kamire12 18.08.14, 10:34 jakie macie plecaki dla dziewczynki w klasach 4-5 podstawówki? co polecacie a co odradzacie kompletnie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
krolmacius11 Re: plecak dziewczynka 4-5 klasa 18.08.14, 11:32 Odradzam szmatki typu nike czy puma co to tylko logo mają a ani sztywniejszych pleców ani porządnych szelek ani dna nie uświadczysz. Mój syn nosi deutera od 5 klasy. Po roku jak nowy, mogę się założyć że przetrwa 5 lat szkolnych (5,6 klasę i całe gimnazjum) Odpowiedz Link Zgłoś
jagabaga92 Re: plecak dziewczynka 4-5 klasa 18.08.14, 11:53 Uważam, że dla dziecka w tym wieku dobrze zainwestować w porządny plecak, zdrowy dla kręgosłupa. Ja dla chłopca kupiłam Topgala, dla dziewczynki też bym kupiła. Odpowiedz Link Zgłoś
kamire12 Re: plecak dziewczynka 4-5 klasa 18.08.14, 12:14 Topgal nawet mi się podoba, ale te plecaki są bardzo ciężkie, ponad kilogram waży sam pusty plecak Odpowiedz Link Zgłoś
jagabaga92 Re: plecak dziewczynka 4-5 klasa 18.08.14, 12:18 Ten, który ja kupiłam dla syna ma pas biodrowy, który znacząco odciąża kręgosłup. Może inne dobrych marek tez mają, a same w sobie sa lżejsze niz Topgal - zainteresuj się. Odpowiedz Link Zgłoś
krolmacius11 Re: plecak dziewczynka 4-5 klasa 18.08.14, 12:42 Kilogram to dla 4-5 klasisty piórko. Miałabym obiekcje gdyby mowa była o drobnym 17-20 kilowym pierwszoklasiście. Syna deuter waży kilo. Nie znajdziesz porządnego plecaka, który rozkłada dobrze ciężar ważącego 300 g. Wklejam moją wypowiedź z innego wątku: Wybrałabym plecak ale porządny, nie jakąś szmatkę ważącą 300 g. Dno i plecy muszą być usztywnione bo wtedy ciężar się równomiernie rozkłada. Mam porównanie. Syn ma teraz deutera (porządne plecy, dno sztywniejsze, jego kumpel zwykłą szmatkę. Mimo, że plecaki podobnie napakowane a syna plecak cięższy sam w sobie to z plecakiem syna niemal nie czuć ciężaru, plecak kolegi ledwo ja podnoszę. Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: plecak dziewczynka 4-5 klasa 18.08.14, 23:15 Jack Wolfskin, ja swojemu synowi kupiłam ten: www.jack-wolfskin.pl/wyposazenie/wyposazenie-podrozne/torby-i-bagaz-podrozny/torby-szkolne-i-sportowe/25043-board-walk-20.aspx Odpowiedz Link Zgłoś
gertruda.k Re: plecak dziewczynka 4-5 klasa 18.08.14, 23:30 Kupiłam córce do 4 klasy lekki jak piórko z dwoma dużymi komorami i kieszenią na śniadanie oraz siateczkami na butelki po bokach. Ale moja z tych małych i drobnych i młodych (nie skończyła jeszcze 9 lat) i plecak będzie nosiła tylko w szkole. W zeszłym roku miała tornister dobrej firmy ale miał właśnie prawie kilogram i dla nas to było dużo. Odpowiedz Link Zgłoś
kamire12 Re: plecak dziewczynka 4-5 klasa 18.08.14, 23:36 a jaki kupiłaś? sama już nie wiem..... mojej podoba się GABOL, Roxy (ale odpada bo źle leży). Jack W nie podoba jej sie i już, nawet nie mam go gdzie przymierzyć ..... Odpowiedz Link Zgłoś
gertruda.k Re: Gertruda 19.08.14, 23:44 bardzo długo szukałyśmy i żaden nie odpowiadał, dużo jest plecaków usztywnianych i dlatego moim zdaniem za ciężkich -dopiero na wakacjach w Hiszpanii kupiłyśmy idealny naprawdę jak piórko firmy Desigua i bardzo ładny (kolorowy). Moim zdaniem jeśli dziecko nie chodzi codziennie samo do szkoły to warto się zastanowić czy jednak lżejszy plecak nie jest lepszy. Starsza córka dostała do 4 klasy plecak janasport (bardzo dobry jakościowo) ale waży więcej i jest ogólnie dość spory (akurat ten model) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
grave_digger Re: plecak dziewczynka 4-5 klasa 19.08.14, 00:43 Mamy Reeboka od pół roku. Jest bdb. Odpowiedz Link Zgłoś
elsaga Re: plecak dziewczynka 4-5 klasa 20.08.14, 11:43 Teraz na topie jest Violetta i duzo dziewczynek chce rozne akcesoria wlasnie z nia dlatego moge polecic Ci cos stad: eplecaki.pl/149-violetta-plecak-plecaki-na-kolkach-z-violetta-piorniki-worki- na pewno powinna byc zadowolona Odpowiedz Link Zgłoś
kamire12 Re: plecak dziewczynka 4-5 klasa 20.08.14, 11:50 w 4 klasie plecaki i akcesoria z lalkami, bohaterami bajek itp. już nie są na topie. zaczyna się "dorosłość". tak to nie miałbym problemu, bo w domu są plecaki z poprzednich lat z Hello Kitty, czy MH itp. Odpowiedz Link Zgłoś
salma75 Re: plecak dziewczynka 4-5 klasa 20.08.14, 11:56 Ohydne! Moja 11-latka za żadne skarby nie nosiłaby czegoś takiego. Fuu! Odpowiedz Link Zgłoś
kamire12 Re: plecak dziewczynka 4-5 klasa 20.08.14, 11:59 moja 10 latka nawet kredek z bajek nie wezmie.... Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: plecak dziewczynka 4-5 klasa 20.08.14, 16:04 Żaden porządny, renomowanej firmy. Najtańszy z supermarketu, byleby się podobał dziecku. Córka w I i II klasie miała plecak Herlitz, który był ciężki, twardy, niewygodny w użytkowaniu, szybko się pobrudził a uprać się nie dało (zabawa ze szczoteczką odpada). Na kolejne lata kupiliśmy tani plecak, czarny z przeszyciami różową nicią i jakimś dyskretnym motywem MH. Będzie jej też służył w IV klasie. Córka nie maszeruje kilometrami pieszo (będzie wożona samochodem albo będzie woziła plecak na bagażniku roweru), więc nie ma znaczenia ergonomia, wyprofilowane plecy itp, zresztą i tak dzieci te plecaki noszą albo w ręce, albo na jedno ramię, kiedy przemieszczają się po szkole. Odpowiedz Link Zgłoś
agni71 Re: plecak dziewczynka 4-5 klasa 20.08.14, 16:42 budzik11 napisała: Córka nie maszeruje kilometrami pieszo (będzie wożona samochodem albo będz > ie woziła plecak na bagażniku roweru), plecak na bagażniku? Nie bardzo widzę, jak go przymocowac, żeby nie zleciał. Moje, jak jadą rowerami, to i tak z plecakiem na plecach. Tez nie chodzą kilometrami, ale pół kilometra w jedną stronę, pół w drugą, a jeszcze koleżankę czasem odprowadzają i robią się z tego dłuższe trasy. więc nie ma znaczenia ergonomia, wyprofi > lowane plecy itp, zresztą i tak dzieci te plecaki noszą albo w ręce, albo na je > dno ramię, kiedy przemieszczają się po szkole. A moje takie dziwne, że zakładają na oba ramiona. Nie każde dziecko jest takie jak twoje, nie każde jest wożone w te i wewte, więc doradzanie bylejakiego plecaka, cienkiej szmatki, bez przyzwoitych pasów uważam za nie fair. Odpowiedz Link Zgłoś