Dodaj do ulubionych

Ferie dla dzieci

27.01.15, 12:33
Mam pytanie odnośnie obozów dla dzieci zimowych i letnich. Czy orientujecie się jak mają zorganizowany czas dzieci. Moja córka teraz jest w górach - raz dziennie idą na narty a w drugiej części dnia na spacer lub do lasu, raz byli na basenie, raz na lodowisku. Po kolacji nie robią nic razem, siedzą dzieciaki przed telewizorami w pokojach bo ponoć nie mogą grupami siedzieć w innych pokojach. Córka ma 10 lat i trochę się nudzi a ja się wściekam bo nie po to płacę duże pieniądze za wyjazd by przed telewizorem czas spędzała. Może takie czasy czy trzeba trafić na dobry obóż. Ten jest ze szkoły jako sportowy.
Obserwuj wątek
    • agni71 Re: Ferie dla dzieci 27.01.15, 13:01
      Ja myslę, że przed południem narty, a po południu spacer w lesie, basen lub lodowisko, to wystarczająco duzo ruchu. Natomiast po kolacji faktycznie mogłyby być organizowane dla chętnych jakieś zajęcia na miejscu (planszówki, kalambury, może jakas dyskoteka dla tych co sie jeszcze nie wyżyli wink
      • camel_3d Re: Ferie dla dzieci 27.01.15, 13:22
        tak, bo w tym wieku trzeba im jeszcze cos dzien w dzien organizowac...chyba to wina ciaglych dodatkowych zajecsmile ze same nie potrafia nic wymyslecsmile
        • franula Re: Ferie dla dzieci 27.01.15, 13:40
          no owszem, uważam że na wyjazdach dzieci powinny mieć czas zorganizowany, z wieczorami włącznie,
          inaczej głupie pomysły się lęgną

to nie jest to samo co w domu
          • camel_3d Re: Ferie dla dzieci 27.01.15, 14:34
            no i wlasnie dzieki tym glupim pomyslom ferie sa najfajniejsze, bo jest co wspominac.

Wlasnie o tych glupich pomyslach opowiadamy sobie ze znajomymi. A nie o tym cudownie zorganizowanym czasie.

Fajniej sie wspomina nocne wypady do dziewczyn, czajac sie po korytarzach niz.. jakies zorganizowane zawody. smile)
    • mama-ola Re: Ferie dla dzieci 27.01.15, 13:09
      U mojego syna wieczory też były zorganizowane. Przy czym czasem puszczali film dla dzieci. To nic złego, byle nie dzień w dzień.
    • camel_3d a czy ta twoja corka... 27.01.15, 13:21
      nie potrafi sobie sama czegos z kolezankami wymyslec?

zreszta czy ty tez od rana do wieczora atrakcje uskuteczniasz? Narty, spacer..to jest w sumie dosc wyczerpujace. Daj jej spokoj. A jak si enudzi to niech sie ruszy i cos wymysli..albo ksiazke poczyta.

Czy tym wspolczesnym dziecim trzeba od rana do wieczora czas organizowac..??????????????

• an.16 Re: a czy ta twoja corka... 27.01.15, 13:57
        Popieram. Naprawde uwazasz, ze kilka dziewczynek w pokoju jest "posadzonych" przed telewizorem i nie potrafia niczego sensownego wymyslić? A dlaczego nie miałyby sie troche ponudzić i luźno pogawędzić albo powygłupiać? Ja nie znoszę wypełniania dzieciom czasu od rana do wieczora i uważam, że właśnie to dzieci ogłupia. Nie mają czasu na refleksje, swobodna zabawę, pomysły.
      • mama303 Re: a czy ta twoja corka... 27.01.15, 22:54
        camel_3d napisał:

> Czy tym wspolczesnym dziecim trzeba od rana do wieczora czas organizowac..?????
        > ?????????
        niektóre sa do tego przywyczajone. Moja córka np najlepiej wspomina obozy, w których było sporo wolnego czasu.
    • acha1 Re: Ferie dla dzieci 27.01.15, 15:14
      Ja jednak podtrzymuję opinie że powinni mieć coś zorganizowanego. Dzisiaj od 8-10 byli na stoku a później czekanie na obiad. Drugiego dnia dziewczyny za karę że wyszły z pokoi przez 30 minut w stroju narciarskim biegały wokół ośrodka więc już nie próbują się wyłamać z zakazów. Są to dzieciaki z klas sportowych i wiem że dla nich taki poziom ruchu jest za mały. Koleżanka była w weekend i stwierdziła że dzieciaki są wynudzone.
      • camel_3d Re: Ferie dla dzieci 27.01.15, 15:20
        kiedy sie nus´dzisz, zaczynasz byc kreatywny.

A nie moga wyjsc na snieg i balwana ulepic?

• ciotka.aka Re: Ferie dla dzieci 27.01.15, 16:39
          camel "za karę że wyszły z pokoi przez 30 minut w stroju narciarskim biegały wokół ośrodka" za samowolkę (wyjście nie tylko z pokoju ale i z budynku) w postaci bałwana może czekała by je nocka ma mrozie... Myślę, że interweniowałabym. Plan półkolonii mojego syna jest porównywalny (zajęcia 9-15) codziennie dwie atrakcje typu basen, wizyta u strażaków, zwiedzanie ośrodka TV, poznanie pracy policjantów itd.)
    • kanna Re: Ferie dla dzieci 27.01.15, 17:20
      Moim zdaniem obóz jest kiepsko zorganizowany.

Na obozach moich dzieci są bloki, czasem do wyboru, czasem "obowiązkowe - dwa przed, dwa po obiedzie. Po kolacji wspólne zajęcia, gry, też do wyboru (jak ktoś nie idzie na dyskotekę - ok, może grac w gry planszowe).

Dodatkowo, można tez chodzić na zajęcia przed śniadaniem. Jak ktoś chce. Syn chce.
    • mamma_2012 Re: Ferie dla dzieci 27.01.15, 18:22
      Moja corka z wyjazdów, gdzie zaplanowana była każda minuta, wracała załamana ( a zaliczyła ich dziesiatki). Atrakcyjność wyjazdów mierzona była ilością czasu wolnego. Pogaduszki z koleżankami, nicnierobienie, wieczorny filmik czy wkradanie sie do innych pokoi były najbardziej pożądanymi atrakcjami wyjazdów.
      W Polsce tylko raz pojechała na obóz, gdzie czas był zorganizowany od początku do końca i wróciła zadowolona (nazwy nie podam, ale to ta firma z gotunku drogie, ale dobre, zaczynająca sie na Ch.).
    • acha1 Re: Ferie dla dzieci 27.01.15, 18:26
      Też doszłam do wniosku że obóz jest źle zorganizowany. Niestety jest to obóz ze szkoły i jak to rodzić nic nie powiem by nie naraić dziecka na konsekwencje ze strony wychowawcy i innych trenerów. To jest ból. Mogę więcej nie wysyłać na te obozy. To jest jej 4 obóz i dwa były prawie OK. Na zimowym jest po raz pierwszy i pewnie ostatni.
      • acha1 Re: Ferie dla dzieci 27.01.15, 18:30
        Camel, poszli raz lepić bałwana i miała być bitwa na śnieżki. Nie było bo musieli już wracać na obiad - a byli pod ośrodkiem. Nie wiem ile tego bałwana lepili i czy nie można było wyjść wcześniej.
    • inga_iga Re: Ferie dla dzieci 30.01.15, 15:51
      możesz podać nazwę firmy w której wykupiłaś zimowisko, tak ku przestrodze.
      • inga_iga Re: Ferie dla dzieci 30.01.15, 15:53
        doczytałam ze to ze szkoły.
    • dorek3 Re: Ferie dla dzieci 31.01.15, 16:10
      Synowie właśnie wrócili z 2-tygodniowego zimowiska. W tym mieli 8 pełnych dni narciarskich kiedy na narty szli dwa razy dziennie. Po kolacji spotykali się całą grupą i grali w mafię kalambury, była dyskoteka. Praktycznie codziennie cos się działo. Czas wolny tez był, ale w ilości nie pozwalającej się na zanudzenie. Poza tym pojechali na basen termalny, na dwie wycieczki, były jakieś zajęcia z robienia figurek z siana (super nawet dla 11letnich chłopców).
      Wrócili bardzo zadowoleni. Osobiście nie zgodziłabym się aby telewizor był codziennych towarzyszem wypoczynku.
      Wyjazd komercyjny z firmą dość popularną na tym forum.
      • inga_iga Re: Ferie dla dzieci 31.01.15, 19:48
        będę wdzięczna za podanie nazwy, w sumie mam już firmę z której oferty jestem zadowolona, ale zawsze warto próbować czegoś nowego smile
        • dorek3 Re: Ferie dla dzieci 31.01.15, 20:08
          DAP
          Dziecięcia Akademia Przygody
          To już chyba 6 wyjazd chłopaków z tym biurem. I wszystkie udane.
          • inga_iga Re: Ferie dla dzieci 01.02.15, 21:23
            dziękuje bardzo smile
    • melancho_lia Re: Ferie dla dzieci 31.01.15, 20:27
      Syn na obozach zawsze mial wieczorem ogolnoobozowe zajecia- ognisko, dyskotekę, gry terenowe, jakies tematyczne zabawy itp. W czasie wolnym nie musieli siedzieć w pokojach, mogli swobodnie sie przemieszczać na terenie ośrodka, nikt nie ganial za siedzenie grupa w jednym pokoju. To absurd jakiś co piszesz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka