Dodaj do ulubionych

Politologia/stosunki międzynarodowe dla 10-latki

29.04.15, 13:31
Moje dziecię zażyczyło sobie lektury na dzień dziecka z w/w dziedziny. Pomyślałam, że najlepiej będzie zacząć od podstaw z wosu, ale podręcznika do wosu dla 10-latków nie znam. Macie jakieś pomysły?
Obserwuj wątek
    • nihiru Re: Politologia/stosunki międzynarodowe dla 10-la 29.04.15, 13:42
      Kocianna, to jest lans roku!big_grin
      • kocianna Re: Politologia/stosunki międzynarodowe dla 10-la 29.04.15, 13:46
        big_grinbig_grinbig_grin
        Dzięki. Ale co ja poradzę na to, że moje dziecko umyśliło sobie zostać dyplomatą jak dorośnie, i każe się wspierać w wyborze...
        • olga727 Re: Politologia/stosunki międzynarodowe dla 10-la 04.05.15, 21:57
          kocianna napisała:

> big_grinbig_grinbig_grin
          > Dzięki. Ale co ja poradzę na to, że moje dziecko umyśliło sobie zostać dyplomat
          > ą jak dorośnie, i każe się wspierać w wyborze...

To może,zanim zostanie tym dyplomatą - niech ogarnie bieżącą dyplomację w relacjach z tobą - jako rodzicem. Po lekturze twojego poprzedniego wątku,widzę,że dyplomacja u niej leży i kwiczy. uncertain Tak więc zamiast sięgać po podręcznik z WOS-u,niech sięgnie po podręcznik,aby się dobrze zachowywać :
          1) merlin.pl/Dobre-maniery-czyli-savoir-vivre-dla-dzieci_Joanna-Krzyzanek/browse/product/1,993548.html?place=suggest
          2) merlin.pl/Bon-czy-Ton-Savoir-vivre-dla-dzieci_Grzegorz-Kasdepke/browse/product/1,827165.html
          3) merlin.pl/Wspolczesny-savoir-vivre-dla-nastolatkow_Marcin-Przewozniak/browse/product/1,1006188.html?place=suggest
    • triss_merigold6 Re: Politologia/stosunki międzynarodowe dla 10-la 29.04.15, 13:47
      Weź to biedne dziecko do kina na jakiś przyjemny film, do parku linowego, do Oceanarium 3D na Stadionie Narodowym - akurat teraz 3 dni wolne więc niech dziecko spędzi czas z rodzicami, spokojnie i rozrywkowo.

Podręczniki Nowej Ery do wos są w miarę przyzwoite.
    • sasanka4321 Re: Politologia/stosunki międzynarodowe dla 10-la 29.04.15, 13:49
      Moje prosi, zeby mu na drugie urodziny dac dziela zebrane Kanta w oryginale. Wiedzie gdzie dostane to niedrogo? wink
      • angazetka Re: Politologia/stosunki międzynarodowe dla 10-la 29.04.15, 16:32
        Bo to doprawdy takie niesamowite, że bywają dzieci, które się interesują czymś więcej niż codziennością...
    • kochamruskieileniwe Re: Politologia/stosunki międzynarodowe dla 10-la 29.04.15, 13:54
      Może zacznij od tego? (skoro chce dyplomatą)
      ksiegarnia.pwn.pl/produkt/247909/protokol-dyplomatyczny-etykieta-i-zasady-savoirvivreu.html?gclid=CL2hwPy5m8UCFYXFcgodSyYALg
      zawsze to jakiś początek, a i w życiu codziennym się przyda.

• mamma_2012 Re: Politologia/stosunki międzynarodowe dla 10-la 29.04.15, 14:04
      Kup dziecku gazetę, włącz wiadomości i potem porozmawiajcie o tym czego sie dowiedziało.
      Wos, to z tego co widziałam w książce córki, to jakis taki misz-masz informacji o państwie i jego strukturach, podstawach mikro i makroekonomii, budżecie domowym itp.
      Nijak sie to ma do dyplomacji.
      Jesli takie ma plany niech sie weźmie za nauke historii, języków, psychologii.
      Przyjrzyjcie sie biografiom, skutecznych dyplomatów, i niech pozna ich ścieżki kariery.
    • magdalenka79k Re: Politologia/stosunki międzynarodowe dla 10-la 29.04.15, 14:15
      Może po prostu zaprenumeruj jej jakąś gazete np Polityke, mnie się jeszcze skojarzyła ta książka: ksiazkinaczacie.pl/2015/01/19/patronat-bloga-o-prawie-rozmowy-z-uzyciem-glowy/
    • maadzik3 Re: Politologia/stosunki międzynarodowe dla 10-la 29.04.15, 14:18
      Prawdopodobnie prośba wynia z tego że coś co słyszała (w radio? w TV? rozmawialiście o tym przy stole?) szczególnie ją zainteresowało. Wywiedz się co to jest (może być kilka tematów ale pewnie coś ją szczególnie zaciekawiło) i podejdź nie całościowo ale tematycznie (kwestia ukraińska/ stosunki polsko-rosyjskie/ wybory w Polsce - strzelam po aktualnych tematach, może być coś zupełnie innego). I wtedy Wasza przekazana wiedza plus buszowanie razem po internecie "w temacie" plus ewentualnie lektura o tym co ją zaciekawiło.
      Mojego syna też interesują niektóre z tych zagadnień ale właśnie konkretnie tkie czy inne cóś smile
    • a.va Re: Politologia/stosunki międzynarodowe dla 10-la 29.04.15, 14:22
      10-latce to bym kupiła wspomnienia jakiegoś dyplomaty, który miał lekkie pióro. Na podręczniku wymięknie, bo połowy nie zrozumie, a druga połowa ją znudzi.
    • katnip Re: Politologia/stosunki międzynarodowe dla 10-la 29.04.15, 15:13
      Henry Kissinger "Dyplomacja"
      • kocianna Re: Politologia/stosunki międzynarodowe dla 10-la 29.04.15, 16:08
        Mam w oryginale, ale ona za słabo zna angielski. Zresztą, nudne jak flaki z olejem big_grin
    • kochamruskieileniwe Re: Politologia/stosunki międzynarodowe dla 10-la 29.04.15, 16:30
      nooo, jeszcze Książę Machiavellego suspicious
      • kochamruskieileniwe Re: Politologia/stosunki międzynarodowe dla 10-la 29.04.15, 16:46
        albo o kardynale Richelieu - w dyplomacji (polityka zagraniczna) miał sukcesy. Jest taka pozycja - autorstwa Wojciecha Magdziarza

