asiakh 29.04.14, 10:47 Dziecko wybiera się w tym roku po raz pierwszy. Nie mamy doświadczeń, będę wdzięczna za wszelkie rady, sugestie i doświadczenia Wasze i Waszych dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ewa_mama_jasia Re: obóz zuchowy 29.04.14, 11:33 Podpytaj drużynowego. Bo co Ci da informacja, ze mój syn wrócił z obozu zuchowego niezadowolony, że już w połowie obozu chciał wracac, że był głodny, że kadra nie wykazała się zdolnościami organizacyjnymi przy pakowaniu bagaży do autokaru? Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kotula Re: obóz zuchowy 29.04.14, 11:39 Powiem więcej - podpytaj rodziców dzieci, które w poprzednim roku jechały z tego hufca. Z drugiej strony, to tez może nic nie dać, bo 2 lata temu obóz u nas był doskonały, a w zeszłym roku tragicznie zorganizowany. Z hintów praktycznych: nie pakuj zbyt dużo ubrań, poza bielizną. Moja córka 2 tygodnie przechodziła w jednej bluzce, spodniach i bluzie ;P Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mama_jasia Re: obóz zuchowy 29.04.14, 14:33 To jak u syna. Kolega syna był rok wczesniej i był zadowolony, rok później - wtedy kiedy mój syn jechał pierwszy raz - było tragicznie ponoć. Łącznie z tym, że kadra przeklinała (jak by nie było - wychowawcy) przy uczestnikach, pracy wychowawczej tez nie było zbyt wiele. Jesli obóz był tak zorganizowany jak wyjazd to fatalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kotula Re: obóz zuchowy 29.04.14, 14:51 Uhm. U nas dodatkowo nawaliła organizacja, bo druhna drużynowa zabrała "swoje zuchy" (jedną gromadę) na turnus harcerski. I wszystko byłoby ok, gdyby nie to, że na stronie terminy byly inaczej podane, było sporo niedomówień, część rodziców nie wiedziała i nie mogła się dowiedzieć, jaki jest termin - okazało sie w końcu, że z gromady są na obozie 3 osoby. Zuchy nie miały osobnego programu, robiły wszystko z harcerzami. Bez sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mama_jasia Re: obóz zuchowy 29.04.14, 15:08 U syna zuchów co prawda było sporo, ale z innych gromad. Z jego szkolnej gromady było ich dwóch, bo w ostatniej chwili sporo zuchów z III klasy zostało wycofanych przez rodziców - podobno pojechali na konkurencyjną wycieczkę szkolną bodajże tydzień czy półtora przed obozem. Mój syn naprawdę zaprawiony w wyjazdach, od 6 roku zycia jeździ 2x do roku i to z obcą firmą (na początku, bo teraz obca nie jest). I pierwszy raz mu się zdarzyło poprosić o zabranie w trakcie. W tym roku nie jedzie z zuchami, nie jest zainteresowany Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: obóz zuchowy 29.04.14, 11:47 Mój też jedzie w tym roku po raz pierwszy, ale wcześniej był dwa razy na weekendowych wyjazdach. Spali w szkole i w pensjonacie. Na jednym wyjeździe gotowali sobie sami (głównie spaghetti ), na drugim obiad robiła wynajęta kucharka (wyjazd zbiorowy, 80 dzieciaków), śniadania i kolacje sami. Musieli mieć swoje śpiwory i karimaty, menażki. Może dziewczynki inaczej, ale chłopcy właściwie niewiele się myli i przebierali Wszystko co się dało podpisaliśmy. Oczywiście wspólne pakowanie, by młody wiedział co ma. Dzieciaki głównie się bawili na dworze, w lesie, na boisku, sali gimnastycznej, wycieczki, gry zespołowe, zdobywanie sprawności, ognisko, śpiew, dzikie wygłupy... Młody bardzo zadowolony. Myślę, że pomysł wyjazdów weekendowych jest dobry dla początkujących, pozwoli się dziecku 'oswoić', ogarnąć, zahartować, a i mamom daje poczucie spokojnego odcinania pępowiny Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: obóz zuchowy 29.04.14, 11:50 ga-ti napisała: > Dzieciaki głównie się bawili ... BAWIŁY oczywiście Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: obóz zuchowy 29.04.14, 13:31 Zapytaj druhny i rodziców dzieci, które już były na obozach z tego hufca. Powinnaś na zebraniu przed obozem dostać listę rzeczy, które dziecko ma zabrać i podstawowe informacje. Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: obóz zuchowy 29.04.14, 18:13 asiakh napisała: > Dziecko wybiera się w tym roku po raz pierwszy. Nie mamy doświadczeń, będę wdzi > ęczna za wszelkie rady, sugestie i doświadczenia Wasze i Waszych dzieci. No cóz moja córka pojechała dwa lata temu na swój obóz zuchowy i tak sie zniecheciła, że musieliśmy ja zabierac wczesniej i przestała być zainteresowana zuchami w ogóle. Było brudno, nudno a młoda kadra nie miała zbyt wielu pomysłów na ciekawie spędzony czas, pogoda tez niestety nie dopisała. Odpowiedz Link Zgłoś
kubona Re: obóz zuchowy 30.04.14, 21:29 mój syn wyjeżdżał na razie tylko na weekendy ze swoją drużyną harcerską. przed nim pierwszy obóz. dostaniesz na kartce listę niezbędnych rzeczy, o wszystko dopytuj drużynowego lub komendanta hufca, zazwyczaj odpowiadają wyczerpująco na wszystkie pytania. najważniejsze to zabrać ze sobą dobry humor no i znać swoją drużynę. mój syn z gatunku tych co to mu nie przeszkadza ani brudne ubranie, ani hałas do spania, ani spartańskie warunki. jeść też nie musi, podobno powietrze jest najlepszym obiadem. niezależnie od wszystkiego, nastaw siebie i syna pozytywnie. przejrzyj zdjęcia z poprzednich obozów, sprawdź jaki temat przewodni będzie w tym roku, lekko przygotuj dziecko i bądź spokojna. ja zakładam ze będzie dobrze, w końcu to tylko obóz harcerski a nie wycieczka zagraniczna all inclusive. zdarzy się wiele rzeczy i tych fajnych i tych niefajnych. Odpowiedz Link Zgłoś
isabelka20 Re: obóz zuchowy 09.05.14, 23:32 Moja była dwa razy na obozie zuchowym, pierwszy wspominała super, drugi był tak kiepski, że po powrocie już nawet na zuchy nie za bardzo chciała chodzić (choć wcześniej chodziła prawie 3 lata). Niestety na drugim była inna kadra, co nie potrafiła się odpowiednio dziećmi zająć. W tym roku młoda nie chciała w ogóle słyszeć o obozie zuchowym także jedzie na obóz konny i mam nadzieję, że będzie zadowolona. Odpowiedz Link Zgłoś