Dodaj do ulubionych

Ortografia

18.01.12, 11:46
Witam drogie mamy smile

Jak uczycie swoje dzieci ortografii?

Mój syn jest na razie w pierwszej klasie i jest dzieckiem z ryzyka dysleksji (zaburzona jest jedna percepcja - percepcja słuchowa).
Z czytaniem nie ma problemu. Nauczył się czytać metodą sylabową Profesor Jagody Cieszyńskiej, zanim poszedł do szkoły.
Mały coraz częściej zadaje mi pytanie jak powinno się pisać dany wyraz.

Może Wy drogie mamy polecicie mi jeszcze inne gry edukacyjne, tego pokroju: www.adamigo.pl/produkty/gry_edukacyjne/loteryjki/pokaz_50_loteryjki_lotto_ortografia/

Czy któraś z Was korzystała z "Symultanicznych ćwiczeń ortograficznych" Jagody Cieszyńskiej i Marty Korendo?
To typowa metoda „wyglądu wyrazu”. Ciekawa jestem Waszych opinii...
Obserwuj wątek
    • budzik11 Re: Ortografia 18.01.12, 12:06
      Na razie córka nie zetknęła się z problemem ortografii, póki co czytają wyrazy bez dwuznaków czy z "polskimi końcówkami". Planuję kupić taki słownik: www.gandalf.com.pl/b/slownik-ortograficzny-dla-klas-iiii/
    • beatulek Re: Ortografia 18.01.12, 13:15
      W pierwszej klasie to mi dziecko takie błędy robiło, że sama bym ich sobie nie wymyśliła. Teraz (kl. 3) robi bardzo mało błędów. Metoda nauki: czyta codziennie przed snem (no prawie codziennie), czasami lektury : dzieci z Bullerbyn, Baśnie Andersena itp a czasami "głupie" gazetki typu H2O, Konie, Świerszczyk i to co jej tam kupię. Ortografia przez czytanie utrwala się sama. Ale - ciekawostka po zebraniu w kl 3. Otóż nauczycielka powiedziała, ze w czasach gdy właściwie nie pisze się ręcznie a jedynie na komputerze szkoła podstawowa nie ma już obowiązku uczenia ortografii sad. Pytała rodziców czy chcemy aby dzieci miały dyktanda czy zostawiamy temat. Bo jak się jakieś dyktando zapowiada w klasie to od razu połowa klasy przynosi zaświadczenia z poradni na dys...coś tam.
      • morekac Re: Ortografia 18.01.12, 13:37
        Wybacz, ale dyslektyka nie nauczy się orografii poprzez czytanie. W każdym razie to jest dosyć trudne i bardzo pracochłonne, chociaż być może niektórym się udaje. wink

Otóż nauczycielka powiedziała, ze w czasach gdy właściwie n
        > ie pisze się ręcznie a jedynie na komputerze szkoła podstawowa nie ma już obowi
        > ązku uczenia ortografii sad.
        To wam głupoty nauczycielka gada. A zaświadczenia o dysleksji nie załatwi się w tydzień. Nie da rady, w tym terminie to można się umówić na badanie w poradni prywatnej, w państwowej trwa to trochę dłużej.
        Obawiam się zatem, że nieco zmyślasz.
    • morekac Re: Ortografia 18.01.12, 13:46
      Napiszę tak: każda metoda dozwolona, byle skuteczna. I niestety, może to trochę potrwać, zanim dziecko przestanie pisać wyraz 'róże' w kilku wariantach. Możecie grać, możecie uczyć się zasad pisowni i wyjątków, możecie korzystać z programów komputerowych, możecie czytać, możecie układać absurdalne opowieści z dowolnymi wyrazami np. z "ó" - do tej pory pamiętam, jak dziecko ułożyło opowieść zaczynająca się od słów: "Chórzystka Róża córka górnika Józefa..." A przede wszystkim niech dziecko sprawdza to, co napisało.
      • iin-ess Re: Ortografia 18.01.12, 15:37
        my mamy grę "ortograficzna bitwa"
    • lenka_13 Re: Ortografia 18.01.12, 18:00
      u mnie już przy drugim (mam tylko 2) świetnie zdają egzamin
      PUSY

I tak jak Marekac napisał dyslektyk nie nauczy się ortografii przez czytanie sad
      Mój syn (14-lat) książki łyka (obecnie czyta Lolitę Nobokova) , ortografię systematycznie ćwiczymy (np. z Ortograffiti) i efekt jest marny , co i tak mu nie przeszkadza przynosić świadectwa z paskiem. Z poradni dopiero w gimnazjum dostał zaświadczenie , o dysgrafii i dysortografi.
    • mamusia1999 Re: Ortografia 18.01.12, 19:28
      mam tez syna z ryzykiem dysleksji, obecnie 7,10, druga klasa - proste opoznienie mowy na tle niedoborow uwagi i koncetracji do ubieglego roku, glownie w kanale sluchowym

testowany w szkole tez wpadal do grupy ryzyka, ale czyta odjazdowo, pisal i pisze ponadprzecietnie od poczatku, wiec sie na zadne reedukacje "nie zalapal".
      wiec po pierwsze wyluzowac: nie kazde ryzyko sie potwierdza.

u nas jeszcze w 2 klasie dyktanda sie "cwiczy" przed ich napisaniem. tzn. trenowane sa slowa i teksty z nich, a potem dyktowany jest nieco inny tekst z niemalze tymi samymi slowami. i mojemu Mlodemu to wystarcza, zeby pisac te dyktanda bezblednie. zreszta z mowa tez ruszyl odkad czyta. wiec najwidoczniiej kanal wzrokowy moze wyrownac sluchowy.

nasz logopeda na pogadance dla ogolu pacjnetow mowil tak: niem. slowo "Vater" dziecko po ukonczeniu 1kl. moze pisac jako "Ftr" i to jest na 100% w normie. wiec nie nalezy sie przerazac ortografia pierwszakow.

• mamamiwi Re: Ortografia 19.01.12, 14:17
        Dziękuję serdecznie za wszystkie wskazówki smile
        • 1borgia Re: Ortografia 19.01.12, 14:20
          a lubisz swojego malca, czy nie?smile
          bo ze dziecko wlasne kochasz to wie kazda matka a nawet ojciec
          borgia
          • mamamiwi Re: Ortografia 21.01.12, 16:55
            a lubisz swojego malca, czy nie?smile
            bo ze dziecko wlasne kochasz to wie kazda matka a nawet ojciec

To pytanie do mnie?
            Jeżeli tak to odpowiem: i kocham i lubię.
            Mały jest świetny i nie zamieniłabym go na żaden inny egzemplarz smile
            A co to ma do rzeczy?
    • kozauwoza Re: Ortografia 21.01.12, 19:22
      mamamiwi napisała:

> Witam drogie mamy smile
      >
      > Jak uczycie swoje dzieci ortografii?

Moje dziecko uczy sie sporo w szkole. Nauczycielka robi im takie "lekcje ortograficzne", ma fajne metody, np wypisuje kilka wyrazów i potem wyciera i powtarzają, układaja rymowanki, maja konkursy np. kto powie lub napisze na tablicy więcej wyrazów z "ó", maja słowniczki, które sukcesywnie uzupełniają itd. Moja córka naprawde sporo sie nauczyła z tej ortografii. To taki "konik" nauczycielki chyba smile
    • formelka1 Re: Ortografia 21.01.12, 19:54
      My zaprenumerowaliśmy miesięcznik Ortofanek ortofanek.edu.pl i uzupełniamy go, dodatkowo gra Bitwa ortoraficzna

pzdr,
      fj
      • pindolek12345 Re: Ortografia 24.01.12, 12:15
        Ja zakupiłam w tej księgarni fajne książeczki do nauki ortografii są tanie i naprawdę fajne. Oto link:
        www.mentis.pl/index.php?s=40401
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka