Dodaj do ulubionych

Dzień Nauczyciela - wolne od zajęć

08.10.13, 11:58
Jestem ciekawa, czy w Wasze pociechy mają w tym dniu zajęcia, czy też, jak w szkole mojej córki nauczyciele mają kolejny dodatkowy dzień wolny od pracy? Zaznaczam, że ten dzień nie jest dniem wolnym ogłoszonym przez dyrektora jako ten z dodatkowych.
kaguz
Obserwuj wątek
    • julka-4 Re: Dzień Nauczyciela - wolne od zajęć 08.10.13, 12:03
      Jest to dzień wolny od zajęć dydaktycznych.Świetlica czynna normalnie.
    • kanna Re: Dzień Nauczyciela - wolne od zajęć 08.10.13, 12:12
      Dzień wolny od zajęć dydaktycznych - ja pracuje w szeroko pojętej oświacie, 14 mam BYĆ w pracy, będzie Rada Pedagogiczna, pacjentów nie muszę przyjmować. Durne uncertain
      • kaguz Re: Dzień Nauczyciela - wolne od zajęć 08.10.13, 12:25
        Nie ubliżając Ci, ale chyba faktycznie pracujesz w "szeroko pojętej oświacie", skoro uczniów nazywasz "pacjentami" i oburzona jesteś, że w każdy, jak inny poniedziałek, musisz przyjść do pracy smile
        • kanna Re: Dzień Nauczyciela - wolne od zajęć 08.10.13, 12:42
          he, he.. durne jest, że mam nie przyjmować pacjentów, i siedzieć bezproduktywnie w pracy smile jak przychodzę, to mogę popracować, nie? szczególnie, że terminy oczekiwania długie.
          Nie pracuję z dzieciakami, a mimo oficjalnego przyzwolenio-nakazu i tak większość osób w pracy u mnie zapisuje na 14 X pacjentów. Ja też smile
    • ewa_mama_jasia Re: Dzień Nauczyciela - wolne od zajęć 08.10.13, 12:15
      Rano apel, potem zajęcia z wychowawcami do 12.30, potem obiad i świetlica. Fakt, ze skrócona, do 16.45 (zawsze do 17.30).
    • mama-ola Re: Dzień Nauczyciela - wolne od zajęć 08.10.13, 12:29
      U mojego syna nie ma lekcji, jest świetlica, jest obiad.
    • jagabaga92 Re: Dzień Nauczyciela - wolne od zajęć 08.10.13, 12:41
      Gdy tak czytam o obiadach, i świetlicy w szkołach waszych dzieci w Dniu Nauczyciela, to mnie krewa zalewa, bo u mojego to dzień wolny i już. A ty, rodzicu, rób sobie w tym dniu co chcesz - my w każdym razie opieki twojemu dziecku nie zapewniamy. Informuje o tym wielki baner na murze szkoły nad drzwiami wejściowymiuncertain.
      • asia_i_p Re: Dzień Nauczyciela - wolne od zajęć 08.10.13, 17:24
        Powinni was najpierw spytać o zdanie - czy potrzebujecie zajęć opiekuńczych. My pytaliśmy nawet rodziców licealistów ku ich ogromnej radości (byli przekonani, że żartuję i nie wiem, czy nawet za drugim razem ich przekonałam, że mówię serio).
    • majarzeszow Re: Dzień Nauczyciela - wolne od zajęć 08.10.13, 12:50
      U nas zajecia w świetlicy, obiad normalnie w stołówce. Tylko zajęć dydaktycznych nie ma.
    • babsee Re: Dzień Nauczyciela - wolne od zajęć 08.10.13, 13:05
      Dwa lata temu- wolne, szkola zamknieta, rodzice zrobili zadyme. Rok temu-zajęc nie bylo, ale byla świetlica i obiad.Zadyma.W tym roku w ramach zajęc dzieciaki idą do muzeum, kina itp.i szafa gra.
    • monikaa13 Re: Dzień Nauczyciela - wolne od zajęć 08.10.13, 13:05
      U nas idą do szkoły ale co będzie jeszcze nie wiem. Zmienione są natomiast godziny, nie idą tak jak co tydzień na 8 tylko później więc tak się domyślam, że pewnie jakiś apel będzie i nie wiem czy tylko, czy coś jeszcze.
    • renata28 Re: Dzień Nauczyciela - wolne od zajęć 08.10.13, 13:23
      Normalny dzień pracy. Dlaczego miałoby być wolne?
    • slonko1335 Re: Dzień Nauczyciela - wolne od zajęć 08.10.13, 13:24
      Wolne od zajęć dydaktycznych, świetlica czynna, obiadu nie ma.
    • jagoda2 Re: normalny dzień pracy 08.10.13, 13:57
      W szkole mojej córki normalny dzień pracy, żadnego wolnego, żadnych obchodów, akademii itp. Tak jest od zawsze. Szkoła prywatna.
    • dorotakatarzyna Re: Dzień Nauczyciela - wolne od zajęć 08.10.13, 13:59
      Troje dzieci w różnych szkołach - wszystkie w tym dniu idą do kina.
    • joanna_poz Re: Dzień Nauczyciela - wolne od zajęć 08.10.13, 14:03
      wolne, idą tylko te co potrzebują opieki w swietlicy i obiadu.
    • solaris31 Re: Dzień Nauczyciela - wolne od zajęć 08.10.13, 14:06
      dzień wolny od zajęć dydaktycznych nie oznacza wolnego dla nauczycieli.

szkoła, która jest zamknięta w tym dniu łamie prawo.

ja mam apel, akademię i poczęstunek. dla dzieci otwarta świetlica, normalnie, do 16 jak codziennie.
      • babsee Re: Dzień Nauczyciela - wolne od zajęć 08.10.13, 14:16
        Dlaczego łamie prawo?zgodnie z ustawa, dyrektor ma 4 dni w roku szkolnym kiedy może ustanowic dzien wolny od zajęć.
        • iwoniaw Proszę bardzo, tu już podawałam linki: 08.10.13, 14:20
          forum.gazeta.pl/forum/w,46,146242720,146244764,Zaraz_tam_dym_.html
          Wolne od zajęć dydaktycznych nie oznacza zamknięcia szkoły na głucho.
        • asia_i_p Re: Dzień Nauczyciela - wolne od zajęć 08.10.13, 17:26
          Od zajęć dydaktycznych. Niepełnoletnim, nawet siedemnastolatkom, na wniosek rodziców musi zapewnić zajęcia opiekuńcze.
        • damakama Babsee 08.10.13, 19:13
          dni wolne = wolne od zajęć dydaktycznych, a nie wolne dla nauczycieli - lekcji nie mają uczniowie, nauczyciele są w pracy
      • iwoniaw Tak właśnie - zamknięcie szkoły jest nielegalne 08.10.13, 14:17
        szkoła ma obowiązek poinformowania rodziców o możliwości przebywania dziecka w tym dniu w świetlicy (czy uczestniczenia w innej formie zajęć zorganizowanych), brak zajęć dydaktycznych w żadnym wypadku nie oznacza zamknięcia szkoły i braku opieki dla uczniów.
    • mid.week Re: Dzień Nauczyciela - wolne od zajęć 08.10.13, 14:33
      Mają jakieś skrócone lekcje a zajęcia rozpoczyna msza w kościele (łaskawie dopisali na obwieszczeniu, że dla chętnych). Zapewne w intencji poległych na lekcjach nauczycieli. Szkoła państwowa....
    • di_kormia Re: Dzień Nauczyciela - wolne od zajęć 08.10.13, 17:20
      wolne, świetlica czynna, obiady nie wiem.
      najpierw sie oburzylam, potem przyszła refleksja: dzieci juz zmeczone (prawie 6 tygodni nauki big_grin ) , zostaną w domu same pośpią, poczytają, pograją- ogólnie robi się z weekendem 3 dni- mozna troszkę odpocząc.
    • wuwujama Ktore dni macie wolne w tym roku szkolnym? 08.10.13, 18:16
      Czytam, ze w wielu szkolach dzien nauczyciela jest wolny z puli dyrektora i tak sie zastanawiam, ktore dni macie wolne z tej puli w tym roku szkolnym? U nas brakuje dni, zeby wszystko obdzielic, dni jest 6 w podstwowce na caly rok. W Dzien Nauczyciela mamy normalne lekcje.
      • damakama Re: Ktore dni macie wolne w tym roku szkolnym? 08.10.13, 19:10
        U mnie w szkole (gimnazjum + liceum) nie ma zajęć dydaktycznych, ale każdy uczeń ma prawo w tym dniu przyjść do szkoły (zresztą wiele z zajęć dodatkowych - kółek, projektów, fakultetów odbędzie się w tym dniu jak zwykle). Nauczyciele są w pracy w swoich normalnych godzinach pracy - tak jest ZAWSZE, gdy młodzież ma wolne z należnej puli dni wolnych. Akurat w naszym zespole tymi dniami są tylko dni najtrudniejsze organizacyjnie do przeprowadzenia normalnych lekcji, czyli 3 dzień egzaminu gimnazjalnego (wolne dla gimnazjalistów) i dzień matury z j. angielskiego (wolne dla licealistów). Poza tym nie mamy żadnego wolnego dnia - i po raz kolejny - jest tak na wniosek nauczycieli! Dlatego szlag mnie trafia, gdy słyszę narzekania, że tyle dodatkowego wolnego mamy! Na szczęście nie w każdej szkole!
      • kaguz Re: Ktore dni macie wolne w tym roku szkolnym? 08.10.13, 19:15
        2,3 stycznia 2014, 1 kwietnia 2014r, 2 maja 2014r, 23 maja 2014r, 20 czerwca 2014r. Tak jak napisałam w pierwszym poście, dzień nauczyciela nie jest jednym z nich.
        • wuwujama Re: Ktore dni macie wolne w tym roku szkolnym? 09.10.13, 12:45
          Nasza szkola to zespol szkol, podstawowka i gimnazjum, wolne jest 1 kwietnia - spr szostoklasisty, 23, 24, 25 kwiecien - egzaminy gimnazjalne, 2 maja, 20 czerwiec - czw po BC.
    • zana781 Re: Dzień Nauczyciela - wolne od zajęć 08.10.13, 19:14
      Na pierwszym zebraniu z nauczycielka dostalismy rozpiske DNI USTATOWO WOLNE i tak jak byk na pierwszym miejscu 14.10.2013 Dzien Edukacji Narodowej, wiec jak to jest, widzimisie szkoly czy faktycznie dzien ustawowo wolny?
      • freemarcin899 Re: Dzień Nauczyciela - wolne od zajęć 08.10.13, 19:48
        Zgodnie z Kartą Nauczyciela 14. października jest dniem wolnym od zajęć dydaktycznych. Zajęcia opiekuńcze muszą być jednak zorganizowane dla chętnych uczniów.
        • freemarcin899 Re: Dzień Nauczyciela - wolne od zajęć 08.10.13, 19:49
          Oznacza to, że dyrektor nie musi tego dnia ujmować w zarządzeniu dot. dni wolnych od zajęć.
          • iwoniaw Re: Dzień Nauczyciela - wolne od zajęć 09.10.13, 11:17
            Jak również oznacza to, że dyrektor ma OBOWIĄZEK poinformować rodziców o sposobie sprawowania w tym dniu OPIEKI nad uczniami przez SZKOŁĘ (u nas np. czynna jest świetlica, rodzice wcześniej wypełniają deklarację, w których godzinach ich dziecko będzie tam przebywać - co jest sensowne, szkoła może zaplanować, ilu nauczycieli będzie wówczas potrzebnych; w dni egzaminów klas starszych są dla pozostałych natomiast organizowane wyjścia poza szkołę/wycieczki).
            To dla mnie niepojęte, że są dyrektorzy szkół, którzy potrafią w żywe oczy kłamać i wmawiać rodzicom, iż nie są zobowiązani do organizacji opieki dla dzieci w takie dni - wbrew obowiązującemu prawu (do którego zresztą nie tak trudno dotrzeć, vide linki powyżej).
            • wuwujama W takim razie... 09.10.13, 12:49
              czy mozliwe jest, zeby w dniu ustawowo wolnym byly normalne lekcje jak w naszej szkole? Chodzi o klasy 4-6. Na jednej lekcji ma byc apel, lekcje normalnie 45 minut, tylko kolek nie bedzie.
              • nchyb Re: W takim razie... 09.10.13, 13:55
                > czy mozliwe jest, zeby w dniu ustawowo wolnym byly normalne lekcje jak w naszej
                > szkole?

dzień nauczyciela nie jest dniem ustawowo wolnym...
                to dyrekcja szkoły decyduje o sposobie organizacji tego dnia...
                • freemarcin899 Re: W takim razie... 09.10.13, 15:56
                  Jest dniem wolnym ustawowo od zajęć lekcyjnych.
                  www.prawo.vulcan.edu.pl/przegdok.asp?qdatprz=akt&qplikid=2
                  rozdział 9, art. 74
                  • nchyb Re: W takim razie... 09.10.13, 17:44
                    przyznaję się, źle się wyraziłam...
                    nie jest dniem ustawowo wolnym od pracy dla żadnego pracownika oświaty
                    jest wolnym od zajęć edukacyjnych
                    dyrekcja decyduje jak zorganizować ten dzień
                    wystarczy ciut skrócić lekcje, zaplanować apel itp...

• 77kunda Re: Dzień Nauczyciela - wolne od zajęć 08.10.13, 19:50
      u nas jest apel i pasowanie uczniów 1 klasy, zajęć dydaktycznych nie ma ale świetlica jest czynna
    • tukata Re: Dzień Nauczyciela - wolne od zajęć 09.10.13, 12:19
      u nas normalne lekcje, 8 godzin tego dnia. W żadnym roku nie było wolnego. Może tylko nauczyciele mają lżejszy stosunek do pytania i stawiania gorszych ocen. Bywa, ze dzieciaki przygotują jakąś niespodziankę dla nauczycieli (poczęstunek, teatrzyk itp), to wtedy, któraś lekcja przepadnie. Normalny obiad, świetlica po lekcjach czynna jak zwykle. Szkoła społeczna.
    • przeciwcialo Re: Dzień Nauczyciela - wolne od zajęć 09.10.13, 16:31
      W szkole sa zajęcia opiekuńcze dla klas 0-3 i 4-6. Kto ma potrzebę korzysta z nich.
    • klaviatoorka Re: Dzień Nauczyciela - wolne od zajęć 09.10.13, 17:02
      u nas- cztery normalne lekcje, w tym uroczysta akademia z okazji pasowania pierwszaków. Będą odpytywania, zadania domowe. Myślę, że nauczyciele w tym dniu nie zrobią kartkówek. Stołówka i świetlica jak zwykle. Jedyna różnica w tym, że nauczyciele po czwartej lekcji mają pół godz. przerwy, a potem Radę Pedagogiczną i jeszcze radę szkoleniową z pomocy psychologiczno- pedagogicznej. Z pewnością na radzie będzie kawa i ciasto ufundowane przez Radę Rodziców.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka