kocianna 29.04.15, 13:31 Moje dziecię zażyczyło sobie lektury na dzień dziecka z w/w dziedziny. Pomyślałam, że najlepiej będzie zacząć od podstaw z wosu, ale podręcznika do wosu dla 10-latków nie znam. Macie jakieś pomysły? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nihiru Re: Politologia/stosunki międzynarodowe dla 10-la 29.04.15, 13:42 Kocianna, to jest lans roku! Odpowiedz Link Zgłoś
kocianna Re: Politologia/stosunki międzynarodowe dla 10-la 29.04.15, 13:46 Dzięki. Ale co ja poradzę na to, że moje dziecko umyśliło sobie zostać dyplomatą jak dorośnie, i każe się wspierać w wyborze... Odpowiedz Link Zgłoś
olga727 Re: Politologia/stosunki międzynarodowe dla 10-la 04.05.15, 21:57 kocianna napisała: > > Dzięki. Ale co ja poradzę na to, że moje dziecko umyśliło sobie zostać dyplomat > ą jak dorośnie, i każe się wspierać w wyborze... To może,zanim zostanie tym dyplomatą - niech ogarnie bieżącą dyplomację w relacjach z tobą - jako rodzicem. Po lekturze twojego poprzedniego wątku,widzę,że dyplomacja u niej leży i kwiczy. Tak więc zamiast sięgać po podręcznik z WOS-u,niech sięgnie po podręcznik,aby się dobrze zachowywać : 1) merlin.pl/Dobre-maniery-czyli-savoir-vivre-dla-dzieci_Joanna-Krzyzanek/browse/product/1,993548.html?place=suggest 2) merlin.pl/Bon-czy-Ton-Savoir-vivre-dla-dzieci_Grzegorz-Kasdepke/browse/product/1,827165.html 3) merlin.pl/Wspolczesny-savoir-vivre-dla-nastolatkow_Marcin-Przewozniak/browse/product/1,1006188.html?place=suggest Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Politologia/stosunki międzynarodowe dla 10-la 29.04.15, 13:47 Weź to biedne dziecko do kina na jakiś przyjemny film, do parku linowego, do Oceanarium 3D na Stadionie Narodowym - akurat teraz 3 dni wolne więc niech dziecko spędzi czas z rodzicami, spokojnie i rozrywkowo. Podręczniki Nowej Ery do wos są w miarę przyzwoite. Odpowiedz Link Zgłoś
sasanka4321 Re: Politologia/stosunki międzynarodowe dla 10-la 29.04.15, 13:49 Moje prosi, zeby mu na drugie urodziny dac dziela zebrane Kanta w oryginale. Wiedzie gdzie dostane to niedrogo? Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Politologia/stosunki międzynarodowe dla 10-la 29.04.15, 16:32 Bo to doprawdy takie niesamowite, że bywają dzieci, które się interesują czymś więcej niż codziennością... Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Politologia/stosunki międzynarodowe dla 10-la 29.04.15, 13:54 Może zacznij od tego? (skoro chce dyplomatą) ksiegarnia.pwn.pl/produkt/247909/protokol-dyplomatyczny-etykieta-i-zasady-savoirvivreu.html?gclid=CL2hwPy5m8UCFYXFcgodSyYALg zawsze to jakiś początek, a i w życiu codziennym się przyda. Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: Politologia/stosunki międzynarodowe dla 10-la 29.04.15, 14:04 Kup dziecku gazetę, włącz wiadomości i potem porozmawiajcie o tym czego sie dowiedziało. Wos, to z tego co widziałam w książce córki, to jakis taki misz-masz informacji o państwie i jego strukturach, podstawach mikro i makroekonomii, budżecie domowym itp. Nijak sie to ma do dyplomacji. Jesli takie ma plany niech sie weźmie za nauke historii, języków, psychologii. Przyjrzyjcie sie biografiom, skutecznych dyplomatów, i niech pozna ich ścieżki kariery. Odpowiedz Link Zgłoś
magdalenka79k Re: Politologia/stosunki międzynarodowe dla 10-la 29.04.15, 14:15 Może po prostu zaprenumeruj jej jakąś gazete np Polityke, mnie się jeszcze skojarzyła ta książka: ksiazkinaczacie.pl/2015/01/19/patronat-bloga-o-prawie-rozmowy-z-uzyciem-glowy/ Odpowiedz Link Zgłoś
maadzik3 Re: Politologia/stosunki międzynarodowe dla 10-la 29.04.15, 14:18 Prawdopodobnie prośba wynia z tego że coś co słyszała (w radio? w TV? rozmawialiście o tym przy stole?) szczególnie ją zainteresowało. Wywiedz się co to jest (może być kilka tematów ale pewnie coś ją szczególnie zaciekawiło) i podejdź nie całościowo ale tematycznie (kwestia ukraińska/ stosunki polsko-rosyjskie/ wybory w Polsce - strzelam po aktualnych tematach, może być coś zupełnie innego). I wtedy Wasza przekazana wiedza plus buszowanie razem po internecie "w temacie" plus ewentualnie lektura o tym co ją zaciekawiło. Mojego syna też interesują niektóre z tych zagadnień ale właśnie konkretnie tkie czy inne cóś Odpowiedz Link Zgłoś
a.va Re: Politologia/stosunki międzynarodowe dla 10-la 29.04.15, 14:22 10-latce to bym kupiła wspomnienia jakiegoś dyplomaty, który miał lekkie pióro. Na podręczniku wymięknie, bo połowy nie zrozumie, a druga połowa ją znudzi. Odpowiedz Link Zgłoś
katnip Re: Politologia/stosunki międzynarodowe dla 10-la 29.04.15, 15:13 Henry Kissinger "Dyplomacja" Odpowiedz Link Zgłoś
kocianna Re: Politologia/stosunki międzynarodowe dla 10-la 29.04.15, 16:08 Mam w oryginale, ale ona za słabo zna angielski. Zresztą, nudne jak flaki z olejem Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Politologia/stosunki międzynarodowe dla 10-la 29.04.15, 16:30 nooo, jeszcze Książę Machiavellego Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Politologia/stosunki międzynarodowe dla 10-la 29.04.15, 16:46 albo o kardynale Richelieu - w dyplomacji (polityka zagraniczna) miał sukcesy. Jest taka pozycja - autorstwa Wojciecha Magdziarza Kurcze, tylko to wszystko to raczej dla dorosłych... Odpowiedz Link Zgłoś
berber_rock Przyznaj sie ze pod dyplomacja 29.04.15, 16:35 dziecie poki co wloczenie sie z rodzicami po swiecie, a ie zadne tam stosunki m-narodowe Odpowiedz Link Zgłoś
aggy80 Re: Przyznaj sie ze pod dyplomacja 29.04.15, 16:55 ec.europa.eu/polska/index_pl.htm niedługo Dzien Europy, wybierzcie sie Odpowiedz Link Zgłoś
berber_rock To do mnie? 29.04.15, 17:43 aggy80 napisała: > ec.europa.eu/polska/index_pl.htm > > niedługo Dzien Europy, wybierzcie sie - ja nie musze - ja to mam na co dzien. Poza tym z Brukseli mam dosyc daleko na Krakowskie Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: Politologia/stosunki międzynarodowe dla 10-la 29.04.15, 17:03 "Krol Macius I " Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Politologia/stosunki międzynarodowe dla 10-la 02.05.15, 13:50 Dzieki za watek. Mojej corce tez przyda sie lektura na temat w/w. lubimyczytac.pl/ksiazka/23608/akademia-ksiezniczek Niestety tylko to znalazlam przetlumaczone na pol. Moze podrzuc jej cos i po ang. Uswiadom ja , ze inaczej sie nie da. boardgamegeek.com/boardgame/483/diplomacy Spora seria dla dziewczynki www.amazon.com/Who-Queen-Elizabeth-June-Eding/dp/0448448394/ref=sr_1_3?ie=UTF8&qid=1430567272&sr=8-3&keywords=Good+Queen+Bess%3A+The+Story+of+Elizabeth+I+of+England www.amazon.com/Who-Was-Queen-Victoria-Gigliotti/dp/0448481820/ref=pd_sim_b_1?ie=UTF8&refRID=188T4AC651TD3PE3FHXZ Odpowiedz Link Zgłoś
finalna Re: Politologia/stosunki międzynarodowe dla 10-la 02.05.15, 14:11 A myślałaś o takich rzeczach jak "Wojna nie jest dla dziewczyn"? I w ogóle o problemach oglądanych oczyma dwóch stron konfliktu? I taka seria www.wyd-literatura.com.pl/katalog/?seria-wydawnicza=WOJNY_DOROS%C5%81YCH_-_HISTORIE_DZIECI Odpowiedz Link Zgłoś
xyz_xyz1 Re: Politologia/stosunki międzynarodowe dla 10-la 03.05.15, 09:31 Po pierwsze mam obawy iż język którym pisane są podręczniki dotyczące tych spraw jest odrobinę zbyt trudny jak na pozom pojmowania 10 letniego dziecka. I dotyczy to obawiam się nawet podręcznika do WOS - w końcu jego adresatem jest gimnazjalista - 13 latek. A trzy lata to trochę jest przynajmniej w tym wieku. Ale jeśli jest takie życzenie to można spróbować. Tylko czy jest ktoś że tak napisze w temacie kto ewentualnie będzie tłumaczył sprawy trudniejsze i będzie odpowiadał na 100 pytań które się mogą pojawić po ewentualnej lekturze takiej pozycji? Nieco dziwne to zainteresowania u 10 letniego dziecka - ale może bywa i tak. Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: Politologia/stosunki międzynarodowe dla 10-la 03.05.15, 09:37 Podręczniki do WOS są tak nudne, ze może to zlikwidować każde zainteresowanie w parę dni. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mama_jasia Re: Politologia/stosunki międzynarodowe dla 10-la 05.05.15, 13:55 Nieco dziwne to zainteresowania u 10 letniego dziecka - ale może bywa i tak. Bywa, bywa. Mój jakoś tak od roku sięga po Politykę, podczytuje co prostsze kawałki. Ogląda ze mną czasami programy informacyjne, oczywiście ma multum pytan Ostatnio próbował przekonać mnie do głosowania na Brauna i przyznam, ze jak na ten wiek, to dość dobrze przeprowadził agitacje. Zbiłam punkt po punkcie jego argumenty ale przyznam, ze fajnie się z takim kumatym rozmawia Odpowiedz Link Zgłoś