Dodaj do ulubionych

jakie książki dla 11-latki?

16.10.13, 20:58
Właśnie córka odkryła, że wszystkie książki z jej, całkiem pokaźnej już, biblioteczki są już przeczytane. I stanęłyśmy przed dylematem, co kupić ciekawego do czytania. Proszę o rady.
Odpada wszelka literatura science fiction i fantasy.
Myślę, że córka jest obecnie na etapie "dziewczyńskich" książek. Kontakty damsko-męskie na razie jeszcze jej nie interesują, więc niekoniecznie w tym kierunku będziemy zmierzać. Wiem, że teraz są jakieś bardziej współczesne pozycje dla dziewczynek w jej wieku, ale ja ich nie znam. Całą serię Ani z Zielonego Wzgórza już przeczytała, ale niekoniecznie musi to być literatura w tym stylu, chociaż podobała jej się.
Z góry dziękuję za propozycje.
Obserwuj wątek
    • joa66 Re: jakie książki dla 11-latki? 16.10.13, 21:05
      Chmielewską? (Chyba 2 książki dla młodzieży napisała)

Co prawda to nie nowość, ale zabawy sporo.

• nchyb Re: jakie książki dla 11-latki? 17.10.13, 05:13
        więcej niż dwie smile
        a seria o Janeczce i Pawełku to:
        Nawiedzony dom
        Wielkie Zasługi
        Skarby
        2/3 sukcesu
        Wszelki wypadek

bo seria o Teresce i Okrętce mimo że młodzieżowa, to jednak raczej dla ciut starszej dziewczynki...
        • nchyb Re: jakie książki dla 11-latki? 17.10.13, 05:22
          a ja jeszcze polecę lekturę takich wątków, powinnaś tu znaleźć kilka propozycji
          forum.gazeta.pl/forum/w,16375,126777546,,ciekawe_ksiazki_dla_10_11_latki_poza_fantasy_.html?v=2
          forum.gazeta.pl/forum/w,16375,147354737,,Co_dla_10_latki_po_J_Wlison_.html?v=2
          forum.gazeta.pl/forum/w,16375,17239538,,Co_czytaja_10_ciolatki_z_wypiekami_na_twarzy_.html?v=2
          forum.gazeta.pl/forum/w,16375,72428723,,Ksiazka_dla_13_latki.html?v=2
          • jagoda2 Re: jakie książki dla 11-latki? 17.10.13, 08:14
            Dziękuję.
            Musierowicz też chyba byłaby dobra? Tym bardziej, że my z Poznania (Jeżycjada) wink
            • joa66 Re: jakie książki dla 11-latki? 17.10.13, 10:08
              Tym bardziej, że my z Poznania

To bardzo dobra!
        • joa66 Re: jakie książki dla 11-latki? 17.10.13, 10:09
          Czuję, ze wrócę do lektur młodziezowo-dziecięcych! Zupełnie zapomniałam o nich.
          • malgosiann Re: jakie książki dla 11-latki? 17.10.13, 11:04
            Do polecony już wyżej pozycji dodam jeszcze serię Zosia z ulicy kociej
            • malgosiann Re: jakie książki dla 11-latki? 17.10.13, 11:05
              Kociej oczywiście wink
              • malgosiann Re: jakie książki dla 11-latki? 17.10.13, 11:17
                Dość przyjemna jest też seria "Detektyw Zuzia na tropie", jeden z tomów "Zuzia na zamku Białej Damy" może podobać się szczególnie dzieciom z Wielkopolski smile
                • carrie.bradshaw-preston Re: jakie książki dla 11-latki? 17.10.13, 11:33
                  ja moge polecic serie " Mary Poppins"
    • yasemin Re: jakie książki dla 11-latki? 17.10.13, 19:53
      Jest dużo ciekawych książek dla dziewcząt w tym wieku, ale trudno mi coś doradzić, skoro nie wiem, jakie książki były w domowym księgozbiorze dziewczynki, prócz serii o "Ani z Zielonego Wzgórza". Czy przeczytała inne książki L.M. Montgomery? Dla 11-latki jak najbardziej nadaje się seria o Emilce ze Srebrnego Nowiu, "Jana ze Wzgórza Latarni", "Pat ze Zrebrnego Gaju", "Historynka" (znana też jako "Wakacje na starej farmie"). Jeśli lubi książki w tym stylu, to może "Pollyanna", "Słoneczko"? A może Makuszyński- np. "Panna z mokrą głową"? Ze współczesnych- bardzo ciekawa jest "Ela Sanela" Katarzyny Pranić, bohaterka ma 12 lat, nie ma tam jakichś kontaktów damsko-męskich, jest motyw teatru oraz odnajdywania się wśród rówieśników. A może książki Katarzyny Majgier? Polecam "Przebój na pięć" i "Trzynastkę na karku".
      • jagoda2 Re: jakie książki dla 11-latki? 17.10.13, 20:48
        Dziękuję za odpowiedź.
        W biblioteczce są, w największym skrócie: wszystkie pozycje Astrid Lindgren, cała seria Mikołajka plus kolejne tomiska, wspomniana Ania z Zielona Wzgórza, serie książek o balecie (3 serie), serie książek o zwierzętach Holly Webb, seria Koszmarny Karolek, seria o Martynce, książki Thomasa Breziny, Ella z przyległościami, cała masa innych książek, nie wyłączając lektur, baśni i bajek. Tyle z beletrystyki. Wszystko przeczytane.
    • paszczakowna1 Re: jakie książki dla 11-latki? 17.10.13, 21:17
      Seria "Mateuszek" E. Lindo. Makuszyński jak najbardziej może być. Polecałabym serię "Pożyczalskich" Mary Norton i "Tapatiki" Tomaszewskiej (z interesującymi bohaterkami głównymi, z którymi jedenastolatka może się identyfikować). Obie co prawda w pewnym sensie są fantasy, ale tylko w pewnym sensie.
      • yasemin Re: jakie książki dla 11-latki? 25.10.13, 09:45
        Ja też w pewnym wieku nie lubiłam bajek i fantasy, wolałam opowieści o dzieciach podobnych do mnie, przeżywających przygody, które mogą się z jakimś tam prawdopodobieństwem przytrafić w rzeczywistości. Ale przecież i w "Opowieściach z Narnii" czy w serii zaczynającej się od "Pięciorga dzieci i coś" (w tych klimatach jest też "Jak oswoić czarownicę", autorką jest bodajże Wiera Badalska) są różne rozmowy pomiędzy dziećmi, współpraca, konflikty- tak jak w życiu. I to z tych książek uczyłam się pewnych zachowań społecznych. Jeśli mowa o Edith Nesbith, to pamiętam, że gdy byłam dzieckiem, spodobał mi się zamieszczony w wypisach do polskiego fragment jej książki p.t.:"Dawno temu, gdy byłam mała" - o dziecięcych wędrówkach; ta była o poszukiwaniu źródła strumienia.
        Jeszcze przypomina mi się seria "Domek na prerii", moim zdaniem, bardzo ładnie napisana, na faktach autentycznych. A z książek L. M. Montgomery- jeśli dziewczynka lubi książki o dzieciach młodszych- "Czary Marigold" (bohaterka na początku książki ma 6 lat, a na końcu- 12).
    • ewa_mama_jasia Re: jakie książki dla 11-latki? 25.10.13, 11:44
      Z współczesnymi nie pomogę, mam syna 8 letniegosmile Z dawnych oprócz Ani i innych LM tu wspomnianych może Błękitny Zamek? Z dawnych czasów kiedy byłam w tym wieku - może Siesicka, polecam powieści Jerzego Szczygła, choć to nie o dziewczętach. Fajne były, choć tematy ciężkie - życie dzieci podczas wojny i po niej. Ja w tym wieku również rozczytywałam się w tematyce indiańskiej - Szczepańscy, Szklarscy, Okoń, May i w Sienkiewiczu - Pana Wołodyjowskiego opisy wielu scen znałam na pamięć. Ale to pewnie nieatrakcyjne dla dzisiejszych dziewcząt. Poza tym Niziurski, Minkowski, Chmielewska (nie tylko Janeczka i Pawełek, Tereska i Okrętka, ale również "dorosłe" książki).
      • anatewka11 Re: jakie książki dla 11-latki? 27.10.13, 18:53
        Gorąco polecam serię Kroniki Archeo:
        agnieszkastelmaszyk.pl/seria-kroniki-archeo/
        Rzecz zdecydowanie współczesna, ambitna, wciągająca no i o młodzieży.
        Czytamy właśnie 4 część (syn 10 lat córka 7 ) i bardzo im się podoba. Do tego bardzo dużo można się dowiedzieć o historii, archeologii, mitologii itd. Wiedza przemycona w ciekawy sposób i zostaje w głowie- widzę po synu.
        • nunik Re: jakie książki dla 11-latki? 27.10.13, 20:18
          Moja 10 latka dopadła książkę "Wampiracy" polecam
        • ewa_mama_jasia Te Kroniki Archeo 28.10.13, 08:15
          są oparte o prawdziwą wiedzę? Czy "fakty" wymyślone? Nie znam serii, a Młody mocno zainteresowany nauką. Jeśli faktycznie wiedza oparta na faktach, to muszę sie zainteresować.
          Aktualnie syn czyta drugi tom "Jerzy i ..." napisaną przez Stevena Hawkinga. Tematyka kosmiczna - oprócz wymyślonej fabuły mnóstwo informacji o kosmosie i ciekawe zdjęcia.
          • anatewka11 Re: Te Kroniki Archeo 28.10.13, 19:04
            ewa_mama_jasia napisała:

> są oparte o prawdziwą wiedzę?

Fabuła oczywiście wymyślona (np. w Malborku na zamku, w jakiejś tajnej komnacie znajdują wiadomość która ich doprowadza w końcu do skarbu itp) ale fakty historyczne jak najbardziej prawdziwe. Co ciekawe "na marginesach" są ciekawostki, informacje już typowo naukowe (we wspomnianym Sekrecie Wielkiego Mistrza notki o wyprawach krzyżowych, Bitwie pod Grunwaldem, Jagielle, von Jungingenie, relikwiarz itd.) , rysunki, ryciny, mapy. Mój po tych książkach twierdzi, że historia to jest najciekawszy przedmiot (szkoda, że akurat w 4 klasie jest tylko jedna i na dodatek i niego na beznadziejnym poziomie sad)
            Hawkinga czytałam synowi na dobranoc 2 lata temu i bardzo mu się podobał. Musiałabym mu podsunąć 2-gą część.
            • ewa_mama_jasia Re: Te Kroniki Archeo 29.10.13, 08:01
              Dzięki za podpowiedź. Patrząc na okładki i szczątkowe opisy myslałam, ze to tylko fikcja. Ale jesli oparta na faktach, to warto się zainteresować smile A czytałaś może dziecku "Alicję w krainie kwantów"? Wskazali synowi tę ksiązkę studenci z koła naukowego na Nocy w Instytucie Lotnictwa. Warto dla rozgarniętego 8 latka?
            • ewa_mama_jasia Wielkie dzięki za pomysł 12.11.13, 14:02
              Kupiłam "Kroniki Archeo", zachęcona Twoją rekomendacją. Kupiłam z marszu wszystkie 6 dostepnych w Merlinie i oczywiście "Jerzego..." trzecią część. O ile "Jerzy..." Hawkinga chyba się chwilowo synowi przejadł i pewnie musi trochę odczekac, o tyle pierwsza "Kronika" była strzałem w 10tkę.
    • monique_alt Re: jakie książki dla 11-latki? 29.10.13, 10:02
      A "Tajemniczy ogród"?
      I inne ksiązki tej samej autorki czyli "Mała księżniczka" i "Mały lord".

• yula Re: jakie książki dla 11-latki? 30.10.13, 01:12
      Puścić do porządnej biblioteki i niech sobie grzebie smile Moi z wizyty w bibliotece nigdy nie wychodzą z pustymi rękoma, coś będzie trafione, coś innego nie.
      • edorota2 Re: jakie książki dla 11-latki? 12.11.13, 23:32
        Polecam "Moje Bullerbyn" Barbary Gawryluk.
        "Natalka wraz z rodzicami przenosi się z Krakowa do Szwecji, gdzie czeka na nią nowy dom i zupełnie nowe miejsce na ziemi. Ale ona wcale nie chce zmieniać szkoły, koleżanek, nie chce rezygnować z tańca w ukochanym zespole hiphopowym! Czy nowy dom, nowa szkoła, nowi przyjaciele muszą oznaczać rezygnację z dotychczasowych znajomości i pasji Natalli?"
        Są jeszcze dwie kolejne części. Bohaterka ma w pierwszej części 10 lat (kończy III klasę ). Mojej córce bardzo się cała seria podobała.
    • mistelle Re: jakie książki dla 11-latki? 24.11.13, 22:28
      Mogę polecić wszystko Brandona Mulla: całą serię Baśniobór i jego nową Wojna cukierkowa. Moja siostrzenica uwielbia jego pisarstwo.
      • rjvja Re: jakie książki dla 11-latki? 27.11.13, 14:37
        A ja zachęcam do przeczytania serii "Ulysses Moore" Pierdomenico Baccalario. Jest tego 12 części, rewelacja. I może jeszcze tego samego autora "Agencja duchów". U nas był szał. Córka "połknęła" w ubiegłym roku 6 części (kupiliśmy tzw. wielopak) otrzymanych na Gwiazdkę w ciągu tygodnia. I zaraz po sylwestrze dopominała się o ciąg dalszy smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka