25.07.12, 20:53
Mam kilka pytań do Lepiej Zorientowanych Rodziców:
1. czy kupując podręczniki kupujecie od razu atlasy dla dzieci (np. polecane przez wydawnictwa) czy czekacie na polecenie nauczyciela?
wyjaśniam: moje dziecko poprosiło mnie o atlas przyrody i nie wiem co mu kupić. Nauczycielka nic nie poleca a ja mam ochotę zaspokoić ciekawość dobrym atlasem.
2. jakie sprawdzone atlasy przyrody, geograficzne i historyczne polecacie?
Jeśli można proszę o rozbicie odpowiedzi na wystarczające dla SP i do gimnazjum (poziom przedmiotu rozszerzony).
Z góry dziękuję za uwagi o męczeniu dzieci książkami w wakacje ;P
Obserwuj wątek
    • pasik Re: Atlasy 25.07.12, 22:01
      tititu napisała:

> Mam kilka pytań do Lepiej Zorientowanych Rodziców:
      > 1. czy kupując podręczniki kupujecie od razu atlasy dla dzieci (np. polecane pr
      > zez wydawnictwa) czy czekacie na polecenie nauczyciela?
      > wyjaśniam: moje dziecko poprosiło mnie o atlas przyrody i nie wiem co mu kupić.

żadnego atlasu z polecenia nauczyciela nie kupowałam..

sama z siebie. dzieci maja wiele książek
      jak to zrobić- wynalazki, technika, sztuka, budownictwo, architektura, atlasy językowe itp
      > Nauczycielka nic nie poleca a ja mam ochotę zaspokoić ciekawość dobrym atlasem
      > .
      > 2. jakie sprawdzone atlasy przyrody, geograficzne i historyczne polecacie?
      > Jeśli można proszę o rozbicie odpowiedzi na wystarczające dla SP i do gimnazjum
      > (poziom przedmiotu rozszerzony).
      > Z góry dziękuję za uwagi o męczeniu dzieci książkami w wakacje ;P

szczegółowe...jutro zobaczę, ale tez przyjrzę się wątkowi bo od pół roku szukam czegoś porządnego, nie wielkiego tomiska- z aktualnymi informacjami.
      Syn korzystał z map Pascala, ale oni się wycofali z map.Odwiedziłam kilka profesjonalnych sklepów z mapami- ale żeby mnie coś urzekło..nic.
      • tymianek21 Re: Atlasy 26.07.12, 08:25
        Koniecznie zapytaj o to na forum Książki dla dzieci i młodzieży- było tam już kilka takich wątków np.
        forum.gazeta.pl/forum/w,16375,132167742,,atlas_encyklopedia_zwierzat.html?v=2
        • tititu Re: Atlasy 26.07.12, 18:25
          Oczywiście mogę zadać to pytanie.
          Stare wątki przeczytałam i nie znalazłam w nich odpowiedzi.
          Jutro, jak mi się uda, oglądnę atlasy geograficzne dla liceum. Jak nie ma nic ciekawego na niższym poziomie, to może warto kupić na wyrost?
          • iwek33 Re: Atlasy 26.07.12, 20:43
            Tak, u nas na liście wraz z podręcznikami były wypisane konkretne atlasy ( bo są atlasy różnych wydawnictw) a np nauczyciel przyrody wykorzystuje na lekcjach atlas innego wydawnictwa niz podręczniki, to samo na historii, dlatego już w czerwcu z listą podręczników są również wypisane konkretne atlasy.
            • andaba Re: Atlasy 26.07.12, 20:54
              Z reguły na początku roku szkolnego nauczyciej mówi, jakie atlasy są wymagane, o ile są.
              Nie wychylam sie przed orkiestrę, bo bywa tak, ze nauczyciel woli atlas inny niż polecany przez wydawcę podręcznika.
            • tititu Re: Atlasy 27.07.12, 15:24
              Iwek jeśli znajdziesz chwilkę to napisz proszę które atlasy polecają nauczyciele dziecka. Przejrzę sobie w sklepie.
              Nie chcę wychylać się. Chcę zrobić prezent dziecku, które mi się wychyla z wiedzą a ja nie jestem na tyle zaawansowana w temacie, żeby odpowiadać na pytania.
              Więc jak kupię książkę to dziecko sobie poczyta co je interesuje, mnie da spokój. A jak znajdę czas to i ja się dokształcę.
              Nie mam złych zamiarów.
              Jak ma się dziecko kochające roczniki statystyczne to co zrobić? Do komórki zamknąć?
              • canuck_eh Re: Atlasy 27.07.12, 17:04
                Jezeli dziecko sie wyrywa przed orkiestre bo chce sobie poczytac i zglebic wiedze to na Twoim miejscu poszukalabym atlasow czy encyklopedii nie tych polecanych do ksiazek.Moze byc nawet na wyrost odrobine.Jak dziecko mlodsze to zwrocilabym uwage czy sa fajne kolorowe zdjecia - one przemawiaja do wyobrazni.
                W necie tez jest sporo tego typu informacji i zachecalabym dziecko do korzystania i z tego.Konkretami nie rzuce bo nie mam pojecia co jest na rynku polskim.
                A co do tekstu meczenia dziecka ksiazkami w wakacje.No coz najwieksza kara dla mojej corki byloby wyniesienie jej zestawu ksiazek z pokoju.wink
                • iwek33 Re: Atlasy 27.07.12, 21:02
                  Zgadzam się z poprzedniczką. Atlasy polecane przez nauczycieli to jedno- są to pozycje, które potrzebne są na lekcjach do zrealizowania konkretnych tematów na lekcjach. Oczywiście mogę podać, które akurat miał syn ( jak wrócę z wakacji, bo akurat przebywam poza domem) ale jeśli chcesz kupić atlas, bo dziecko jest tym bardzo zainteresowane to poszukaj takiego, jak poleca poprzedniczka, z fajnymi zdjęciami itp
              • morekac Re: Atlasy 09.08.12, 17:58
                Problem z atlasami polega na tym, że są przystosowane do jakiegoś konkretnego programu - czy to podstawówki, czy to gimnazjum czy liceum. Kup po prostu dobry atlas historyczny/geograficzny/przyrodniczy, nie adresowany do uczniów. Będzie chyba ciekawsze.