Kurcze, tylko to wszystko to raczej dla dorosłych...
    • berber_rock Przyznaj sie ze pod dyplomacja 29.04.15, 16:35
      dziecie poki co wloczenie sie z rodzicami po swiecie, a ie zadne tam stosunki m-narodowe smile
      • aggy80 Re: Przyznaj sie ze pod dyplomacja 29.04.15, 16:55
        ec.europa.eu/polska/index_pl.htm

niedługo Dzien Europy, wybierzcie sie
        • berber_rock To do mnie? 29.04.15, 17:43
          aggy80 napisała:

> ec.europa.eu/polska/index_pl.htm
          >
          > niedługo Dzien Europy, wybierzcie sie

- ja nie musze - ja to mam na co dzien. Poza tym z Brukseli mam dosyc daleko na Krakowskie

• riki_i Re: Politologia/stosunki międzynarodowe dla 10-la 29.04.15, 17:03
      "Krol Macius I " big_grin
    • srubokretka Re: Politologia/stosunki międzynarodowe dla 10-la 02.05.15, 13:50
      Dzieki za watek. Mojej corce tez przyda sie lektura na temat w/w.

lubimyczytac.pl/ksiazka/23608/akademia-ksiezniczek Niestety tylko to znalazlam przetlumaczone na pol. Moze podrzuc jej cos i po ang. Uswiadom ja , ze inaczej sie nie da. wink

boardgamegeek.com/boardgame/483/diplomacy
      Spora seria dla dziewczynki
      www.amazon.com/Who-Queen-Elizabeth-June-Eding/dp/0448448394/ref=sr_1_3?ie=UTF8&qid=1430567272&sr=8-3&keywords=Good+Queen+Bess%3A+The+Story+of+Elizabeth+I+of+England
      www.amazon.com/Who-Was-Queen-Victoria-Gigliotti/dp/0448481820/ref=pd_sim_b_1?ie=UTF8&refRID=188T4AC651TD3PE3FHXZ
    • finalna Re: Politologia/stosunki międzynarodowe dla 10-la 02.05.15, 14:11
      A myślałaś o takich rzeczach jak "Wojna nie jest dla dziewczyn"? I w ogóle o problemach oglądanych oczyma dwóch stron konfliktu? I taka seria www.wyd-literatura.com.pl/katalog/?seria-wydawnicza=WOJNY_DOROS%C5%81YCH_-_HISTORIE_DZIECI
    • xyz_xyz1 Re: Politologia/stosunki międzynarodowe dla 10-la 03.05.15, 09:31
      Po pierwsze mam obawy iż język którym pisane są podręczniki dotyczące tych spraw jest odrobinę zbyt trudny jak na pozom pojmowania 10 letniego dziecka. I dotyczy to obawiam się nawet podręcznika do WOS - w końcu jego adresatem jest gimnazjalista - 13 latek. A trzy lata to trochę jest przynajmniej w tym wieku. Ale jeśli jest takie życzenie to można spróbować. Tylko czy jest ktoś że tak napisze w temacie kto ewentualnie będzie tłumaczył sprawy trudniejsze i będzie odpowiadał na 100 pytań które się mogą pojawić po ewentualnej lekturze takiej pozycji? Nieco dziwne to zainteresowania u 10 letniego dziecka - ale może bywa i tak.
      • verdana Re: Politologia/stosunki międzynarodowe dla 10-la 03.05.15, 09:37
        Podręczniki do WOS są tak nudne, ze może to zlikwidować każde zainteresowanie w parę dni.
      • ewa_mama_jasia Re: Politologia/stosunki międzynarodowe dla 10-la 05.05.15, 13:55
        Nieco dziwne to zainteresowania u 10 letniego dziecka - ale może bywa i tak.

Bywa, bywa. Mój jakoś tak od roku sięga po Politykę, podczytuje co prostsze kawałki. Ogląda ze mną czasami programy informacyjne, oczywiście ma multum pytan smile Ostatnio próbował przekonać mnie do głosowania na Brauna i przyznam, ze jak na ten wiek, to dość dobrze przeprowadził agitacje. Zbiłam punkt po punkcie jego argumenty ale przyznam, ze fajnie się z takim kumatym rozmawia smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka