slodziak01 10.02.10, 00:04 Czy posyłacie swoje pociechy z 2005 roku do szkolnej zerówki jako pięciolatki czyli od września 2010? I czy jest ktoś kto posyła dziecko do tejże zerówki szkolnej, które nie chodziło do przedszkola ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
iwoniaw Niechodzące do przedszkola bym posłała 10.02.10, 14:38 żeby się oswoiło z pracą i byciem w grupie zanim pójdzie do szkoły. Zwłaszcza, jeśli macie jeszcze zerówkę, bo coraz więcej szkół je likwiduje, więc za rok może się okazać, że masz 6-letnie dziecko, które nie chodziło do przedszkola i możesz je posłać tylko do I klasy - z dziećmi rok starszymi i/lub po przygotowaniu przedszkolnym. Odpowiedz Link Zgłoś
mama2chlopcow Re: Rocznik 2005 a szkolna zerówka 10.02.10, 20:16 mój syn nie chodził do przedszkola i od września jako 5 latek idzie do zerówki przyszkolnej. Odpowiedz Link Zgłoś
kanna Re: Rocznik 2005 a szkolna zerówka 10.02.10, 23:12 takie niechodzace nigdzie dziecko bym posłała do pięciolatków do przedszkola. Inny poziom zaopiekowania, ciszej, spokojniej. Więcej zabawek, często - nie zawsze, oczywiście - lepszy plac zabaw. Chyba, że bym wybrała szkołę prywatna, mniejszą. Moja córka z 2005 zostanie w zerówce przedszkolnej, a potem pójdzie do I klasy jako sześciolatka. W przedszkolu ma swoją pania, 4 posiłki, plac zabaw na który chodzą w zimie, zajęcia dodatkowe i nie musi siedziec w świetlicy po zajęciach, tylko zostaje w swojej grupie, ze swoją panią. Odpowiedz Link Zgłoś
mama2chlopcow Re: Rocznik 2005 a szkolna zerówka 11.02.10, 20:10 u nas problem siedzenia w świetlicy jest rozwiązany ponieważ będę odbierała syna po zajęciach, więc też dlatego idzie do szkoły, ale jeśli miałby do 15-17 siedzieć na świetlicy to pewnie bym się zastanawiała, a tak zaprowadzę go prosto na zajęciach i po nich bezpośrednio zabiorę do domu... Odpowiedz Link Zgłoś
yula Re: Rocznik 2005 a szkolna zerówka 11.02.10, 20:50 Moja córka właśnie skończyła 5 lat i we wrześniu idzie do szkolnej zerówki. gdyby nie było zamieszania rocznikowego to już w tym roku byłaby w zerówce. Ale stwierdziłam że 2 lata różnicy to przesada. W tym roku nie chodzi do przedszkola, poprzednie 2 lata chodziła. Odpowiedz Link Zgłoś
ianna Re: Rocznik 2005 a szkolna zerówka 11.02.10, 23:11 Cześć, Ja zostawiam synka jednak w 5-latkach w przedszkolu a w roku 2011/2012 zobaczymy czy pójdzie do O czy I klasy . Jest z października i jakoś nie wyobrażam sobie, żeby mając ok 100 cm wzrostu był w O szkolnej gdzie na korytarzu spotyka się z takimi co mają już i nawet 116-122 cm )) ( I i II klasa) Odpowiedz Link Zgłoś
nena22 Re: Rocznik 2005 a szkolna zerówka 11.02.10, 23:29 Hmmm ja znam 6 latki ( zerówka ) które teraz mają 126 cm i więcej.. Odpowiedz Link Zgłoś
mama2chlopcow Re: Rocznik 2005 a szkolna zerówka 12.02.10, 08:20 mój syn ma koleżankę 2 lata starszą co jest dokładnie jego wzorstu ma 110cm, myślę że nawet wśród rówieśników dzieci wzrostem będą się bardzo różnić Odpowiedz Link Zgłoś
slodziak01 A czy sią tu Mamy z Piaseczna ?? 13.02.10, 15:09 ... które myślą, żeby dziecko 5 letnie wysłać do szkoły nr 5 ul. Szkolna ? Odpowiedz Link Zgłoś
natkare Re: Rocznik 2005 a zerówka szkolna 19.02.10, 18:01 Moja córka uczęszcza do szkolnej zerówki , praktycznie zapisałam ją 2 dni przed rozpoczęciem wrzesnia 2009 roku. Nie załuje tej decyzji. Tylko , że w szkole u nas jest fajne rozwiązanie ze świetlicą .Jest wyłącznie dla 0 i I klasy.Osobna dla starszych dzieci. Dominika moze uczęszczać na dodatkowe zajęcia , od miesiąca chodzi na dodatkowa muzykę i juz pięknie z pamięci gra na cymbałkach. Teraz od września do zerówki , jako 5 latek dołaczy mój młodszy synek . Już zapisałam jego do pani która uczy córeczkę. Odpowiedz Link Zgłoś
77iwona Re: Rocznik 2005 a zerówka szkolna 26.02.10, 22:15 Mój synek jest z marca 2005 i od dwóch dni zastanawiam się co tu robić. Chodzi mi o to czy kontynuować naukę w przedszkolu w grupie pięciolatków tzw. przygotowanie przedszkolne czy posłać do klasy zero przy szkole, do której będę chciała żeby poszedł jako sześciolatek. Decyzja jest trudna. Panie z sekretariatu namawiają do dzieci z klasy zero mają później pierwszeństwo w naborze do klasy pierwszej. Minusy to zajęcia do 12-13 i następnie świetlica. Nie wiem jeszcze jaką podejmę decyzję. Odpowiedz Link Zgłoś
lila1974 czy szkoła może odmówić zeróki 5 latce? 28.02.10, 14:48 Dziecko z maja 2005. Siostra chce ją zapisać do zerówki w szkole pod domem, a tam twierdzą, że jest za wczesnie. Odpowiedz Link Zgłoś
kilovolt Re: czy szkoła może odmówić zeróki 5 latce? 28.02.10, 15:10 Wg informacji ze szkoły w tej chwili pięciolatków kierują raczej do przedszkoli, w szkolnej zerówce obecnie przede wszystkim przyjmowane są sześciolatki. Zresztą nie wiem czy byłoby to dobrze gdyby taki pięciolatek znalazł się w grupie z samymi sześciolatkami. Poszukaj odpowiedniego przedszkola, tam muszą przyjąć pięciolatka. Odpowiedz Link Zgłoś
mamabasia Re: czy szkoła może odmówić zeróki 5 latce? 28.02.10, 16:08 A zaczęła sie juz rekrutacja w waszym mieście? Dziecko z rocznika 2005 mozna zapisac do szkolnej zerówki. Odpowiedz Link Zgłoś
lila1974 Re: czy szkoła może odmówić zeróki 5 latce? 28.02.10, 22:10 Rekrutacja zaczyna się jutro. Ja mam sześciolatkę, więc problemu nie ma. Siostra chce swoją 5 latkę dać do szkolnej zerówki, bo ją ma za płotem a do przedszkola daleko. Odpowiedz Link Zgłoś
jaque Re: czy szkoła może odmówić zeróki 5 latce? 05.03.10, 19:03 W Warszawie przyjmą 5latka do zerówki bez problemu, jeśli będą wolne miejsca - pierwszeństwo mają 6latki. Myślę, że podobnie jest w innych miastach. Odpowiedz Link Zgłoś
9-x-2 Re: Rocznik 2005 a szkolna zerówka 05.03.10, 18:39 Mam pytanie z innej beczki - może ktoś wie lub ma już odpowiedź na te pytania.... na stronie edukacji w warszawie jest dużo informacji odnośnie rekrutacji 6-latków, natomiast zupełnie nic nie ma nt. rekrutacji 5-latków do zerówek Jakoże zerówek na Mokotowie i Ursynowie w przedszkolach niema, to jednak w przypadku naszych 5-latków nie wchodzi w grę potwierdzenie woli chodzenia do przedszkola. Czyli jak mamy składać podania - poprzez system i zanosić do szkoły? A jeśli zależy wyłącznie na jednej szkole.... a jak nie ta wybrana szkoła to tylko przedszkole nadal wchodzi w grę? Czy jest taka opcja, żeby na 1 miejscu jako placówkę pierwszego wyboru wpisać konkretną szkołę, a jak nie przyjmą, to żeby dziecko poszło jednak do przedszkola (jako placówki drugiego i t.d. wyboru) Nigdzie nie ma odpowiedzi na takie pytanie. Napisałam do biura edukacji, ale nie odpowiadają W internecie natomiast jest wyłącznie info o potwierdzaniu woli w przedszkolu.... Czy ktoś wie coś nt.? Odpowiedz Link Zgłoś
jaque Re: Rocznik 2005 a szkolna zerówka 05.03.10, 19:01 Info z wydziału edukacji: Rocznik 2005 można zapisywać do szkolnych zerówek, ale nie w systemie elektronicznym, tylko bezpośrednio u dyrektora szkoły. Niestety pierwszeństwo ma rocznik 2004, nawet spoza rejonu, dlatego dla dziecka z 2005 może braknąć miejsc. Dlatego dobrze się asekurować i zapisywać jednocześnie do 5latków w przedszkolu - tym, do którego chodziło dziecko, albo do innego. Tu miejsc dla rocznika 2005 na 100% ma wystarczyć - opinia pani z wydz. edukacji. Bo owszem, zerówki w przedszkolach likwidują, ale zerówki w sensie grupy 6latków. Grupy 5latków normalnie zostają. Generalnie w ogóle już nie ma zerówek - są grupy 5 latków w przedszkolach, czasem grupy 6latków w przedszkolach, i oddziały przedszkolne w szkołach. Odpowiedz Link Zgłoś
9-x-2 Re: Rocznik 2005 a szkolna zerówka 05.03.10, 20:35 Dzięki! Czyli jednak składamy również do przedszkola... i do szkoły .... jak nie teraz to pójdzie za rok... Odpowiedz Link Zgłoś
agus8 Re: mozecie mi cos wytlumaczyc? 05.03.10, 20:50 wiekszosc normalnych rodzicow walczy zeby 6 latki chodzily do szkoly i jak juz sie nie uda no trudno taki system, a wy chcecie dac 5 latki do szkoly?!!!!!!!!!! ambicja czy mus? mozecie mi to wytlumaczyc? Odpowiedz Link Zgłoś
jaque Re: mozecie mi cos wytlumaczyc? 05.03.10, 23:11 A wytłumacz mi najpierw co złego w tym, żeby 5latka, która za rok idzie do I klasy, poszła do oddziału przedszkolego w szkole? Co w tym złego widzą NORMALNI rodzice? Tylko błagam, nie pisz o za wysokich kibelkach i umywalkach, i o zabieraniu dzieciństwa Bo bardziej pozbawione dzieciństwa są koleżanki mojej córki ciągane codziennie po przedszkolu na angielski, balet i taniec towarzyski, spędzające weekendy na rozwijających ich wrażliwość wystawach i na poszerzających ich horyzonty zajęciach edukacyjnych. Nie pisz też o tabunach 6klasistów rozdeptujących moją kruszynkę - w wybranej przez nas szkole raczej jej to nie grozi A nawet jeśli to ma już wprawę - poszła do przedszkola w wieku dwóch lat (straszne, co?)- musiała więc uciekac z drogi rozpędzonym 6latkom. Jakoś przeżyła, więc teraz też chyba da radę Odpowiedz Link Zgłoś
9-x-2 Re: mozecie mi cos wytlumaczyc? 06.03.10, 08:02 W Warszawie zerówki zostały przeniesione do szkół. Jeśliby zostały w przedszkolu, wysłałabym córkę do zerówki przedszkolnej. Wszystko zależy od tego, jakie masz przedszkole i jaką szkołę. Szkołę akurat znam - mam tam syna drugoklasistę. Wiem, w której sali dzieci będą przebywały, kto będzie prowadził i t.d. Nie mam obaw co do "prowadzenia dzieci" - sądzę, że jeżeli chodzi o ofertę zajęć i sposób nauczania, to akurat szkolna zerówka da o wiele więcej. (no chyba że masz super wyjątkowe przedszkole i gorszą szkołę - ja mam dość średnie przedszkole) i pozostawienie córki, która już czyta, ma super pamięć do wierszyków, piosenek i bardzo chce do szkoły żeby chodzić razem z bratem chyba mija się z celem. Tym bardziej że program który będzie realizowany dla rocznika 2005 w szkole jest o wiele prostszy niż był wcześniej. Oczywiście, że są obawy, ale to są rzeczy techniczne - łązienka wspólna dla klas 0-3 i stołówka (z tym że zerówka jest w stołówce w czasie, gdy cała szkoła ma lekcje, z więc) - wszystko jednak jest do przeskoczenia. Jeśli mój syn poradził sobie jako 6-latek w zerówce szkolnej, to córka mając 5 lat tym bardziej poradzi - jest o wiele bardziej rozgarnięta Odpowiedz Link Zgłoś
yula Re: mozecie mi cos wytlumaczyc? 06.03.10, 14:12 Ja mam co najmniej dwa powody: W przedszkolu oblężenie i nie ma miejsc, po drugie córka swobodnie czyta i chcę by przed 1-szą klasą zapoznała sie z koleżankami i uspołeczniła sie, po trzecie syn chodzi do tej samej szkoły więc po prostu wygoda, a do tego córka będzie mogła przypilnować go podczas powrotu ze szkoły, więc dla mnie same plusy A siedzenie jej kolejny rok w domu to same minusy. Nie rozumiem jak chodzenie do szkoły, a tym bardziej zerówki ma wpływać na utratę dzieciństwa? W naszej zerówce zajęcia odbywają sie 3-razy po 30 min, resztę czasu dzieci sie bawią. Ja sama poszłam w wieku 6-ciu lat do szkoły i nie odebrałam tego jako utratę dzieciństwa, lubiłam sie uczyć. Jedyne o czym marzę to żeby w szkołach klasy były mniejsze by dać szansę nauczycielom reagować na potrzeby wszystkich uczniów a nie uśredniać/zaniżać poziom jak to ma miejsce w wielkich klasach. Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: mozecie mi cos wytlumaczyc? 06.03.10, 17:24 Dzieci są rózne. Wiekszośc lubi jednak zmiany. Mój dziec zostanie w przedszkolu w zerówce a jako szesciolatek pójdzie do szkoły. Odpowiedz Link Zgłoś
ada828 Re: mozecie mi cos wytlumaczyc? 26.03.10, 22:03 Tak jest u mnie. Dziecko lipiec 2005 zostanie w przedszkolu (bo tak jak w szkolnej zerówce będzie miała program dla 5-latków). Jako 6 - latka pójdzie do I klasy w szkole. Tylko, że ja nie mam wątpliwości co do opieki, ani w przedszkolu, ani w przyszłej szkole. Odpowiedz Link Zgłoś
migunka Re: Rocznik 2005 a szkolna zerówka 07.03.10, 17:05 Moja córka 2005 sierpień idzie do zerówki przyszkolnej. Powodów mam kilka: 1. Już teraz chodzi do zerówki przedszkolnej z pięcio i sześciolatkami. Część z tych dzieci będzie chodziło do zerówki przy szkole. To ich traktuje za rówieśników, woli starsze dzieci. 2. Ma brata 2003 (dwa lata starszy) - obecnie chodzi do tej zerówki przyszkolnej, świetny kontakt z bratem. 3. Zna już wszystkie literki, cyferki, intelektualnie dorównuje dzieciom o rok, dwa lata starszym. 4. Jest bardzo odważna, rezolutna, łatwo nawiązuje kontakt z dziećmi i dorosłymi. 5. Mając 1 roczek poszła do żłobka - z dziećmi więc w grupie jest już od czterech lat. 6. W szkole będzie dużo taniej, za świetlicę która jest tylko dla dzieci zerówkowych płacę 10 zł miesięcznie, w przedszkolu państwowym do którego obecnie chodzi opłata zasadnicza 280zł. 7. Będzie mi łatwiej z dwójką dzieci w tym samym miejscu. 8. Chcę by jako 6 latka poszła do 1 klasy. Gdyby poszła jako 7 latka zafundowałabym jej rocznik szkolny przeładowany 6 latkami (obowiązek szkolny dla rocznika 2006) i 7 latkami (rocznik 2005). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
sandraw Re: Rocznik 2005 a szkolna zerówka 26.03.10, 08:41 mój synek skończył w lutym 5 lat Dajemy go do szkoły, gdzie chodzi córka, integracyjnej, do klasy "0" Jest nam tak wygodniej, bo oboje będą odbierani po 14 ze szkoły, a ggłównie właśnie do tej godziny są tam lekcje. Mały zna literki, choć nie czyta, zna też cyferki. Ma niezły kontakt z kolegami i koleżankami w przedszkolu. Będę dzieciom wykupowała obiadki w szkole- catering. A śniadania dam radę przygotować Nie zaoszczędzam na tym przejściu z przedszkola do szkoły, bo tu będę musiała płacić za obiady jak już pisałam, i za dodatkowy angielski- o ile woóle zbierze się grupa. Ale znam dobrze szkołę, sama działam w radzie rodziców, i wiem że mojemu synkowi będzie tam dobrze. No i zawsze ma starszą "siorę" pod ręką. Dodam że szkoła jest unikalna- 200 dzieci, po 2 klasy w roczniku, szkoła bez barier architektonicznych-jednopoziomowa. Klasa dla zerówki z wielkim dywanem, zabawkami, dostosowanymi ławkami, pani która kroi dzieciom kotleciki na kawałki zeby na pewno zjadły..... Niecierpię tekstów o zabieraniu dzieciństwa. Czy w przedszkolu to dzieciństwo jest inne niż w zerówce? Mój syn często wraca znudzony, mówi ze znowu się bawili. Koleżanka odbiera córkę o 17 codziennie z przedszkola, odprowadza o 7, a wieczorem jadą do szkoły muzycznej na zajećia dla 5-latków... dla mnie to jest zabieranie dzieciństwa. Dzieciństwo to rodzice popołudniami i weekendami oddani dziecku, wypady do lasu na rowerze, budowanie z tatą lego przed dobranocką, wspólne przygotowania do świąt, zapach mazurka, telefony do babci bo daleko... a moim dzieciom tego nie brakuje Odpowiedz Link Zgłoś
9-x-2 Re: Rocznik 2005 a szkolna zerówka 26.03.10, 13:07 Sandro, też tak chciałam, i też chodziło mi o szkołę integracyjną, do której chodzi starsze ddziecko.... ale niestety w Warszawie uniemożliwili zapisanie 5-latka do KONKRETNEJ szkoły - np. na Mokotowie pięciolatki można zapisać tylko do 1 szkoły przy Wałbrzyskiej. System poprzez który można zgłaszać dzxiecko z 2005 rocznika proponuje generalnie przedszkola, oraz tylko kilka szkół z całej Warszawy Odpowiedz Link Zgłoś
jaque Re: Rocznik 2005 a szkolna zerówka 26.03.10, 21:21 Niestety Rozmawiałam z dyrektorką naszej szkoły rejonowej - moze przyjmie moją 5latke w naborze uzupełniającym... Też zależy mi na konkretnej szkole, bo syn idzie tam do I klasy. Pozostaje czekać Odpowiedz Link Zgłoś
ada828 Re: Rocznik 2005 a szkolna zerówka 26.03.10, 22:16 "Nie cierpię tekstów o zabieraniu dzieciństwa. Czy w przedszkolu to dzieciństwo jest inne niż w zerówce? Mój syn często wraca znudzony, mówi ze znowu się bawili. Koleżanka odbiera córkę o 17 codziennie z przedszkola, odprowadza o 7, a wieczorem jadą do szkoły muzycznej na zajęcia dla 5-latków... dla mnie to jest zabieranie dzieciństwa." Zgadzam się. Dlatego też należy podjąć decyzję przede wszystkim mając na uwadze predyspozycje dziecka i znajomość warunków w przedszkolu/szkole. Mamakotula jest w tym względzie bezkompromisowa Odpowiedz Link Zgłoś
magiaslowa Re: Rocznik 2005 a szkolna zerówka 27.03.10, 08:34 byłam w szkole i sekretarka powiedziała że mają tylu 6 latków do zerówki że 5 latków nie przyjmują...w przedszkolach miejsc już nie ma i mam pytanie co z reformą?? Jak mam puścic szesciolatka do 1 klasy bez obowiżkowego przygotowania?? bzdura! Odpowiedz Link Zgłoś
ada828 Re: Rocznik 2005 a szkolna zerówka 27.03.10, 22:19 Wg obecnej reformy, I-klasista nie musi mieć przygotowania "zerówkowego". Powinien wcześniej chodzić do przedszkola (nie koniecznie do "zerówki"). "Zerówki" są dla 5- latków, wg postanowień reformy. Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: Rocznik 2005 a szkolna zerówka 28.03.10, 10:56 Pięciolatki mają w przedszkolach pierwszeństwo. Albo się zagapiłaś z rekrutacja albo ktoś cie w błąd wprowadził. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mama_jasia Składaj szybko podanie do przedszkola. 29.03.10, 20:17 Nie wiem, skąd jesteś, ale może jeszcze zdążysz...... Odpowiedz Link Zgłoś
anka1971 Re: Rocznik 2005 a szkolna zerówka 27.03.10, 11:28 Ja mam też taki dylemat. Córka- styczeń 2005. Tyle, że chcę ją wysłać do zerówki w przyszłym roku- 2011. Nie chodzi do przedszkola. Chciałabym poznać Wasze zdanie na ten temat. Anka Odpowiedz Link Zgłoś
ada828 Re: Rocznik 2005 a szkolna zerówka 27.03.10, 22:30 Jeśli Twoje dziecko nie chodzi do przedszkola, to raczej nie masz wyboru. Jednak trzeba pamiętać, ze w 2012 roku wszystkich 6-latków obejmie obowiązek szkolny, więc Twoja córka, jako 7-latka, pójdzie do I klasy z 6-latkami. Odpowiedz Link Zgłoś
zebra12 Anka 1971 28.03.10, 08:06 To dopiero masakra. Masz córkę ze stycznia i chcesz ją posłać do zerówki za rok? Moja jest w grudnia 2006 i za rok obowiązkowo idzie do zerówki jako pięciolatka. Czyli między moim, a Twoim dzieckiem będzie 2 lata różnicy, a znalazłyby się w tej samej zerówce... Mogę spytać, po co chcesz tak opóźniać dziecko? W każdym razie wg założeń reformy, jeśli Twoje dziecko w tym roku nie pójdzie do zerówki to za rok pójdzie do I klasy bez zerówki, bo będzie sześciolatkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: Anka 1971 28.03.10, 10:57 Popieram. Dwa lata róznicy bedzie jej przeszkadzać może nie w pierwszej klasie ale póxniej. Odpowiedz Link Zgłoś
olamatu Re: Anka 1971 28.03.10, 11:45 Rodzice dzieci z 2005 mają jeszcze wybór. Więc za rok pójdzie do zerówki lub do pierwszej klasy (jeśli będzie po przedszkolu lub będzie miała pozytywną opinię poradni), wedle woli rodziców (przynajmniej teoretycznie). Odpowiedz Link Zgłoś
zebra12 Olamatu 29.03.10, 16:31 Mają wybór jeszcze w tym roku, za rok już nie. A za rok sześciolatki idą do 1 klasy, nie do zerówki. Odpowiedz Link Zgłoś
olamatu Re: Olamatu 29.03.10, 19:45 Tu jest harmonogram: www.forumrodzicow.pl/menu2/projekt-obnizenia-wieku-szkolnego/opis-zmian/ Według niego wyboru nie ma dla dieci od rocznika 2006. Za rok (z kawałkiem) dzieci z 2006 będą miały obowiązkowe wychowanie przedszkolne, a za 2 lata pójdą do 1 klasy. Razem z siedmiolatkami z 2005, które jeszcze do szkoły nie poszły. Odpowiedz Link Zgłoś
olamatu Re: Olamatu 29.03.10, 19:54 Jeszcze link do strony MEN o sześciolatkach: www.6latki.men.gov.pl/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=136&Itemid=177 Odpowiedz Link Zgłoś
honda1998 Re: Rocznik 2005 a szkolna zerówka 30.03.10, 12:49 ja mojego 5 latka wysyłam do "0" szkolnej. Powody: 1) przedszkole nie ma grupy "0" . Jest co prawda kolejna grupa ale nie wiem jaki będzie program nauczania 2) przeszedł pozytywnie testy psychologiczne (emocjonalne i intelektualne) pod kątem podjęcia nauki w szkole 3) sam się "garnie" do nauki i szkoły 4) dwójka dzieci w jednym miejscu. Zdecydowanie ułatwi nam to organizację czasu 5) szkoła jest mała. Klasa "0" i "I" mają oddzielną szatnię i świetlicę pozdrawiam, Eliza mama Bartka i Tomka Odpowiedz Link Zgłoś
natkare Re: Rocznik 2005 a szkolna zerówka 30.03.10, 13:14 Mój 5 latek (marzec 2005) , od wrzesnia pomaszeruje do szkolnej "0". Na szczęście u nas jest i nie zanosi sie aby póki co "O" zlikwidowano . Dołączy do brata i siostry , wtedy V i I klasistów. W tym roku najmłodszy uczęszcza jeszcze do przedszkola , jednak podoba nam się szkoła i organizacja. Mam porównanie córcia chodzi do szkolnej zerówki ,zaczęła jako 6 latka . Nie posłałam jej do I klasy ze względu , że i tak na szybkiego przepisywałam ją z przedszkola do szkoły .Obie jesteśmy bardzo zadowolone). Odpowiedz Link Zgłoś