bramanka
12.12.12, 09:43
no powiedzcie, o co chodzi?
dzieci na poczatku edukacji prezentuja mniej wiecej rowny poziom mentalny, to czemu polskie dzieci przez tyle lat robia takie bzdety i latwizny z matematyki w porownaniu z reszta swiata? wiele osob sie skarzy, ze dzieci sie na matematyce nudza, chyba nie spotkalam w klasach I-III dziecka, ktore mialoby problemy z podstawa progmaowa, chyba ze ma jakies ciezkie dysfunkcje czy inne ograniczenia. problem zaczyna sie/lub moze zacza od klasy IV, kiedy przedmiot jest wyodrebiony, i po latach okazuje sie, ze wymga zastanowienia sie i nauki- i jest to dla wielu dzieci wyjatkowo zniechecajace!
moja siostrzenica w US robila jako 5 latek material jak nasze dzieci w II klasie- i sobie radzila!
siostrzenica mojego meza w singapurze- w 2 klasie (jako 6 latek) dzielila, mnozyla, znala algorytn dodawania pisemnego, odejmowania etc. I t wszystko wyuczone w szkole, ale.... uwaga........ uwielbialy, robily sobie w wolnym czase zadania, ktore pisaly same zamiast rysowac ksiezniczki.... dziewczynki nie znaja sie, ulatwie sprawe. podobnie w szkole w UK- material znacznei szerszy.
Polacy wypadaja fatalnie w testach z matematyki, nie mamy tutak ZADNY sukcesow.
tutaj link to omowienia badabia matematycznego (w tekscie link do badania), ktory to, nie po raz pierwszy, potwierdza.
blog.2edu.pl/2012/12/gdzie-jest-edukacja-matematyczna-w.html#more
a tutaj podaje przeklady rodzajów zadanek ze strony matematycznej, ktora czasami z prawdziwa przyjemnoscia, robi moja mloda 2 klasistka (7 latka, zaczela jako 6 latka, wiec jest to strona dostosowana wiekowo do niej, nie dla 8 latków w polskiej szkole w klasie II )
+ uporzadkuj ulamki od najmniejszego do najwiekszego
+zidentyfikuj ułamni na obrazkach
+73- 17+
+elementy statystyki
+dodawanie i odejmowanie liczb trzycyfrowych
+czytanei diagramów i grafów
+mnozenie i dzielenie (nie pamieciowe, tylko w zadaniech, nikt juz sie tabliczki mnozenia nie uczy na pamiec)
+zadania z tekstem
itp
źródło: www.ixl.com/
Im dalej, tym gorzej. w kolejnych klasach robi sie, jakby, coraz mniej, i roznica sie staje coraz wieksza. To jest podstwa programowa- a nie zadania dla "zdolnych"- moj piatoklasista twierdzi, ze zadania sa jak z kangura- ale on tez je uwielbia.
Dlaczego tak mało wymaga sie od dzeici z matematyki? dlaczego edukacja matematyczna jest tak niekreatywna i nudna?
dlaczego wszedzie jest inaczej?
WTF???????
PS Tak, douczam dzieci z matematyki. Np na podstwie tej i innych stronek. Nie po to, zeby blyszczały- tylko zeby normalne byly. Inaczej- wg mnie- to powazne zaniedbanie ze strony rodzicow.