4nana 15.10.13, 19:37 Jak radzą sobie wasze dzieci z intonacją?Czy od razu grają czysto czy muszą nad tym pracować i w jaki sposób nad tym pracują? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sylwik30 Re: Intonacja 15.10.13, 22:23 Dzieci pracują nad tym. Nie spotkałam się z dzieckiem, które od razu zagrałoby poprawnie. Na początku nauczyciel poprawia, śpiewa. Prosi (przynajmniej w naszym wypadku) by dziecko zaśpiewało dane nutki lub nutkę, a później zagrało. W czasie gry nauczyciel poprawia, mówiąc, wyżej, niżej. po jakimś czasie dzieci wiedzą już, jaki dźwięk ma dana nuta i potrafi ją sam skorygować. Moja córka ma z tym jeszcze problem, ale syn sam już koryguje, choć jak nikt go nie pilnuje, to przemilczy i gra dalej. Odpowiedz Link
mama_dorota Re: Intonacja 16.10.13, 09:50 Ważne jest, aby dziecko miało jasne sygnały od nauczyciela i rodzica, że celem jest m. in. dobra intonacja. Moja córka miała przez pierwsze 2 lata nauczyciela, który nie tolerował fałszów. Miał jakąś tam tolerancję dla nich, ale np. odpytywał dziecko ile było fałszywych nut w zagranym fragmencie. Dziecko dokładnie wiedziało, że fałsze są do poprawy. Przez następne 2 lata pani była zdecydowanie mniej wymagająca i uczennica z klasy mojej córki, która była u niej od początku grała naprawdę niezbyt czysto i bardzo Gosię dziwiło, że pani jej na to pozwala. Ja nie umiem odróżniać fałszów, które nie są grube, przez to mam frajdę z takich wykonań, które muzyka przyprawiają o ból uszu, ale odpytuję dziecko, czy wykonała np. gamę czysto, czy coś jest do poprawy. Jak było nieczysto, to przyznaje się i poprawia. Odpowiedz Link
4nana Re: Intonacja 16.10.13, 17:28 Od nauczyciela dostaje sygnał tylko potem trzeba w domu ćwiczyć a dziecko gra wcześniej tak i w głowie już ma tak zakodowane ja też to wtedy jest trudno poprawić.W ogóle ostatnio dłużej jej się schodzi z ćwiczeniem często nawet ok. godziny a ma jeszcze inne zajęcia chyba dopada nas zmęczenie.A tu jeszcze takie zniechęcające ciągle coś nie tak.Czasem ja mam ochotę to wszystko zostawić . Odpowiedz Link
mama_dorota Re: Intonacja 16.10.13, 18:42 Początki na skrzypcach są naprawdę trudne i można być zniechęconym. Wytrzymajcie, a potem będzie lepiej. W ogóle ten okres od października do grudnia jest trudny dla dzieci, szczególnie tych małych. W niektórych krajach mądrze wymyślono, aby zorganizować dzieciom ferie jesienne. No i z zajęciami dodatkowymi trzeba uważać, żeby nie przedobrzyć. Szkoła muzyczna jest wymagająca i "zazdrosna". Odpowiedz Link