Dodaj do ulubionych

Wakacje i granie

19.07.14, 09:28
Jak mobilizujecie swoje dzieci w wakacje do grania i czy w ogóle w tym czasie coś ćwiczą?Czy mają coś zadane na po wakacjach?Moja 2 tygodnie pełny luz w ogóle nie patrzyła nawet w stronę instrumentu.Teraz trochę gra kupiłam jej nuty z płytą cd i to trochę ćwiczy wakacyjnie.Chciałabym żeby sama miała potrzebę wyjęcia skrzypiec i pograła ale ze świadomością co chce zrobić.
Obserwuj wątek
    • mysiaapysia Re: Wakacje i granie 19.07.14, 12:59
      Po I klasie SM, fortepian. Zadane do samodzielnego rozczytania: Inwencja nr 8 Bacha, Marsz Lutosławskiego i Sonata Haydna. Przez 3 tygodnie codzienne ćwiczenia po około godzinie (mamy pianino u babci na wsi). Na razie rozczytane 2 pierwsze utwory. Przez kolejne 3 tygodnie nie będzie gdzie grać (wczasy nad morzem). Ostatnie 2 tygodnie wakacji w domu będzie grać. Gra chętnie, prawie zawsze rano.
    • mama_dorota Re: Wakacje i granie 23.07.14, 10:23
      Moja córka (po wakacjach to będzie już 6. klasa) rozczytała sonatę i trochę koncertu na początku wakacji, do tego chyba etiudę. Przedwczoraj zwróciła z obozu, w przyszłym tygodniu pólkolonie. Myślę, że ćwiczyć będzie musiała od przyszłego tygodnia i to tak po godzinie dziennie, bo w sierpniu wyjeżdżamy na 2 tygodnie i raczej na instrument nie będzie warunków. Po powrocie pełna mobilizacja, aby grać płynnie i nic więcej. Celowo nie cisnę bardziej, bo w zeszłym roku się przyłożyła i przygotowała Pszczółkę i koncert Accolaya, a potem cały rok poprawiała palce w koncercie.
      • katmack Re: Wakacje i granie 23.07.14, 15:35
        Moja córka będzie w 3 klasie - fortepian - po pierwszej klasie we wrześniu był płacz że wszystko zapomniała bo w zasadzie w wakacje nie grała a że dziecię mam wyjątkowo ambitne to od razu zapowiedziała ze w wakacje będzie grać. Oczywiście w przerwach między wyjazdami. Gra gamy i rozczytuje utwory na nowy semestr ale to jest zupełnie inne granie powoli bez zwykłego pośpiechu. Tak 30-45 min dziennie
      • kocianna Re: Wakacje i granie 28.07.14, 15:22
        U nas granie się właśnie skończyło: flet poszedł do naprawy, bo zaczął chrypieć, okazało się zresztą, że w Warszawie wcale nie jest łatwo znaleźć mistrza, a jak go już znalazłam, to za tydzień "powie ewentualnie, kiedy się spodziewać naprawy". A Młoda zaliczyła salto na rowerze i prawa ręka na temblaku smile
        • mama_dorota Re: Wakacje i granie 28.07.14, 16:30
          Po salcie na rowerze można się cieszyć, że tylko na tym się skończyło. Życzę wam, aby rączka zagoiła się bez śladu.
    • kocianna Re: Wakacje i granie 25.07.14, 09:02
      Skończona 3 klasa, rozczytane etiudki (zadanych chyba z 6, ale prościutkie) i dłuższy utwór, na 3-4 strony. Na widok nagrania innego dziecka, wykonującego ten utwór na youtube, moje orzekło: to gra dziecko chińskiej matki, ja tak grać w życiu nie będę, odczep się.
      • gosc120 Re: Wakacje i granie 25.07.14, 09:15
        Nam nauczyciel nigdy nie pozwala na YouToube ogladac jak graja inne dzieci. Oczywiscie wrecz nakazuje posluchac utworu ale zawsze kaze wybierac znanego pianiste.
        Moja corka tez czasem mowi ja sie tego nigdy nie naucze, czasem walnie w klawiature. Robi wtedy przerwe, a ze zawzieta jest to siada ponownie i okazuje sie, ze to bylo takie proste wink
        Powodzenia.
        • mama_dorota Re: Wakacje i granie 25.07.14, 09:19
          My oglądamy, ale dla mojego dziecka to mało kto gra czysto, więc i tak kończy się na profesjonalnych nagraniach.
        • kocianna Re: Wakacje i granie 25.07.14, 11:43
          A skąd bierzecie profesjonalistów grających utwory szkolne? My oglądamy wystąpienia laureatów konkursów, więc całkiem niezłe na ten wiek, ale nie udało mi się znaleźć znanych artystów wykonujących np. adaptacje na flet Albumu dla dzieci Czajkowskiego...
          • gosc120 Re: Wakacje i granie 25.07.14, 11:48
            hmmm no fakt, moja corka gra takie utwory, ktore w 99% mozna znalezc grane przez dobrych pianistow.
            • mama_dorota Re: Wakacje i granie 25.07.14, 11:56
              gosc120 napisał(a):

> hmmm no fakt, moja corka gra takie utwory, ktore w 99% mozna znalezc grane prze
              > z dobrych pianistow.

W szkołach muzycznych szybko gra się utwory, które profesjonaliści wykonują na poważnych koncertach, tylko od samego instrumentu naprawdę dużo zależy. Skrzypce czy fortepian to instrumenty bardziej solowe, dlatego jest dużo nagrań, ale na trąbkę, która w zasadzie też jest dość solowa nie ma zbyt wielu klasycznych.
          • mama_dorota Re: Wakacje i granie 25.07.14, 11:54
            Nie wszystko udaje się znaleźć, ale na skrzypce lub fortepian na pewno znacznie łatwiej, niż na flet. Jak syn grał na trąbce, to widziałam, jak trudno znaleźć choćby nuty na ten instrument.

Na skrzypce dla uczniów szkół muzycznych są też dedykowane płyty CD.
            www.sklepy24.pl/szukaj/dalga+pl+koncerty+skrzypcowe+dla+dzieci+cz+1+2219
            Kiedyś mi koleżanka poleciła i właśnie ostatnio Gosia grała ostatni z części 1, więc chyba kupię 2. Wiele ze zbioru nr 1 osobiście grała. To tylko koncerty, ale przydawały się podczas jazdy samochodem.
            • anatewka11 Re: Wakacje i granie 27.07.14, 19:29
              Witajcie!
              U nas wakacyjne granie leży i kwiczy wink Syn jest cały lipiec poza domem (aktualnie do końca miesiąca na obozie harcerskim) a córka owszem, była w domu 3 tygodnie ale wtedy klarnet "był w naprawie" . Dostała go dosłownie 2 dni przed wyjazdem nad morze. W sierpniu będzie chodziła na letnie warsztaty instrumentów dętych więc i przed i w trakcie na pewno pogra więć luz. Większe obawy mam jak syn zrobi 4 zupełnie nowe zadane na wakacje utwory...
              Z pozytywów: syn zażyczył sobie, żeby mu przywieźć na obóz harcerski akordeon (są 30 km od domu dlatego to było w ogóle realne) bo on musi zaliczyć punkt na stopień "zaprezentuje w ciekawy sposób swoje hobby" smile Zagrał coś tam, po tej miesięcznej przerwie zabrzmiało tak sobie ale chłopakom się bardzo spodobało i zrobił na nich wrażenie więc był bardzo zadowolony smile
    • aga.taaa Re: Wakacje i granie 06.08.14, 12:21
      A moja córka w ogóle nie ćwiczy - była zaledwie kilka dni w domu - dwa razy usiadła do pianina i ku mojej rozpaczy okazało się, że nie umie czytać nut (po pierwszej klasie PSM...). Więc na 2 tygodnie wspólnych wakacji zabieram nuty i będziemy ćwiczyć teorię a do pianina i skrzypiec usiądzie w ostatni tydzień wakacji. Była to w tym roku moja świadoma decyzja - w szkole ma fortepian osobno suzukowo ciągniemy skrzypce - chciałam, żeby w pełni odpoczęła, ale... Zupełnie nie wiem jak ten problem rozwiązać w przyszłym roku - pianina ze sobą na obozy nie zabierze...
      • mama_dorota Re: Wakacje i granie 06.08.14, 12:26
        Dobrą zasadą na wakacje jest tak wszystko zorganizować, aby dziecko mogło łącznie ćwiczyć przez miesiąc. W ferie tydzień. Im dziecko młodsze, tym przestrzeganie tej zasady jest ważniejsze.
        • aga.taaa Re: Wakacje i granie 06.08.14, 12:40
          To bardzo dużo, ale rozumiem, że tak mówi doświadczenie. Pochylę się nad tym tematem za jakiś czas (niczym Scarlett). To by oznaczało że jeden obóz niemuzyczny (17 dni) w dużej mierze wyczerpuje nam limit i na resztę musimy szukać muzycznych wyjazdów lub na rodzinne zabierać jakiś elektroniczny zastępnik...którego póki co nie mamy...
          • mama_dorota Re: Wakacje i granie 06.08.14, 13:08
            aga.taaa napisała:

> To bardzo dużo, ale rozumiem, że tak mówi doświadczenie.

Tak nam sugerowała bardzo doświadczona nauczycielka, która nie miała "świra", że trzeba grać w wakacje nawet więcej, niż normalnie (bo i tacy bywają) i jednocześnie nie radziła odpuszczać zupełnie. Tak jest z umiarem.

Jak się dobrze policzy, to zazwyczaj trochę się tych dni z możliwością grania uzbiera (na przykład dodając te na początku roku szkolnego, zanim jeszcze zaczną się lekcje). A jak jednak i tak czasu jest za mało, to pograć w te dni, kiedy można 2 razy smile.
            • makoc Re: Wakacje i granie 07.08.14, 11:49
              u nas najpierw 4 tyg. nad morzem pod namiotem, w tym 2 tyg. oboz harcerski. nastepnie 2 tyg. oboz konny. potem 2 tyg. u babci i ostatnie 2 tyg. oboz w gorach. grala na razie troche na obozie harcerskim harcerskie piosenki i chyba tyle tego bedzie w te wakacje.
    • jajko54 Re: Wakacje i granie 22.08.14, 10:15
      mają zadane na wakacje do rozczytania nowe utwory. z powodu wyjazdów nie ćwiczyli przez łącznie 5,5tyg, nie ma tragedii z tego powodu. wręcz mam wrażenie że po dłuższej przerwie grają lepiej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka