:13 Witajcie! przepraszam , że tak się wcinam ale jesteśmy blisko tematu, moja córka zdawała na saksofon ale przyjęli ją na klarnet. podobno po klarnecie można bez problemu przerzucić się na saksofon. Na razie nie ma takiej potrzeby- dziecko zachwycone klarnetem. Z tym nauczaniem to chyba zależy od szkoły, programu, nauczyciela. U nas po 2 lekcjach córka poznała 5 nutek i na tych nutach po kolejnych 2 lekcjach pierwszy utworek. takich utworków króciutkich (typu jingle bells) poznała już 15. opanowuje je bardzo szybko, zawsze więcej niż pan zada , gra nie sprawia jej żadnego problemu i w ogóle jestem zbudowana jej postawą i postępami. Myślę, że na utworkach dzieci po prostu chętniej pracują. W środę ma pierwszy popis (razem z klasą saksofonu) i gra dwa utworki, w jednym pan będzie jej akompaniował na fortepianie a w drugim na klarnecie. Córka 2 tygodnie temu skończyła 7 lat. Aha, w naszej małej szkole dziewczyny grają na saksofonach i wychodzi im to super a wygląda jeszcze lepiej Moja córka chciała koniecznie na saksofon bo bardzo jej się podobała taka dziewczyna na koncertach. Nie udało się ale teraz się cieszymy Mogę wam po popisie napisać co grały pierwszaki na saksofonach. Pozdrawiam Odpowiedz Link
mama_dorota Re: saksofon 25.11.13, 08:49 Aga! Nie przejmuj się, że mało jest saksofonistów. Teraz mamy na forum wcale nie mało skrzypków, a 5 lat temu tylko ja miałam w domu skrzypaczkę. Potem doszły kolejne dzieci. Pewnie inni rodzice saksofonistów też nie piszą, bo myślą tak samo, a przecież sprawy, które tu omawiamy są dość uniwersalne dla wszystkich małych muzyków. Odpowiedz Link
aga7903 Re: saksofon 25.11.13, 10:30 Pewnie masz racje teraz każdy taki zabiegany że nie ma na nic czasu. a odnośnie wcześniejszych pytań to nam się omdlenia nie zdarzały ani stany przed, co do koncertów to na razie nie wiem pewnie jeszcze nie skoro gra ćwiczenia a nuty jeszcze nie wszystkie potrafi zadąć.Jak na ranie Pan od instrumentu mówi że jest dobrze więc się nie martwię. Odpowiedz Link
mama_dorota Re: saksofon 25.11.13, 11:57 Zadęcie to na początku w dętych najważniejsza sprawa, bo jak się tego nie wypracuje porządnie, to potem trudno złe nawyki odkręcić. Na skrzypcach dzieci na początku uczą się trzymać smyczek, potem trzymać skrzypce, a potem grać tylko na 4 pustych strunach, czyli tylko 4 dźwięki. I nauczyciele różnią się między sobą w podejściu do tematu. Mój syn na trąbce też dość długo grał tylko kilka dźwięków. Odpowiedz Link
aga7903 Re: saksofon 03.12.13, 09:24 Po kolejnych lekcjach ćwiczymy następne nutki: f,e,c2. Odpowiedz Link
grazbed Re: saksofon 03.12.13, 15:01 Właśnie się okazało, że 13.12 mają zaliczenie 1-szego semestru. Bardzo ciekawe. Dzisiaj mają wybrać z nauczycielką repertuar. Ponoć nieobowiązkowe to zaliczenie ale byłoby wskazane... Odpowiedz Link
grazbed Re: saksofon 14.12.13, 06:18 I pierwsze zaliczenie za nami. Nawet nie spodziewałam się, że pójdzie jej tak dobrze. Zagrała gamę, małe ćwiczonko i dwie proste kolędy. Co prawda były małe problemy z techniką zadęcia ale jak na granie praktycznie od października to naprawdę zagrała nieźle. Czy w innych szkołach początkujący saksofoniści też mają po pierwszym semestrze egzaminy? I przy okazji. Na co nauczyciele instrumentów dętych zwracają uwagę dzieciom, proponują jakieś tricki na technikę dęcia? Córka miała problem z hm...językiem? oddechem? dławieniem się? Pewnie dodatkowo był i stres. Nauczycielka zasugerowała by zjeść w takich momentach kawałek czekolady, napić się soku. Znacie jakieś inne sposoby? Odpowiedz Link
aga7903 Re: saksofon 16.12.13, 10:55 W szkole do której córka chodzi są egzaminy ale,dzieci z pierwszego roku skrzypiec i saksofonu tych egzaminów nie mają Wiem od innych mam skrzypków i nasz nauczyciel powiedział to samo że te dwa instrumenty są bardzo ciężkie i oni w pierwszym roku tych egzaminów mieć nie będą. Odpowiedz Link
aga7903 Re: saksofon 29.06.14, 09:51 No i pierwszy rok za nami. Świadectwo z paskiem odebrane. Odpowiedz Link
aga7903 Re: saksofon 30.06.14, 09:53 dziękujemy i życzymy również innym takich sukcesów. pozdrawiam AGNIESZKA Odpowiedz Link