> Jak ma się dziecko kochające roczniki statystyczne to co zrobić? Do komórki zam
                > knąć?
                GUS ma swoją stronę w internecie - ze statystykami... wink
            • amoreska Re: Atlasy 09.08.12, 19:40
              U nas jest dokładnie tak samo - wraz listą podręczników wypisano konkretne atlasy.
    • ga_ga_aga Re: Atlasy 09.08.12, 15:17
      U mnie nauczyciele nigdy nie polecali żadnych atlasów (bo książki takie drogie), pierwsze atlasy kupiłam dlatego, ze były reklamy w środku podręczników. Podczas rozmowy z bukinistą okazało się, że nawet jedno wydawnictwo potrafi mieć dwa różne atlasy opracowane dla tego samego etapu edukacyjnego (treść i forma naprawdę się nie dublują - sprawdziłam). Teraz mam już mnóstwo atlasów, trudno byłoby zarekomendować jeden najlepszy, skoro różnią się treścią. Na początek najlepsze będą te, o których się mówi "zgodne z podstawą programową" - bo najbardziej kompatybilne z tym, co w szkole, później można wyjść poza podstawę i jest w czym wybierać!

Jeśli dziecko naprawdę zainteresowane, idźcie do księgarni i niech bukinista dziecku zaprezentuje - jak traficie na takiego, który od lat sprzedaje podręczniki, to będzie potrafił powiedzieć, co mu schodzi (czyli co polecają nauczyciele w okolicznych szkołach) i co jego zdaniem jest wartościowe.
    • wuwujama Re: Atlasy 09.08.12, 20:02
      Do szkoly kupilam te, ktore byly na liscie razem z podrecznikami (do 4 klasy). W domu od ok pol roku mam Atlas geograficzny wyd. Nowa Era, Atlas przyrodniczy wyd. Operon i Atlas historyczny wyd. WSiP (chcialam troche sama poduczyc corke bo ma mala wiedze hist a duza juz jest i troche powinna wiedziec moim zdaniem). Poszlam do ksiegarni, poogladalam i te najbardziej mi sie spodobaly.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka